Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Mindenki!

Nagy oromomre szolgal, hogy masok is csatlakoztak a temahoz es felvallaltak a valaszadasokat. Uj allasom meglehetosen ritkan enged a computer ele, igy ritkan van idom ide latogatni. Azonban nehany dologhoz feltetlenul hozza kell szolnom.

Teljesen érthető természettudományos magyarázat nincs, hogy mitől és pontosan hogyan hat

Azert ez nem teljesen igy van, tankonyvekben nagyon szepen le van irva a hatasmechanizmusa. Kivansag eseten hajlando vagyok egy rovid osszefoglalot irni, de a laikusok - akiknek ez a forum szol - nem biztos, hogy megertik.

Magyarázat? Azóta sincs.

Mintegy 15 evnyi aneszteziologiai tapasztalattal a hatam mogott, en megkiserelnem megmagyarazni. Itt mi szuleshez alkalmazott epiduralrol beszelgetunk, marpedig ez tulnyomo tobbsegben egeszseges fiatal noket jelent. Ha nem volt korabban EDA-juk, vagy barmilyen gerincproblema, akkor az esetek 99%-aban a nem mukodo epidural oka a hibas felvezetes. Terheseknel kulonosen konnyu elszamolni a magassagot attol fuggetlenul, hogy melyik technikat alkalmazod. Ahogy Monika leirja a tapasztalatat, szerintem a kateter tul lent volt. A meh beidegzese miatt az epiduralnak fel kell mennie a 10-es thoracalis szegmentumig ahhoz, hogy hatasosan tudjon mukodni. anulmanyaim es tapasztalatom szerint a legtobb problema abbol szarmazik, hogy vagy tul hosszu, vagy tul rovid keatetert hagyunk benn az epidutralis terben. A szabaly az, hogy maximum 4 cm-t szabad bevezetni, tehat ha az epiduralis ter megtalalasakor a bor tu mondjuk 5 cm-es jelzesenel van, akkor osszesen 9 cm.-t kell felvezetni. Ha ennel tovabb visszuk, akkor a kateter akarhova mehet, szabalyozni nem lehet. Megtorik, lefele fordul, egy helyben osszetekeredik, stb. Az a kanul jo, amelyiknek a vege zart es az oldalan van 3 nyilas, a legtobb kateter ilyen, de azert nem art megnezni. Ha a paciens "testesebb" akkor arra is szamitani kell, hogy a bevezetes utan - a korabban osszenyomott zsirszovet miatt - a bor "meglazul" es magaval huzza a katetert ami ilyenkor siman kicsuszhat az epidural terbol. Ha nem terhesrol lenne szo, es a kateter "biztosan" jo helyen van, de megsem mukodik, egy gyors MRI scan azonnal megmutatja az igazsagot. Ketseges esetben erdemes letesztelni az erzestelenseg helyet, egy kis darab jeggel vigigpasztazni a boron a szegmentumokat (mondjuk ugy, hogy kotelezo lenne, de alig csinalja valaki, EDA-nal en sem surun, de spinalnal mindig, ott ugyebar a T4-ig kell felhozni az aneszteziat). Ha a mama meg koperalni is kepes, azonnal kiderul, hogy lentebb van az erzestelenseg hatara. Az epidural sokszor okoz meglepeteseket es ez az egyik oka amiert annyira ellenzem azt, hogy aneszteziologuson kivul mas is csinalhassa. Nev szerint a szulesz. Par hetes kurzusokon nem lehet mas szakma kepviseloit a technikan kivul megtanitani, es mint a fentiekbol kitunik, nem megy a dolog mindig siman. Es akkor a szovodmenyekrol, azok felismereserol es elharitasarol meg nem is beszeltunk! Valaki irta korabban, hogy a spinal soran teljes blokk alakult ki, mivan ha az EDA dozisa megy a spinalis terbe? Ha akkor kezdenek el anesztes utan rohangalni, akkor a mamanak es a babanak annyi. Mellesleg ott is azt gyanitom, hogy vagy tul gyorsan adtak be (a max. sebesseg csaszarhoz 1 ml/10 sec), vagy nem jo oldatot hasznaltak. Azert a szakszeruen adagolt spinalnal nem szabad azonnal teljes blokknak kialakulnia!

Es meg egy fontos dolog. A tokeletesen mukodo epidural nem egyenlo a szulo no teljes megelegedesevel. Itt mar sok minden kozre jatszik az egyen hozzalallasatol az elvarasokon at sok mas minden. Aki nem hisz benne, arra hiaba erolteted, meg ha ki tudod is mutatni az erzestelenseget pl. a korabban emlitett jeges megoldassal, akkor sem biztos, hogy a szulo no ezt maga szamara megnyugtato fajdalomcsillapitasnak fogja tekinteni.

Udv: Bunny
Bunny

Egyetértek Bunnyval.Megspórolt nekem egy jó adag fogalmazást.mp
Névtelen

Sziasztok!

Mellékesen megjegyzem azonban, hogy a "magyarázat azóta sincs" mondat arra az esetre vonatkozik, amiről én írtam le a személyes tapasztalatomat. Akkor pedig az első (LII-III)nem ható katéter esetében éteres bucival (jég helyett) végigpróbálgattam, hogy bármiféle hatás mutatkozik-e. Nem tette. Másodszorra pedig minden (tényleg minden, csak az óramutatók álltak máshogyan egy kicsit)paraméter pontosan ugyanolyan volt, mint előszörre, csak egy csigolyaközzel feljebb. Az itteni katéter viszont a kismama teljes megelégedésére szolgált. Erre is tudtok magyarázatot? Mert nekem senki nem tudott eddig adni. Lehet, hogy ez annyira már nem érdekli a többieket. Emilemet mindketten tudjátok...
snoopy

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm, hogy válaszolt! Nagyon jó, hogy vagytok nekünk!

Mónika
Mónika

Sziasztok!

Szuper lett ez a topic, 3 szakemberrel. Akkor felvetnék egy kérdést, amit talán éppen a szakemberek közül kettõtõl hallott ellentétes gondolat vetett fel bennem: császár utáni normál szülés esetén jó-kell-helyes (stb) az EDA vagy sem. Mert ha jól emlékszem régebben Bunny írta, hogy nagyobb a sikeres hüvelyi szülések aránya EDA-val, itt pedig olvastam azt is, hogy nem jó ilyenkor az EDA, mert a szülõ nõ jobban észreveszi ha baj van, (hegszétválás), ha nincs EDA-ja. Ez utóbbiról nem tudom, én mindig a néma hegszétválást hallottam emlegetni, amit semmirõl sem lehet észrevenni. Mi az igazság?
Ildi
(aki egy normál majd egy császár után azzal kacérkodik, hogy ha lesz még babája, belevágjon-e (persze ha a dokija engedi) a normálba)
Pethes Ildikó (pethesildi

Kedves szakertok!

Lenne egy kerdesem, mar egy masik topicban feltettem ugyan. Erosen rovidlato vagyok, minusz 5-os szemuveget hordok, es hallottam, hogy ez azt is jelentheti, hogy csaszarral kell majdan szulnom. Egy masik topicban ugyan megnyugtattak, hogy ez egyaltalan nem biztos, de a szemeszorvos, akinel legutobb jartam, kereken kijelentette, hogy ugye nem kepzelem, hogy ilyen rovidlatasnal majd vajudni engednek!
Akkor most mi az igazsag?
Nalam eleve kizart a termeszetes szules lehetosege?? Mi a tapasztalatotok ilyen ugyekben?
Elore is koszi
Szidonia
Szidonia

Szia Szidonia!

Ugyan szakértõ nem vagyok, de ugyanezen átestem már. Én is erõsen rövidlátó vagyok, -6 ill.-6.5 a szemüvegem dioptriája. A szülészem elküldött a szemklinikára, ahol körültekintõ vizsgálat (szemfenék) után a szemész orvos azt mondta, hogy semmi akadálya a hüvelyi szülésnek. A mai álláspont szerint a szem állapota, és nem a dioptria az elsõdleges. Nem szemészorvos, csak egy "alany" vagyok, aki szerette volna elmondani neked a vele történteket. Én is kíváncsian várom, mit felel egy igazi szakértõ.

Szia!

Bubamama
Bubamama

Kedves Bubamama!

Koszi szepen, hat ezek utan mar en is kivancsi vagyok. A szemeszdokit szemmel lathatoan feltartottak a kerdeseim, ugyhogy nem volt kedvem tovabb erdeklodni.

Szidi
Szidonia

Szia Szidi!

(CSak nem erdélyi vagy, csak ott találkoztam ezzel a névvel...)

A szemüveget hordó emberek (főleg a rövidlátók, de néha a túllátók is) ki vannak téve annak a veszélynek, hogy nagy fizikai megterhelés retinaleválást eredményez. Ezért javasolják a kíméletesebb császármetszést. Javaslom, hogy keress egy megértő, készséges szemészorvost, aki válaszol a kérdéseidre. Vagy egy olyan nőgyógyászt, aki hajlandó konzíliumot összehívni a szemészekkel az ügyed megtárgyalása érdekében. (Az én dokim hajlandó lett volna rá, de nem volt szükség rá, túllátó vagyok, közel 4D-vel.)
Sok sikert:
Eszter
RebekAnna

Kedves Eszter!

Nem vagyok erdelyi, horvat szarmazasu vagyok, bar a szuleim mar itt szulettek. Ott hasznalatos ez a nev, de nem igy leirva. De amikor en szulettem, csak a magyaros nevhasznalatot engedelyeztek.
Igen, sajnos errol a szovodmenyrol en is tudok, meg is ertem, de ha lehet, szeretnem elkerulni majdan a csaszarmetszest. Mindenesetre orom latni, hogy azert nincs erre szukseg minden esetben.
Szia, Szidi
Szidonia

Sziasztok, Mindenkik!
A rövidlátóknál 7 dioptria a határ, efelett szemész vizsgálata nélkül is csaszit végeznek. Ha a szemész alacsonyabb dioptriánál is indikálja / és ebben a szemfenéki kép, na meg a szemész vagánysága, vagy "beszarisága" a döntő - elnézést a kifejezésért /, akkor a szülész nem tehet egyebet, mint "császárvágást" végez. Ha nem csaszi, akkor viszont érdemes EDA-ban szülni, mert ez kevésbé megterhelő. Az információm Dr.Szép Józseftől ered, aki megígérte, ellátogat erre a topicra, mert úgy gondolom, nagyon sok olyan kérdés is felmerül, amire egy igen tapasztalt és " szép " szülészorvosnak illene válaszolnia. mp
Névtelen

Kedves mp!

Koszi az infot. Azt hiszem, keresek egy masik szemeszt.
Szidonia
Szidonia

Kedves orvosok!
A babanet szerkesztõjeként kaptam egy kérdést, amire -legalábbis egyik részére - inkább Ti tudtok válaszolni. Íme:

6 évvel ezelött született a fiam, császármetszéssel, aminek az oka nagy részben a magas vérnyomásom volt. Hozzáteszem, a vérnyomásom terhességem elõtt és azóta is magas, bár napi 50 mg Betaloc-kal beállítva átlag 115/70 - 130/85. A terhességem alatt Pipolfen (így kell írni?) tablettát szedtem, amitõl bágyatt voltam, állandoan aludtam, és a nap nagy részében nem tudom, hogy mik történtek körülöttem. A terhességem lefolyása teljesen renben volt. A probléma a császármetszés alatt jelentkezett. Epidurális érzéstelenítést kaptam. Innentõl megmondom öszintén nem sok mindenre emlékszem, csak arra, hogy borzasztó fájdalmaim voltak alulról. Mikor kinn volt a fiam elaltattak. Ezután a vérnyomásom nagyon felment, 220/140 volt. A szülésznõ elmesélte, hogy mikor vartak össze felrugtam õt. Ez hogy történhet meg epidurális érzéstelenítés során?
A kérdésem lényegében csak annyi, hogy ilyen elõzmények után vállalkozhatok e újabb terhességre?
Köszönöm, Gabi
szerk

Gabi: A tisztelt kérdezőnek: Magas vérnyomás esetén gyakran vlgeznek csaszit a mama miatt. A leírt, kezelt vérnyomás nem tűnik magasnak. A terhesség alatt alkalmazott Pipolphen elsősorban a koraszülést hivatott megelőzni, és semmi köze a magas vérnyomáshoz. Miután nyugtató hatása van, elképzelhető, hogy a mama " nem sok mindenre emlékszik". Ha az elvégzett EDA alatt a mamának fájdalmai voltak, akkor az érzéstelenítés nem volt effektív, tehát jogos, hogy el kellett altatni a mamát. Az ébredéskori magas vérnyomás általában fájdalomreakció, esetleg oxigénhiány következménye. A véleményem: nyugodtan vállaljon újabb terhességet, ha a szülésze is egyetért velem, és nincs más kizáró ok. A szülés körüli érzéstelenítést bízza tapasztalt szakemberre, így kisebb a kudarc veszélye. Sok sikert! mp
Névtelen

Köszönöm a kérdezõ nevében is.
Gabi
szerk

Sziasztok!

Voltam egy masik szemeszorvosnal is, aki, hala istennek, sokkal normalisabb volt, mint a kollegaja. Azt mondta, hogy a "szemfenekemtol nyugodtan" szulhetek huvelyi uton. De azt is mondta, hogy ez csak akkor lesz igy, ha a baba egyebkent jol fekszik, ill. nem lesz tul nagy. Mert ebben az esetben biztonsagosabb a csaszar. De ha nem csaszar, akkor EDA, mert akkor is jobb, ha kimeljuk a szemem.
Hat ez megnyugtato.
Pa,
Szidi.
Szidonia

Itt olvasom, hogy az EDA-ban kevésbé megterhelõ szülni. Miért? A babát akkor is kell nyomni nem?
Névtelen

Névtelen!
Egy kicsit olvass -szinte mindegy hol- többet a szülésrõl, ha tényleg érdekel! A szülés nem annyiból áll, hogy kinyomod a babát! És ha itt olvastad a dolgokat figyelmesen, ki is derül, hogy nem a kitolást könnyíti az EDA.
Ildi

Kedves Ildi,
ha nem a kitolást könnyíti az EDA, akkor a retinaleválás megelõzésére miért ajánlják? (Lehet, hogy nem volt egyértelmû a kérdésem, de az elõzõ hozzászólások kontextusában így értettem. )Én úgy tudom, hogy kifejezetten a nyomás terheli a szemet, ezért nem engedik az erõsen rövidlátókat szülni.
Egyébként sokat olvastam/olvasok a szülésrõl, mert érdekel ez a téma (is), rövidlátó vagyok és szültem már egy gyereket.
Névtelen

Kedves Szidi! Ha ezzel megmenekülsz a csaszitól, már megérte, hogy itt voltam. Sok sikert a baba " fekvéséhez". mp
Névtelen

Kedves NÉvtelen!

Elnézésedet kérem, én értettelek félre! Ez a kérdés viszont valóban elgondolkodtató! Mert valóban a retinaleválást a nyomással-erõlködéssel hozzák összefüggésbe, az EDA-ról meg azt szokták mondani, hogy kitolásnál jobb ha már nem is hat, hogy jobban tudjon nyomni a mama.
Eszembe jutott egy sztori, valamelyik újsgából, nem tudom, kacsa-e. Sokadik hónapos kismamával autóbaleset történt, kirepült a kocsiból. Nem emlékszem pontosan, talán elvesztette az eszméletét vagy ilyesmi, lényeg, hogy nem volt magánál, de a teste még mûködött. És megszületett a babája, a méhe végezte a dolgát. (ha jól rémlik azt írták, csak a baba élt mire megtalálták õket). Bocs a rémsztoriért, a dolog effektív része érdekes, ha igaz, hogy nyomás nélkül, pusztán a méh összehúzódásával meg tud-e születni baba?
Ildi

Ildi,

ez a levelezés átka, hogy nem lehet igazán jól kommunikálni, aztán ha valaki (mint én) lusta egész pontosan fogalmazni, akkor így jár.:-)

Viszont most már bogarat tettél a fülembe! Tényleg a kitolási szakban hogyan lehet optimálisan EDA-t használni? mp, te talán meg tudsz minket okosítani? Tudom, hogy minden szülés más, és az EDA-t is különbözõképpen használják, valaki csak pihen egy kicsit vele, valakinél csak a tágulási szakra, valakinél végig. De mi van akkor, ha én pl pont a kitolásra szeretnék EDA-t? Mert a tágulás jól halad, és mondjuk azt tudom is tolerálni, de a kitolástól esetleg rettegek, és az sem jó. Lehet ilyet? Vagy ilyenkor nem adnak és kész?
Ha hülye a kérdés, ignoráld légyszi.

(Bocs hogy nem regisztráltam elõzõleg.)

Moni
Moni

Kedves mp!

Te olyan sok embernek segitesz, hogy bosegesen megerte mar eddig is, hogy itt vagy.
Megegyszer koszi
Szidi
Szidonia

Ildi!

Az altalad leirt sztori igaz, en is olvastam valahol, az tortent, hogy az asszonyt nagyon rossz allapotban vittek be a korhazba, ahol komaba esett. De a gyereket meg tudta szulni, bar emlekeim szerint csaszarral fejeztek be a szulest. Addig kellett szegenynek eletben maradnia, amig a gyereket biztonsagosan ki nem vettek. Gepen eletben lehet tartani. De tobbet nem tert magahoz. Gondolom, ez ugyanaz a sztori.

Szidi
Szidonia

Kedves kerdezok!

Azalabbiak kicsit hosszura sikerultek, de ugy latom szukseges nemi reszletes leiras ahhoz, hogy az epidural lenyeget megertsetek. Bar reszletesebb, mint amit altalaban a kozonsegnek irnak, igyekeztem ugy irni, hogy barki megertse. Ezert a megfogalmazas nem az orvosi irodalomban szukseges alapossagu es pontossagu. Akit nem erdekel, ugorja at.

A szules megindulasa es lefolyasa az idegrendszer altal szabalyozott folyamat, mely nem idegi, hanem hormonalis szabalyozas alatt all. Amennyiben az agytorzs es/vagy a kozepagy serult, a folyamat nem megy vegbe, amikor azonban az agykereg serult, tehat a terhes no ontudatlan, de az "alsobb" regiok mukodese megtartott, a terhesseg kihordasa, a normails huvelyi szules lefolyasa akkor is lehetseges. A szulo non ilyenkor is megfigyelhetoek mindazon reakciok melyek ontudatanal levo no eseteben lathatok anelkul, hogy verbalisan "be tudna szamolni rola". Ennek az az oka, hogy bar maga a szules hormonalis szabalyozas alatt all, a reakciok mar idegi uton erkeznek -elobb a gerincvelobe majd onnan az agyba. Ha a magasabb agykozpont serult es nem reagal az ingerre, az alsobb kozpontok mukodese megtartott es a normal valaszt fogjak kiadni a beerfkezett ingeruletre. Az, hogy ezen rekaciok kozul mi es menhnyire jelenik meg fugg az agyserules kiterjedesetol es annak helyetol. A szakirodalomban sok ilyen eset aneszteziologiai leirasa talalhato meg, tobb esetben alkalmaztak epiduralt, pontosan azert, hogy ezen alsobb kozpontok valaszadasat kikapcsoljak.

Miert faj a szules?

Azert, mert a babanak keresztul kell mennie a szulocsatornan, meh, mehszaj, huvely. A terhesseg soran kialakult hormonalis valtozasok egyik eredmenye az, hogy a kotoszovetek megpuhulnak, hogy a tgulas soran tagulni tudjanak es nem repedni. A mehosszehuzodas hatasa noveli a nyomast a mehben, elkezdi kipreselni a babat, aki maga elott nekiall tagitani a szoveteket. Igen am, de ez nem megy egyszerre, sok esetben egyaltalan nem. Az eredmeny a terhes mehben megnovekedik a nyomas. Ezt a receptorok erzekelik es ingeruletet kuldenek a gerncvelobe, mely onnan tovabbmegy az agyba. Az eredmeny az, ami "kellemetlen nymastol" kibirhatatlan fajdalomig barmi lehet. A fajdalom aneszteziologiai definicioja: az olyan, az egyen szamara kellemetlen erzes, mely mas autonom - a nem akaratlagos idegrendszer altal vezerelt - reakciokat is kivalt. Ez leggyakrabban a vernyomas, pulzus es legzes teruleten letrejovo valtozas. (Meg meg egy csomo minden, de a laikus altalaban ezeket veszi eszre). Ezek a reakciok egy egyebkent egeszseges szervezetben - hacsak sokaig nem tart es/vagy a kivalto ok belathato idon belul nem szunik meg, pl. nem elegseges tagulas - kart nem okoznak, a szervezet ehhez alkalmazkodni tud. De mi van akkor, ha mas bajok is vannak, pl. magas a vernyomas, erosen rovidlato a terhes? A vernyomas eseteben a varhato reakcio a vernyomas jelentos megemelkedese, bar a kezelt magas vernyomas eseteben figyelembe kell venni a kezelesre alkalmazott gyogyszerek hatasat melyek valaszt sokszor megjosolhatatlanna teszik. Az, hogy a magas vernyomas miert karos, azt hiszem nem kell reszletesen leirnom, megtalalhato mashol. A szem eseteben az a helyzet, hogy a fajasok alatt megno a koponyauri nyomas ezzel egyutt a szem belsejeben a nyomas is. Ez pedig a retina levalasahoz es vaksaghoz vezethet.

Hogyan mukodik az epidural?

Az epidural megvaltoztatja a gerincvelobe beerkezo impulzusokat, gyengiti ill. kikapcsolja oket, meggatolva ezaltal a szokasos valaszreakciot. Az epidural soran a gerincvelot korulovezo vastag agyburok ket retege koze vezetjuk a kanult, es ide juttatjuk be az erzestelenitot. Ez egyresz eloszlik a vekony virtualis resben, eljut a belepo idegekhez, es gyengiti ill. blokkolja az ingerulet vezeteset. Ugyanakkor bediffundal a gerincvelobe is es hatni fog a kozvetlenul az impulzus feldolgozasat vegzo idegsejtekre is. A hatas erossege a gyogyszerek abszolut mennyisegtol, a hatas kiterjedese az alkalmazott folyadek mennyisegetol fugg. Azonban mas gerincveloi szegmentumokba lep be a mehbol jovo fajdalmat jelzo ingerulet es megint mashova a huvely, a gat kornyekerol erkezo ingerulet. Az epidural oskoraban ezert ket katetert alkalmaztak, egyet magasabbra a tgulasi szakhoz es egyet lejjebb a kitolasi szakra. Ma mar egyet vezetunk be es a bevezetes helyet, valamint az erzestelenito adagolasat helyesen megvalasztva mindket szak hatasosan kezelheto. De alapjaban veve emiatt van az, hogy valakinek nem, vagy reszlegesen hat az epidural.

Ugyanakkor az erzestelenito bediffundal a veraramba is, es erre figyelni kell. Az erzesteleito oldat minden magara valamit is ado aneszteziologiai osztalyon helyi erzestelenito es opioid tipusu fajdalomcsillapito keverekebol all. Kulon kulon nem elegendoek elegseges hatas kifejtesere, egyutt viszont igen, jol kormanyozhato a hatasuk; es ha az egesz adag hirtelen veletlenul a veraramba kerul a kovetkezmenyek kevesbe veszelyesek, mintha valamelyik alkotoresz hatasos dozisa menne a veraramba.

Mi a celja az epiduralnak?

A gerincvelo egy adott szakaszaba nemcsak a fajdalom erzo rostok futnak, hanem sokminden mas is (ho, tapintas, zsigeri ingerek), es ott vannak meg a gerincvelobol kilepo mozgato idegek is. Azonban maguk az idegrostok is tobbfelek, vastagabb, veknyabb, burokkal es anelkul, gyorsabb es lassabb ingerulet vezeto sebesseggel. Ezek ugyanarra a gyogyszerre mashogy valaszolnak, igy ezek ismereteben a celunk ma mar az, hogy amennyire csak lehet, a fajdalmat vezeto ingeruleten kivul mast ne blokkoljunk. Ez igy teljesen lehetetlen, de bizonyos differencia igenis lehetseges, pl. hatasosan cokkenteni a fajdalmat anelkul, hogy pl. a motoros idegeket blokkolnank, a kismama setalhat az epidurallal. (Bar meg kell jegyeznem, hogy tobb, tokeletesen kivitelezett tanulmany szerint a setalas - epidurallal vagy anelkul - nem befolyasolta a szules kimenetelet, a tagulas nem volt sem jobb, sem gyorsabb. Ezert aztan az angolszasz orszagokban mar nem is setaltatjak a szulo not, kiveve ha az kifejezetten keri.)

Mint lathatjatok, az epidural nem annyibol all, hogy beszurjuk a tut, bevezetjuk a katetert. Azon kivul, hogy tudjuk, hogyan kell technikailag csinalni, nem art tudni az anatomiat, az elettant, a gyogyszertant, ismerni kell a normalis es a koros terhesseget. Epiduralt ne vegezzen az, aki ebben elmeleti es gyakorlati ismeretekkel nem bir es/vagy a szovodmenyek felismeresere es elharitasara nem kepes. Ha megis megtortenik, akkor az muhiba. (Javasolom a Mik vagytok ti, Istenek? ket kotetet). Elobb utobb az ilyenert egy biro odacsap, es akkor lesz aztan nagy siras! (Mert a hozzatartozok sirasa ugy latszik nem elegendo) Nem lenne jobb megelozni? Hogy ezen mit ertek azt mindenki sajat belatasara bizom.

Udvozlettel: Laci (alias Bunny)
Bunny

Egyetértek Bunnyval, és köszönöm a részletes leírást, bár Mo-on ez szerintem túl "orvosi" és nem mindenki számára érthető. Bunny:Mióta dolgozol kint? Van-e email címed? Szívesen venném.
Amit az utolsó bekezdésben írtál, nyugodtan címezhetnéd a magyar Nőgyógyász Társaságnak és a magyar Anaseth.Intenzív Th.Társaságnak is. Ők együtt engedélyezték a nőgyógyász-EDA-t. mp
Névtelen

Szervusztok!

Peter kerdesere valaszolva: hatodik eve elek Angliaban. Cimem: bunny@hollos.net.

Udv: Bunny
Bunny

Sziasztok!

Bunny alias Laci? Nahát, szentül hittem, hogy nönemü vagy! Kép Nagyon jó volt a legutóbbi leírásod, végre egyszer igazán mindent értettem! (Ezért is hittem az aláírásig, hogy lánynemü vagy! Kép)

Úgy tünik Szép doktor jelenlétére nem igazán zizzent rá a társaság, pedig nem hiszem, hogy senkinek semmi nögyógyászati kérdése ne lenne. Kép
Nekem is van, talán butaság, ezért nem is merem élö-egyenesben megkérdezni Kép, de most ezen problémázok. 27. hetes terhes vagyok, és egyre jobban megkeserítik az életemet a tipikus kismama problémák: ég a gyomrom, görcsöl a vádlim, néha kellemetlenül megkeményedik a hasam. Tudom, hogy mindez vele jár az állapotommal, de azért jó lenne, ha lehetne enyhíteni rajtuk valahogyan. A lányoktól jó sok tippet kaptam már, de igazából orvosi szakvélemény nélkül nem merek kísérletezni. Azt olvastam, hogy a vádligörcsöket kalcium szedésével, a haskeményedést pedig magnéziummal lehet enyhíteni, a gyomorégésre pedig almagelt vagy antagelt ajánlanak a lányok, de a Rennie tabletta betegtájékoztatóján se szerepel, hogy kismamák ne szedhetnék. Szóval Szép doktor véleményét szeretném megtudni minderröl: valóban segítenek-e, szedhetöek-e, ajánlottak-e ezek a szerek, és ha igen, konkrétan melyik készítmény és milyen adagolás lenne célszerü.

BMárti
BMárti

Kedves Márti!

Bár "Szép" nem vagyok, de ha elfogadod egy aneszteziológus válaszát, akkor a következoket tudom mondani:

A kalcium és a megnézium is nyugodtan szedheto terhesség alatt mindaddíg, amíg veseelégtelenség nem áll fenn. A tünetek enyhítése a megfelelo ion pótlásával lehetséges, az általad leírtak szerint. A terhes no szervezetében nagyon sok változás jön létre a terhesség alatt, többek között megno a keringo vér volumene, megváltozik az összetétele, lecsökken a vér sejtes alkotó elemeinek aránya, vagyis felhígul a vér. Megváltozik az ionok eloszlása is, azokat, melyeket a szervezet negyon pontosan szabályoz (pl. Natrium, klór, kálium, kalcium stb) ritkán szükséges pótolni, bár az étkezésben nagyon fontos ezek megfelelo mennyiségu bevitele. Azonban kisebb nagyobb eltérés a normális értékektol (általában lefele) elofordul. Ezek az iono alapveto szerepet játszanak a sejthártyák mentén kialakuló feszültség fenntartásában, az ideg izom ingerületátvitel bitosításában. Az ionok részben a vérben megváltozó szintje, részben a szervek, szövetek helyi vérkeringési paramétereinek megváltozása ( többek között a lábakban pl. mert a terhes méh egyre nagyobb lesz, megváltozik a hasüregi nyomás, megváltozik a lábakból a vér visszaáramlásának paraméterei) miatt alakulhatnak ki azok a panaszok, amiket leírtál és ezek kezelésére a kálcium ill. a magnézium használható. Persze az "átlagos" adagolást nem célszeru tállépni és ha a tünetek nem javulnak vagy romlanak, akkor mindenképpen orvoshoz kel fordulni, ugyanis a háttérben teljesen más ok is lehet. A magnéziumot széles körben használjuk minden olyn esetben, amikor a sejtek ingerlékenységét akarjuk csökkenteni, a terhességhez kapcsolódóan pl. az eclampsiában. A gyomorégésre minden olyan készítmény megfelelo, amelyek a gyomor nyálkhártyáját védik a savval szemben, tehát (elvileg) nem szívódnak fel. Ezek egyébként mindenféle kalcium és magnézium sókat tartalmaznak. A sucralfat tartalmuakkal pl. érdemes vigyázni, jelentos mennyiségu nátrium szívódik fel belole.

Üdv: Bunny
Bunny

Kedves Bunny!

Köszönöm a részletes választ, ha esetleg konkrét készítményeket és adagolást tudna ajánlani valaki, annak még nagyon örülnék.

BMárti
BMárti

Kedves Márti!

Sajnos ez ügyben nem tudok segíteni, ugyanis több mint öt éve Angliában élek és a gyorsen változó otthoni gyógyszerpiacot nem ismerem. Egyébként bármelyik ilyen jellegu készítményt használhatod, a különbség a márkás nevek és az utángyártott készítmények között csak az árban mutatkozik meg. (A generikus készítmények gyártóinak ugyanis nem azt kell bizonyítaniuk a forgalomba hozatali engedélyhez, hogy ugyan azt az anyogot tartalmazzák, hanem azt, hogy az ajánlott adagolás szerint ugyanannyi hatóanyag kerül be az ember szervezetébe. A hatást pedig az eredeti készítmény gyártója már bizonyította). Szerintem a gyógyszerészek pontosabb tájékoztatást tudnak adni mint én.

Bunny

Sziasztok! Bunny , nekem egy konkrét kérdésem volna hozzád, amire ha lehet, kérlek, hogy mihamarább válaszolj légyszi. Most várom a harmadik babámat, hat hét múlva, de könnyen elképzelhető, hogy előbb fogok szülni. mindenképpen EDÁ-val szeretnék, mert úgy gondolom, hogy az előző két szülésnél én már megszenvedtem a magamét, és ha nem muszáj, akkor most nem szeretnék szenvedni. Igaz ugyan, hogy a második kislányom cakkumpakk 2 óra alatt megszületett, de mivel a szülést indították infúzió, burokrepesztés, stb. sokkal-sokkal fájdalmasabb volt mint a korábbi 3,5- 4 órás természetesen indult szülésem. Nem is emlékszem sokmindenre, csak az őrületes fájdalomra, meg arra, hogy végülis leállították az infúziót és előkészítettek császárra a baba szívhangjának romlása miatt. Ez utóbbi (császár) szerencsére mégis elmaradt a műtőslegények késlekedése miatt, ugyanis nem találták őket sehol és az egy emelettel feljebb levő műtőbe nem tudtak felvinni. Nem semmi, hogy mennyi minden (akár emberi életek is) múlhat ilyen banális dolgokon. Szóval a baba aztán épen és egészségesen megszületett, de én már akkor és ott megfogadtam, hogy legközelebb EDÁ-val akarok szülni. Szerinted az EDÁ-t mikor érdemes beköttetni, mivel a nőgyógyászom azt mondta, hogy ha már az előző szülés is olyan gyorsan ment most nem lesz idő a fájdalomcsillapításra. Az viszont szerintem nem elhanyagolható körülmény, hogy az előző szülést indították, és gondolom, hogy ez is meggyorsította. Ebből azonban még nem biztos, hogy az következik, hogy most, ha hagyják, hogy természetesen induljon a szülés, gyorsabban fogok megszülni, mivel harmadik szülésről van szó. A kérdésem tehát az lenne, hogy rögtön a fájások megindulásakor érdemes-e kérnem az EDÁ-t, mivel úgy tudom, hogy 35-40 perc alatt kezd hatni. Kérlek mielőbb írj, mert szeretnék már végre egy normális, konkrét választ kapni a kérdéseimre. Köszi: Norcsi. cím:busaigab@axelero.hu
Norcsi

Norcsi: Az EDA-kanült bármikor beteheti egy gyakorlott szakember:pl. akkor is, ha éppen beérkeztél a szülőszobára. Az már más kérdés, hogy illeszkedett fejnél, 2 ujjnyi méhszájnál szokták javasolni az első dózis EDA beadását. Javasolnám, hogy csak tapasztalt anaesthesiologustól fogadj el EDA-t. Célszerű manapság már a hígabb és kevert oldatok használata: bupivacain 0,125% + Fentanyl 0,1 mg.
Sikeres szülést! mp
Névtelen

Szia! Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál. Az altatóorvos gyakorlott, és állítólag ha előre megbeszéljük, bent is lesz a szüléskor. Remélem, hogy amit a hígabb és kevertebb oldatról írtál, azzal ő is tisztában van. Más kérdés: az akupunktúrás érzéstelenítéssel kapcsolatban van-e tapasztalatod, mivel a kórházban erre is lehetőség van, de még meglehetősen gyerekcipőben jár a dolog, nem sokszor használták még. állítólag közel sem annyira hatásos mint az epidurál. Ha erről tudsz valamit, kérlek írd meg! Köszönöm: Norcsi.
Norcsi

Talán bunny tud róla valamit. Én nem értek az akupunktúrához, de azt hiszem a hatásosságát nagyban befolyásolja a páciens lelki beállítottsága, neveltetése, földrajzi elhelyezkedése. Talán a keleti népeknél hatásosabb.mp
Névtelen

Szia Norcsi!

Amiről Bunny nem írt, hogy az EDA 35-40 perc alatt teljes műtéti érzéstelenséget tud biztosítani. Hála istennek a szülési fájdalomcsillapítási hatás sokkal hamarabb, (nálam a próbadózis 10 perc alatt) jelentkezik. Ígyhát a már betett kanülbe tetszőleges időpontban kérheted az első dózist (pláne ha már a koponya beilleszkedett)

Snoopy
snoopy

Szia Snoopy! Köszi az infót. Remélem, hogy nálam is beválik majd, mivel ahogy közeledik a szülés ideje, úgy rémlenek fel előttem az előző szülések - főleg az utóbbi - rémképei a csaknem kibírhatatlan fájdalommal kapcsolatban. Ha minden jól megy, talán ez lesz a legszebb emlékű szülésem?! Szia: Norcsi.
Norcsi

Szia Norcsi!

Péter elmondta a lényeget, szerintem fájáserosítés = epidurál, de ez a lehetoségektol is fugg. Az akupunktura nem igazán hatásos a heveny fájdalomcsillapításban, inkább a krónikusban használható. Sajnos olyan sok mindentol függ a hatása, hogy igazán csak ritkán muküdik jól, emiatt igen kevés helyen használják.

Snoopy!

Minek neked 35-40perc? Ha bennt van a kanül 8 perc elég a kezdéshez, márpedig annyi ido igen sokszor van. Ha nem, akkor úgyis altatni kell. Indithatsz lidocainnal és folytatod bupivacainnal, vagy feles bupivacain bicarbonáttal, az eltolja a disszociációját és ugyan olyan gyorsan beáll, mint a kétszázalékos lidocain. Ha beadod a szüloszobán, mire a mutobe tolják már kész is a zsibbadás - persze, ha van aki áttolja.

Péter!

0,1 mg Fentanyl, de mekkora térfogatban? Javasolhatnám a 0,1% Bupivacaint + 2 ug/ml Fentanylt? Kiállta a gyakorlat próbáját és nem okoz magzati légzésdepressziót. Igazából mam már a folymatos EDA infuziót javasolják az idonkénti bolus dozisok heyett, mert ez folyamatos fájdalomcsillapítást okoz, míg az egyes adagok elmúlásakor a fájdalom visszatérhet, ez stresst okoz és a folymatos infúzió a keringésre is enyhébb hatást fejt ki.

Bunny

Szia Bunny! köszönöm a tájékoztatást, most már talán én is megúszom az elviselhetetlen fájások nélkül?! Ha nem muszáj szenvedni, akkor most már nem szeretnék. Örülök, hogy az epidurál hamarabb hat, mint ahogy tudtam. Sziasztok: Norcsi.
Norcsi

Sziasztok!

Az EDA-val kapcsolatban szeretnék kérdezni. Szóval én hét hónapja szültem és kaptam érzéstelenitést. Az EDA nem hatott és azóta fáj a helye. Elore és hátra nem tudok úgy hajolni, hogy ne fájna. Az érzéstelenitot adó orvos nem találja az okot. Voltam már speciális MR vizsgálaton is de nem találtak ott se semmit. A szülés alatt egyébként a kanült többször is megmozgatta az orvos, mivel látta, hogy nem hat az érzéstelenito. Nem tudom mit tegyek, mert eléggé kétségbe vagyok esve, hogy nem múlik a fájdalom. Amikor nehezet emelek akkor is fáj nagyon a hátam utána. Nem merek addig másik gyermekre vállalkozni amig el nem múlik a fájdalom. Nem értem, hogy az EDA beadása elott errol a lehetséges következményrol miért nem tájékoztatnak. Félek, hogy soha nem fog ez a fájás elmúlni. Lehet, hogy hegesedés alakult ki? Ha tud valaki segiteni, irjon. Köszönöm!

Szilvi
Szilvi

Kedves Szilvi!

Ahhoz, hogy többet tudjak mondani, tudnom kellene, hogy ülve, vagy fekve történt a kanül bevezetése, többszöri próbálkozás volt, vagy elsore sikerült. Egyáltalán semmi hatása nem volt, vagy hatott, de nem érezted elegendonek a hatását? Maradtak területek, ahol érezted a fájdalmat? Zsibbadt a lábad? A kanül bevezetésekor éreztél fájdalmat a hátadban? Éreztél villámlás szerüt valamelyik lábadban? Azonnal jelentkezett a hátfájás, vagy csak késobb? Ha késobb, mennyi ido mulva? Sugárzik a fájdalom valahova? Milyen testhelyzetben javul/romlik a hátfájásod? Szedsz fájdalom csillapítót? Mit? Használ? A testsúlyod (szüléskor) és testmagasságod? Ha gondolod írj magánban, címem bunny@hollos.net.

Bunnny

Szijasztok!

2 hét múlva szülök a kiirt idöpont szerint. Emlitettem az orvosomnak, hogyha minden kötél szakad, akkor szeretnék majd kérni epidurális érzéstelenitést. Ekkor elküldött a laborba, ahol megnézték a vérképemet.
Minek volt erre szükség?
Ha valakinek elözöleg nem vizsgálják meg a vérképét, akkor nem is kaphat EDA-t? Mert azon gondolkodtam, hogy mivan, ha a szülöágyon találom ki, hogy kérek epidurált? Akkor nem kapok, mert nem szóltam hamarabb?
És ha császármetszésre kerülne sor és elötte nem nézik meg a vérképet, akkor csak altatásban végezhetnék a mütétet?

Köszi a válaszokat, Lara
lara (lara)

Sziasztok!

Bunny!
Nekem általában nincs szükségem 35-40 percre. Ezt az adatot Norcsi írta, én pedig rögtön a gép előtt ülve válaszolok, ha tudok, és nem futok el rögtön, hogy az extremitásoknak is utánanézzek. Személy szerint az EDA-s szülésből kialakuló csaszikhoz 2%-os, adrenalinos Lidocainnal szoktam kezdeni, majd 0.5%-os Marcainnal szoktam volt folytatni.

Norcsi!
Remélem tényleg a legszebb emléked erről a szülésedről lesz.

Lara!
Biztos, hogy a vérképedet nézték és nem a véralvadásodat?
Nálunk az előkészíthető ED, illetve spinál érzéstelenítés előtt a véralvadást szoktuk volt vizsgálni, mert az egyik ellenjavallata az ilyen érzéstelenítésnek a vérzékenység bármely formája, mivel a szúrás helyén esetleg vérömleny alakulhat ki.
Ha a szülés előtt találod ki az EDA-t, akkor is meg lehet vizsgálni a véralvadásodat kb 10 perc alatt. De ha még ez is sok időnek tűnik, akkor gondos kikérdezéssel is közelebb kerülhet az aneszteziológus a megfelelő adatokhoz.
Ha szeretnéd, akkor ne hagyd magad lebeszélni az érzéstelenítésről.

Sziasztok!
snoopy

Sziasztok hozzaertok!

Mi a csuda az az eloesett koldokzsinor?
Olvasom tobb helyen, hogy ez egy eletveszelyes allapot, de ez pontosan mit takar?
Szidi
Szidonia

Szia Szidi!

Az előesett köldökzsinór azt jelenti, hogy amikor a burok alul reped meg, a baba buksija pedig még nem ékelődött be, a mama pedig függőlegesben van (áll, vagy ül), akkor a gyorsan kizúduló magzatvíz apró részeket, kezet, lábat, köldökzsinórt sodorhat előre. Ha ez utóbbi következik be, akkor a lejjebb csúszó bababuksi nekiszoríthatja a medencecsontnak a zsinórt, ettől viszont a vér nem tud benne folyni, a bent lévő babához pedig nem jut el az oxigén. A madzag vagy látható is lesz, vagy csak a hüvelyben tapintható. Megoldás a mama részéről, ha a popsiját magasabban tartja, mint a pocakját. A doki, ha vizsgálat közben ilyet észlel, akkor kezét mindjárt benn is hagyja, hogy ujjaival helyet biztosítson a köldökzsinórban a vér folyásához. A többiek pedig rohanvást előkészítik a terepet császármetszéshez, hogy a vizsgáló doktort kiszabadíthassák szorult helyzetéből. Így is megviselt lesz a kérdéses két ujja.

Snoopy
snoopy

Snoopy!

Koszi!

Szidi
Szidonia

Snoopy!

Télleg! A véralvadást nézték:-)) De most hogy leirtad, már értem, hogy miért volt fontos ez.
Biztos azért kellett elöre megcsinálni, hogy ott ne kelljen ezzel foglalkozni. Azért remélem nem kerül majd rá sor.

Szija, Lara
lara (lara)

Sziasztok!
Egy ismerősöm nem régen szült és ő mesélte, hogy borzalmas fájdalmai voltak mire ő szólt, hogy szeretne érzéstelenítést vagy fájdalom csillapítást kérni. A válasz az volt, hogy nincs bent az aneszteziológus így nem lehet. Ez hajnalban történt. Ilyen tényleg lehetséges? Én még szülés előtt állok és az ilye történetek teljesen elborzasztanak. Mit lehetne tenni, hogy én ne kerüljek ilyen helyzetbe? Vegyem fel az aneszteziológussal is külön a kapcsolatot, hogy valóban ott legyen szülésnél? Nektek mi a véleményetek erről? Az is érdekelne, hogy valóban a vajúdás mindenkinek nagyon fájdalmas élmény vagy van aki kissebb fájdalommal megúszta?

Erika
Erika

Szervusztok!

A többiek pedig rohanvást elokészítik a terepet császármetszéshez, hogy a vizsgáló doktort kiszabadíthassák szorult helyzetébol. Így is megviselt lesz a kérdéses két ujja.

Szegénykém, de sajnálom.... Az, hogy ezzel a baba életét is megmentik, az nem játszik szerepet? Elnézést Snoopy, ezt nem tutam kihagyni. Tudod, én itt látom a lényeges különbséget a magyar és a nyugati országok egészségügye között. Míg otthon az orvos az elsodleges, itt a beteg. Még akkor is, ha véletlenül írtad így. Erika levele ezt tökéletesen alátámasztja. Nincs aneszteziológus bennt, nincs epidurál. Jó. És akkor császár sincs???? Vagy arra van, epidurálra nincs. Vagy császárt tud altatni, szúrni, epidurált szülési fájdalomcsillapításhoz nem?

Laranak: Akármikor is ellenorízték a véralvadásodat (amibe feltételezem a vérlemezkék számának meghatározását is belevették), azt a szülés során - az epidurál elott - újra ellenorízni kell. Vagyis ezzel nem spóroltál semmit, amennyiben nincsen semmilyen körülmény, ami miatt ennek ellenorzése most aktuális volt, akkor ezt a vizsgálatot feleslegesen csinálták. A terhesség során, mint azt már korábban leírtam, szinte minden szerv funkciójában változás áll be, és ennek a változásnak a foka a terhesség korának elorehaldásával más és más. Arról nem is beszélve, hogy minden szövodmény más és más idoben jelentkezik, nagyrészük a szülés idejének közeledtekor, ill. a meglevo állapot akkor romolhat. Vagyis az alvadási paramétereket és a vérképet az epidurál elott kötelezo ellenorizni.

Bunny

Kedves Bunny

Mindig örömmel olvasom hozzászólásaid egyrészt mert teljesek és a földi halandó számára is érthetök másrészt a magyarázataid tényleg nem olyan "én vagyok az orvos maga a beteg, ennyit elmondtam belöle többet úgysem értene meg, pofa be". Nem is túl "orvosi", mint ahogy azt mp említette az elözöekben.
Mégis jobb lett volna, ha a nyugati egészségügy helyett angolt vagy angolszászt használtál volna, ugyanis szerintem az egészségügyön belül a fájdalomcsillapítás kultúrája nem ugyanolyan minden nyugati vagy nyugatinak tartott országban.
Számomra az EDA, spinális stb. érzéstelenítés utópia, mégha itt Olaszországban szültem is a gyermekem és mégha a kórház a legtöbb szempontból jó is volt. Sajnos velem ugyanaz történt ami Erika ismerösével, azaz kértem EDA-t mire a szülésznö azt válaszolta, hogy ilyenkor nincs még altatóorvos meg különben is minek, olyan jól haladok (kb. reggel 6-7 között, a lányom fél 10-kor született). Én is megijedtem, ugyanis az jutott eszembe, hogy mi lenne ha császárra kerülne sor? Meg is kérdeztem. Az volt a válasz, hogy nem lesz az. De hát akinél az utolsó percben derül ki? Aztán pedig arra gondoltam, hogy hogyan várhattam volna el EDA-t, mikor a gátseb összevarrásánál sem kaptam semmit, vagy legalábbis én nem éreztem csak fájdalmat. Amikor pedig mégis kérsz valamilyen fájdalomcsillapítást az az válasz, hogy rögtön kész lesz. Ami azért úgysem egy-két perc. Azt sem értem hogy tudják úgy összevarrni a sebet, hogy közben mozogsz, márpedig ha annyira fáj úgysem tudsz mozdulatlanul maradni.
Mégis szerencsésebbnek tartom magam annál a barátnömnél aki egy klinikán szült, és aki megbeszélte az EDA-t az orvossal, mindenféle vérvizsgálatot csináltatott, amikor pedig a szülésre került a sor, azt válaszolták neki, hogy mégsem lehet, mert nem tudom mit nem csinált még meg, amikor pedig ragaszkodott a dologhoz valami más kifogást találtak, ám mégis bevezették a kanült, miközben arra figyelmeztették, hogy na most nehogy megmozduljon, mert akár egy életre is lebénulhat. Persze ez nem történt meg. A végén még így is megbánta, hogy az egészbe belefogott és ragaszkodott hozzá. A nem akarásnak úgyis nyögés a vége.
Ja és az mit szóljon akinek szülés közben szól a szülésznö, hogy most ne nyomjon, mert müszakot kell váltani és meg kell várnia a következö szülésznöt.
Nekem nem tünik emberközpontúnak ez sem.
Minden esetre ha a kórházban arról próbálnak meggyözni, hogy ne kérjem, nemigen mernék ellenkezni. Nem csak azért, mert nyuszi vagyok, hanem mert csak egy "pain in the neck" lennék az aneszteziológus szemében is és mégiscsak az én hátamról van szó...
Na meg ha nem mindennapos rutin beavatkozás ez nála, akkor meg hogy bízzam benne, a gyakorlatában, stb.
Hisz azt írtátok, hogy ez teljesen más (adagolásban, stb.)mintha pl. egy térdműtéthez használ EDA-t.
Ennek ellenére a jövöben is lelkesen olvaslak majd, legalább azért, hogy megértsem miröl van szó és mivel nem "etethetnek meg".
Luca
Névtelen

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?