Szia Pankamama!
Nem haragszol, ha bemásolom ide, amit Jázminmamának írtam egyszer? Ebben szinte minden benne van, amit a dologról tudok.
"Almával, banánnal, oszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. (Bár a banánról legutóbb azt hallottam, hogy allergizál, de errol még nincs pontos információm.)
Eloszor kínáld meg Jázmint egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha izlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma is megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belole!)
Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következovel. Most jön az oszibarackszezon, a kicsik általában imádják ezt a gyümit, ha van rá idod, le is fagyaszthatsz belole, akkor télre is lesz. Egyéves kor elott még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekbol is jó most felkészülni a télre.
Én úgy tanultam valamikor, hogy a gyümölcsök szoktatása 2 hónapig tartson, majd újabb két hónapig a zölségeké, utána következzék a hús.
Ezt a gyümis dolgot én nem mindig tartanám be, különösen ilyenkor nyáridoben, amikor minden zöldség friss, zsenge, jóízu.
Zöldségek közül a krumpli jöhet elsoként szóba, a csicsóka, répa, sütotök, spenót, sóska, zöldborsó, zöldbab. Ha egy-egy ételrol megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Fott krumplival szoktunk suríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban eloforduló cöliákia, vagyis lisztérzékenység miatt.
10 hónapos kor körül már meg lehet próbálni a kukoricalisztet, bár legutóbb azt olvastam, hogy a kukorica is allergén. A rizs viszont oké.
Egyáltalán nem muszáj külön pepecselni a gyerkocnek a fozéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben fott zöldséget, husit, de még lehetoleg a berántás, habarás elott vedd ki belole, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell fozni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fuszerezhetok is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fuszerekkel, hanem egyszeruen tégy a fozovízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízu, aszerint, hogy mit fogyasztott elozoleg."
Bigacsiga Katának voltak még jó ötletei a fozést illetoen, érdemes utánanézni az archívumban.
Olvastam az Elso napok, hetek témában, hogy vegyesen adod Pankának a hamikat. Szerintem ez jó, de eloször érdemes kitapasztalni, hogy nem allergiás-e valamire, tehát könnyebb kiszurni a problámás ételt, ha eloször önmagában adod, és csak akkor kevered más, szintén kipróbált étellel, ha pár nap alatt sem volt a kicsinek allergiás reakciója.
Más: Szerintem, a fejés sikeressége megint csak egyéni. Nekem például nem nagyon sikerült beindítanom a "let-down" reflexet, így nagyon keveset tudtam kifejni. Nekem a kézi fejés vált jobban be, egy mellgyulladásnál vett a férjem mellszívót, aztán fejcsóválva nézte, hogy kézzel fejem bele a gépbe a tejcsit
Üdv. Iboly