Tejjegy
A húgom 69-ben született vele már volt gyes-en anyukám.
Volt ennek hátránya is, mert én viszont nem járhattam emiatt óvódába, csak nagy csoportba, a kötelező iskola előkészítés miatt.
Viszont nem kaptam étkezést. Minden reggel kis horgolt szatyorba vittem a reggelimet.
Ebédre meg hazavitt az anyukám, mert azt sem kaphattam.
Arra pl. emlékeztek, hogy asszonyok rafiából horgoltak nagyon szép szatyrokat?
Tejjegyet a húgom kapott. A boltban külön láda és külön színű fél literes zacskó volt és csak az vehette meg akinek jegye volt. A narancssárga stim, de zöldre nem emlékszem.
Szerintem csak hároméves korig járt, mert én pl. nem kaptam csak a húgom.
De majd rákérdezek az anyukámra.
A poárom viszont azt meséli, neki zsinórba volt három gyerekük, és akkor szoktak rá a pudingra, mert nem tudtak mit kezdeni a sok tejjel.
Sőt én még tejcsarnokba is jártam (Bp. 1970), ahol kimérve üvegbe árulták a tejet.
Volt külön szélesszájú vastag üvegből tejes üveg. 2,80 volt a tej.
Meg abban is árultak tejet, vastag alufolia teteje volt.
PIldi!
Én nem úgy emlékszem, hogy a szívószálért kelettt fizetni, hanem a péksüteményért.
Vagy iskola tej volt vagy kakaó, de járt hozzá a szívószál + lehetett hozzá kérni vagy kiflit vagy zsömlét.
Én mindig fájó szívvel néztem a többieket, mert nekem nem fizettek elő erre, mert ez a tizórai volt, hanem a normál kajára.
Nagyon finom volt az a bolti kakaó és az volt a jó. hogy volt alja. A szivószállal meg lehetett malackodni, szürcsölni, ill. a kakaó alját kinyalni.
Fagyi volt 50 filléres, de az kisebb is volt.
Két fajta kanaluk volt, 3 meg 5 dekás.
Ma már csak egyfajta kanál van.
Lea!
Felszab tér... ből kifolyólag
Nekem az Oktogon még mindig November 7 tér
ill. a Lehel tér Élmunkás tér
Hiába nap mint nap ott mentem el villamossal metróval annyira belémivódott, hogy csak így tudom/k rá gondolni, azonosítani.
Juca!
Mi a húgommal mindig egy kicsit kicsomagoltuk a konzum szalon cukrot. A barna csokis az övé lett, a fehér vaníliás az enyém, a rózsíszín maradt a szüleinknek.
Lídia!
Nálunk nem a gépsonka, a téliszalámi volt a csúcs.
Astoria sarki hamburger.
Tényleg jó volt, de én mindig csalamádé nélkül kértem, mert utáltam a csalamádét, szerintem büdös. Jó tudom a hagyma, de ez van.
Tina!
És ilyen buszos kis cukrokat mindig húsvét tájékán szoktak bedobni.
Beatrix!
Avatószülök? Az meg mi? Nekem/nekünk olyan nem volt.
Én banánért nem álltam sorba, de kenyérért annél többet.
A péknél vettük a kenyeret, mert az jobb volt mint a bolti, de ünnepek elött mindig hatalmas sor volt. Ja és 3,60 volt és nem hosszúkás, hanem gömbölyű.