Krimo!
Linkelnék Neked fentebbről, ha tudnék, de rossz a programom
Így csak azt tudom mondani, hogy olvass vissza, nagyon sok kép krétázódott be mostanság, Gigó, Ancsa, Áfonya, talán Gwen is (mintha) maszatolt már vele (nem tudok visszaolvasni), de az én képtáram utolsó darabjai is krétások, sőt van ott valahol fotó a krétáról is. Jucus is vett...
Ancsa!
Van itt is eső, meg jég is bőszen
Szép lila az a lila, ami a képen látható, de nekem a lila szó említésére nem ez ugrik be
. Mondom: tetszik
Na!
Az sztem jó, ha nem látszik, hogy hol a kréta, mert akkor a mű egységes.
A keret megoldódni látszik, titok
De hiába is mondanám, hogy szép színű lesz, ha nem tudom megmutatni
Cinkek: a minap azon gondolkodtam, hogy a tápszeres dobozaimról miért nem jött le anno a falfesték, még heves inzultálásra sem, sőt egy tanévet kibírt az oviban, pedig ott a kicsik macerálják rendesen.
Aztán beugrott, hogy az a "sima" falfesték oldószeres volt.
És most tudtam meg, hogy a diszperziós falfestékek között is van eltérés, van amelyik nem mosható, van mérsékelten mosható, és van súrolható is, tehát -gondolom- ez a tartósságát is kifejezi...
Áfonya!
Pigmentedből egy fogpiszkálóhegynyit (szép szó) tegyél a dec.ragba, és lakkozz azzal, vagy a Plextolba, ha azt használod lakknak. Az egészet lesötétíti egyenletesen.
Az autók gyöngyházfénye is hasonlóan készül (csak hasonlóan) külön lakkrétegeket visznek fel, különböző színekkel, így ha ránézel, mindenhol másként törik meg a fény, ahol "belátni" a lakk alá, ott más színű, ahol pedig domborodik a forma, ott feltorlódik a szín, és szinte tökéletesen letakarja az alatta lévő réteget.
Húúú, ez macerásra sikerült
Gwen!
Beszereztem három táblát, egyelőre nem volt több az üzletben, de állítólag hoznak hamarosan
Anyapoc!
Mikor ívnak a halak? (koi-ponty)
Kréta: azt is lehet vele művelni, hogy a besítírozás után egy híg akrillal elmaszatolni. Keveredik a szín, oldódik a pigment (pontosabban úgy látszódik), de itt már nem kell a fixáló, mert megköti a híg akril. Azért híg, hogy a krétát ne takarja el, csak módosítsa.
Rábeszéltelek Titeket már az akvarell ceruzára?
Még nem? Akkor most mindjárt
Szóval: nekem mindig gond, hogy egy-egy részlet elvész, vagy mert nem vágom ki a gesztenye szőrét, vagy mert az alapszín benyeli a mintát, mint pl egy sirályt a fehér alap. Néha jó lenne egy Nap, talán egy madár is, vagy csáp a méhecskének. Béna vagyok, nem tudok festeni finom vonalakat ha nincsen előrajzolva. És ha előrajzolom, akkor megmarad a grafitceruza randa színe, ami a napocskánál nem is előnyös minden esetben...
Most rászoktam az akvarellceruzára. 12 szín elég minden apró vonal megrajzolásához(egy készlet kb 700Ft)
Megrajzolom a vonalat (pl. napocska), majd kifestem sárga színnel. A ceruza vízben oldódik, így bármennyire is halovány-áttetsző sárgával festek, nem lesz látható alatta az előrajzolás, mert elmosódik
.
Mellesleg nagyon szépen színez, dedeknek is ajánlom, nem görcsöl be a kezük, mint a kínai színesnél
Még fekete kartonra is fog.
Említettem fentebb a színkeverést.
Ha az eddigieket sikerült értelmezni (körülményes vagyok, na!), akkor itt a következő fejtörő:
Mi kell a sárgához, hogy zöldet kapjunk?
A megoldás nem a kék (azaz most nem arra gondolok).
Sziasztok!
Csi