Sziasztok!
Nagyon jó ez a napirend topic, leirom én is a tapasztalataimat.
Első gyermekével "kisérletező" anyuka vagyok
Mindenkit meghallgattam, kinden idevágó könyvet cikket elolvastam. Illetve igyekeztem
Tapasztalataim:
Bármily "csúnyagonosz" anya is vagyok, kisfiam az első perctől kezdve a saját szobájában, a saját kiságyában alszik. Mikor éjjelente még enni kért, felkeltem, kimásztam az ágyból és átsétáltam hozzá. Ha már a szopinál tartok, nekem pl. az igény szerinti szoptatás - melyet most nagyon favorizálnak - egyáltalán nem jött be. Biztos nagyon jó, és sokaknál beválik, nálunk épp az ellenkezőjét váltotta ki: a félig megemésztett anyatejcsire rázabált a gyermek, ettől állandóan fájt a pocija, állandóan bukott, rosszkedvű és nyűgös volt. 6 hetes volt, mikor észrevettem egyfajta rendszerességet az étkezéseiben, ehhez alkalmazkodtam (akkor még napi 7-szer kért enni). Ennek köszönhetően pontosan akkortól, azaz 6 hetes korától átaludta az éjszakát. Bevezettük az este 8 órai fürdést, utána szopi következett s reggel 5-ig nem ébredt fel. 3 hónapos korában elhagyta a reggel 5 órai étkezést, ekkor már este 8-tól reggel 8-ig aludt és 5-6 alkalommal kért enni egy nap. Hogy legyen időm magamra, ne legyek gyermekem rabszolgája, elkezdtem szépen a napközbeni alvások idejét is "belőni", ami számára azzal volt egyenlő, hogy betettem a kiságyába. Azaz: kiságy = alvás. Hamar hozzászokott.
Kb. 4 hónapos korától a következő a napirendünk:
- ébredés reggel 8 körül, majd reggeli
- délelőtt 10 körül teszünk egy nagy sétát, elintézem a bevásárlást, stb. Ilyenkor alszik 1/2 - 3/4 órát a babakocsiban
- Dél - 1/2 1 körül ebéd, utána alvás (változó: 1-1,5 óra)
- Du. 4-1/2 5 körül uzsonna, utána ismét egy rövid alvás (1/2-1 órányi)
- Fürdés este 1/2 8 körül, majd vacsi és alvás reggelig
Napközben rengeteget játszom Vele, ha szép idő van akkor még uzsonna előtt is teszünk egy sétát. Ha dolgom van itthon, tanulni, olvasni szeretnék akkor kisfiam a járókában van (útálja) vagy az etetőszékben "követ" engem oda, ahol tevékenykedem. Ezt nagyon kedveli, beszélgetünk, nézi ahogy végzem a dolgom.
Egyszóval én napirend-párti vagyok, igy kerülhető el, hogy a gyermek állandóan a nyakunkon lógjon, s a rabszolgájává váljunk. Petike saját maga kezdte el kialakitani a szokásait, én csak felfigyeltem és alakitottam rajtuk egy picit. Most 7 hónapos, boldog, kiegyensúlyozott és nagyon értelmes baba.
Andi
Lehet napirend akkor is, ha 3x alszik a kisbaba napközben. Legyen ideje az alvásoknak
A telefont meg tedd félre, én azt szoktam
A bölcsi miatt tartom fontosnak a rendszert, ne ott kezdjék el szoktatni. nekem lesz könnyebb a dolgom. Petike 1 évesen lesz bölcsis, remélem zökkenőmentes lesz a beszoktatás.
Sziasztok,
Szilvi