Sziasztok!
Dzsili! De jó neked, ha Napsi megbízhatóan betartja a nemszabadokat! Én úgy látom, Lacika max. addig veszi figyelembe, hogy mit tiltottam meg, amíg ott vagyok, és látom, hogy mit művel.
Tegnap pl. teletömte gombóccá gyűrt papírzsepikkel a konnektorokat.
Úgyhogy azokat a nemszabadokat, amikből komoly baja lehet (pl. vegyszerek) inkább lakat alatt tartom. Az, ha eltör egy jénait, vagy befőttes üveget, nem nagy tragédia. A multkor fel akart tenni a pultra egy kis salátás tálkát (segített elpakolni evés után az asztalról), az meg visszaesett a fejére. Úgy állt vigyázban az üvegcserepek között, mint aki pontosan tisztában van vele, hogy nem kellene az üvegszilánkok között mászkálnia...
Hát, az biztos, hogy sokkal könnyebb, ahol van spájz, meg elég hely a gyereknek játszani... Nekem ugye egy testreszabott kis lakótelepi konyhám van, és kölön van az étkező, ha ott játszana Lacika az asztalnál, akkor már nem lenne meg az "anyával vagyok" érzése.
Szila! Lacika is 13 óra körül szokott aludni menni. Gratula az új mosogatógépedhez!
Annyit emlegetitek, hogy lassan én is kedvet kapok...
GOrsi! Hát, én éppen ma voltam ovi - bölcsi felderítő körúton, és teljesen elkeseredtem.
Ovi: most május elején be kell íratni, ha év közben, mikor betölti a 3.-at be akarod adni. Ha még nem vagy biztos benne, hogy be akarod-e adni, akkor írasd be (a Védőnénink szerint), mert az tuti nem gáz, ha mégse megy, de ha meg szeretnéd járatni, és nem volt beíratva, akkor utolsó utáni leszel a felvételi sorban. Már ha ott is túljelentkezés van.
Én ma elmentem a körzetileg illetékes oviba itt a lakótelepen.
Montessori (hogy kell írni?) módszer van, kicsik és nagyobbak együtt. Ez még nem lenne gáz, Lacika biztosan imádná a nagyobb gyerekek társaságát. Azt mondták, hogy itt nem szokás versekre, dalokra, mondókákra tanítani a gyerekeket, azt tanulja meg otthon, itt a közösségi életre nevelésen van a hangsúly?! Hát, ezt értem is, meg nem is. De majd elmegyünk, amikor a beíratkozás lesz, Lacika bemehet játszani a csoportba, én meg majd apróra kikérdezek mindent. De azt mondta a főnökasszony, hogy nekik most valami 2 évvel ezelőtti óvodaösszevonás miatt nagyon kevés olyan gyerekük van, aki idén iskolába megy, úgyhogy kicsi a valószínűsége, hogy év közben fel fogják tudni venni az én kisfiamat. Ilyenkor vagy másik III. kerületi oviban keresnek neki helyet, vagy azt szokták javasolni, hogy menjen előtte bölcsibe, és onnan veszik át majd szeptemberben. Figyelnek arra, hogy a barátok egy csoportba kerüljenek, így nem olyan nagy trauma a kicsiknek az új helyre kerülés. Na, ezen felbuzdulva elmentem a legközelebbi bölcsödébe is. Onnan meg majdnem kivágtak, úgy beszélt velem a főnökasszony, mint egy utolsó lusta döggel, sőt, tolvajjal. Hogy hogy képzelem én azt, hogy bölcsibe adni a gyereket, ha nem dolgozok?! Az önkormányzatnak 50-60 ezer forintjába kerül, hogy bölcsibe jár egy gyerek, én meg 5 ezret fizetek ki belőle!!! Közben meg felveszem a GYES-t, amit ugye azért kapok, hogy foglalkozzak a gyerekemmel!
Jól lealázott, azután még hozzátette, mielőtt kidobott, hogy így is 72 gyerek van benn a 60 férőhelyre, pedig csak úgy vesznek fel gyereket, hogy a munkáltatótól igazolást kell hozni, hogy az Anyja dolgozik. Ezek után nem is nagyon akarom beadni egy úgyis túlterhelt bölcsibe. Bár gondolom nem lenne ügy munkáltatói igazolást szerezni. ha terhes leszek, kivenném a szabijaimat, mielőtt betegácsiba megyek, a szabi idején meg munkaviszonyban vagyok, nemdebár?! Na, de ezek után nem is nagyon akarom beadni ide Lacikát...
Dzsili! Hát igen, végül is nekünk is csak hobby-ovi lett volna. Sokat agyaltam rajta, mert ugye Lacika december végén született, januártól mehetne. De nem szeretném, ha közel lenne az ovi kezdés, meg a kistesó születése, nehogy Lacika úgy érezze, hogy ki lett téve a családból. Meg az is nagy igazság, amit Norci írt a betegségekről. Következő szeptemberben meg már majdnem 4 éves lesz... és annyira, de annyira vágyik a gyerektársaságba... Amikor bőg az ovi kerítésénél, hogy be szeretne menni, úgy sajnálom... Ezért gondoltam, hogy talán jó lenne idén szeptembertől beadni fél napra. Ő biztosan imádná, hogy a gyerekek között játszhat, nekem meg szabad lenne a délelőttöm, ha el kell mennem valahová, nem kellene mindig az Apjának itthon maradni Lacikával. Olyan jó lett volna ilyen minicsoportot találni, amilyenről te írtál, hogy mehente már egy kicsit hamarabb, mint 3 évesen, és utána azzal a csapattal együtt kezdené az ovit. De úgy tűnik, itt ez nem szokás...
Azért még nem adtam fel, de ha itt a két legközelebbi oviban ilyen nagy a túljelentkezés, akkor gondolom, hogy a lakótelep többi ovodájában se más a helyzet. Ha meg mégis van hely valahol, az tuti a legrosszabb hírű ovoda a környéken...
Már kezdem érteni, miért mondta az egyik anyuka a játszón, hogy kihordja a fiát Budakalászra oviba. Végül is nincs messze.
Szila! Tudnál esetleg valami infót a budakalászi oviról-bölcsiről adni? Hogy egyáltalán felveszik-e azt a gyereket fél napra, akinek otthon van az anyukája?
BMárti