Szia Andi!
Köszi, hogy nem botránkoztál meg a véleményemen!
Ha teheted, olvasd el mindkét szövetséget, érdemes.
Én a Jézus filmekkel úgy vagyok, hogy inkább a hideg ráz tőlük, mint örömöt okoznak (ha egyáltalán végig tudom nézni). Nem azt adják vissza, Akiről a Bibliában olvasok. De nem is várom el egy filmtől. Ez olyasmi, hogy témánál maradjunk, mint a vita arról, hogy Kertész Sorstalanság c. könyvét mennyire sikerült átvinni filmbe. Pro és kontra lehet róla mondani véleményeket,ízlés, felfogás, hozzáállás és még ezer más szemszögből nézve. Nem gondolod?
Én az olvasottak alapján egyáltalán nem gondolom Jézusról, hogy bármit is meg akart volna reformálni.Én úgy vettem ki, hogy a hagyományokat megtartotta, mint bárki más zsidó (azt is mondta, hogy nem azért jött, hogy a Törvényt eltörölje, hanem, hogy betöltse), amivel nem értett egyet, sőt, fellépett ellene, az éppen a vallásosság (az üres cselekedetek)volt, illetve a képmutatás.
A próféciákról én azt gondolom, hogy nyilván oka van annak, ha a zsidóság nagy része nem fogadja el Jézust Messiásnak. Azért ez a nézet a próféciákat a-z-ig ismerő, bölcs emberekből fakad, akiknek a tudása vitathatatlan. De rengeteg kérdésem van mégis... Mi van azzal a rengeteg próféciával, ami teljesen Jézusra illik? És a Teremtő, aki a Messiást ígérte, és megmondta, hogy Az milyen lesz és miket cselekszik, mi van ha nem olyan személyt küldött, akit a zsidók elképzeltek? Már úgy értem, hogy mi van, ha anno Jézust azért nem fogadták el, mert nem a próféciáknak nem felelt meg, hanem az ő, évszázaduk óta kialakult, vallásossá vált elképzeléseiknek. Pl. Ábrahám a hit embere volt, és Isten sok nép atyjává tette, holott vén és gyermektelen volt. Aztán, mikor látta, hogy sehol semmi, ő meg csak idősebb lesz, elfogadta felesége ajánlatát, hogy a szolgától szülessen fia. De aztán Isten világossá tette, hogy a feleségétől született fiával fogja nagy néppé tenni. Aztán megszületett Izsák, és bár csak ő volt Sárától,megértette, hogy egyedül ő lesz örökös Isten tervében és a Sára utáni feleségeitől született gyermekeiről már nem gondolkozott így. Aztán Izsáknak is csak két fia volt, és generációk teltek el, míg az a rengeteg ember megszületett, aki Ábrahámnak meg lett ígérve. De Ábrahám akkor sem kétségbeesve halt meg, siránkozva az egy szem fián és kérdezve, hol az a tenger nép, ami meg lett ígérve. Mert hitt és látta, ami még meg sem volt. De mi van, ha a zsidók nem ilyen hittel áltak Jézushoz, hanem az évszázadok óta formaságokba süllyedt vallásba akarták Őt beállítani? Ha csak hit nélkül csűrték-csavarták a próféciákat? Én pl. nem gondolom, hogy a bárányos-oroszlános prófécia kizárná Jézust, mint Messiást..
Jó, hogy ilyen nagy családotok van!
Neked is van több tesód? A nagyszüleid halála szörnyű! A gyerekeik hogy menekültek meg? Azt mondják, a mi városunkban nagyon kevés volt a túlélő, pláne akik ide vissza is jöttek (persze nem csodálom). A férjem nagyapja mesélte, hogy ő épp az állomáson volt, mikor szállították őket, és mint a filmeken, azok az emberek nagyon szomjasak voltak. Ő ott ment el mellettük,segíteni akart, de mondták a katonák, hogy lelövik, ha megteszi. Lehetetlen egy helyzet! A családomban, hála Istennek senki nem segédkezett ebben a borzalomban, igazából a felmenőim még nem is voltak betelepülve ide, kevesen voltak, és a környező falvakban laktak, nagyon szegény körülmények közt.Saját áletüket mentették a bombáktól, éhezéstől és a katonák kegyetlenkedéseitől... Jól elkanyarodtam a témától!
Be is fejezem, szia!
Zita