Sziasztok lányok!
Nos úgy érem kicsit feleslegesen elharapódzott a feszültség itt a betegségesdi körül... S bár véleményem elejétől fogva volt a dologgal kapcsolatban, azért nem írtam le eddig, mert nem akartam úgy fellépni, mint "Miszike férje", hogy nehogy úgy tűnjön, hogy jöttem "erősítésnek" mert a feleségem nem tud kiállni saját véleménye mellett... Így a következőkben elhangzóakat ha lehet vegyétek úgy, mint egy független véleményt, mint ahogy általában én el is megyek közétek, ha sikerül személyesen, s bár önálló gyerekkel nem rendelkezem / osztozunk rajta
/ azért remélem alanyi jogon is lehetek kicsit véleményformáló közöttetek...
Nos a véleményem elég sok pontban egyezik a feleségemével, ami ugye nem meglepő... Viszont nem azért, hogy sok mindent, így ezt is megbeszéljük egymással, s nem is lehet más véleményünk...
Én megpróbálom leírni az indokaimat a saját szempontomból nézve, s akkor láthatjátok, hogy miért is gondolom úgy, ahogy gondolom...
Gyermekbetegség:
Nem tudom, ki hogyan ismeri a betegségeket, de tudomásom szerint ezt a "náthaként" aposztrofált influenzát vagy más egyéb orrfolyással járó légúti betegséget többnyire vírus, és/vagy méggyakrabban baktériumfertőzés okozza, ami elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Nos a betegség, bármi is okozza gyakorlatilag szinte elkerülhetetlen, ugyanis a kórokozók ezen formáira nincs a szervezet felkészülve! Az ellenanyagtermelés nem olyan, mint a himlők, vagy a mumpsz esetében, hogy a betegség kialakulásakor termelődő ellenanyag egy életre szól, hanem csak időszakos védelmet ad, annak a bizonyos kórokozónak a behatolását akadályozza bizonyos ideig... Aztán már nem. És ráadásul ezen kórokozóknak megvan ama számunkra előnytelen tulajdonsága, hogy mutálódnak is, így ha végigsöpör egyszer a családon, még az sem szavatolt, hogy nem kezdi újra... Ezért is nincs ellenük univerzális védőoltás, és ami van, az is csak egy bizonyos kórokozó időszakos védelmét tudja a szervezetben előidézni...
Akit ez jobban érdekel, akkor akár az azt hiszem talán mindegyikünk által elfogadott Dr. Spock-féle könyv Meghűléses betegségek fejezeténél elolvashatja a dolgok mikéntjét-hogyanját, vagy mélyebben is belenézhet ezen betegségek rejtelmeibe más orvosi könyvekben...
Ebből következően az az állítás miszerint a gyerek szervezete tanul ebből a fajta betegségből teljességgel fals! Semmit sem tanul, s csak feleslegesen energiát pazarol, mire legyűri! Nem is beszélve a dolog pszichikai hatásáról, hisz egy gyerek ha egészséges élvezi az életet, ha nem, akkor viszont roppant nyűgös is tud lenni, és egy vidám és egészséges gyerekkor más nyomot hagy a személyiségben, mint egy betegségekkel tarkított...
Úgy is épp elég betegség fogja őket még érni amíg felnőnek attól függetlenül is... Fognak közösségbe járni eleget, s fognak betegeskedni még eleget ahhoz, hogy ne kelljen minden egyes járványt elkapniuk, ha nem muszáj... S ez rajtunk, szülőkön is múlik... No és a közösség többi tagján, ahová a gyermekünk, és mi is járunk. És ha pld. én magamon észreveszem a tüneteket, ha lehet kerülöm a túlzott közösségbe járást, nem a saját, hanem a többiek érdekében. S elvárom a lógó urrú kollégáimtól is, hogy inkább vegyenek ki egy-két nap betegszabit a legfertőzőbb időszakaikra, mint fél céget megbetegítsék jelenlétükkel. Azt hiszem ezt kérte a feleségem is mindazoktól, akik esetleg bármiféle apró tünetet észleltek gyermekükön... Ezen nem megsértődni kell, hisz én sem viszem közétek Bekit, ha látom hogy beteg... Legalábbis szerintem ti sem örülnétek neki...
Ki is a hibás:
Nos nem lehet ujjal mutogatni senkire... Bárki vagy bárkik is voltak a fertőzés gócpontjai, azt nem tudjuk meg, ugyanis minden ilyen fertőzés egy ideig tünetmentes, és a tünetek megszűnte után is még egy ideig fertőz mindn beteg szervezet. Vagyis nem biztos, hogy a talin orrfolyós babák egyike volt a ludas! Lehettem akár én is, vagy bármelyikünk... Így sem a feleségem, sem én nem keresünk egy vagy többszemélyes bűnbakot... Nincs ilyen... Csupán csak azt kérte, hogy a láthatóan beteg gyerekek távol maradása esetén legalább az esélyt csökkentjük, hogy megfertőződjünk, amit logikusnak, és ésszerűnek tartok... S bár vörös betűkkel írta, ő figyelemfelkeltésnek, nem ledorongolásnak, vagy személyeskedésnek szánta ezt...Saját bevallása szerint azon okból, hogy azok az anyukák, akik időhiány miatt átfutják a fórumot, ezt a közérdekűnek szánt felkérését észrevegyék és elolvassák. A neten való indulatkifejezésnek amúgy sem a színek a netes megfelelői, hanem a különböző szmájlik, esetenként a csupa nagy batűvel való írás... Egy kérés hangzott el felétek, s nem egy indulatból fakadó kirohanás, amit ti, mint egymással eddig "bajtársi" szövetségben kismamáskodó, majd anyukáskodó, már-már barátnő státuszban lévő nők nem kellett volna, hogy ilyen véresen komolyan vegyetek... / a piros a betűkön nem vér volt, hanem csak vörös színkódú rész a képernyőn...
/
Indulatok:
Aki ennek ellenére indulatokat érzett ki a hangvételből, az talán azért tette, mert kiérezte a kétségbeesést a sorok közül, amikor a húsvétunk a tervezett vidéki út helyett lassan kórházi szanatóriummá alakult, ahol egyik szobában a gyermekem, másikban a feleségem feküdt lázasan... Bevallom őszintén én sem örültem kifejezetten neki. Nem azt mondom, hogy ha nem megyünk el a talira, ez nem történhetett volna meg éppígy, de mivel a tali után nem csak az enyéim, hanem többen is hasonló tünetekről panaszkodtatok, így feltételezhető, hogy valóban ott volt a fertőzés góca. Ezáltal nem azt mondom, hogy nem éreztem jól magam köztetek, sőt, ámde ha az az ára, hogy utána egy hétig romos a család, akkor inkább én leszek az, aki megálljt parancsol, mintsem végig kelljen néznem a szeretteim egy hetes szenvedését pár óra jó társaságért. S ha bárki is van a közösségben, aki fütyül a szerintem közös érdekünkre, hogy ne csak magunkra, hanem egymásra is vigyázzunk, akkor máris borult a ti kölcsönös és érdekmentes barátságon alapuló, egymásra figyelő közösségetekről alkotott minden illúzióm. Vagyis kérlek titeket a saját nevemben, ne akarjátok, hogy csalódjam bennetek, s ne tudjatok toleránsak lenni egymás iránt... Az lehet, hogy egyes anyukák nem veszik komolyan annyira ezt a betegség ügyet... Joguk, nem szólok bele... Ámde ha másokat is érint, akkor kérlek titeket próbáljátok meg mindenki érdekeit megvizsgálni, ne csak a sajátotokat! Elhiszem, hogy jó dolog résztvenni egy talin, mind a babáknak, mind a mamáknak, de ha úgy látjátok, hogy esély van rá, hogy a jókedveteken kívül mást is hoztok a közösségbe, aminek más nem igazán örül, akkor inkább vegyetek erőt magatokon, s tegyétek azt amit helyes, nem azt amit szeretnétek!
Személyes indíttatás:
Nos ez lehet, hogy a "bort iszik és vizet prédikál" résznek fog hangzani, vagy esetleg a "minden szentnek maga felé hajlik a keze" rész, de azért a teljességhez azt hiszem az is hozzátartozik, hogy megemlítsem, nem csak önzetlen érdekek vezettek, mikor véleményt formáltam ezügyben. Lehet, hogy barbárul fog hangzani, de ha belegondoltok éppúgy logikus, hogy én elkapjam bárkitől, mint ahogy a gyermekeink is elkaphatják egymástól. A feleségem már elkapta Bekitől, s nem tudom, hogy én csak viszonylag tünetmentes vagyok-e, vagy még nem ütött be nálam a vész teljes erővel. És mivel most én vagyok ennek a családnak a fenntartója, s a bérezésem mostanság teljesítmény alapú, így ha nem tudok dolgozni menni, az számunkra pénzkiesés... Nem beszélve a már eddig is vásárolt gyógykészítményekről / és itt nem kell kapásból a legdrágábbakra gondolni, de egy orrspray is egy ezresen fölül van már /, amiket ilyen esetre be kell, be kellett szerezni... Nem vagyunk anyagiaknak bővében, sohasem voltunk... És ha lehet, én elkerülném a felesleges kiadásokat, vagy a betegség miatti pénzkiesést... Gondolom azért egyikőtöknek sem jönne jól, ha pld. apuci két hétig ottnon feküdne vitaminon és teán tengődve... Szóval gondoljatok arra is, hogy az ilyen kis emberkék, mint a gyermekeink csak dominók az élet nagy asztalán, s lehet, hogy az ő betegségük nem tűnik olyan komolynak, de a vonzatai lehet, hogy már komolyan is érintenek egyeseket... Pld. engem... Vagyis amikor gyermekeinkről beszéltek, egyszersmind egy-egy családi közösséget is érintetek, s nem hiszem, hogy mindegy lenne, hogy ti visztek-e haza bacit az amúgy is beteg nagyinak, vagy a tesót ütitek ki egy hétre a suliból, esetleg bárki mást is érint ez adott mikroközösségekben. Tehát ha a gyermekeinkre vigyáztok, egyúttal ránk is vigyáztok, s ha teszitek, azt szívből tudom köszönni!
No elnézést, hogy feltartottalak titeket kicsit hosszúra nyúlt irományommal, de úgy érzem ennél rövidebben nem lett volna értelme leírnom, amik bennem megfogalmazódtak a téma kapcsán. Remélem értitek a bennem munkáló jó szándékot, mert én szeretnélek titeket újra egy nagy boldog közösségként ismerni, s örömmel járni közétek, az elkövetkezendő talikra. S hogy ennek milyen feltételeit fogadjátok el közösen, az csak rajtatok múlik. Én csak segíteni szerettem volna, hogy a véleményemet, nézőpontomat leírom nektek, hátha a tieitekkel együtt meghozza bennetek a döntést, hogy ebben a témában miként is legyen végül béke, s egyetértés.
Köszönöm azoknak akik végigolvasták...
Legyetek YO-k!
S78 (Miszike férje)