Share!
"Megkínoztak a fogorvosnál?"
Kihúzták. A fog még menthető lett volna, de alatta volt egy gennyzacskó, ami nem javult, és átterjedhetett volna a csontra vagy a másik fogra. Így megkapom az első hidamat, három koronával, potom 90 ezerért.... Á, még szerencse, hogy ültem.
Szegény pasim másfél napig nem bírt a sokktól hozzámszólni.
"Tegnap délelőtt nagyapám hagyatéki tárgyalásán voltunk. Ezt azért írom, mert Kornél végigszopizta a tárgyalást. Nem volt senkinek ellenvetése. he-he, jobban jártak, mintha ordított volna. Csakazértsem hagytam az apjára egy üveg tápszerrel."
Nagyon ügyes vagy.
Bevallom, én publikusan nem nagyon szoptattam, szerencsére nem is nagyon kellett, bár egyszer kocsiban, és egyszer egy parkolóban muszáj volt, de ott annyira mégsem voltam szem előtt.
"Szóval most úgy állunk, hogy több lett, de néha nem elég. Van olyan, amikor egyértelműen látszik, hogy éhes maradt. Próbálom húzni, hátha kicsivel később újra mellre tudom tenni, de nem mindig sikerül. Ilyenkor 40 ml-nél nem kell neki több. vAn, amikor ennyi sem. Nem is értem! Lehetne, kicsit kitartóbb is. Bár abban a lármában, ami néha van, nem csodálom, hogy nincs kedve, és inkább gyorsan megissza pohárból."
Tudod, a gyereknek ez nemcsak kaja, hanem pia is. Mikor keveset "eszik", akkor iszik.
És ne aggódj, ha úgy látod, egy alkalommal nem elég neki, csak tedd mellre újra és újra, és egy hét múlva már egy bölcsődényi gyereket is simán ellátnál. Tudom, hogy másodiknál ez nem olyan egyszerű, mint ahogy szeretnénk, de ahogy elnézem, te azért megbirkózol majd a feladattal.
"Hogyan viselkedik az a baba, akinek nem elég az anyatej?"
Először is ÖNMAGÁHOZ KÉPEST vagy síróssá válik, vagy aluszékonnyá. Ez elsősorban a temperamentumától függ. Nem játszik, nincs békés nézelődés, a bőre ráncos, rugalmatlan (ha megcsippented, úgy marad, nem ugrik vissza), a kutacsa besüpped. A pisije (csak hogy ez is benne legyen) kevés, besűrűsödik, egészen sötét sárga is lehet, és büdi.
"Ehhez csak annyit fűzök hozzá, hogy sajnos nem alszik el. Vagy csak hosszú üvöltés után, azt pedig nem bírom elviselni (Máté is bekattan olyankor, ha sokáig sír, így még rosszabb a helyzet) Próbálom most kendőben, karban szorosan tartva - ez is elég ám sokszor. Igényli a testközelséget. Igen, próbáltam a mesélést is, de Máté nem bír csendben lenni, kommentálja az eseményeket, és sajnos, nem halkszavú a legényke. Aztán tudod... minél jobban próbálom csendesíteni, annál jobban belendül. Ez majd kialakul valahogy. Drukkolok, hogy megtalálja a hüvelykujját. A kendőben, és a kiságyban is teszi a szájához a kezét, de nem nyújtja ki a hüvelykujját. Tegnap a kendő szélét vette a szájába, és óriási nyálfoltot alkotott, mikorra elaludt."
Hát, mindenre én sem tudhatok receptet.
Máté nyilván egy eleven kissrác, mellette gondolom, még nehezebb a dolgod. Bevonni mennyire tudod a kicsi körüli teendőkbe?
Kornél meg meg fogja találni az ujját, ne aggódj. A kendő napközben amúgy nem bevethető többször?
"Talán emiatt lehet - fáj a torka, vagy a füle - de pár napja nem kapja be rendesen a mellbimbómat. Éppen csak a hegyét veszi a szájába. Így fáj időnként, és gyanítom, hogy nem is elég hatékony. Azért nyel, és ürül a mellem, de nem az igazi. Ha sikerül belevarázsolni rendesen a szájába, akkor is néhány korty után kiengedi, és a fentebb leírtak szerint szopik. Mintha 1-1 nagyobb korty után is fájna neki. Volt, hogy felsírt."
A torokfájástól is lehet ez, és a foggyökerek megindulásától is. Ha rosszul harap rá, ne hagyd (sérülhet tőle a melled), a kisujjaddal szerezd vissza a mellbimbód (szája sarkába bedug, ha a levegő beáramlik, bimbó finoman kivesz), majd harapjon rá újra. De várd meg, míg nagyra tátja a száját. Ha kell, gyakoroltasd vele a kisujjadon párszor.
Szerencsére az anyatej aktív immunanyagot is tartalmaz, így lehet, hogy mostanra már a nagyján túl is vagytok. Ne idegeskedj miatta, és arra ügyelj, hogy az orrát tartsd tisztán, mert ha bedugul, gondot okozhat szopi közben. (Orrszívó van, ugyi?)
"A másik. Már volt róla szó, de egy kicsit szeretnék még részleteiben is megtudni erről többet. A mell feszülése, telítettsége.
Abból is gondolom, hogy most nincs elég tej, mert eddig, mikorra közeledett a kajaideje, már érezhetően volt tej a mellemben, gyakran csöpögött is belőle. Amikor szopott az egyikből, akkor jött a másikból is.
Tudom, hogy a szoptatás teljes ideje alatt nem lehet érezni, de ez egyik napról a másikra alakul így?"
Akkor rosszul gondolod.
Szerencsére. A mell feszülése, és telítettsége mindig amiatt van, hogy a mell túltermel, illetve a belövelésnél még ödémás is lesz. Amikor a kereslet-kínálat beáll, a mell feszülése is megszűnik. Egyik napról a másikra. Ez teljesen normális. (Ahogy már írtam is itt egyszer, gondold meg, a francnak volna kedve állandóan fájó mellekkel végigcsinálni a szoptatást.)
Szóval, ha beáll a kereslet-kínálat, teljesen normális, hogy már nem feszül vagy nem csöpög. Ne félj, a fejlődési ugrásoknál (nemsokára lesz egy, úgy 3 hós kor körül), majd újra feszülni fog, mert a gyerek úgy feltornázza a tejtermelést, hogy ismét túl fog termelni. Már ha mellre teszed, ahányszor csak kéri (akár félóránként is).
"Ha olyan gyakran szopik a baba, mint Kornél az utóbbi napokban, akkor "látványosan", húúú, hogy is szokták fogalmazni, be kellene durrannia a melleknek, nem?"
Nem feltétlen. Ha gyakran is szopik, de ez a szokása, akkor a te melled erre áll be, ez neki a normális.
"Nálam a szülés után sem volt a "tejbelövellésnek" nevezett állapot. Nekem nem feszültek a melleim. Ha nem hallottam volna, hogy kortyol a gyerek, ill. nem tudtam volna fejni, nem is hittem volna, hogy van benne valami. Nem lehetett észrevenni."
Mázlista. Vacak egy érzés.
"Tudod mikor éreztem először azt, hogy, talán most van benne? Amikor először aludtunk 5 órát egyhuzamban. Ébredéskor elég keményke volt, főleg a kisebb mellem. Ha 4 negyedre osztanám fel a mellem, akkor azt mondanám, hogy úgy kb. 2,5-3 negyede feszült, a felső részén, hónaljnál főleg. Alul nem éreztem.
Ennek lehet az az oka, hogy alapból nem vagyok egy feszes mellű leányka? Egyszer hirtelen lefogytam, akkor megereszkedett egy kicsit, sikerült valamennyire visszatornázni. Aztán amikor először tehes voltam, nem bírtam a melltartót elviselni magamon, viszont a melleim mérete nagyon megnőtt, szóval "lógós" lettem."
Nem hiszem, inkább csak az lehet az oka, hogy azokon a részeken több inger érte a tejmirigyeket (talán azokat szívta meg jobban a gyerek), míg a többi részen nem termel annyit. Na, ezen lehet ám segíteni, ha akarsz, a váltott pozitúrás szopival.
"Huhh, most egyelőre ennyi. Biztos lesz még kérdésem (fejésről még kérdezek). Nem bírok lekattanni a témáról. És benned nagyon jó tanácsadóra találtam. Remélem, nem teher a sok kérdés. Köszönöm, hogy meghallgatsz (olvasol)."
Csak kérdezz. Nem baj az, ha sokat akarsz róla tudni, sőt! Egyáltalán nem teher amúgy, csak lehet, hogy nem fogok rögtön reagálni (bocs, csak a rendes meló mellett most még fordítok is...).
Te "civilben" is ezzel foglalkozol?
Civilben ennek az oldalnak dolgozom, tehát igen, ezzel (is) foglalkozom.
A belinkelt cikkeket is pl. én írtam. Ja, most írok egyet a fejésről is.
Üdv:
Dia