Andy!
1,5-2 éves kor között nyugodtan elkezdheted a kiszoktatást a rácsos ágyból.
Nálunk a nagyfiamnál majdnem úgyanúgy történt mint Beatrixéknál. Betettük a kis ágyat, ami összecsukható, és ha kinyitom, akkor nagyon alacsony. Délutánonként azon aludt, este meg betettem a rácsos ágyába. Rázós volt a dolog, mert közben terhes voltam az öccsével, és anyukám itt problémázott, hogy mi lesz ha addigra mire jön a tesó nem szokik ki az ágyból. Először rossz helyre tettük a kiságyát, nem esett neki jól az ott alvás. Aztán hirtelen ötlettől vezérelve átrendeztük a szobát, és attól a naptól kezdve nem volt gond, és mondta, hogy neki már nem kell a rácsoságy, odaadja a tesójának.
Ekkor ő már elmúlt 2 éves.
A 2. fiam nagyon hamar kiszokott a kiságyból, mert 1,5 évesen már bölcsis volt, és ott rácsnélküli ágyba tették a 1,5 éveseket, így ő hamar kitúrta a bátyját a kiságyról, a bátyó meg kapott egy másik, nagyobb ágyat.
A kislányunk, aki most 2,5 éves, alig 1,5 hónapja alszik kiságyon, bár a bölcsiben már ő is rács nélkülin aludt, de itthon még lakás átrendezés miatt csak most jött el az ideje. Első pillanattól kezdve nagyon szerette a kiságyát, és talán mondanom sem kell, hogy ez uaz a kiságy, amit a bátyók kaptak meg a rácsos ágyból való kiszokásukkor.
Én a Beánál attól féltem, hogy állandó mászkálás lesz az élet, és alvás helyett egymást fogjuk "szórakoztatni" az altatással. Első perctől kezdve tudja szerencsére, hogy mi a rend. Este sem jön ki, csak kiabál, mert szerinte még nincs vége a napnak. Az utóbbi napokban például állandóan keresztben alszik el az ágyon, sőt tegnap annyira mérges volt, hogy nem megyek be hozzá (mellette lévő szobában voltam, de este fél 10-kor már aludni kell(ene)), hogy mérgében álomba sírta magát 180 fokban elfordulva a párnától.
szerintem fokozatosan elkezdheted kiszoktatni, nem muszáj egyik napról a másikra.
Zsuzsa