Bocsánat, de belekotyognék, segítő és nem riogató szándékkal. Ez a téma a szívem csücske, ezért is szeretnék segíteni.
Tehát: A rákszűrés P3-as eredmény önmagában nem jelent semmit. Illetve jelent/het gyulladást, és jelenthet HPV vírus okozta elváltozást. Éppen ezért kell HPV tesztet csináltatni, mert önmagában a rákszűrés kevés. Állítólag Amerikában már nem is csinálnak csak HPV tesztet. Ugyanúgy kenetet vesznek és tipizálják, milyen típusú. Száz valahány féle van, ezek közül azokra szűrnek, amelyek valamilyen elváltozást okoznak (ez lehet szemölcs, de rák is
). Ha a teszt megvan, akkor lehet eldönteni, hogy mi a teendő. Kismama esetében szerintem nem fogják a méhnyakat piszkálni, szülés után viszont azonnal utánajárnék. (Illetve a tesztet most is meg lehet csináltatni.) Hüvelyi szülést azért nem ajánlják bizonyos HPV fertőzések esetén, mert a baba elkaphatja (de nem mindegy, hogy milyen a HPV, mert sok közülük ártalmatlan). Egyik ismerősömet emiatt császározták.
Ami azt illeti, érdemes éppen ezért teherbeesés előtt jóval rákszűrést és HPV tesztet csináltatni és kizelni (ami a mintavétel illetve méhnyakműtét, ami gondolom Angelnek is volt). Nekem annak idején P3 és P4 értékem is volt, és mikor rákérdeztem, hogy mi lenne ha először "gyorsan" szülnék egy gyereket, és utána műtét, azt mondták hogy NEM, mert a terhesség rossz irányba befolyásolhatja a folyamatot.
Angel, a HPV gyanú olyan nesze semmi, fogd meg jól duma. Sztem majd csináltass egy HPV tesztet szülés után, abból kiderül. Bár egyszerűbb lett volna ezzel a rákszűréssel a tipizálást is megcsináltatni. Egyébként én is feküdtem sokat, de biztatásképpen, Bálint 4450 gr volt és a 38. héten indították a szülést, és a méhnyak, ami kezdettől 1000 volt, kitartott. Nem tudom, mekkora lesz a Te babád, de tudd, hogy még ekkora súly is belefér!
(És sima hüvelyi szülés volt.)
A HPV egyébként képes "eltűnni" és visszatérni, attól függően, hogy az immunrendszer milyen erős. Úgy is lehet valaki HPV fertőzött, hogy a rákszűrés eredménye P1, P2, akkor tudni kell róla és figyelni rá. Ezért rossz a rendszer, hogy pl. akinek P2, azzal nem foglalkoznak, pedig náluk még megelőzhető a radikálisabb beavatkozás. Ha már 1 embernek is segítettem, megérte leírnom mindezt.