Sziasztok!
Poci: tényleg nem kicsi, már amikor a 12 hetes uh-ra mentem, átadták a helyet a metrón.
És nagyon szép pocikat látok itt az enyémen kívül is, a kicsik és a nagyok is jól látszanak már, és előbb-utóbb mindenkié nagy lesz, sőőőőőt!
Itt egy kép a 35 hetes másodikomról (csak ijesztgetésképpen, hehe):
Mimi,
nálunk is kb. egy hétig aludt a lányom kiságyban, én meg a kiságyra tapadva. Amikor elfáradt az egyik oldalam, és meg kellett fordulni, akkor hosszában fordultam meg, hogy továbbra is őt lássam, ne kelljen hátat fordítani. Aztán rájöttem, hogy hülye vagyok, és onnantól ruhatároló lett a kiságy.
Mi matracokon alszunk a földön, onnan ha legurul is bárki, nem üti meg magát. Esetleg egy ilyesmi megoldás falvédővel, vagy valami körbe fakerettel nem lenne jó Szabinak?
Van ám olyan orvos, aki császár után enged természetes úton szülni (van is egy ilyen topik itt a babaneten), csak jól oda kell figyelni a hegvastagságra a terhesség során, és eldönteni, hogy mehet-e a dolog. Vagy már belenyugodtál?
Noki,
a görcsökre egy-egy korty alkohol is jó, ellazítja a méhizomzatot (nekem orvos tanácsolta). Meg kerülni kell bizonyos fűszereket, amik görcsöket okoznak, ilyen az oregano, bazsalikom, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, kardamom. (Ingeborg Stadelman: A bába válaszol című könyvéből.) Van méhlazító teakeverék is: macskagyökér, komló, orbáncfű, majoránna, méhfű és kakukkfű egyenlő arányú keveréke, egy nap két kicsi (1,25 decis) csészével kell inni, egy csészébe egy teáskanál teakeverék. (Szintén a fentebbi könyv alapján.)
Iboly oldala tényleg nagyon jó, régebben itt a babaneten is adott szoptatási tanácsokat.
Tényleg, lányok, érdemes majd a szoptatásra is felkészülni jó előre, van egy jó kis könyv arra is: Márta Guóth-Gumberger, Elizabeth Hormann: Szoptatás. A Kismama adta ki, és ami nagyon fontos: jó és naprakész infok vannak benne (a védőnők tudása sajnos nem feltétlenül elég, és gyakran elavult, rossz tanácsokat adnak, tisztelet az egyre több kivételnek
).
Pelenkázó: nekünk már az sincsen, nem fér el, én a kanapét és a padlót
használom e célra (arról nem is beszélve, hogy mindkét fiam fél éves korától lehetetlen volt őket magasan pelenkázni, egy pillanat alatt lefordultak bárhonnan). Mi az elején hősugárzót (ilyen kis meleglevegőfújó ventillátorszerűt) használtunk, hogy ne fázzon a baba.
Bimbam Csilla,
ne higgyél a bárányhimlő oltásban, az én lányom is be volt oltva (a fiúkat már nem oltattam), és ő kapta el az oviban, és adta tovább a fiúknak...
Kertészkedésért irigy vagyok, én is úúúúgy ültetnék, de valahogy nem megy jól a hajolgatás, a férjem meg utálja csinálni, így nálunk idén nem lesznek nagy dolgok. De majd jövőre!
Kandi,
ez nagyon szép kiságy!
Apa ügyes!
Cscsi Csilla,
hm, védőnőd eléggé érdekes...
Izé, ő biztosan 165 centi, és 45 kiló, nem igaz? Amúgy a fentebb ajánlott bábás könyvben nagyon jól le van írva, hogy miért átlagos a 12-14 kilós gyarapodás a terhesség végére. Az első két terhességi harmadban heti kb. 300g-ot ír, mint várható gyarapodás (persze ettől el lehet térni). Nekem pont az volt a dokinál, hogy azt furcsállták, hogy semmit sem híztam a legutóbbi, több mint egy hónapos mérés óta.
És Mimi és Linácska nagyon jól leírta, teljesen egyénfüggő, hogy ki mennyit hízik, miért kéne mindenkinek ugyanannyit, nem vagyunk egyformák (vicces is lenne)! És majd a babáink sem lesznek azok, és majd az ő hízásukkal is itt fognak paráztatni a védőnők (már amelyik, a miénk szerencsére nem), fel kell készülni, úgy látom, sanszos, hogy a tiéd ilyen lesz...
Bener,
nyelvnyújtás és ásítás jó!
A SIDS tanfolyam biztosan nem haszontalan, később is jól jöhet! Aztán meg majd eldöntöd, hogy hogyan legyen (nekünk nicsen légzésfigyelőnk, mi együtt alszunk, erre írtam az alvásos könyvet a múltkor).
Mimivel én egyetértek a vízszintes fekvésben. Szerintem más kategória a kicsit görbült fekvés vízszintesen (nem megdöntve, mintha ülne, ez fontos), mint a későbbi ültetés/álltatás (az tényleg káros), mert hiszen itt is meg van támasztva az egész gerinc, csak éppen nincsen kiegyenesítve (ami szerintem még jó is, ugyanis ha jól tudom (nem biztos), a kettős görbület a gerincben csak a járással alakul ki véglegesen). Nekünk olyan hordozónk van, ami eléggé ülős (Römer), ezért azt mindig alátámasztottam valamivel a lábrésznél, amikor abban volt a gyerek, még az autóban is ki volt támasztva, hogy vízszintesebben feküdjön benne (így a lába kicsit égnek állt, de hát valamit valamiért...). A babák szeretik a függőágyat is, márpedig az egyáltalán nem egyenes, láttam olyan borzasztóan édes külföldi képet, ahol a koraszülötteket az inkubátorban kicsi függőágyakba tették, így ráadásul mozgatták is magukat, ami külön előny.
És a kendőben is görbült háttal vannak, de a kendő is minden oldalról megtámasztja őket, ezért jó (és ezért nem szabad kengurut használni fiatal babáknál, mert az nem támasztja a gerincet, kendőt viszont igen, meg persze a lábtartás miatt).
Na, azt hiszem, egy hétre valót írtam most, nem tudom, mikor jövök legközelebb, ilyen hosszan pláne.