danidaniel,
a CMV a toxoplazmához hasonlóan szintén tud mindenféle fejlődési rendellenességet okozni, de az is csak akkor, ha a terhesség alatt kapják el. A legtöbb ember pozitív CMV-re! Szóval nagy az esélye, hogy már terhesség előtt elkaptad. MAgát a fertőződést normál körülmények között nem nagyon szokták észrevenni, ha mégis, akkor a mononucleosishoz hasonlít - lázzal járhat, nagy fáradékonysággal, májmegnagyobbodással, rossz májfunkcióval (átmenetileg).
Ha terhesség alatt CMV vagy toxoplazma fertőzöttséget ellenőrzinek, akkor általában külön megnézik az IgG és az IgM ellenanyagokat is. Ez két külön típusú ellenanyag, amit a szervezet termel a kórokozó ellen, és friss fertőzésnél az IgM a magas, aztán lecsökken. Az IgG valamivel később kezd nőni, de az utána már végig magasan marad.
Tehát: az IgG-ből lehet következtetni arra, hogy átestél-e már a fertőzésen, az IgM-ből meg arra, hogy ez a fertőzés friss-e.
Nekem pl. a vérvizsgálatom pozitív IgG-t és negatív IgM-et mutatott, tehát már rég átestem rajta, nem kell aggódnom. Ezt kellene neked is leellenőrizned a papírodon, illetve ha ezt külön nem nézték, akkor elképzelhető, hoyg ezt fogják a Lászlóban ellenőrizni.
A toxoplazma pedig - ahogy azt már valaki nagyon szép részletesen leírta - a macskában szaporodni tud (míg az emberben nem), így ha egy macska elkapta, akkor az a macska attól fogva folyamatosan fertőzőforrás. Elsősorban a széklete.
Viszont mivel a macskák nyalogatják magukat, ezért simogatás után is célszerű kezet mosni.
Velem egyébként annyi az újság, hogy ma láttam a babácskámat!! Naggggyon édi volt, integetett! Most is elég lusti volt, még sosem láttam bukfencezni meg más efféle kunsztokat csinálni, eddig mindig aludt az UH-okon, de most legalább kegyeskedett egy kicsit lengetni a karját, úgyhogy eléggé meghatódtam...
A méretei tökéletesek, pont ahogy egy 15 hetes (majdnem 16
) terhességnél dukál...
Az sajnos nem látszott, hogy kisfiú-e avagy kislány, mert a köldökzsinór épp ott ment, és ez bezavart a kiértékelésbe. De annyira nem is fontos, nekem mindegy....
11 nap múlva, hétfőn költözöm Heidelbergbe, úgyhogy már dobozok között bukdácsolok hetek óta, a lakásban nagy a felfordulás a pakolás miatt, és csak remélni tudom, hogy minden elintéznivalóm meglesz addigra.
Tényleg, kisbabás anyukák:
nincs véletlenül valakinek egy szépen összeírt kis listája arról, hogy a baba születése kapcsán milyen papírügyeknek kell utánajárni? Gyed, TGYÁS, TB kártya, stb? Muszáj lenne még ezen a héten ezt összegyűjtenem, és amire csak lehet, meghatalmazást adnom az anyukámnak, hogy tudjon majd intézkedni helyettem. Csak még azt sem tudom pontosan, hogy miben is....