Sziasztok!
Ezer éve nem írtam már, bocsánat! De kb. 2 héttel ezelőttig még voltak elég nagy rosszulléteim és ha csak tehettem, aludtam... anyósom szerint biztos nagyon szép baba lesz, ha ennyire sokat kell aludni hozzá!
Nem tudom, ti hogyan tudjátok az összes kommentet így nyomon követni, hát én csak néhányhoz szólnék hozzá, ami megmaradt a fejemben.
Csilla: nekem csak egyszer szúrtak, de az nagyon fájt, pedig eddig még nem volt ilyen. Valami nincs rendben ezekkel a tesztelőkkel!! De 8 szúrás...rémmese!
Flake, Bori: a toxoplasma egy kis parazita, amelyiknek a végleges gazdái (értsd: ahol ivarosan is tud szaporodni) a macskafélék. Közti gazdái pl. egerek, vagy kisebb rágcsálók, ha ezeket elfogyasztja a macska, így kerül be a szervezetébe. Mi, emberek (és pl. a marha is) a toxoplasma szempontjából a fejlődése zsákutcáját jelentjük, hiszen elég ritkán fogyaszt embert a macska
. Nem is nagyon okoz nekünk gondot, ha megfertőződünk, mert szépen eltokolódik, és nem csinál semmit. Baj akkor van, ha az immunrendszerünk baromira legyengül vmi miatt (pl. AIDS-eseknél), VAGY ha még sosem találkoztunk a toxoplasmával az életünk során, és épp a terhesség második trimeszterében történik a nagy találkozás (magzatkárosító hatása lehet). Ha pozitívak vagyunk már a terhesség előtt, akkor a szervezetünk megvéd az újabb toxo-fertőzéstől (olyasmi, mint pl. ha már voltunk bárányhimlősek, akkor nem kapjuk el újra).
Vagyis a negatív toxo teszt tökre nem jó, illetve nem kell kétségbe esni, de azért nagyon oda kell figyelni, hogy ne most fertőződjetek!!!! Amúgy nem csak macskától lehet elkapni, hanem nyers húsoktól (éljen a tatárbeefsteak!
), mosatlan zöldségektől, gyümölcsöktől is. A macskaalom-takarítás kifejezetten tilos ilyen esetben, de nem ajánlanám a cicák puszilgatását sem!! És persze normál higiénia betartása is fontos (simogatás után kézmosás).
Ismerek olyan állatorvosnőt nem is egyet, aki x éve nemhogy almot takarít, de napi szinten sok macskát vizsgál, tapogat, stb., és mégis negatív!! Szóval még ez sem garancia a fertőződésre. Viszont egyes adatok szerint a budapesti lakosság kb. 70 százaléka pozitív toxo-ra. (Én is pozitív vagyok, mondjuk imádom is a tatárt...)
Ha valaki negatív és van macskája, azért nem kell kétségbe esni, ha épp akkor fertőződik, amikor nem kéne, lehet ellene gyógyszert szedni.
Nem tudálékoskodni akartam, csak azért írtam ezeket le, mert általában kevesen vannak tisztában a toxoplasma veszélyeivel, meg egyáltalán a mibenlétével. És ami a döbbenet, hogy sok nőgyógyász nem tulajdonít ennek jelentőséget (tisztelet a kivételnek). Tehát ha valaki negatív, legyen óvatos, és szerintem a második trimeszterben kérjen még vérvizsgálatot, nehogy akkor váljon pozitívvá!!
Más: most hívtak, hogy tök jó lett az AFP-m, meg minden, amit az integrált teszttel szűrtek. Yipppppiiiiieeeeeeee!