Babs!
A kisszék-kisasztal tényleg nem kell az első pillanattól, de ha összeillő szobát akarsz, akkor érdemes már a bútorokat úgy nézni, hogy fogsz-e tudni hozzá ilyen kiegészítőket venni. Ha a szék biztonságos (tényleg kicsi, nem borulós), akkor már 1 éves korban fogja használni, később meg sokat. Nálunk nem kisszék van, hanem egy 25-30 cm magas pad (nem tud feldőlni, persze lesni lehet róla, de nem túl magas, azzal sem volt sok gond).
A padlószőnyeggel a baj, hogy alapvetően komolyabb baleseteknél tisztíthatatlan. Nekünk az van, de épp idén építkezünk, és ott parkettát fogok a szobába csináltatni, és veszünk hozzá szőnyegeket, hogy azért ne legyen hideg (ahol szőnyeg van, ott figyelni kel, hogy ne csúszkáljon, stabilan legyen a padlón). Az sajnos nem elérhető, hogy soha semmi ne történjen, mert ha nincs is szobatisztasági baleset (ez nálunk nem történt), akkor is lehetnek a felnőtt számára hihetetlen ötleteik. Pl. nálunk a nagyobb a kicsi popsikrémével kent össze játékokat (sajnos a padlóra is jutott), pedig előtte soha nem játszot vele, és tudta, hogy nem lehet (ezért nem zártam el, csak a pelenkázó végére volt rakva). Ha egy szőnyeggel történik ilyen, akkor az kitisztíttatod vagy végső esetben lecseréled, de ugye padlószőnyeget nem válthatsz 3 havonta...
Igen, ez csak egy tapétacsík (bordűrnek nevezik), olyan helyen vettük, ahol tudtak festéket keverni, és kikevertettük a megfelelő színeket hozzá (a barna jobban sikerült, a sárgánál egy picit lehettünk volna ügyesek). Egészen lent van a bordűr (tetőtéri szoba, a tetőtér síkja kb. 50 cm-rel a padló felett végődik), ezért is mertünk alulra barnát tenni. A szoba teljesen világos maradt...
Itt van még két kép:
Etetőszék:
Itt is sok szempont lehet, hol, mennyi ideig használod, mekkor helyed van tárolni.
- Kell, hogy állítható magasságú legyen? Különböző magasságú asztalokhoz akarod állítani? Változhat az alatt az idő alatt az asztalotok magassága, mialatt használni akarjátok? (Igen, ez is lehet kérdés. Mi több gyerekre terveztük az etetőszéket (márcsak az ára miatt is), és a nagyobb még albérletbe született, ahol egy icipici konyha volt. Nem tudtunk a konyhában enni, de nem volt külön érkezőasztal. Viszont azt tudtuk, hogy előbb-utóbb onnan költözni fogunk, és akkor biztos lesz étkezőasztalunk, ahova oda tudjuk ültetni. Ezért nálunk fontos szempont volt, hogy biztosan lehessen állítani a magasságát. Van akinél ez nem kell.)
- Összecsukható legyen, mert kevés helyed van? Vagy mindig nyitva lehet?
- Tudd dönteni a háttámláját: ez életkorfüggő, amikor kicsik voltak és nem tudtak rendesen ülni, de már használtuk, akkor hátrébb döntöttem őket. Van, akinél ez nem kell, mert pl. autósülésben eteti a kicsit.
- Az sem elhanyagolható (sőt
), hogy mennyire tisztítható. Ilyen szempontból szerintem a műanyag praktikusabb, de még nem volt fám, nem tudom, az mennyire lenne az. Van aki az asztalra és székre szedhető fa etetőszékeket szereti, de nekünk arra nem volt szükségünk. (Én nem szeretem azt, amikor a gyerek külön, a kicsi asztalánál egyedül eszik, egyen velünk egymagasságban.)
- Igen, mindenképpen legyen biztonsági öve szerintem! És ne csak elől, hogy ne csússzon ki a székből, hanem kantáros.
Igazán csak akkor van gond, ha minden feltételnek teljesülhie kell, mert persze azok a székek a legdrágábbak. Ha nem kell, akkor lehet egyszerűbbet és olcsóbbat venni, semmivel sem rosszabbak, csak olcsóbbak! És az ugye ilyenkor a babaholmik vásárlásakor nem is olyan elhanyagolható szempont.
Nekünk egy Peg Perego Prima Pappa etetőszékünk van (4 fokozatban dönthető, 7 magasságfokozatban állítható és összecsukható, levehetőtálcás). Jó drága volt, viszont két gyerek kibírt
, és nem tűnik nagyon agyonhasználtnak
Ilyen:
Ha vannak még megfontolásra váró gondolataid, akkor az mindenképpen tedd közkinccsé, hadd tanuljunk belőle!
Beszti (Megint jó hosszú lettem, de remélem azért a többieknek is tudtam segíteni.)