Böbi: nálunk dokumentálva van, hogy megfürdették Tücit. Meg is mutatták még szülés előtt a mosdót, ahol lesz a fürdetés. Megkérdeztem akkor, hogy miért mossák le a magzatmázat, és azt mondta a szülésznő, hogy csak a nagyját mossák le, ez olyan vastag anyag, vagyis gondolom inkább, kevéssé oldódik vízben, hogy nagy része, úgyis a babán marad. Hát nem tudom, mindenesetre az is számít, hogy mikor születik a baba, mert ha sok a magzatmáz, akkor korábban jött a bébi, mert már a pocakban kezd felszívódni a magzatmáz. (Visszanéztem a képen, és látszik, hogy Tücinek is csak a combiján volt magzatmáz, meg a homlokán picit és máshol már nem, legalábbis nem látható módon.) A túlhordott babák meg ráncosak épp ezért, mert már nem védi őket a víztől a magzatmáz. Na de a lényeg, hogy még az is kérdés volt ugye, hogy hol fürdetik a babákat, mert pl. az Imrében nem folyóvíz alatt fürdetik, nem csap alá tartják születés után, hanem egy nagy mosdó, ahol belemerülhet. Felteszem a képet is.
A szopi biztos függ a szülésznőtől is, nálam nem tették mellre a babát, csak mikor már felöltözették és visszakaptam. Utána átmentünk a megfigyelésre az alternatívba és ott próbáltam mellre tenni. Van egy-egy rövid, 30 másodperces videó is TÜciről, amikor a hasamon van születés után (fényképezőgéppel lett készítve, jó sötét), és látszik, hogy már ott tátog, rábukna a cicire.
De csak akkor próbálkozhatott, mikor már mindketten rendben voltunk és a nagy franciaágyban pihiztünk. Sajna nem nagyon tudtam benne mozogni, úgyhogy nem próbálkoztam áttenni az egyik mellemről a másikra - hogy én hogy utálom a fekve szoptatást!
Ezért szívta szét csak az egyik mellbimbóm, jól nézett ki utána...
Anika: szépek a képek, amiket feltettél Apor születéséről!