Szia Orsi!
Végre eljutottam a húspástétomig
(itt nem lehet tőkehúst kapni, és nekem darálva a legjobb ehhez mert nincs húsdarálóm, a férjemnek meg semmilyen hentes nem esik útba)
Szóval álmomban sem gondoltam volna, hogy a szakácskönyvemből, ami szerintem a legjobb, 2 éves lányomnak fogok főzni.
Magyaros húspástétom
1/2 kg sovány sertéshús, 1 ek. olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg vaj, őrölt bors, kiskan. pirospaprika, mustár
Apróravágott hagymát olajon megpirítjuk, benne a kis kocskákra vágott hús is megpirítjuk és pörköltnek elkészítjük. Kétszer megdaráljuk, majd a vajat mustért beledolgozzuk. Őzgerinc formába tesszük úgy hogy kibéleljük vizes folpackal körben és rá is hajtuk és jól behűtjük. Fólia le, és lehet szeletelni.
Én nem így csináltam pontosan, mivel nincs húsdarálóm eleve darált hússal csináltam, és a masszát botmixerrel mégjobban leturmixoltam a lábasban, de a vizet előtte leöntöttem. Utánna jött a mustár, vaj. És nem szeleteljük, hanem kenyérre kenjük.
Van olyan is, ami tojásos húspástétom. Ezt nem csinálom meg egyenlőre, mert a Zsófi heti tojásadagját a ránotta bőven kiteszi. (és akkor még nem számoltam a tésztában levőt stb.) De ezt is lehet pl. kemény tojás nélkül csinálni, és akkor már nem is olyan sok a tojás benne.
Húspástétom
1 kg darált hús, 2 tejben áztaott zsemle, 2 nyers tojás, 3 kemény tojás, 4 kiskanál olaj, kiskan. reszelt hagyma, zsemlemorzsa, só, őrölt bors.
A tejben áztatott zsemlét kinyomjuk, összemorzsoljuk, és a hússal, a nyers tojásokkal, egy kis kan. olajban pirított hagymával, sóval, borssal összedolgozzuk. A hús felét keskeny, hosszú téglalap alakban kiolajozott tepsire terítjük, a közepére hosszában rakjuk az egészben hagyott tojásokat. A húsvagdalék maradékával pedig beterítjük. Vizes kézzel hosszúkás ciót formázunk, meghintjük zsemlemorzsával, leforrázzuk a maradék olajjal és forró (200C) sütőben megsütjük, ha kész, zsírját leöntjük és hidegen szeleteljük.
Szia, Lilla