rilla,
szóval az én kombinált tesztem (Istenhegyi) eredménye 1:2720 lett, ami negatívnak számít, ezért nem hívtak vissza integrált tesztre.
Ezt az arányt 3 dolog alapján számolják: az életkorod ad egy kiindulási arányt (ez nekem is 1100 körül van - én 28 vagyok), és ezt módosítja valamilyen irányba az UH és a vérvétel eredménye. Namost, mivel nekem nagyon sok ismerősöm mondta, hogy nekik 1:15 000 meg 1:30 000 meg ilyenek lettek, és nekem az UH tökéletes volt, azon kezdett járni az agyam, hogy valami a vérrel lehet, hogy ilyen viszonylagosan magas Down-esély jött ki (bár persze tudom, hogy még ez is azért jónak számít, hisz negatív).
Ezért utánanéztem az interneten annak a 2 véreredménynek, amik a papíron voltak, és azt tudtam meg, hogy a free-béta-HCG az nagyon jó (0,89 MoM), de a PAPP-A az viszont tök rossz (0,36 MoM). Ez lehet az oka annak, hogy mindent összevetve elég jó a Down-arányom, de azért nem csúcsszuper. Namost annak is utánaolvastam, hogy mitől lehet az, ha ez a PAPP-A érték túl alacsony, pedig a baba genetikailag rendben van, és minden más érték is jó.
És azt írták, hogy ebben az esetben ez előrejelezhet koraszülést, késői vetélést, halvaszülést, anyai magasvérnyomást és egyéb ilyen csúnya dolgokat, amik összességében mind a rossz méhlepény keringéssel állnak összefüggésben.
Szerencsére az alacsony PAPP-A nem jelenti azt, hogy ez nagyon valószínű vagy gyakori lenne, de kb. 2x akkora az esély rá, mint normális érték esetén.
Viszont azt is írták, hogy lombik, és különösen ICSI esetén (és ugye a BMC-ben mindenkinek ICSI-t csinálnak) a PAPP-A lehet alacsonyabb, anélkül, hogy ez bármit is jelentene. De hogy bonyolultabb legyen a dolog, fagyasztott embrió beültetésnél (és nekem az volt) ilyesmit nem figyeltek meg...
Na, hát ez van velem. Amikor visszamentem a lombikos orvosomhoz, és elmeséltem neki, akkor ő csak legyintett, és azt mondta, nem kell mindig parázni, nyugodjak meg, és minden rendben lesz...
Hát most azóta próbálok nyugodt lenni.
Heidelbergbe költözünk egyébként, és még tisztázatlan, hogy mennyi időre, de 2 év biztos. Végleg nem szeretnék ott maradni, az is biztos.
Én is dolgozom még, sőt, elintéztem, hogy HD-ben is dolgozhatok még 3 hónapot az ottani Szemklinikán. A terv az, hogy június 15-ig. Aztán kezdek majd szerintem vásárlogatni a babának.... És addigra ti már mindent jól kiveséztek a témában, és kiderül, hogy mik a legjobb cuccok, és akkor majd megkérdezem tőletek, és már nagyon felkészülten tudok majd babakocsit és egyebeket venni...
Lányok, ez valami hihetetlen, hogy mióta babát várok, milyen jó évágyam van. Gyakorlatilag egész nap az evésen jár az eszem, és pont ma meséltem a munkahelyen a többieknek, hogy mialatt eszem az ebédet, tök nehezemre esik visszafogni magam, hogy ne mondogassam közben azt, hogy "jaj, de finom, jaj, de jól esik"
Pedig annyira nem nagy szám, a teletáltól rendelem hétköznap a kaját.