2004.03.13 22:10
Szerző: kranzniki
Sziasztok!
Mindenben csatlakozom az előttem szólókhoz! Az én Gergőm is már kb egyéves kora óta igen akaratos, de kedves sorstársak, ne gondoljátok, hogy ez már a dackorszak. Kétéves korára sokkal rosszabb lett!! Sokszor azt gondolom, rosszat teszek neki azzal, hogy jót akarok neki: ugyanis járunk babaklubokba, ahol kortársaival lehet, együtt játszhatnak és mondókákatis tanulnak. Ám ez azzal jár, hogy hetente háromszor időre kell mennünk valahova. Jó ötlet a "sportos vagy a röfis pulcsit akarod felvenni?", én is sokszor használom, de sajnos nem mindig válik be. Ha Gerus nagyon nem akar valamit, akkor hajthatatlan. Pocok más ötletei is tetszenek, pl "na jó, ha nem akarsz öltözni, nem megyünk a babaklubba" vagy a "ha hamar felöltözöl, a kismotorral tudunk menni", de sajnos nem mindig használhatók a fenti ok miatt. Igen ám, de ha ilyenkor azt ráhagyom, és tényleg nem megyünk vagy nem motorral, akkor amiatt van a balhé.
Más pl: nem mindegy, hogy melyik pohárba töltöd neki a "bubuvizet" (=ásványvíz), adjál hozzá szívószálat, és csak az adhatja oda neki, akit arra megkér, ha mástól kapja, képes visszavinni a konyhaasztalra. Ezt mind ráhagyom, csak ne nyafogó hangon adja elő a kéréseit, mert attól felmegy a pumpám, főleg, ha már sokadik órája hallgatom ezt a hangszínt. Ilyenkor mindig elmondom neki (napi kb ezerszer), hogy elég értlemes, és eléggé tud beszélni ahhoz, hogy érthető, normális hangon mondja el, mit kér.
A leginkább egyébként olyankor nem lehet vele bírni, ha fáradt. Azaz minden délután, mert hiába holtfáradt, nem hajlandó aludni. Mesélek, énekelek, megszoptatom (2 1/2 éves!), meglepit ígérek, fenyegetem - semmi nem használ. Délután meg pesze hozzá se lehet szólni. Meg hozzám se, mert kiakadok attól, hogy még fél órám sincs gyerek nélkül, meg el is fáradok, úgyhogy ilyenkorra én is beszámíthatalan vagyok. Legrosszabb a pocsék idő, amikor nem lehet kimenni játszótérre vagy csak úgy, a szabadba, madarakat, fákat, autókat lesni, otthon meg már nem tudunk mit kezdeni magunkkal.
Szörnyű, de én is ki tudok fordulni önmagamból, pedig megretenek attól, amit a kisfiam arcán látok olyankor. Igen, Szilvinek igaza van a tipikus okok felsorolásakor, és mégegyet hozzátennék: az utcai/közlekedési eszközön eljátszott hiszti esetében a vadidegen közbeszólók, akik vagy azzal bosszantják a tehetetlenül vergődő anyukát, hogy segíteni akarnak(mintha én nem tudnék magamon, hát olyankor nem is), vagy azzal, hogy szidnak, amiért ennyire nem tudok bánni a kölkömmel.
Azt hiszem, ilyenkor semmi mást nem érzünk, csak tehetlenséget és félelmet, hogy még ennyit se tudunk megtenni a gyerekünkért (mert ő nem hagyja), akkor mi lesz komoly helyzetekben. Attól tartok, a düh, a dühből elkövetett csapkodás és kiabálás nem használ. Gondolom, Evetke, a Te kisfiad is inkább azért kéri a poharat, mert FÉL a cumit kérni, nem azért, mert BELÁTTA, hogy neki már inkább a pohár való. Szörnyű, hogy a gyerekünket dühünkben épp nem akként az értelmes emberként kezeljük, akinek ismerjük és akivé nevelni akrjuk.
Pocok és Szilvi, a Ti gondolataitokat tartom jó megoldásnak: nagy levegő, és megmondani a gyereknek, hogy "dühös vagyok, amiért pluszmunkát okoztál nekem" vagy "bosszant, hogy elkésünk", és a fenyegetőzésről, zsarolásról leszoktatni magunkat. Amit én még mellőzni szeretnék a magatartásomból, az a megtorlás, pl "te nem teljesítetted, amit kértem tőled, ezért én se teszem meg, amire kérsz". Ezt még a mondat vége előttmeg szoktam bánni, hiszen éppen azzal kellene példálóznom, hogy "tessék, én is megtettem, amire kértél, légyszíves te is teljesítsd, amit kérek" - természetesen az általánosságok (amiket a gyerekek nem értenek), szabadon behelyettesíthetők a konkrét helyzetekkel, pl játékpakolás.
Tök jó látni, hogy más anyuka szernit is a gyereknevelés az önneveléssel kezdődik! Tudtok még valami módszert a saját dühkitörésünk megfékezésére?
Mindenkinek sok sikert kíván sorstársatok: Niki