Sziasztok!
Először is:
Szila!
Millió gratula a kistesóhoz
Akkor ezek szerint te sem mész vissza dolgozni
Zafi!
Szerintem ne aggódj a hason altatás miatt. Én is uúgy gondolom, mint Heni, mivel nincsen semmilyen rizikófaktor, altathatod hason Petikét. Petrus csak hason hajlandó huzamosabb ideig aludni születése óta. Én is féltem, az első héten csak az oldalán altattam, onnan mindig átfordult a hátára és onnan már mindig felébredt. Aztán anyukám és a párom tanácsára hasra fektettem, azóta úgy alszik. Jó, igaz, igaz, hogy van bölcsőhalál... de az is igaz, hogy egy csomó tényező kell hozzá. Én úgy döntöttem, mivel Petra nem volt koraszülött, nem császárral született, nem kissúlyú, nem volt oxigénhiányos, nem voltam toxémiás, nem volt fertőzés szülés alatt, nem dohányoztam és nem drogoztam terhesség alatt, így simán aludhat hason. Szerintem nektek is hasonló a születési szituációtok
Nos akkor az oviról. De nagyon hosszú lesz, bocsi, akit nem érdekel, ugorja át!.
Nos itt akkor adhatom oviba a gyerkőcöt, amikor csak akarom. Nincs igazán külön ovi és bölcsi, egy épület van, csak külön "részlegek". Némelyik ovi specializálódott arra, hogy egész kicsi gyerekeket is vihetnek oda a szülők.
Nos a lehetőségek: 1. állami-területi ovi, 2. magánovi, 3. családok általi gondozás. Az 1. olyan tkép mint otthon, de ezért is fizetni kell, 200 Euró (kb 55000 ft egy hónapra.). Ez az összeg a max. aszerint változik, mennyi a család összbevétele és hogy mennyi időt tölt az oviban a gyerkőc. Ezen felül semmit nem kell fizetni, benne vannak már a programok, kirándulások, múzeumbelépők, mozi..... Az állami ovin belül is van pl 2 féle alaptípus, járhat a gyerek csak finnnyelvű oviba, csak svédnyelvűbe és mindkét nyelvűbe is. Tudtátok, hogy Finnországban a finn és a svéd a hivatalos nyelv? Itt Dél-Finno.-ban él a legtöbb finnországi svéd, minden ki van írva svédül is, és mindenki beszél svédül is, de van olyan, aki svéd anyanyelvű, és nem igazán beszél finnül? (Ezt csak érdekességképpen meséltem el
)A 2. a magánovi, ha valami speciálist szeretnél a gyerekednek, ez kb 500-600 Euróba kerül, de ténylegesen uannyiba, mint az állami, mert a többit az itteni társadalombiztosító fizeti. Ilyen pl. ha angolnyelvű oviba szeretnéd a gyerekedet járatni, vagy művészeti oviba... Ide tartozik minden reformpedagógiás ovi is, Waldorf, Steiner, Montessori...
Az 1.-2.-esen belül is két típus van, korcsoportos vagy vegyescsoportos. Azaz, hogy külön van pl. 3 éveseknek, 4 és 5 éveseknek csoport, vagy vegyesen vannak a gyerekek. Olyan ovit is választhatsz, ahol pl. van testvércsoport, azaz, hogy a gyerek pl. a testvérével lehet egy csoportban.
A 3. egy igen érdekes lehetőség. Ilyenkor a gyerkőc egy családba kerül. Pl. Ha valahol otthon van az anyuka és van engedélye, gyakorlata, képesítése hozzá, akkor gondozhat ált. 5-7 gyereket otthon. Hogy el tudjátok képzelni: Pl én itthon vagyok Doncival és Petrával, van pedagógiai végzettségem, és ha pl. szereznék engadélyt, akkor az enyémek mellé vehetnék még fel 3-5 gyereket, akikre reggel 8-du 5-ig vigyázhatnék. Ilyenkor kapnék fizetést az államtól, plussz az ovidíj is hozzám kerülne. Na ilyen rengeteg van itt Finno.-ban, és azt olvastam, hogy legnagyobb részt ezt a megoldást választják a családok.
Mi most az 1-2.-ön vacilálunk, ill. azon, hogy finn vagy angol nyelvű oviba menjen Donci, ill. hogy reformpedagógiásba vagy simába.
Jó színes a paletta, nem?
Nos, most mennem kell!
Menüt írok, mert szerintem mostanság nagyon finomakat ettünk
Hétvégén: almaleves, milánói makaróni, hétfőn -kedden: currys sonkás-pórés penne tészta sütőben sütve, szerdán: zöldbableves, túrógombóc, ma: még a tegnapi zöldbableves, krumplistészta tejfölös ubisalival
Megpróbálok képet felrakni. Megvan a fényképezőnk
;
;
Puszi, Nyuszimanó és a gyerkőcök