Sziasztok!
Vanni!
Csomó ismerősöm is hasonló helyzetben volt, sokat keményedett a hasuk, de nem volt semmi gond. Van, aki pihizett, van, aki nem. Állítólag alkati kérdés is. Meg orvosa válogatja, hogy kell-e infúzió, vagy nem, kell-e ágynyugalom, vagy nem. Nekem 2 órán belül 2 orvos véleménye szöges ellentétben állt egymással
Sztem attól is függ, hogy milyen régóta praktizál az illető, az idősebbenk hajlamosabbak a régi, esetleg elavult módszereket alkalmazni. Meg aztán az is tény, sajnos, hogy a beindult szülést max 1-2 napig lehet hátráltatni, tovább egyik szer sem képes leállítani a koraszülést.
De ezt nem azért írtam, hogy parázz, találtam még valamit:
Méhösszehúzódás a terhesség alatt
A méh a terhesség kezdetétől éppúgy mutat rendszeres összehúzódásokat, mint nem terhesen. Ezek a méhösszehúzódások, a terhességben semmilyen bajt nem okoznak, de az odafigyelő - és ma már igen élesen figyelünk - gyakran észleli és ijesztőnek, veszélyesnek találja őket (hiszen ez is az eredeti funkciója - figyelmeztetni a veszélyre).
Nem is mindig könnyű elkülöníteni ezeket a veszélytelen, normális összehúzódásokat a veszélyesektől, melyek vetéléshez vezetnek vagy koraszülést okozhatnak. Az orvosok rendelkeznek természetesen eszközökkel, melyekkel vizsgálni tudják, hogy van-e ilyen veszély, de a fájdalom természetéről, mivel az igen szubjektív, valós képünk nemigen lehet. Ez az oka annak, hogy ezeket a panaszokat gyakran túl komolyan vesszük, abból kiindulva, hogy inkább kezeljük feleslegesen a "beteget", mint elkésve - különösen a jelen helyzetben, amikor minden kudarcért valakit felelőssé tesznek, okkal, ok nélkül.
Pedig ezek az összehúzódások az esetek 90%-ban természetesek. Természetes az, hogy szexuális élményszerzés közben a méh erősebben húzódik össze, de ez, hacsak nincs valamilyen ismert betegség (pl. több előzetes vetélés a 12. hét után), semmi bajt nem okoz.
Természetes az is, hogy a 28. hét után egyre gyakrabban és egyre erősebben érzünk összehúzódásokat. Ha ilyenkor megtapintjuk a méhet, keménynek érezzük - ezek a közismert "keményedések", melyek, ha nem gyakoriak és nem fájdalmasak, teljesen ártalmatlanok.
Mi az, hogy nem gyakori? A normális összehúzódási gyakoriság a 25-28. héttől kezdve óránként egy-három "keményedés", de ez lehet úgy is, hogy órákig nem érezzük (pl. mert nem figyelünk oda, munka közben) és aztán egy óra alatt több is van. Közös jellemzőjük, hogy nem fájdalmasak, és hol rövidek (beleszúr), hol pedig viszonylag hosszabb ideig tartanak.
Ezeket a kontrakciókat mérni is lehet, konstruáltak olyan eszközt, amit akár haza is vihetünk és folyamatosan nézhetjük vele ezeket a keményedéseket. A gép feljegyzi az adatokat és orvos elemezheti azokat, ha nem tudjuk eldönteni, mi a kóros.