Rögtön nyitásként bemásolnám ide a hozzá e-mailben intézett kérdéseimet, majd pedig az Általa adott választ:
"Kedves Doktorúr/Doktornõ! (ez sajna számomra nem derült ki)
Remélem, nem zavar, ha a tegezõdésnél maradtunk!
Decemberre várom elsõ babámat, és nálam némi képzavar az epidurális érzéstelenítésnél van.
Nem feltétlenül szeretnék EDA-t, nagyon remélem, hogy kibírom a fájdalmat, és nem lesz rá szükségem. Viszont a nagy homály nálam ott van, hogy melyik is az az EDA, ugyanis nekem két éve volt egy térdmûtétem, és gerincbe kaptam érzéstelenítést, de az nem olyan volt, hogy egy kanül (vagymi?) bennmaradt a mûtét végéig, hanem csak beadtak pár szurit és kész (egyáltalán nem fájt, szinte nem is éreztem). Ez a spinális érzéstelenítés volt? Szóval van némi fogalomzavarom.
Másik problémám ezzel kapcsolatban az, hogy ez után a térdmûtét után bár kifeküdtem a 24 órát becsületesen, megmozdulni sem mertem, ittam a folyadékot literszámra, de kb. 4 hétig mégis olyan fejfájásom volt, hogy még járni is alig tudtam, az egész rehabilitáció és gyógytorna emiatt csúszott vagy 2-3 hetet.
Összefoglalva tehát azt szeretném tudni, hogy fájdalomcsillapításra vajúdásnál és szülésnél mi az az érzéstelenítés, amit adnak, mennyire használ, mi az elõnye, elzsibbad-e a lábam (ilyenkor járkálni sem tudnék?), mikorra megy ez ki belõlem, a tojófájásokat vajon érzem-e, ha érzéstelenítve vagyok, és utána kell-e vele feküdni 24 órát?
Ha ne adj Isten, császárra kerülne a sor, akkor mi az érzéstelenítés módja? Mi elõnyösebb, az altatás vagy az érzéstelenítés? (gondolok itt arra, hogy az biztos elõny, hogy fent vagyok, és tudom, mikor sír fel a pici, de hogy altatás után mennyire van rosszul az ember, ill. a császár után az érzéstelenítõ hatása mennyi idõ múlva múlik el?)
Válaszodat elõre is nagyon megköszönöm.
Szia!
Bea"
Válasz:
"Szia Bea ! Dr.Molnár Péternek hívnak, és a budapesti Szt.Margit Kórház Intenzív Osztályának adjunktusa vagyok. Vegyük sorra a kérdéseidet.
1. Amit a sérülésednél alkalmaztak, az valószínüleg spinalis érzéstelenítésvolt.Ilyenkor a kemény agyburkot átszúrva / mint egy
agyvíz-vizsgaálatnál az idegosztályon / a gerincvelo körül elhelyezkedo folyadékba adják be a helyi érzésteleníto szert.Ennek az érzéstelenítésnek az a tulajdonsága, hogy
csak felso határa van, tehát lefelé / köldök alatt, comb, lábak stb./ teljes zsibbadást tapasztalsz, és ha a beadott oldat koncentrációja magas, akkor nem tudod mozgatni a lábadat / motoros blocknak hívják/. Elonye, hogy
egyszeru, egyszeri szúrásból kivitelezheto, és gyakorlott kézben szinte biztos, hogy beáll az érzéstelenség.
2. A fejfájásról: az a kis lyuk, amit a gerinc-agyburkon szúrtak, nem záródik be azonnal, és ha lassan is, de az agyvíz kifelé "csöpög",
tehát csökken a koponyauri nyomás, és amíg a szervezet nem tudja ezt az agyvíz fokozott termelodésével / és még számos más mechanizmussal/
kompenzálni, addig egy jellemzoen homlok- és tarkótáji, kínzó fejfájás jelentkezik, amelynek sajátossága, hogy felüléskor, felálláskor fokozódik. Én úgy szoktam ezt jellemezni, hogy " antiszociálissá válik a beteg", hiszen csak
feküdni kíván. Ez a szövodmény semmi mástól nem függ, mint, hogy hányszor szúrták át az agyburkot / hány lyuk van/ , milyen vastag tut használtak, illetve statisztikailag bizonyítható, hogy terhes noknél, valamint sovány testalkatú, 18-30 év közötti fiatal noknél gyakoribb / 2-6%/. tehát
semmi köze ahhoz, hogy mikor keltél fel, mennyi folyadékot fogyasztottál, stb. A korszeru ellátása ennek a szövodménynek annyiból áll / és mi is ezt a gyakorlatot követjük/, hogy helyi érzéstelenítésben a szúrás helyén, egy ismételt szúrással felkeressük az epidurális teret / ez a kemény agyburkon kívül van, és oda a betegtol levett saját vérbol egy vértapaszt fecskendezünk be /ha tudsz angolul :" blood-patch"/. Ilyenkor egy órát hanyatt kell feküdni, hogy a beadott vér ott megalvadjon és lezárja azt a kis nyílást, amit az elozo tu ejtett. Ezt követoen a fejfájást mintha elfújták volna. A beavatkozás különösebb fájdalommal nem jár, és rendkívül hatásos. A mi kórházunkban ezt már 15 éve alkalmazzuk, és nem engedjük, hogy fejfájós beteg menjen haza!
3. A szülési epidurális érzéstelenítés: "fájdalommentes szülés" - nem az aminek mondják! Nincs fájdalommentes szülés! Az érzéstelenítés helyi érzéstelenítéssel kezdodik / vékony tu, bor alá pl. Lidocain/. Ezután egy tuvel megkeressük az epidurális teret, amely a csontos gerinccsatornán
belül, de a kemény agyburkon kívül, egy virtuális rés / 2-3 mm !/. Ide egy vékony szilikon-ketétert vezetünk be. Ebbe a katéterbe adjuk be a helyi
érzésteleníto oldatot. Ennek az érzéstelenítésnek van felso és alsó határa is. Övszeruen alakul ki, attól függoen, hogy milyen magasságban vezették bea kanült a gerinccsatornába.Pl: a mell vonalától a comb kp. harmadáig. Ilyenkor a láb nem kell, hogy elzsibbadjon, tehát pl. a lábfejedet
érzed. Régebben magas koncentrációjú oldatokkal végezték a szülési fájdalomcsillapítást. Motoros block alakult ki, a harántcsíkolt izmok és a simaizmok is átmenetileg nem muködtek. Ennek az volt a következménye, hogy ugyan nem fájt a szülés, de a méh-kontrakciók mleálltak és leállt a
szülés is. Sokkal több császármetszést kellett végezni! Ma már sokkal hígabb és kevert oldatokkal dolgozunk, amivel azt érjük el, hogy az alsó végtagi mozgás megmarad, a szüloanya akár sétálgathat is, de azért érzi a méhösszehúzódásokat: azaz nem fájdalommentes a szülés, csak a szülési fájdalom kellemetlen görcsösségét nem érzi az anya. Mondjuk így: elviselheto, nem megterhelo,és nem utolsósorban az anya együtt tud muködni a szülést vezeto teammel: akkor nyom, amikor érzi a méhösszehúzódásokat,
nem szenved, nem hisztizik stb. Az epidurális érzéstelenítésnek másik hátulütoje, hogy csak 2 ujjnyi méhszájnál szabad elkezdeni adagolni az érzéstelenítoszert. Addig viszont a szülés fáj! Ezért mondtam, hogy nem fájdalommentes a szülés. Ezt a szülészorvosok néha elfelejtik megemlíteni / ne kérd, hogy mondjam el: miért/.Nem árt, ha az epidurális kanült anaethesiologus teszi be, mert nagyobb gyakorlata van ebben és az esetleges szövodményekkel is tud mit kezdeni. Nagyon sok helyen / így nálunk is / szülészek végzik ezt / egy tanfolyam elvégzése után/. Ennek több oka van /anaesthesiologus hiány, paraszolvencia stb./. Külön kérésre, megkeresésre, természetesen mi is
elvégezzük az érzéstelenítést / mellesleg nyugaton csak anaesthesiologus végezheti!/.
4. Császármetzsés /"Csaszi"/: Az altatásnak csak hátrányai vannak. Nagyon felületes altatás, mert bizonyos gyógyszerek nem mehetnek át a méhlepényen a magzatba, károsíthatják a babát, sokkal rosszabb állapotú babák születnek / tehát az altatószereknél meg van kötve a kezünk!/ és az anyára nézve is sokkal magasabb a szövodmények veszélye. Mindenhol a világon az elsoként választandó érzéstenítési forma aspinalis érzéstelenítés.Ezt többféleképpen lehet kivitelezni.A mi kórházunkban csak anaethesiologus végez csaászármetszésnél ézéstelenítést. Nálink, Európában egyedülállóan ,egy úgynevezett alacsony koncentrációjú, nagyvolumenu spinalis anaesthesiát
csinálunk immáron 9. éve. Ennek az az elonye, hogy kevesebb utána a fejfájás /Európa: 6-7%, nálunk:3-4%!/, a mutét alatt és után a mama a lábait mozgatni tudja/ bár nehezebben, mint normálisan/, a mutét után az ágyban mozoghat, 6-8 órával a mutét után felkelhet, a fájdalommentesség/ mutéti sebfájdalom/ kb. 2-3 óráig, néha még tovább is tart. A mutétnél enyhe
nyomást, húzást lehet érezni, de az anyák általában azt sem szokták észrevenni, ha már operálják a hasukat. A babák sokkal jobb kondícióban jönnek a világra, a csecsemosnovér azonnal megmutatja a babát, kiemelése után, majd kiviszi a mutobol és az ott lévo gyermekgyógyásszal közösen megvizsgálja, ellátja, mosdatja, leméri. ha minden rendben van a
bepólyált csecsemot visszahozzák a mutobe és az anya mellére fektetik. Lehet babázni, amikor még tart a a mutét! Rájöttem, hogy az átleg anya nem si tudja, hányan dolgoznak érte, mondjuk éjjel kettokor egy sürgos császármetszésnél. Elsorolom kik azok, akik mindent az o érdekében tesznek, fáradtan, álmosan, rosszul megfizetve, de lelkesen:
1. Szülészorvos, aki a mutétet végzi
2.-3-: 2 másik szülész, aki a mutétben asszisztál
4.Anaesthesiologus orvos, aki az érzéstelenítésért felel és azt elvégzi
5. Gyermekgyógyász, aki született gyermeket ellátja
6. Mutosno, aki a mutoi elokészítésért felel, és a mutétnél a muszerelést elvégzi.
7. Mutosfiú, aki a mamát behozza, fekteti, és a mutosnot kiszolgálja
8. Anaesthesiologus asszisztens/no, aki az anaesthesiologus orvos jobb keze.
9. Cscsemogondozó novér, aki a babaát kiviszi, mosdatja, és segít a gyermekgyógyásznak.
10. Szülészno, aki a vajúdásnál felügyel, és a mutét után az anyát gondozza.
Szép lista ? Remélem kielégítettelek . Ha gondolod, add közre a levelemet. Holnap ügyelek így a következo kérdésekre majd csak a hét végén tudok válaszolni. Sok sikert, és remélem, nem lesz csaszi. mp."