Sziasztok!
Hu, mennyit írtatok ismét! Most, hogy szobafogságra vagyok ítélve -kedvesem közölte, hogy ha ma elindulok Pécsre, elfenekel rendesen ha hazaért este
-legalább végigolvastam ezt a rengeteget, amit termeltetek... Egy-két dologra reagálok. Kicsit ugyan csapongok...
Mozza: nálunk sincs -pontosabban nem lesz - "macis-nyuszis" szoba, több szempontból. Az egyik a praktikusság: pár év múlva ne kelljen lecserélni a dolgokat, másik, hogy nincs rá keretünk mindenfélét vásárolni. Ami kell, az kell. De szerintem rengeteg felesleges dolgot reklámoznak, ami csak pénzkidobás. Pl.: nem értem ezt a "pihenőszék" -dolgot? Bocs, nem akarok senkit megsérteni, de minek? A babának az a jó, ha minél keményebb vízszintes felületen van. Ergo kiságyban, vagy bárhol máshol. Amíg pici, addig nem tud leesni sehonnan, amint mozogni kezd (megfordul), akkortól kell figyelni arra, hogy olyan helyre tegyed, ne tudjon leesni. Ha nagyon nyűgös, meg nem tudod megnyugtatni, csak ha melletted van -és ugye Te meg csinálni akarod a napi dolgaidat-, én egyszerűen beletettem az autóshordozóba. De max, egy órát, mert a gerincének baromira nem jó!
Vajúdás alatt feküdni? Brrr! Szerintem ösztönösen nem akar a nő. (Persze, mint olvastam én is, vannak kivételek...) Kimondottan gyorsítja a szülést, nem is kicsit, ha állsz, sétálsz, mozogsz, bármi, csak ne feküdj! A labdára ülés szerintem nagyon jó, gyorsítja a tágulást, meg a melegvíz is. Mondjuk, könnyen beszélek, mert a 2.-3. gyerek szülése össz. 45 perc ill. 1,5 óra volt. Tehát nagyon nem üldögéltem és sétálgattam...
Én kimondottan a természetes szülés híve vagyok Bár, gondolom, ha bármi probléma lett volna, én is igénybe veszem az egyéb módszereket. Szerencsére a MÁV-ban (most ÁEK) nem kötnek be alapból semilyen infúziót, nem adnak oxitocint előre, stb. Bár, most elég ideges lettem attól, amiket hallottam. Állítólag az új főorvos kőkorszaki és nagyon résen kell lenni, nehogy befolyásolni tudjanak. Az első szülőknek tanácsolom, bárhol is szülnek majd, hogy a "Csak segíteni akarunk kismama -ez gyorsítja a szülést", "higgye el ez kell", stb. szövegeket nem szabad bevenni, normális szülésnél hagyni kell, hogy természetesen történjenek a dolgok, mert a babának és a mamának is az a legjobb. Mindenféle mesterséges beavatkozás csak azoknak jók, akik kényelmi szempontból irányítani akarják helyetted a szülésedet. Én ezért sajnálom nagyon, hogy a nagyon profi, és így gondolkozó szülésznőket szinte mind elbocsátották / vagy elmentek magunktól, mikor megtudták az új rendszert a volt MÁV-ból (bocs, ÁEK). Persze első szülőnek sokkal nehezebb határozottnak lenni mert mindenkit sodornak magával az események, és mire feleszmél, már azt sem tudja, mi történik, de szerintem igenis határozottnak kell lenni!!!
Bocs, ha kissé túlragoztam...
Babaruha: zöld és sárga -ezzel megoldódik a szín (fiú/lány)probléma
Egyébként is: sokkal praktikusabb, ha köv. gyereket is szeretnétek...
Mondjuk, nekünk elég sok van innen-onnan + a saját gyerekeinktől, de hiába mondják, hogy az új 4D-s UH készülékek tutik, most is 2 ismerősünknél tévedtek, és másik nemű baba született...
Adraci! Szerintem is tök mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen! (Ezt akkor is úgy gondoltam, mikor még csak az elsőt vártuk.)
Genetikusok: Én is a 12. hetes UH-nál Bártfai dr.nál voltam, a kórházban, aztán saját magam megnyugtatására a 18. hetes Uh-ot csináltattam a PRAXIS-ban, a Bartók Bélán, Hajdú Kr. dr.nőnél.
Ewgyébként régen Barakonyi Emese dr.nő volt a legprofibb. Ha jól tudom, most a SOTE II.-n van. Csak rém furcsa a stílusa. (Emlékszem, az első babaánál nem mondta senki, hogy ne ijedjek meg a beszólásaitól -pl.: "van egyáltalán keze ennek a gyereknek?" -és hasonlók...), aztán a többi terhességem során már én szóltam előre az UH előtt várakozóknak, hogy milyen a dr.néni...
Én mind3nál végig dolgoztam/vagy tanultam. Lányunknál aznap szigorlatoztam. Hát, jó fáradt voltam, az biztos... szerintem ha nincs probláémád, nem kell abbahyagni. Szüleink, nagyszüleink is végig dolgoztak. Persze, ez attól is függ, hogy milyen munkád van. Nehéz fizikai, vagy egsézségre veszélyes munkát logikusan nem szabad végezni. Esetemben egyok sem áll fenn...
Vásárlások: Szerintem nem dől össze avilág, ha v.mit akkor veszel meg / vetetsz meg, ha kijöttél a babával a kórházból, és kiderül, hogy nincs, és nagyon kéne. Nekünk pl.: a Lánykánknál hetekig törölköző volt a komódon (= nevezzük most pelenkázónak
) -aztán vettün lemosható alátétet (fogalmam sincs, mi a tisztességes neve....)
Védőnő:mikor aktuális volt, anno, még máshol laktunk, és engem baromira idegesített, hogy csak úgy, felcsöngetett. A 2.alkalom után elintéztem, hogy ne így legyen -de erről már korábban írtam. Most direkt utánaérdeklődtem, hogy a 3 közül melyik az a hölgy, aki a legkevésbé "nyomulós". (Mivel most már szabad védőnőválasztás van -Ti tudtáttok?...) Egyszer voltam nála, dec.elején. Akkor megbeszéltük, hogy ha bármi kérdésem, nyűgöm van, hívom, de nem kell mennem hozzá csak jan. vége felé. Nekem ez így tökéletes. Totál meglepődtem az új módin! Hivatalosan 5x kéne kijönnie hozzád. Minek? Én meg is őrülnék, ha havonta itt csücsülne. De szerencsére,nincs is rá ideje...
Pénz: Mi csak kis ajándékot adtunk anno a szülésznőknek. (kávé, bonbon), és a dokinéninek is sokkal kevesebbet, mint amiket írtatok. De nekünk az előző gyerek majd' 8 éve született! Akkor is elég durva, hogy milyen árak mennek! Anno dokinénim volt -bár nagyon rendes voltam, mert mindig akkor szültem, amikor ügyelt, pedig "nem segített rá", soha (értsd: nem piszkált aznap, stb. -sajnos, vannak orvosok, aakik "titokban" így indítják be a szülést, amikor nekik jó... )
Panndi! Tuti, hogy nem lehet az ÁEK-ban szülésznőt választani?!? Vissza az őskorba? Ez tényleg gáz! 8 éve lehetett (volna), most meg nem? ..és még nem csinált ebből senki balhét?... Én most sem akartam szülésznőt választani, de állítólag van egy-kettő borzasztó régimódi! Én pedig gátvédelemmel szeretnék szülni!!! Ilyenkor mi van? Keressek másik kórházat? Vagy reménykedjem, hogy hátha kifogok egy normálisat?!?
Na, már megint regényt írtam!...