Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok! Olyan kismamákat keresek, akik korábban átélt trombózis után vállaltak gyereket. Kiváncsi lennék, hogy milyen volt a szülésük. Én 22 hetes terhes vagyok és nem tudom eldönteni, hogy normál szülést vagy császárt válasszak, hiszen egyik doki ezt tartja jobbnak, a másik meg azt. Kérlek osszátok meg tapasztalaitokat. Köszönöm, Trixi
 


Szia Trixi!

Nekem volt trombózisom 14 éves koromban, most 29 vagyok, ikreket várok. A 30. hétben vagyok, mindkét babám fejfekvésű szinte az eleje óta, és ha más komplikáció nem merül fel nagyon szeretném normál úton megszülni őket.
Igazából meglepődtem a felvetésen, hogy a trombózis miatt választani kéne, nekem soha egyik doki sem mondta, hogy ez befolyásoló tényező lehet. Írnál erőől valamit?
Én egy dolog miatt nem örülnék, ha császárra kerülne a sor, mégpedig, hogy nekem anno egy gerincműtét után jött ki a trombózisom, és emiatt a műtét miatt, lehet, hogy nem kaphatok gerincérzéstelenítést, és akkor aludhatom át életem legnagyobb eseményét... :cry:
Te milyen kezelést kapsz a terhesség alatt? Én Clexannal szúrom magam, az elején 0,4-essel, mostmár 0,6-ossal a súlygyarapodás miatt. Eddig mindig szuperek voltak az eredményeim, remélem ez így is marad. A Szabolcs utcába járok Nemes dokihoz. Te?

Üdv.
 
 


Szia Baba!
Remélem nem sikerült rád ijesztenem, nem ez volt a szándékom. 20 hetes terhesen a dokim kijelentette, hogy ő mégsem vállalja a szülésemet, keressek inkább olyan szakembert, aki már foglalkozott trombózisos kismamákkal. Egyébként homozigóta Leiden mutációm is van, ezért vagyok fokozottan trombózis veszélyes. A Clexanet és is úgy adagolom, mint te. Én az Érsebészeti Klinikára járok angiológushoz, szülésznek a Dél Pesti kórházban ajánlottak valakit, de ő csak programozott császárral vállal. Mivel eddig nekem sem mondta senki, hogy esetleg császárra számítsak (altatásos), én is meglepődtem, illetve pont a babanet rendelőjében olvastam egy hozzászólást, amiben inkább a normál szülést ajánlja Ács doktor. Most már végképp nem tudom mit tegyek, de gondolkozom, hogy esetleg egy harmadik orvost keressek. Nemes doki hematológus vagy nőgyógyász? Üdv, Trixi
 

 
 

Ijesztésről szó sincs, ne aggódj. :) De még mindig nem értem a dolog miértjét? Nekem heterozigota Leidenem van, de párosul még egy másik mutációval. De mi köze a trombozisnak a szüléshez? A terhesség maga ugye oké, hogy veszélyeztető tényező, ezért is kapjuk a megelőző szurit. De a szülés mi bajt okozhat, és miért? Ezt nem mondta az a doki, aki nem vállalt?
Nekem volt most a terhesség alatt is egy rövid altatásos kisműtétem, összevarrták a méhszájam, és meglobogtattam a hematológiai papíromat az altatóorvosnak, hogy tudja mi van, de én vittem a magam kis szuriját, be is adtam, mint minden nap, nem volt mellé semmi extra, nem is kell.
Amúgy nem értem miért tartanak egy műtétet biztonságosabbnak... Szerintem Ács dokinak van igaza.
Jövő héten megyek be uh-ra, és akkor beszélek az altatóorvossal, hogy mi legyen ezzel a császár kérdéssel, és akkor rákérdezek erre is, mert számomra ez nagyon meglepő.
Amúgy a Söfibe járok, ott fogok szülni, az igazgató, Garamvölgyi a dokim.
Nemes a hematológusom.
 
 


A szülész azt mondja, hogy szerinte a szurival sem lehet ezer százalékosan kizárni, hogy ne legyen vérrög a szervezetben, ami a nagy erőlködéskor elindulhat és embóliát okozhat. Szülés előtt 12 órával elvileg le kéne állítaani a szurit, mert másképp vérzékeny leszel szülésnél. Azt megértem, hogy ha nagyon elhúzódik a szülés, fájásgyengeség lép fel, akkor inkább a császár, mint mondjuk a vákumozás (ez tényleg inkább okozhat vérzést), de én úgy gondolom, hogy a császár után viszont, mint minden műtét után, még inkább megnő a trombózis veszély. Szóval még én is érdeklődöm, hátha sikerül valami okosat kitalálni addig... Vagy legalább azt szeretném nagyon elérni, hogy nem programozott császár legyen, legalább a vajúdás kezdetét várhassam meg...
 


Szia!
Jövő csütörtökön megyek be a kórházba uh-ra, és akkor tudok beszélni a a nődokimmal is, meg megpróbálok altatóorvossal is, rákérdezek ezekre, mit gondolnak ők. Hematológiára kontroll vérvételre legközelebb júli 19-én megyek, az ottani dokimmal csak akkor tudok beszélni.
Addig is, ha megtudsz valamit..., néha benézek.
Üdv.
Anikó
 
 


Szia Trixi!

No, sikerült beszélnem egy altató orvossal, rákérdeztem, hogy trombózis miatt kell-e valami extra dologra készülni, vagy van-e valami hátránya a spontán szülésnek? Mondta, hogy semmi, szúrjam magam továbbra is, meg majd utána is, amíg a doki mondja, stb. Megemlítettem neki a sztoridat, hogy miért passzolt le a nődokid, és elég kikerekedett szemekkel nézett, nem is értette, miért lenne jobb ilyen esetben a császár, mint műtét...
Szóval igazából megerősítette az én érzéseimet ezzel kapcsolatban, hogy emiatt nem változtatunk semmin.
Azért rákérdezek majd a hematológusomtól is, hogy mit gondol, de oda csak júli 19-én megyek.
Illetve olvastam egy lányt, aki írta, hogy Leidenje van, és már szült, de egyenlőre nem tudtam felvenni vele a kapcsolatot, nem sikerült még a regisztrációm azon az oldalon.
Még jelentkezem.
Nálad mizújs? Hogy érzed magad? Babád jól van?

Üdv.
Anikó
 
 


Szia Anikó!

Hogy vagytok? Hogy bírtad elviselni a nagy meleget? Mi köszi jól vagyunk, örülünk, hogy kicsit lehűlt az idő, engem nagyon megviselt a meleg, a lábam is jobban dagadt. Nekem sajnos nem sikerült új infókhoz jutnom, van egy altatóorvos barátnőm, ő is mellette volt a császár dolognak, de sajnos én még mindig nem érzem egészen meggyőzve magam. Ráadásul az eddig faros babám befordult, lehet, hogy ő is szívesebben a normál szülést választaná. A dokim csak a szülés közbeni embóliától tart, a barátnőn azt mondta, hogy a normál szülés utáni vérzés a veszélyesebb. Nálad mi újság? Sikerült új infót begyűjtened? Gondolom nem sok ilyen kismama lehet, mert nem ütik le egymást ezen a topikon.
Üdv,
Trixi
 


Szia Trixi!

Hát én időközben megszültem. Épp aznap, mikor a hematológiára mentem volna, júli 19-én hajnali fél 4-kor arra ébredtem, hogy ömlik belőlem a magzatvíz, egy órával később már a kórházban vártuk a dokimat, és fél 9-kor már a műtőben voltam. Sajnos korán jöttek a lányok, 32 hét + 4 naposak voltunk, így császár lett, akármilyen szépen is feküdtek mindketten fejjel..., de szerencsére minden rendben van velük. Két és fél hetet voltunk a kórházban, de már itthon vagyunk. A szurit továbbra is adom, a műtétkor szóltam az altató orvosnak, hogy reggelente szoktam adni, de természetesen most még nem adtam be, mondta oké, majd délután ha már ébren leszek, és másnaptól rendesen, ahogy eddig. Hát ennyi, végül így alakult. De én tartom a normál szülés melletti voksomat. Vérzés a császár után is van, elég sok és elég sokáig. Nálam már múlóban, de azért még barnázgatok.
Amúgy a hematológusod mit mond erről az egészről, őt kérdezted már?
Ha kell szívesen megadom a Szabolcs utcai hem. számát, az én dokim ugyan most épp szabin van, de a kollégái biztosan készséggel segítenek.
Minden jót!!
Anikó
 
 


Kedves Anikó!
Gratulálok az ikrekhez, legyen nagyon sok örömöd a pici lányokban. Örülök, hogy mindhárman jól vagytok. Sajnálom, hogy végül császár lett, de igazából az a lényeg, hogy minden rendben van.
Örülnék, ha elküldenéd a hematológusod elérhetőségét. Egyébként nekem pont a hematológus/angiológusom az, aki ragaszkodik a császárhoz, a szülész azt mondta, hogy ő vállalja a ormál szülést, de csak abban az esetben, ha a hematológus írásba adja, hogy ez működhet. Sajnos épp a hematológus az, aki ezt nem vállalja. Néha kezdek belenyugodni a császárba, néha meg nagyon aggódok. Nemrég voltam UH-on és az eddig faros pici fiam gyönyörűen befordult, így nem vagyok biztos, hogy ő is a csázsár mellett voksol...
Vigyázzatok nagyon magatokra, ha van időd, örülök, ha még jelentkezel és megírod, hogy vagytok, akár priviben is (triximixi7@hotmail.com), bár biztos vagyok, hogy a két pici lány teljesen leköti az idődet.
Minden jót,
Trixi
 


Szia Trixi!

A dokim Dr. Nemes László, a tel. 320-3497
Ha jól emlékszem azt mondta, hogy 28-ától lesz újra.
Nagyon kíváncsi vagyok hogy fog nálad alakulni a dolog, úgyhogy írj majd!
Mi jól vagyunk, de tényleg lekötnek a lányok. :) Pedig nagyon jó babák, nincs velük sok gond szerencsére. Eddig... Remélem így marad. :lol:

Üdv.
Anikó
 
 


Sziasztok!

Az én hugom már 3 fiúcskát szült, most 28 éves és túl van 3 trombózison, ebből 2 TÜDŐEMBÓLIÁN!!!
Az elsőnél indították a végén , EDA-val, de rendesen szült.
A 2. gyereket császárral szülte, mert 8 hónaposan lett trombózisa és azt mondták nem hordhatja tovább a babát így a 8. hónapban megcsászározták. A műtét végén kissé elsötétült vele a világ és nem kapott levegőt. Szólt, hogy szerinte baj van és mivel tudta, hogy milyen egy tüdőembólia (rutinos embóliás lévén) igaza is volt. Rohangáltak körülötte a dokik mint a mérgezett egerek. Úgy hozták őt vissza...
Mindezek után el akarták kötni, hogy több probléma ne legyen, de nem egyezett bele.

Most a harmadikat egy erre specializálódott dokinál szülte (volna, ha nem ment volna szabira azon a napon, mikor beidult a szülés) a SOTE II. női klinika igazgatójánál. Ő azt mondta, hogy a legbiztonságosabb a síma szülés, de felügyelet alatt. Úgyértve, hogy feküdjön be az utolsó hónapra, nehogy otthon jöjjön rá a szülés.
Be is feküdt a korházba, a doki elköszönt tőle, hogy elutazik 2 hétre külföldre, de addig úgy sem lesz semmi, ha lenne, akkor is jó kezekbe adja át őt.
Délelött lelépett a doki, este meg elindult valami. De mivel még életében nem vajúdott rendesen, szegény azt sem tudta, hogy ez most az-e vagy sem. A nővérke is állandóan visszaküldte a szobájába, hogy ne képzelegjen a 8. hónap végén, ezek csak próbafájások. Spontán nem indulhat meg ilyen korán.
Ehhez képest éjfélkor telefonált nekem, hogy menjek be hozzá amíg a férje felér 160 km távolságból, mert lekerült a szülőszobára.
Nagyon meg volt ijedve, mert mindenki paráztatta végig, hogy milyen necces lesz majd az ő szülése és mennyire oda kell majd figyelni, erre éjfélkor indul be az egész, mikor összesen 1 doki van bent, csönd van, sehol egy anesztes, ha műteni kell, stb.

Hát az égiek jobban tudták...:

2 óra múlva én hívtam fel a kedves apukát, hogy gratuláljak, mert föl sem ért a szülésre, olyan gyorsan ment az egész.
Egy tűszúrás nélkül megúszta, gátvédelemmel, a legtermészetesebb módon 3 óra alatt megszülte a 3. babáját. Saját lábán ment föl az emeletre, vitte a kis cókmókját és nem hitte el, hogy megadatott neki ilyen élmény az életben.
Lelkiekben a legrosszabbra készült fel, hisz a császáros embóliás szülés után 1 hónapot volt kórházban végig fekve, ágytálazva stb... Most meg egy csoda részese volt. Minden nő ilyen szülésről álmodik.
A szülésznőjén rettentő sok múlott. Nagyon a toppon volt végig és a gétvédelem neki volt köszönhető javarészt. Én is felfogadtam őt magamnak a szülésemre!

Szóval egyik doki ezt mondja, másik azt...A tervezett császárt pl.ez a doki eleve kizárja ilyen esetekben. Szerintem neki kell indulni a természetes szülésnek és maximum nem hagynak annyit vajúdni és a végén császároznak, ha kell. Hosszú vajúdás sem jó a trombózis szempontjából, úgy hallottam. Nem beszélve az altatásról, meg az EDA-ról...

Ez a doki főleg csak trombózisos kismamákkal foglalkozik. Nem nála szült a tesóm, de ő gondozta végig a terhességét, csupa jó tanáccsal ellátva őt.
A neve: dr. Pajor és ő lett most a korházigazgató.

Szóval már biztos megállapodtál egy dokinál, mert te is a végét járod, hisz június végén voltál 22 hetes ( én 38 hetes vagyok, de hál'Isten nem trombózisos kismama) és remélem jól döntött a dokid a szüléssel kapcsolatban, de szívleld meg amiket leírtam.

Én csak egy aggódó családtag voltam, hisz már 2-szer majdnem elvesztettem a testvérem, de nagyon átérzem általa a helyzetét minden ilyen kismamának. Nem könnyű.
2 élettel is játszik ilyenkor az ember. A fő szerintem, hogy olyan orvos legyen melletted, aki számtalan ilyen esettel találkozott már. Aki nem esik kétségbe, ha ilyennel találkozik, de nem is túlozza el a problémát, stb.
Ja és fő hogy megbízzál benne!!!

Kicsit sokat írtam. Bocsi.

Üdv: Kriszta
 
 


Szia Kriszta!

Köszi, hogy leírtad nekünk a tesód esetét. Igaz most még jobban megzavarodtam, szörnyű, hogy egyesek mennyire császár pártiak, mások meg normál szülés pártiak ebben az esetben. Most még nehezebb helyzetben érzem magam, nem tudom mit tegyek, engem előjegyeztek altatásos programozott császárra a 39. hétre, a hematológus orvos nem akar másról hallani. Én meg iszonyatosan félek a császártól...
Kérdésem: a tesód is szedett vérhígítót a terhesség alatt? Emellett kapott ismételten trombózist a 8. hónapban? Van-e valami genetikai rendelenesség a trombózis hátterében? (nekem sajna homozigóta Leiden).

Anikó! Remélem jól vannak az ikrek:)
Üdv, Trixi
 


Sziasztok!


Látom, hogy elég régen írt már ide valaki, de azért reménykedek, hogy valaki azért még olvassa a topikot.
Nekem 2 gyerekem van, az egyik 2 éves, a másik 3 hónapos. A 2. szülés után kaptam egy felületi vénatrombózist 0,3-as Fraxiparin ellenére. A 26. héten volt egy tüdőembólia gyanúm, és ezért kellett lőni magamat a mai napig. Ma viszont kiderült, hogy Leiden heterozigótám van, de a hematológus szerint nyugodtan hagyjam abba a vérhigítást. Olvastam, meg hallottam is, hogy sokan szednek valamit erre, de a doki szerint semmit sem kell. Ti szedtetek rá valamit a terhesség előtt?
Kell ezt a betegséget kontrollálni? Engem hazaküldtek azzal, hogy nincs semmi tennivaló, csak ha valami olyan ér, aminek a mellékhatása akár embólia v. trombózis...

Előre is köszi a válaszokat!
Erika
 


Kedves Erika!
Sajnos csak most olvasom a hozzászólásodat. Jómagam homozigóta Leidenes vagyok, így én vérhigítót szedek és gumiharisnyát hordok, amióta trombózisom volt. Amikor elkezdtük tervezni a babát a tabletták helyett áttértem a szurikra (Clexane naponta kétszer - Fraxiparine-ra allergiás voltam), amit aztán szülés után hat hétig kaptam, majd visszaállítottak tablettára. ÉS szigorúan eltiltottak bármilyen hormonális fogamzásgátló módszertől. Nem tudom, hogy heterozigóta esetén mi a teendő, elvileg heterozigóta Leiden esetén 8-10-szeres, homozigóta esetén 80-100-szoros a rizikófaktor. Hova jársz hematológushoz. Ha gondolod, írj privit (triximixi7@hotmail.com). Üdv, Trixi
 


Kedves Trixi!

A Szabolcs utcában derült fény erre a kórságra. Ott azt mondták, hogy semmi teendő nincs, csak akkor, ha valamilyen műtét v. hosszabb fekvés van, akkor kell a Fraxiparine-t lőnöm. Nekem se lehet hormonális fogamzásgátlót szednem többet, még jó, hogy 12 évig azt szedtem, 2x szültem és csak most derült ki, hogy baj is lehetett volna. Egyébként a hematológus azt mondta, hogy soha többet nem kell visszamennem hozzájuk. Másoktól viszont azt hallottam, hogy a késöbbiekben azért idönként karban kell tartani ezt a betegséget.
Erika
 


Sziasztok,

Én 26 éves vagyok 9 hónapos kislányom van szülés előtt 5 évig szedtem fogamzásgátlót, most szoptatás mellett szedem a cerazettet. Azt szeretném kérdezni ha tudtok rá válaszolni hogy nekem apukám részéről (neki nem csak anyukájának és lánytestvéreinek) van trombozis a családban, szerintetek ez apai ágon is öröklödő betegség. Mostanában kezdett foglalkoztatni a gondolat hogy esetleg nem kéne hormonális fogamzásgátlót szednem Egyébként semmi bajom. Ja és van olyan vizsgálat ami kimutatja hogy mennyi százalék esélye van az embernek hogy trombozisa lesz?

Köszi előre is a segítséget Laura
 
 


Laura!

Nekem anno azt mondták, hogy csak akkor lehetséges, hogy genetikailag van valamilyen véralvadási zavar, ha 40 év alatt kap vki trombózist. Az idősebb kori trombózisok "normálisak". Ha több trombózis volt a családodban, akkor érdemes kivizsgáltatni magadat, apai ágon is lehet örökölni. Egy vérvétellel kiderül, hogy van-e ilyen bajod. Nekem is van és én 12 évig szedtem a fogamzásgátlót és 2x szültem, de csak 2 hónapja derült ki a kórság. Jobb megelőzni a bajt, mert ha neked van véralvadási zavarod, akkor a gyerekeid is örökölhetik.

Erika
 


Szia Erika,

A sima vérvétel mit jelent? mert az már volt sok vagy egy olyan vérvétel ahol ott kifejezetten a véralvadási zavarokat vizsgálják? simán háziorvos ad beutalót?

köszi Laura
 
 


Laura!

Én a háziorvostól kértem beutalót Az Országos Trombofilia Központba a Szabolcs utcába egy kivizsgálásra és ott rögtön egy vérvétellel kezdték. Kérdezz majd rá, hogy melyik nap lehet menni közvetlenül tőlük és akkor majd rögtön úgy tudsz menni, hogy a vérvételt is meg lehessen csinálni. 11h-ig veszik le a vért és az eredményért nekem több, mint egy hónapot kellett várni.

Erika
 


Szasztok!Nemrég találtam rá erre a fórumra,leiden heterozigóta mutációt hordózó vagyok.Most szeretnénk babát,és jó lenne ha tudnátok segiteni.A clexánt már a terhesség elött is kellett adni vagy elötte gyógyszert?A clexan mellett nem volt baj a terhességgel?A szülés után mikor lehet abbahagyni a szurit?Ha valaki átesett már ezeken a dolgokon kérem irjon.Elöre is köszönöm a választ
 


Kedves Cassians! Én homozigóta leidenes vagyok és korábban átestem trombózison, így már teherbeesés előtt elkezdtem a Clexanet szedni, napi kétszer, majd végig terhesség alatt (a súlygyarapodással a mennyiség is nőtt), és szülés után 6 hétig kellett szednem, utána visszaállhattam tablettára. A terhesség alatt semmilyen mellékhatás nem volt, ahogy nőtt a pocakom és kezdett feszülni, kicsit kellemetlenebb volt szúrni magam. De a baba és a te érdekedben is szükség van rá. A Clexant jó, ha szülés előtt le tudják állítani és szülés után kapod majd újra. Nekem pont a leiden és a Clexane miatt császármetszésem volt. Mivel én homozigóta vagyok, nálam biztos szigorúbbak voltak, nálad biztos könnyebb lesz. Jó, ha a szülész doki is tisztában van az alapbetegségeddel. Ha van kérdésed, írj nyugodtan, akár privit is. Üdv és mielőbbi babázást, Trixi
 


Szia Cassians!

Én is Leiden heterozigóta vagyok. 2x szültem, elötte 12 évig fogigátlót szedtem, és a 2. szülésem után derült csak ki, hogy van ez az alapbetegségem. Semmilyen gyógyszert nem szedtem a terhességek előtt. A vérhigítást is a 2. terhességem 26. hetétől kaptam, amikor tüdőembólia gyanúm lett. Nekem a hematológus azt mondta, hogy nincs szükség gyógyszerezésre v. vérhigításra, csak akkor, ha hosszabb ideig kell feküdni v. újabb terhesség lesz. Én a szülés után 3 hónapig lőttem a Fraxiparine-t, majd orvosi engedéllyel elhagytam.
De mivel a kórság kiderült, ezért azt mondták, hogy a vérhigítást terhesség esetén rögtön újra el kell kezdeni.
Mivel a betegség öröklődhet, ezért a két lányomat úgy 12 éves kor körül ki kell majd vizsgáltani, mert ha öröklik, akkor náluk is majd egy terhességet rögtön vérhigítással kell kezdeni.
Egyébként, hallottam, hogy sokan elég nehezen esnek teherbe ezzel a kórsággal, bár én ezt szerencsére nem mondhatom. Az első baba 12 év fogigátló után 5 hónap alatt, a 2. gyerek meg szoptatás alatt a 2 ciklusban összejött.
Problémamentes terhességet és mielőbbi babázást kívánok én is!

Erika
 


Szasztok TRIXIMIXI,ERIKA 2004!Igazán nagyon köszönöm válaszotokat,jó hogy az ember nincs egyedül a bajával és valakitől tud segitséget kérni.Sajnos a baba nem akar összejönni ezért clostilbegitet kell szednem,és adnom kell a clexánt magamnak a clostilbegit miatt.Nagyon félek ettöl a clexántól,a szúrástól és attól hogy nehogy nagyon felhigitsa a vérem és a szülésnél baj legyen.Jó lenne ha tanácsokat adnátok és leirnátok tapasztalatotokat a clexánról.Clexán után még kellett gyógyszert szednetek,vagy simán elhagytátok a clexant,?Válaszotokat elöre is köszönömCASSIANS
 


Szia Cassians!

Én soha sem kaptam a clexant, pedig én is Leiden heteros vagyok, így sajnos, nincs tapasztalatom vele. A 2. terhességem 26. hetétől kaptam a Fraxiparine-t és a szülés napján is, sőt utána is még sokáig. Amikor kérdeztem a dokit, hogy nem higul-e fel a vérem a szülésre, akkor azt mondták, hogy ez nem lesz baj, és ha netalántán mégis túl vérzékeny lennék, akkor ők 1000% hogy uralni fogják tudni a szitut. Igy én nem is aggódtam. Egyébként, fele annyi vér sem volt a szülésnél, mint az elsőnél, amikor nem is kaptam a vérhigítást. Szerintem, emiatt nem kell aggódnod, ez a kórság nem olyan vészes, mint a neve. Állítólag nagyon sokan szenvednek ebben, és sosem derül ki náluk. Nálam is csak 35 év után...
Minden esetre nagyon sok sikert és mihamarabbi babázást kívánok!

Erika
 


Szia Cassians!

A clexane-tol es foleg a szurastol ne felj. Eloszor en is nagyon feltem a szurasoktol, de aztan belejottem (2,5 evig szurtam magam) Igaz, amikor mar nagy pocakom volt, akkor kicsit nehezkesen ment, de a ferjem szerencsere segitett. (A clexane egyebkent ugyanaz, mint a Fraxiparine, csak mas a vivoanyag benne). Szules elott szolni kell az orvosnak, hogy a vervetelnel nezzek meg a versuruseget, ha baj van, azt latjak. Engem a Clexane miatt nem engedtek normal uton szulni, bar nagyon szerettem volna, hanem tervezett csaszar lett. Csaszar elotti este kaptam a normal adag Clexanet, aztan a mutet reggelen semmit, majd este fel adagot, masnap reggeltol pedig tovabb a normal adagot. Mai napig nem ertem miert nem szulhettem huvelyi uton, de az angiologus doktorno igy latta biztonsagosabbnak. Szerinte, ha barmi komplikacio felmerul szules kozben (fajasgyengeseg, a baba beszorul a szulocsatornaba, rovid a koldokzsinor) es veletlenul vakumozni kene, az problemat jelenthet es nagyobb verzeshez vezet. Igaz en ma mar nem gondolkozom azon, hogy mi lett volna a jobb, lenyeg, hogy van egy gyonyoru, egeszseges babam :P MIhamarabbi babazast kivanok! Trixi
 


Szia Triximixi!

Hát, elég különbözőek a dokik. :shock: Én pl. voltam érsebészeten is a ramaty lábammal és ők, már az első szülésemkor előírták a Fraxiparine-t. Akkor direkt rá is kérdeztem, hogy nem lesz-e gond a szülésnél, hogy emiatt császár lesz, de szinte kiakadtak, hogy miért lenne császár emiatt. Normál úton szültem primer fájásgyengeséggel 26(!) óra alatt. A 2. terhességem 26. hetében lett a tüdőembóliám, és onnantól már folyamatosan lőttem a Fraxiparine-t, és így is normál úton szültem. Akkor sem merült fel a császár. Szerintem dokifüggő a dolog. Egyébként, nekem azt mondták, hogy a mi esetünkben sokkal jobb a hüvelyi szülés, mint a császár, mert 1. akkor sokkal kisebb az esély a vérrögképződésre, 2. meg sokkal erősebb vérzés léphet fel a császárnál.
Na, mindegy én is túl vagyok az egészen és nekem is van két gyönyörűséges lánykám. :)

Erika
 


Sziasztok!
Most találtam ezt a topicot, gondoltam, hátha néha vki még idenéz... Szóval nekem soha nem volt trombózisom, hanem egy ún. HELLP szindrómám az előző terhességemnél. Ez olyan, mint a toxémia, csak van még vmi májbaj, meg vérlemezke probléma is. A méhlepény elmeszesedését okozta, a fiam elég kis súlyú lett, de teljesen egészségesen, időre született, császárral, mert nem haladtam a tágulással. Most újra terhes vagyok, a 21. héten. Nekem a 12. héttől kell clexannal szúrnom magamat, 0,4-el. Mert a Szabolcsban a vérvizsgálat (Nemes doktor) kimutatta, h leiden heterozigóta izé vagyok. El tudja vki magyarázni, h ez mit jelent? Annyit tudok, h sűrűbb a vérem tőle, és nagyobb az esélyem a trombózisra. Ezt pl tovább örökítem a gyerekeimbe?
Kíváncsi leszek, h hogyan szülök majd most? A dokim, amikor kérdeztem azt mondta, hogy 50-50%. Szóval nem mondta, h tuti császár. Bár még csak 14 hónapja szültem a fiamat, de állítólag már meghaladott az a nézet, h ha 2 év eltelik a 2 szülés között, akkor lehet szó a normál szülésről császár után.
Ha vki tud segíteni a kérdéseimben, azt megköszönném! És bocs, ha hosszú lettem!
Viki
Vendég
 


Szia Viki!
A Leiden-mutáció egy genetikai eredetű véralvadási zavar. A mutáció miatt egy aktivált véralvadási faktor - az V. faktor - fehérjeláncát az aktivált protein C (APC) nevű enzim nem képes bontani. Az alvadást elősegítő faktorok bomlásának lassulása következtében a betegeknek fokozottan alvadékony a vére, így trombózisra - azaz vérrögképződés okozta érelzáródásra - hajlamosak (Házipatika). Amennyiben az anyai és apai oldalról örökölt géned hibás, akkor homozigóta vagy (vagyis 100%-ban örökölted), ha csak egyik szülőtől, akkor heterozigóta. A heterozigóta Leideneseknek, 8-10xszer nagyobb az esélye egy trombózisra, mint egy egészséges embernek, a homozigótáknak 80-100xszoros. A terhesség amúgy is fokozott trombózisveszélyt rejt magában. Úgy tudom, ha te heterozigóta vagy és a párod egészséges, akkor nem öröklődik (de ez nem biztos), amennyiben párod heterozigóta, akkor valószínű. Nekem a szüleim heterozigóták és én és a fiú testvérem is homozigóta lettünk.
Arrról, hogy császár lesz-e sajnos nem tudok nyilatkozni, nekem a doktornő, aki kezeli a rendellenességemet ragaszkodott a császárhoz, és végig együtt működött a szülész orvossal a Clexane adagolása miatt. De én homozigóta vagyok és napi 2*0,6 Clexane-t kaptam.
Sajnos a HELPP-ről nem tudok, és azt sem hogy összefügg-e a kettő. Szorítok, hogy minden rendben legyen. Üdv, Trixi
 


Szia Trixi!
Köszönöm a választ! Közben beszéltem a dokinővel, akihez a HELLP miatt járok, és tőle megkérdeztem az öröklődést. Azt mondta, h a fiú gyermekeknél nem lényeges az én esetemben, ha majd születik lányom, akkor őt meg fogják vizsgálni ilyen szempontból. (Fiam van, és megint fiút várunk, így egyelőre nem aktuális a dolog) A férjemet soha nem vizsgálták ebből a szempontból, és a szüleimről se tudok ilyen téren semmit. Csak nálam derült eddig ki ez a gond.
A doki, akihez a véralvadási gond miatt járok egyáltalán nem nyilatkozott semmit a szüléssel kapcsolatosan. Eddig fel sem hozta a témát, de pont holnap megyek hozzá, lehet, h rákérdezek. A nődokim se kérdezte, h mit mondott a szülésről az a doki. Hát majd meglátjuk. Ha császár lesz, az lesz. A lényeg, h meglegyen egészségesen a baba.
Még egyszer köszi a választ, és minden jót nektek!
Viki
Vendég
 


Muzsikával az újszülöttekért
- jótékonysági gálakoncert a Gólyahír Egyesület javára -

Időpontja: 2007. november 03. szombat - 16h
Helyszíne: Otthon Művelődési Ház – Soroksár
Bp. XXIII. Ker. Szitás u. 112
(a Hősök terei Templomtól egy percre)

Műsorunkban felejthetetlen dallamok hangzanak fel
egyebek mellett Puccini - A bohémélet, Gounod - Faust, Donizetti - A szerelmi bájital
és Donizetti - Don Pasquale című operáiból!

Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei:

Cecília Loyd, Boross Csilla, Csák József, Szvétek László, Vághelyi Gábor, Ghillány Márta
Németh Mónika, Szentidai Szilvia, Töreky Katalin, Angyal Enikő, Czira Judit, Réder Katalin
Zongorán közreműködnek: Katona Anikó és Köteles Géza
„Szívből reméljük, e nemes cél érdekében sokan döntenek majd úgy, hogy részesei kívánnak lenni e remek szórakozást ígérő koncertnek, és adomány-tartalmú jegyeik megvásárlásával segítik a Gólyahír Egyesület munkáját!”
Jegyek 2007. október 1-től válthatók 2000 Ft-os áron az Operaház jegypénztáraiban, vagy elővételben a Gólyahír Egyesületnél, számlára befizetve a jegy árát 2000 Ft/fő
név megjelöléssel, (a jegyek a koncert előtt a helyszínen vehetők majd át).
Érd és Vidéke Takarékszövetkezet: 64800073 - 10705005

Kép
Kép
 
 


Sziasztok. Még uj vagyok itt de örvendek hogy rábukkantam erre mert én is hasonlo problémával küszkődők. Kétgyerekes anyuka vagyok és második gyerekemet császármetszéssel hoztam világra és a császárt kővető pár nap mulva trombozist kaptam.Nagyon nehéz időszakon mentem keresztül három hét korházi kezelés után hazaengedtek és azota eltelt három év és azóta nem jelenkezett hála semmi.Nem tudom hogy mért de az orvosom aztjavasolta hogy tőbb gyereket ne válaljunk az egészségi állapotom miatt de arra hogy mért nem kaptam pontos választ.Nagyon szeretnénk még egyet válalni és itt olvasva a ti leveleiteket egy kis biztatást kaptam ezzel kapcsolatosan.
 
 


Szia Babi!
Nem vagyok orvos, de nem értem, miért ne lehetne még egy terhességet vállalni. Kiderült, hogy mi okozta a trombózist? Van-e valami genetikai rendellenesség a hátterében? Szerintem keress fel egy hematológust, vagy angiológust, biztos találnak megoldást. Legfennebb szurizni kell majd magad a terhesség alatt, de azt könnyen meg lehet szokni.
Sok sikert! Trixi
 


Szia Babi! Én is olvastam soraid, és én sem értem miért mondta ezt az orvosod. Azért mert volt már trombózisod, azért még vállalhatsz babát! Bár azt nem írtad, mikor volt ez. Lehet, hogy közelinek érzi a két időpontot. De ha fokozottan figyelnek rád, akkor nyugodtan vállalhatsz babát. Én is szülészeten dolgozom, így találkoztam már olyan anyukával, akinek előzőleg trombózisa volt. De mint írtam, ezekre az anyukákra fogozottan kell oda figyelni.
 
 


Sziasztok!

Nekem az előző terhességem 9. hetében volt trombózisom és onnéttól, valamint a szülés után hat hétig adtam magamnak a Clexant, aztán egy évig szedtem a syncumárt - áprilisban hagytam abba. Nálam is heterozigóta leiden mutációt mutattak ki.

Esetleg van köztetek olyan, akinek lombikprogramja volt? Mennyiben befolyásolja a kezelést? Gondolom a petesejtleszívás előtt abba kell hagyni. A nőgyógyász szerint nem lenne feltétlenül szükséges a heparin, az angiológus szerint meg nagyon kellene. Szerintetek?



Sziasztok!

Most találtam rá a topikra.
Nekem 12 éve, szülés után 1 héttel lett trombózisom. Másfél hónapot voltam kórházban. A pici babám meg otthon. Nagyon vacak volt. Syncumart én is szedtem 1,5 évig. Ma már tünetmentes vagyok. De most próbálkozunk a babavállalással. Följebb olvastam Nemes doki nevét, a szabolcs utcában volt. Nem tudja valaki most hol rendel, rendel -e még? Voltam nála én is kivizsgáláson kb. 2 éve, akkor minden eredményem tökéletes volt. Bár szurit ő is emlegette. De azt mondta majd ha teherbe esek.

Üdv mindenkinek
Mónika
 


sziasztok,most találtam rá erre a topicra.nekem nem volt trombózisom,de nagyon visszeresek a lábaim.3 sima szülésem volt és 2 császár.azt szeretném kérdezni,hogy a trombózis könnyebben kialakul terhesség alatt vagy szülés után,mint egyébként?

 
 


Szia Momó!

Nem vagyok jól értesült, de nekem egyáltalán nem voltak visszereim és mégis trombózisom lett. Így arra gondolok, hogy mindenképp nől a kockázata a trombózis kialakulásának. És ha újra terhes leszek injekcióznom is kell magam, megelőzés képpen.

Üdv
Mónika
 


szia kiscica,köszi,hogy írtál.tényleg visszér nélkül is lehet trombózis?de az mitől alakul ki?akkor visszeres lábnál nem is biztos a trombózis kialakulása?

 
 


szia megint én vagyok,még azt akartam írni,hogy azt is hallottam,hogy császár után is lehet trombózist kapni.ez igaz?

 
 


Szia

Legjobb tudomásom szerint a trombózis egy elakadt vérrög miatt alakul ki. Biztos van a császárnál kockázat, de szerintem ez teljesen alkat függő. Hisz ha jók az ereid nincs elmeszesedve, be szűkülve nem alakul ki olyan könnyen. Nálam biztos volt valami szűkület, azért alakult ki, pedig én simán szültem.

Üdv
Mónika
 


ja,értem.én nem tudok szűkületről.nekem inkább a visszérnél is csak annyi a gond,hogy csúnya,de legalább nem fáj.neked mik voltak a tünetek?szülés közben vagy után derült ki?szia,ha van időd írj

 
 


Kedves Lányok!

A Babanet szerkesztősége szeretettel várja a Látogatók történeteit a gyerekvárásról, családtervezésről, gyereknevelésről, szülésről, egészségügyről, családról, óvodáról, iskoláról, munkáról. Ha van olyan történeted, amely kacagtató vagy megható, megindító, elgondolkoztató vagy felháborító, esetleg reményt vagy megoldást adhat másoknak, ne habozzatok, hanem ragadjatok billentyűzetet és a kész írást küldjétek ide: szerkeszto@babanet.hu.

A történetek bekerülnek a Babanet Te Történeted rovatába, illetve a főoldalon is láthatók lesznek.

Üdv:

Dia
dia
Budapest
 
 
 


én majd lehet,hogy írok,ha lesz időm,köszi,hogy szóltál.

 
 


Sziasztok!
Végig olvastam a hozzászólásokat, hasonló problémákkal küszködök én is. Én szülés után 1,5 héttel kaptam kezdeti trómbózist, bevittek a kórházba, megvizsgáltak, kaptam egy szurit és már mehettem is haza a babámhoz. Otthon persze tovább kellett szúrnom magam, de nem kellett, hogy a kórházban kezeljenek! Aztán el kellett kezdenem szedni a syncumart, szúrtam magam, gyógyszert szedtem, majd a szurit elhagyhattam. Kiderült nálam is, hogy leiden heterozigótás vagyok, és ahogy ez kiderült, azt mondták az orvosok, hogy míg élek szednem kell a syncumart! Kiscica13-nál olvastam, hogy ő abbahagyhatta a syncumart 1,5 év után...Szóval nem igazán értem, az egyik ember abbahagyhatja a syncumart szedését a másik viszont míg él szedheti ugyanazzal a leiden mutációval? Az orvosaimat hiába kérdezgetem, szedjem a gyógyszert mert trombózisra hajlamos vagyok, ennyi! Tud valaki erről valamit? Segítségeteket előre is köszönöm!
 


Szia Bobóné!

Én tényleg nem szedem már a sycumart, de nálam nem találtak semmilyen rendellenességet.

Üdv
 


Bobóné!
Nem tudom hogy olvasod-e még a topikot, én csak most néztem be. Én is heterozigóta pozitív vagyok. Ez csak azt jelenti, hogy hajlamosabb vagy a trombózisra mint az átlagemberek. Ha kaptál trombózist, akkor azután egy-másfél évig kell először nagyobb, majd csak fenntartó dózisban szedni véralvadásgátlót. A későbbiekben ez csak akkor szükséges ha olyan gyógyszert szedsz ami trombózisra hajlamosít, vagy pl műtét előtt és után, vagy babát vársz. Ha nincs ilyen tényező az életedben, akkor nálad sem nagyobb a trombózis esélye mint bármely más embernél. Nekem 2007-ben volt trombózisom, utána egy évig kaptam syncumart, majd abbahagytam. Clexannal csak akkor kezdtem szúrni magam, mikor babát akartunk vállalni és kaptam hormonkezelést.



Sziasztok!
Most kerestem rá erre a topikra. Dr. Nemes Lászlóhoz kell bejelentkeznem egy Leiden mutáció vizsgálatra. Ma telefonáltam, nem volt túlzottan szimpatikus, aki felvette. (Fogalmam sincs, kivel beszéltem).
Nemes doktorról milyen véleményetek van? Rendes? Vagy lehet, hogy éppen Ő kapta fel a telefont, amikor hívtam?


Szia hatvanilány!
Nemes doki nagyon rendes, én is hozzá járok mivel volt egy agyi trombózisom most pedig babát várok.

Igaz nagyon sokat kell nála várni, de az egyik legjobb doki,, szerintem.:D

Mindenkinek üdvözlet.
Kép
 


Sziasztok!

Renata hozzád lenne egy kérdésem.
Nekem is agyi trombózisom volt 2006- ban de senki nem foglalkozott akkor vele - neurológushoz járok aurás migrénnel és ő akkor azt mondta attól van és kész. Most viszont szeptemberben terhes lettem, closty segítségével, és a 9. hétben levett vérben a vörösvérsejtek nagyon magasak lettek (duplája a megengedettnek). Sajnos senki nem kezelt semmivel, elintéztek, hogy biztos vmi gyulladás. Azt szeretném kérdezni, hogy neked milyen volt a véreredményed, mivel kezelnek és hogy nem mondták-e, hogy nem lehet babád?
 
 

Vissza: Szülés

Jegyzetfüzet:

 

cron