Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok Lányok!

Nem írtam már néhány napja, és alig gyözöm olvasni a lemaradást, de elég sok munkám volt Kép

Laura: az Ákos utca nincs is messze tölünk, mi attól egy kicsit a Veres Péter út felé fogunk lakni, az új részen (Bóbitás u-ból nyílik a Takács u.) Kép majd biztosan találkozunk babakocsi tologatás közben Kép Bár már ott tartanánk... Kép

Márti, ami a haskeményedést illeti, nálam ugyanaz a helyzet, mint Nálad. Egyszer volt olyan, hogy nagyon bekeményedett, de akkor fájt is, és nagyon ijesztö érzés volt, amúgy meg nekem is sokszor kemény a hasfalam, este szinte mindig, és nekem is sokáig tart, nem csak percekig. De ha nem simizném a hasam, akkor nem is venném észre, mert amúgy nem érzek semmit. Ha háton fekszem, ilyenkor olyan a két medencecsontom között, mintha lenyeltem volna egy kisebb sárgadinnyét Kép. Kb. olyan kemény is... Ez normális szerintetek? Ez a haskeményedés, vagy az másmilyen? Bocs a részletezésért, de tényleg érdekel, hogy más tapasztalt-e ilyet. és aki tudja milyen az igazi haskeményedés, az mit is érez közben, túl azon, hogy ha megérinti, kemény a hasa. Köszi a tájékoztatást elöre is!

Az én babócám még mindig nem mozog érezhetöen, pedig már nagyon szeretném érezni. Tudom, én vagyok a türelmetlen, és még korai, de azért én várom a pillanatot Kép
Tegnap nagyon megijedtem. Kínai kaját ebédeltem, és van egy kínai fűszer (vagy inkább vegyület MSG), amire nagyon allergiás vagyok. Pechemre a kajám valószínüleg tele volt vele, és teljesen lezsibbadtam töle. Ez olyan érzés, mintha megbénulnának a végtagjaid, és fájnak a fáradtságtól. Nem tart sokáig, kb. 10 perc-fél óra alatt elmúlik, de mi van, ha a babára is ilyen hatással van? Ugye nem lehetett tőle baja szerintetek? Nagyon aggódom emiatt, mert tényleg ijesztő és nagyon intenzív érzés Kép

Mindenkinek szép és nem túl strapás napot kívánok!

Pussz,
Zsuzs
Zsuzs

Chris!

A genetikai UH, az nekem nem volt más, mint egy sima UH amit az alacsony AFP eredményem ismeretében készítenek. Mivel az orvosom nem látott semmi rendellenességet, biztos, ami biztos alapon elküldött a SOTE I-re, ahol szintén készítettek egy röpke UH-t, ami szintén nem mutatott eltérést. Ennek ellenére úgy gondolták jobb ha csinálunk egy magzatvíz mintavételt is. Az alacsony AFP érték, a "hajlott korom", az első terhesség és a családban történt rendellenesség miatt.

Én nem mertem bevállalni azt, hogy a jó UH eredmények miatt nem kérem a vizsgálatot. Annak idején láttam az édesanyámat mennyire megviselte a beteg, életképtelen genetikai rendellenességgel a világra jövő hugom születése. Hiába bizonygatták neki 25 évvel ezelőtt, hogy ez egy sima baki, amire mindenkinek meg van az esélye és hogy nyugodtan vállalhat még több gyereket, nem merte megtenni. Eredetileg négy gyereket szerettek volna, de így maradtunk az öcsémmel kettesben.

Bocs a szomorú történetért.

Rita
D.Rita

Sokan irjátok, hogy háton fekszetek.

"A negyedik hónap után, háton fekvésnél a méh súlya elnyomhatja a mögötte futó fõ vérszállító ereket. Ezáltal csökken a babához eljutó vér (oxigén) mennyisége. A legtöbb nõ el is szédül, ha sokáig fekszik a hátán. Tehát, a háton fekvést jó elkerülni, nemcsak torna közben."

Ez a babapont.hu-n volt, de mások is mondták.
POcok

Gabi!
Sok boldogságot nektek! (Nekünk tegnap volt, a 2.)

Eszter
eszter 25

Szijasztok!

Méhösszehúzódásról:
Évike! Az is elképzeltö, hogy te egyáltalán nem fox érezni méhösszehúzódásokat. Valaki csak a szülés megindulásakor érez ilyet. Egyébként hogy mikor érzed elöször az változó gondolom, tehát ha semmit nem érzel, akkor sincs semmi gond. Spec. én kb a 20.hét környékén vettem észre elöször, azóta is napi 10-15-ször megkeményedik a hasam egy pár másodpercre, de ezek persze nem fájnak, csak olyan furi érzés. Ilyenkor a méh, ami ugye egy izom, eccerüen fogja magát és összehúzódik. Egyébként mindenkinél vannak méhösszehúzódások kb. félóránként, csak nem mindenki érzi, és hogy aki érzi miért pont azt a párat érzékeli, arról fogalmam sincs. Olyat is olvastam, hogy a méh nem terhes állapotban is bizonyos idöközönként összehúzódik. Szóval ne aggódj, neked is vannak összehúzódásaid, csak eccerüen (még) nem érzed. Szerintem örülj neki!
(amikor elindul majd a szülés, úgyis fogod öket érezni :-))))))

Szijasztok, Lara-31
lara (lara)

Szia Rita!

Kicsit szomorú lettem, de most mit csináljak!
Igazán nem tudom, hogy mit csináljak ez ügyben.

Pusszzz!
Chris
Chris

BGabi!

Gratulálok a házassági évfordulótokhoz! Ilyen szép napon nem szabad szomorkodni! Fel a fejjel!Kép
Köszönöm, hogy megirtad Mónika telefonszámát! Kép

Lányok, asszonyok!
Mónika mindenkit puszil! Sokat keményedik a hasa, de amúgy jól van. 17-én bemegy a céghez kipakolni és akkor belép ide is.

Mamacica!
Mónika téged külön is puszil! Kép

Eszter!
Neked is gratulálok az évfordulóhoz! Kép
helga - 17.

Pocok!
Az én kisbabám MINDEN este csuklott. Valahol olvastam, hogy a magzatot ez még szórakoztatja, neki nem kellemetlen érzés, hanem változatosság.
Úgyhogy lehet, hogy te nem aludtál, De Ő remekül szórakozott:-)))
Üdv.
Malacka
Arra viszont kiváncsi lennék, hogy melyik pocaklakó mesélte ezt el a könyv írójának...
Malacka

ALACSONY AFP miatt el kellett mennem a SOTE Baross utcába Genetikára. Ott UH-ztak nagy monitoron, majd elöjegyeztek amniocentesisre, vagyis magzatvizvételre. Egy kb. 10-15 cm-s tüvel UH mellett beszúrják a hasba s kb. 20 ml vizet vesznek. Fájdalmas mint egy normál tüszurás. Kb. 3 hét mulva lett meg az eredmény: kisfiú lesz és egészséges. (addig azt hittem lányom lesz). Megszületett, kisfiú és tényleg egészséges. Mindez 3 évvel ezelőtt.

Saci
Dévai Sarolta (sarolta)

Anaesthesiologus orvos vagyok a budapesti Szt.Margit Kórházból. Szamizdaton olvastam néhány üzanetváltásotokat és úgy gondoltam, ha valakit érdekel, szívesen írok egy részletes ismertetőt a szülés és a császármetszés érzéstelenítéséről illetve a műtői történésekről, csak hogy tisztába tegyük a dolgokat, mert úgy látom, nem kaptatok mélyreható felvilágosítást. Már ha időm engedi, az ügyeleteim mellett. Most itthon vagyok, csak egy kicsit álmosan. Ha kések a válasszal,ne haragudjatok rám.Emilem a regiszterben.mp
mp

Zsuzs!

Tudtommal a "sárgadinnye", amit érzel, az egyszerűen a méhed, amit elvileg mostantól vagy egy-két hete tudsz kitapintani. Legalábbis én csak a múlt héttől érzem, mert korábban nem mertem nagyon nyomogatni.
Haskeményedést még (szerintem) én sem éreztem, nekem is folyamatosan olyan a hasam, mint egy dob. Szerintem én legalább egy hónappal idősebbnek nézek ki a hasméretem miatt. Ez mitől van??? Lehet, hogy a baba így rendezte át a belsőmet? Korábban (még régebbi vizsgálatokkor)azt mondta az orvosom, hogy hátrahajló méhem van. Lehet, hogy most emiatt van ilyen lufi-méretű pocim?

Üdv Mindenkinek!
Juca2
Juca2 15

Saci!

Köszi a leírtakat segít egy kicsit, hogy nálad nem okozott semmi problémát. Annyira megilyesztik az ember lányát. Az orvosok is avval, hogy nem mondanak el igazán semmit, ha kérdezel türelmetlenek és mivel közölniük kell a lehetséges kockázatokat azt jól kihangsúlyozzák. Még az érdekelne, hogy mennyi idővel a szúrás után lehat hazamenni, mert hiába kérdeztem az időpont egyeztetésnél nem kaptam választ. A választott (nem SOTE-s)orvosom úgy gondolta reggel szúrnak délután lehet hazamenni, a bejelentkezéskor a hölgy viszont azt mondta sima ambuláns vizsgálat. Ez az én szóhasználatomban az, hogy szúrás és utána hess haza. Neked meddig kellett utána feküdnöd. Erről is a legszélsőségesebb infók vannak. Egyátalán nem kelltől a két hétigig.

Chris!

Nem akartalak elszomorítani. Mi is így indultunk neki a dokimmal, hogy lehetőleg ne. Végül is ha minden normálisnak tünik minek 1%-ot is kockáztatni. Mivel azonban alacsony lett az AFP-m mégis csak megcsinálják. Már kezdek belenyugodni.

Rita
D.Rita

Sziasztok!

Kép Képzeljétek ma reggel voltam a védönönél és végre hallottuk a picuri kicsi szivét! Olyan édes! Szegényke megijedt a géptöl és menekült, ugyhogy sokáig nem csináltuk, csak ameddig megállapitotta a védönö, hogy szuper a szivverés! Kép

Tudtok v.mit egy bizonyos adokedvezményröl ami áll. a 12. hét után jár?

További jó napot! Kép
catnet-niki
catnet

Hello megint én vagyok!
Tudtok nekem ajánlani v.milyen kismamatornás videot, könyvet, v.mit. Sajna én nem tudok eljárni, mert itt nincs.

catnet-niki
catnet

Szia mp!

Jaj, de örülök neked! Kép Végre valaki, aki tényleg biztosat és konkrétat tud írni! Furcsa lehet egy téma avatott szakértöjeként olvasni, hogy a laikusok mit össze találgatnak. Kép
Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon örülnénk, ha írnál nekünk az érzéstelenítési módokról. Engem különösen érdekelne az epidurál kérdésköre, mert ugyanazon a honlapon (talán a babapont-on?) olvastam róla azt is, hogy fehér, és azt is, hogy fekete. Az egyik szakértö azt írta, hosszabb töle a vajúdás, és sok szövödménye lehet, a másik azt írta, hogy veszélytelen, és nagyon jó. Az egyik kismamatárs azt írta, azóta is (évek óta) fáj a dereka, a másik meg azt, hogy élménnyé szelídítette számára a szenvedést. Ezek után én már teljesen elveszítettem a fonalat...
A szakmai véleményeden kívül érdekelne még az is az epidurálról, hogy mikor kell eldönteni, hogy kérem-e, akarom-e? Már a szülés kezdetekor, vagy mondhatom közben is azt, hogy na, én ezt nem bírom? Nagyon tapasztalatlan vagyok, az elsö babámat várom...

Márti
Márti

Sziasztok, Erás vagyok.

Szombaton megint úgy jártam, hogy irtam egy csomót, aztán mégsem került fel. Na, majd talán most.

Látom, ez a fránya gomba jó sokunkat megtalált, sajnos engem is. Igaz, nem elöször, de mivel hajlamos vagyok rá és tudtam, hogy a terhesség alatt még könnyebb összeszedni, próbáltam minden óvintézkedést megtenni, hiába... A végeredmény egy Mikogal nevü kúp-krém-kúra volt, de szerencsére nagyon gyorsan hatott, remélem hosszú idöre elüzte öket.

Újlány!
Gondolom, akkor a kuponbeváltási lehetöség is Pécsett érdekel. A Brendonban tudod beváltani, de jobb ha elötte odatelefonálsz, mert nincs nekik mindig. Amugy mindenhol ugyanazt adják.

Egyszer már volt szó a vádlifájásról. Leirnátok mégegyszer, hogy milyen készitmény jó erre, mert két napja olyan érzésem van, mintha a vádlimba döftek volna egy vastag tüt és azóta is benne lenne. Nem emlékszem, hogy arra is a magnézium jó-e, vagy a calcium. Elöre is köszi!

Kitartás a höségben, sziasztok:

Erás
Névtelen

Szia Erás!

Azért nem emlékszel, hogy a magnézium, vagy a calcium jó-e a vádligörcsre, mert mindkettö. Kép Van, akinek az egyiket ajánlották, van, akinek a másikat, és van olyan is, akinek mindkettöt. Nekem a Calcium-sandoz + C pezsgötabletta vált be nagyon. Elötte éjszaka többször ébredtem arra, hogy görcsöl a vádlim, és csillagokat látok a fájdalomtól, de amióta minden este megiszok egy ilyet, egyetlen egyszer se fordult elö.

Márti
Márti

Sziasztok!

Képzeljétek, tegnap végre a párom is érezte a babát, ahogy mozgotKép Azt mondta, hogy nem a szívem dobogását érzi? Mondtam nem hiszem hogy a hasmban érezni lehet, ha meg ilyen ütemben dobogna, akkor nekem már régen rosszKép Ezen aztán jót derültük.

Erás,
Te jársz, jártál szülésfelkészítésre? Mikortól lehet menni és hol kell jelentkezni, érdeklödni? Köszi elöre is!

Orsi(22dik)
Orsi

Amniocentesis után rögtön haza lehet menni. Csak majd otthon aznap pihenni kell.

Saci
Dévai Sarolta (sarolta)

Sziasztok,

Catnet-Niki, mi a SOTE-s videokazira dolgozunk, amit a SOTE I. vezetö gyógytornásza csinál. Én a védönötöl vettem 1900 Ft-ért, de meg is lehet rendelni utánvéttel: Ölveczky L. & B. 1445 Budapest, Pf. 306.

Ez a csuklás dolog tetszik, tényleg, honnan tudják, hogy neki mi jó meg mi nem?
Pocok

Sziasztok !

Megjöttem. Nagyon jó volt Hajdúszoboszlón. Elviselhető volt a meleg, csak egy kicsit sokan voltak, főleg hétvégén. Bence is jól érezte magát.Nagyon sokat úsztam, ami pláne jót tett.

Olvastam, hogy sokan nehezn bírták a meleget, hát ha én is itthon lettem volna, biztosan nem bírtam volna. De jön az enyhülés hétvégére.

Helga és a többiek!

Mi is mostanában kezdünk el vásárolgatni, augusztus 23-a környékén leszek 30 hetes. Én is úgy gpndolom, hogy az utolsó hónaoban már nagyon nehezen mozog az ember.
A kiságyat,pelenkázót,meg a szekrényt azt a Mega Toys-ban rendeljük meg - úgy néz ki - szeptember elején.
De még hétvégén megyünk a Kikába és az RS bútorstúdiót is megnézzük.

Szupi leértékelések vannak mindenütt, a La halleban is, a Benettonnál, akkor a Camponában is. Érdemese egy-két darabot megvenni.

Mindekit puszilok: Király Kati
Király Kati

Szia Niki!

Én is innen tudtam meg valamelyik topikból, hogy a gyerek utáni adókedvezmény nem csak születéstől jár, hanem akkor is, ha a Babó már elmúlt 91 napos. Ez a 13. hét. Kellett kérni egy igazolást a dokitól, hogy hányadik hétben vagyok, mikorra várható a Picur születése, a munkahelyemen meg adtak a bér osztályon egy nyilatkozatot, amihez ezt csatolni kellett. Visszamenőleg is jár a kedvezmény a 13. héttől. Én már valószínű a köv. fizumban meg is kapom Kép

üdv.
Rebi
Rebi

Szia Márti!

Nekem epidurálos érzéstelenítésem térdműtétnél volt 2x is ... én inkább vállalok egy fájdalmas szülést, mint újra azt a 24 órás hátonfekvést fejfelemelés nélkül, meg azt az érzést, hogy az ember nem tud uralkodni a saját izmain ... Szülésnél is biztosan ugyanazt az eljárást alkalmazzák. De ha valaki nagyon leblokkol a fájdalomtól, akkor lehet, hogy annak ez a kevésbé rossz

üdv. Rebi
Rebi

Sziasztok!

Már elég rég olvaslak benneteket, már akkor is érdekelt, kivel mi történik, mikor még nem voltam "friss mama".

Végre sikerült nekünk is a babóca, igy be szeretnék jelentkezni a topicba.
A "...ma megint megjött..." topicból jöttem, ott Zsó-fi néven szerepeltem, de itt a kicsi "nevével" (Nyuszimanó) szeretnék irogatni.

Szóval Gabi, légyszi engem is vegyél fel a táblázatba, kösziKép

Adataim:
Nyuszimanó,3.ciklus,12 hét 0 nap,Finnország,26 év,1.baba.

Minden házassági évfordulós párnak sok boldogságot kivánokKépKépKépKép Úgy tünik, legtöbben augusztusban kötöttünk házasságot. A mienk is mostanában lesz, 19-én.

Pusszantás mindenkinekKép
Nyuszimanó

Ui.: Annyira jó érzés végre ide, közétek tartozniKép
Nyuszimanó

SziasztokKép

Szép napot mindenkinekKép
A mi házassági évfordulónk meg aug21... Én is sok boldogságot kívánok mindenkinekKép
Nyuszimanó, üdvözöllek közöttünkKép

Mi jól vagyunk, bár tegnap este úgy eleredt az orrom véremintha egy csapot nyitottak volna ki. nGyorsan meg is mértettem a vérnyomásom ma, de 110/70, úgyhogy jó. Nem tudom a fejem is fájkicsit, lehet a front miatt?

Pussz mindenkinek,
Évike
Évike22

Sziasztok!

Nyuszimano!

Gratulalok!Remelem a tobbiek is nemsokara jonnek utanad!Vigyazz magadra es a picire!

Evike, a fejfajassal nem vagy egyedul, en eddig jol birtam a meleget, de most valahogy azt sem birom.Kép

Tiduj
Tiduj 19

Sziasztok!

Nyuszimanó, üdv. a kismamák között és gratulálok!

Évike, a fejfájás engem is kínoz 2 napja, pedig korábban sosem fájt Kép Gyógyszert nem merek rá bevenni, így csak reménykedem, hogy elmúlik.

Ami az epidurált illeti, én személy szerint rettegek a gondolattól, hogy egy tüt szúrjanak a gerincembe!! Ha csak belegondolok, az ájulás környékez. Nemtom mi lesz velem a szülésnél, ha nem fogom bírni a fájdalmat Kép Ha elrontják, le is lehet töle bénulni, vagy ez csak rémhír?? Mondjuk a gátmetszés gondolata sem villanyoz fel, lehet, hogy bennem van a hiba, és túl kényes vagyok?? Na jó, negatív hangulatkeltés befejezve Kép Kép Kép

Pussz mindenkinek,
Zsuzs
Zsuzs15

Orsi,

Nekem egyenlőre csak a szívverésemet lehet érezni a pocakomban, de azt annyira erösen, hogy ha szegény pocok mozogna is érezhetöen, akkor se lenne esélye túllicitálni a veröerem lüktetését Kép Lehet, hogy így még jópár hét kell, míg elég nagyot tud rúgni a kismanó Kép Kép

Zsuzs (már megint)
Zsuzs15

Erás, köszi. Igazából érdekel Pécsett és Pesten is, mert ugyan Pesten lakunk, de a szüleim, testvérem Pécsett vannak, szóval gyakran megfordulok arra.
Új lány

Sziasztok!

Nyuszimanó!
Gratulálok a picurhoz!

A kalciumról szeretnék kérdezni. Nektek is kell szedni? Nekem a doki múltkor mondta, hogy szedjem a Caldea-t, ami vény nélkül kapható. A csontképzödés és a fogaim miatt, tehát csak rutinból. Ezt lehet folyamatosan szedni? Mert nekem most fogyott el a 20-db-os doboz, jövö héten megyek dokihoz, nem tudom, vegyek-e másikat. Egyébként vádligörcs ellen nekem is jó, két napja nem szedem, de éjszaka már begörcsölt a lábam.

Gratulálok minden évfordulósnak és egyben köszi a gratulációkat.

Eszter (25)
eszter

Szia Eszter! (itt is Kép )

Banczik nekem is mondta a Caldea-t ... én is szedem már pár hete. Nekem anno a kéztöréskor kellett ilyet szednem. A Picurnak biztos jó ez a fajta kálcium bevitel, azért ezt mondhatta. Szerintem ezt most már végig kellene szedni, mert most nagyon gyorsan nő a Kicsi. De pár hétig még biztosan. Hívd fel telefonon, hogy szedjed-e továbbra is.

üdv.
Rebi
Rebi

Szia Nyuszimanó!
Örömmel üdvözlünk mi is Titeket. Kép

A kollegáim tök jó fejek.
Mindig többes számban köszöntenek, ha így folytatják megszokom és csak a királyi többest fogom elfogadni.
Szóval mindenkinek jó fõdögélést. Kép

Pusszzz!
Chris
Chris

Eszter!

Ha úgy érzed, hogy használt a kalcium a vádlidra, és abbahagyván mindjárt újból jelentkezett, az szerintem arra utal, hogy igenis szükségetek van a kalciumra. Így szerintem nyugodtan vegyél másik dobozzal és szedjed!

Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi

Lányok, nagyon off (söt, OFFFFFFFFFFFFFF), és elöre elnézést érte és szégyellem is magam a buta kérdésért, de hogy kell kukoricát fözni?

S.O.S.!!!
Pocok

Sziasztok!

Kiráy Kati! Mi voltunk a KIKA-ban, egyetlen egy (!) féle kiságyuk volt. Kép Persze most épül a bövítés, lehet, hogy szeptemberre készen lesz, és bövül a választék, és persze a Budaörsi (?) KIKA nagyobb is, mint a belvárosi, de ami most a benti KIKA "kínálata", azért kár odamenni.

Rebi! Szerintem a "szülös" epidurál nem olyan, mint a "mütös". Azt olvastam, hogy lézetik "sétáló" változata is, szóval biztos, hogy nem jár fejfelemelés nélküli hátonfekvéssel.

Zsuzs! Szerintem nem adnak epidurálos tüt olyan kezébe, aki nem tudja nagyon-nagyon pontosan, hogy mit csinál. Attól én nem félek, hogy rossz helyre szúr, meg hasonlók. De azért bennem is van egy kis irtózás a gondolattól, hogy a hátamba szúrnak, bevallom... Remélem mp-nek hamarosan lesz ideje ránk, hiszen mi laikusok csak találgatunk. Kép

Nyuszimanó! Szeretettel üdvözöllek a babváró klubban! Olyan jó, hogy egyre többen vagyunk! Kép

Zsuzs (már megint Kép)! Én is így vagyok vele, ha hanyatt fekszek, és a hasamra teszem a kezem, 2-3 ér vad dobolását is érzem odabenn. De jól megkülönböztethetö a Pocaklakó vadulásától, mert ö soha nem egyenletes ritmusban, és általában nem is többször ugyanazon a ponton rúg meg. Ha ütemesen dobol egy helyen, akkor az ér. Ha hol itt dobban egyet, hol ott kettöt, akkor az ö. Kép

Márti
Márti

Sziasztok!

Pocok! Ez remek pont ma kölcsönöztem ki a munkahelyemen pont ezt a kazit. Akkor meg is veszem. Kép Kukoricafőzés: Pucold meg a kukoricákat a héjától csak a zsenge, legbelsőbb héjakat tartsd meg. Ebből bőven tegyél a fazék aljába, tedd bele a kukoricákat és utána boritsd be megint bőven héjjal! Engedd fel vízzel és főzd még megpuhul! Kb.1-2 óra. Jaj a sót kihagytam! Sok sikert!

Rebi! köszi a felvilit akkor én is intézkedem gyorsan!

Sziasztok!!catnet-Niki
catnet

Szijasztok!

Voltunk szülésre felkészitö tanfolyamon. Nagyon jó! Már alig várom a jövö hetet, hogy megint mehessünk. 8 alkalom. Lesz videónézés (szülések, magzati fejlödés), intézménylátogatás, beszélgetünk majd a szülésröl, újszülött ellátásról, szoptatásról, fürdetésröl...stb. A résztvevök 29-34 hetesek.

Catnet! Én Kállai Ildikó kismamatornáját szoktam csinálni. Szerintem nagyon jó! Az elején eléggé gyengének találtam, de igy nagyobb pocival, egyre nehezebb végigcsinálni. Tegnap is végigtornáztam súlyokkal együtt és utána nagyon jól éreztem magam, kellemesen elfáradtam.

mp! Ez nagyon jó 5let!!! Engem az is érdekelne, hogy milyen esetleges hátrányai lehetnek az epidurális érzéstelenitésnek. És mi a véleményed a gázkeverékröl..azt nemtom milyen gázkeverék, de állitólag ilyen fájdalomcsillapitási mód is van. Te melyiket javasolnád?

Erás! Magnézium és a Kalcium:-))Pl. magnézium plussz pezsgötabletta + sok tejtermék. Én ezt iszom és még soha nem görcsölt be a vádlim.

Nyuszimanó! Gratula a babucihoz! A mienk is 19.-én leszKép(az elsö)

Szijasztok, Lara-31
lara (lara)

Szia Pocok!

Off:
Én úgy fözöm a kukoricát, hogy a lehúzott héjával kirakom a fazék alját, aztán belerakom a kukorica csöveket (a leghegyét le szoktam vágni) a fazékba, és fefedem még héjakkal. Forró vízzel felöntöm, és semmi mást nem teszek bele. Felteszem fönni, kb. 1/2 - 3/4 óra alatt fö meg, úgy szoktam ellenörizni, hogy villával lepiszkálok egy szélsö szemet, és megkóstolom. Ennyi, ilyen egyszerü.

Márti
Márti

Szia MP!
Ebben a témában indíthatnál egy új topicot.
Virtuális nőgyógyászunk már van, lenne anesztes orvosunk is:-)).
Üdv.
Malacka
Malacka

DRukkoljatok, légyszí'
Holnap megyek AFP-re, és én úgy félek a vérvételtõl!!!!!Kép
Sose fogom megszokni.
Sok idõ? Sok kémcsõ?

Pusszzz. A rettegõ Chris
Chris

Chris

En is be feltam a verveteltol, foleg akkor rossz mikor joval elotte tudod hogy mesz!De szerencsere kellemesen csalodtam mert nagyon vekony tuvel vettek le es szinte nem is ereztem, igaz,hogy meg csak veletlenul se neztem arra elotte, csak amikor mar mondta a laboros, hogy kesz van!KépSzoval en is ilyen nagy bator vagyok!Kép
Ja, en azt se lattam hany kemcso volt, de nem lehetett sok mert nem tartott sokaig.
Tiduj 19

Kösz mindenkinek, megyek is a konyhába.
Pocok

Sziasztok!

Most látom, hogy már elhangzott a recept. Kép Én csak megfözés után szoktam megsózni a kukoricát, és nem is fözöm olyan sokáig, de hát persze ízlések és pofonok. Kép

Márti
Márti

Sziasztok!

Remélem én is, hogy mp hamarosan újra jelentkezik, és eloszlatja a homályt a fejemben az epidurállal kapcsolatban...

Lara, én már legalább 10 helyen kerestem a Kállai Ildikó féle terhestorna kazettát, de eddig sehol nem jártam szerencsével Kép Már fel is adtam, és a Rákóczi úti Libriben vettem valami mezei Terhestorna kazit, igaz kipróbálni még nem volt időm, de gyanítom nem lesz nagy szám. Lehet, hogy egyszerübb lenne egy ismeröst felkutatni, aki átveszi, mint további könyvesbotokat végigjárni. Valakinek van ötlete, hogy esetleg hol lehet még kapni a Kállai kazit?

köszi,
Zsuzs
Zsuzs15

Lara,

Gondolom a Te előkészítőd kórház specifikus volt.. Vagy lehet bárkinek menni?
Én a Szabolcs utcai klinikán fogok szülni ott csak ritkán tartanak. Azért reménykedem hogy lesz egy ősszel, de csak 3 alkalmas és nem olyan jó és részletes mint az, ahova Te jász..
Évike
Évike22

Chris!

Tőlem összesen egy kémcsőnyi vért vettek és abból mind a két vizsgálatot megcsinálták az AFP és a b-Chg-t is.

RIta
D.Rita

A MÁV-os előadásra bárki mehet, nincs megszabva hogy hány hetes terhes vagy (én pl. nem is vagyok terhes, de tegnap ott voltam a fiammal), nincs megszabva hogy ott fogsz e szülni vagy sem. Megéri elmenni.

Szerintem nem szabad előre tervezni a szülés körüli fájdalomcsillapítást illetően. Van aki "nagymellénnyel" megy be a szülőszobába, de már az első görcsöknél könyörög az epidurálért.
Én nagyon féltem a szüléstől, de a legnagyobb fájásom olyan volt mint egy igen erős menstruációs görcs derékfájással vegyítve. Mikor megkérdeztem a dokimat, hogy mikor jönnek a sokat rettegett nagyon nagy fájások, megnyugtatott, hogy ennél nagyobb fájások már nem jönnek. Szóval megúsztam hiszti, sírás, kiabálás no meg fájdalomcsillapítás nélkül. Még sokszor végigcsinálnám, ha lehetne. Kép

Sziasztok:

Saci
Dévai Sarolta (sarolta)

Sziasztok!

Én ma vagyok utoljára ebben a hónapban és mivel nem biztos, hogy tudok még jönni elköszönök 3 hétre. Addig is vigyázzatok magatokra, és jó pocaknövesztéstKép

Nyuszimanó!
Üdvözöllek nálunk! Nagyon örülök, hogy nektek is sikerültKépKépKép

Zsuzs!
Nekem is lehet érezni a véna lüktetését is a hasamon, de az azért nem annyira intenzív, mint a baba mozgása, úgyhogy biztos meg fogod tudni különböztetniKép.

Sziasztok!
Orsi(22dik)
Orsi

Sziasztok!

Írtam tegnap egy mailt "mp"-nek, és ma reggelre már válaszolt is, nagyon szimpatikus!!!

Ha megengeditek, bemásolom ide az én levelemet is és az általa adott válaszokat is, kissé hosszú lesz, elõre is bocsi érte. Szóval:

"Kedves Doktorúr/Doktornõ! (ez sajna számomra nem derült ki)

Remélem, nem zavar, ha a tegezõdésnél maradunk! Kép

Decemberre várom elsõ babámat, és nálam némi képzavar az epidurális érzéstelenítésnél van.

Nem feltétlenül szeretnék EDA-t, nagyon remélem, hogy kibírom a fájdalmat, és nem lesz rá szükségem. Viszont a nagy homály nálam ott van, hogy melyik is az az EDA, ugyanis nekem két éve volt egy térdmûtétem, és gerincbe kaptam érzéstelenítést, de az nem olyan volt, hogy egy kanül (vagymi?) bennmaradt a mûtét végéig, hanem csak beadtak pár szurit és kész (egyáltalán nem fájt, szinte nem is éreztem). Ez a spinális érzéstelenítés volt? Szóval van némi fogalomzavarom.
Másik problémám ezzel kapcsolatban az, hogy ez után a térdmûtét után bár kifeküdtem a 24 órát becsületesen, megmozdulni sem mertem, ittam a folyadékot literszámra, de kb. 4 hétig mégis olyan fejfájásom volt, hogy még járni is alig tudtam, az egész rehabilitáció és gyógytorna emiatt csúszott vagy 2-3 hetet.

Összefoglalva tehát azt szeretném tudni, hogy fájdalomcsillapításra vajúdásnál és szülésnél mi az az érzéstelenítés, amit adnak, mennyire használ, mi az elõnye, elzsibbad-e a lábam (ilyenkor járkálni sem tudnék?), mikorra megy ez ki belõlem, a tojófájásokat vajon érzem-e, ha érzéstelenítve vagyok, és utána kell-e vele feküdni 24 órát?

Ha ne adj Isten, császárra kerülne a sor, akkor mi az érzéstelenítés módja? Mi elõnyösebb, az altatás vagy az érzéstelenítés? (gondolok itt arra, hogy az biztos elõny, hogy fent vagyok, és tudom, mikor sír fel a pici, de hogy altatás után mennyire van rosszul az ember, ill. a császár után az érzéstelenítõ hatása mennyi idõ múlva múlik el?)

Válaszodat elõre is nagyon megköszönöm.

Szia!

Bea"

Válasz:

"Szia Bea ! Dr.Molnár Péternek hívnak, és a budapesti Szt.Margit Kórház Intenzív Osztályának adjunktusa vagyok. Vegyük sorra a kérdéseidet.
1. Amit a sérülésednél alkalmaztak, az valószínüleg spinalis érzéstelenítés volt. Ilyenkor a kemény agyburkot átszúrva / mint egy
agyvíz-vizsgaálatnál az idegosztályon / a gerincvelo körül elhelyezkedo folyadékba adják be a helyi érzésteleníto szert.Ennek az érzéstelenítésnek az a tulajdonsága, hogy
csak felso határa van, tehát lefelé / köldök alatt, comb, lábak stb./ teljes zsibbadást tapasztalsz, és ha a beadott oldat koncentrációja magas, akkor nem tudod mozgatni a lábadat / motoros blocknak hívják/. Elonye, hogy egyszeru, egyszeri szúrásból kivitelezheto, és gyakorlott kézben szinte biztos, hogy beáll az érzéstelenség.
2. A fejfájásról: az a kis lyuk, amit a gerinc-agyburkon szúrtak, nem záródik be azonnal, és ha lassan is, de az agyvíz kifelé "csöpög",
tehát csökken a koponyauri nyomás, és amíg a szervezet nem tudja ezt az agyvíz fokozott termelodésével / és még számos más mechanizmussal / kompenzálni, addig egy jellemzoen homlok- és tarkótáji, kínzó fejfájás jelentkezik,amelynek sajátossága, hogy felüléskor, felálláskor fokozódik. Én úgy szoktam ezt jellemezni, hogy "antiszociálissá válik a beteg", hiszen csak
feküdni kíván. Ez a szövodmény semmi mástól nem függ, mint, hogy hányszor szúrták át az agyburkot / hány lyuk van/ , milyen vastag tut használtak, illetve statisztikailag bizonyítható, hogy terhes noknél, valamint sovány testalkatú, 18-30 év közötti fiatal noknél gyakoribb / 2-6%/. tehát
semmi köze ahhoz, hogy mikor keltél fel, mennyi folyadékot fogyasztottál, stb. A korszeru ellátása ennek a szövodménynek annyiból áll / és mi is ezt a gyakorlatot követjük /, hogy helyi érzéstelenítésben a szúrás helyén, egy ismételt szúrással felkeressük az epidurális teret / ez a kemény agyburkon kívül van, és oda a betegtol levett saját vérbol egy vértapaszt fecskendezünk be / ha tudsz angolul :" blood-patch "/. Ilyenkor egy órát hanyatt kell feküdni, hogy a beadott vér ott megalvadjon és lezárja azt a kis nyílást, amit az elozo tu ejtett. Ezt követoen a fejfájást mintha elfújták volna. A beavatkozás különösebb fájdalommal nem jár, és rendkívül hatásos. A mi kórházunkban ezt már 15 éve alkalmazzuk, és nem engedjük, hogy fejfájós beteg menjen haza!
3. A szülési epidurális érzéstelenítés : "fájdalommentes szülés"- nem az aminek mondják! Nincs fájdalommentes szülés! Az érzéstelenítés helyi érzéstelenítéssel kezdodik / vékony tu, bor alá pl. Lidocain/. Ezután egy tuvel megkeressük az epidurális teret, amely a csontos gerinccsatornán
belül, de a kemény agyburkon kívül, egy virtuális rés / 2-3 mm !/. Ide egy vékony szilikon-ketétert vezetünk be. Ebbe a katéterbe adjuk be a helyi
érzésteleníto oldatot. Ennek az érzéstelenítésnek van felso és alsó határa is. Övszeruen alakul ki, attól függoen, hogy milyen magasságban vezették be
a kanült a gerinccsatornába.Pl: a mell vonalától a comb kp. harmadáig. Ilyenkor a láb nem kell, hogy elzsibbadjon, tehát pl. a lábfejedet érzed.
Régebben magas koncentrációjú oldatokkal végezték a szülési fájdalomcsillapítást. Motoros block alakult ki, a harántcsíkolt izmok és a simaizmok is átmenetileg nem muködtek. Ennek az volt a következménye, hogy ugyan nem fájt a szülés, de a méh-kontrakciók mleálltak és leállt a szülés
is. Sokkal több császármetszést kellett végezni! Ma már sokkal hígabb és kevert oldatokkal dolgozunk, amivel azt érjük el, hogy az alsó végtagi mozgás megmarad, a szüloanya akár sétálgathat is, de azért érzi a méhösszehúzódásokat: azaz nem fájdalommentes a szülés, csak a szülési fájdalom kellemetlen görcsösségét nem érzi az anya. Mondjuk így:
elviselheto, nem megterhelo,és nem utolsósorban az anya együtt tud muködni a szülést vezeto teammel: akkor nyom, amikor érzi a méhösszehúzódásokat,
nem szenved, nem hisztizik stb.
Az epidurális érzéstelenítésnek másik hátulütoje, hogy csak 2 ujjnyi méhszájnál szabad elkezdeni adagolni az érzéstelenítoszert. Addig viszont a
szülés fáj! Ezért mondtam, hogy nem fájdalommentes a szülés. Ezt a szülészorvosok néha elfelejtik megemlíteni /ne kérd, hogy mondjam el:miért/.Nem árt, ha az epidurális kanült anaethesiologus teszi be, mert nagyobb gyakorlata van ebben és az esetleges szövodményekkel is tud mit kezdeni. Nagyon sok helyen /így nálunk is/ szülészek végzik ezt / egy tanfolyam elvégzése után/. Ennek több oka van /anaesthesiologus hiány, paraszolvencia stb./. Külön kérésre, megkeresésre, természetesen mi is elvégezzük az érzéstelenítést / mellesleg nyugaton csak anaesthesiologus végezheti!/.
4. Császármetzsés /"Csaszi"/: Az altatásnak csak hátrányai vannak. Nagyon felületes altatás, mert bizonyos gyógyszerek nem mehetnek át a méhlepényen a magzatba, károsíthatják a babát, sokkal rosszabb állapotú babák születnek /tehát az altatószereknél meg van kötve a kezünk!/ és az anyára nézve is
sokkal magasabb a szövodmények veszélye. Mindenhol a világon az elsoként választandó érzéstenítési forma a spinalis érzéstelenítés.Ezt többféleképpen
lehet kivitelezni.A mi kórházunkban csak anaethesiologus végez császármetszésnél ézéstelenítést. Nálunk, Európában egyedülállóan egy úgynevezett alacsony koncentrációjú, nagyvolumenu spinalis anaesthesiát csinálunk immáron 9. éve. Ennek az az elonye, hogy kevesebb utána a fejfájás /Európa: 6-7%, nálunk:3-4%!/, a mutét alatt és után a mama a lábait mozgatni tudja/ bár nehezebben, mint normálisan/, a mutét után az ágyban mozoghat, 6-8 órával a mutét után felkelhet, a fájdalommentesség /mutéti sebfájdalom/ kb. 2-3 óráig, néha még tovább is tart. A mutétnél enyhe nyomást, húzást lehet érezni, de az anyák általában azt sem szokták
észrevenni, ha már operálják a hasukat. A babák sokkal jobb kondícióban jönnek a világra, a csecsemosnovér azonnal megmutatja a babát,
kiemelése után, majd kiviszi a mutobol és az ott lévo gyermekgyógyásszal közösen megvizsgálja, ellátja, mosdatja, leméri. ha minden rendben van a
bepólyált csecsemot visszahozzák a mutobe és az anya mellére fektetik. Lehet babázni, amikor még tart a a mutét! Rájöttem, hogy az átleg anya nem si tudja, hányan dolgoznak érte, mondjuk éjjel kettokor egy sürgos császármetszésnél. Elsorolom kik azok, akik mindent az o érdekében tesznek, fáradtan, álmosan, rosszul megfizetve, de
lelkesen:
1. Szülészorvos, aki a mutétet végzi
2.-3-: 2 másik szülész, aki a mutétben asszisztál
4.Anaesthesiologus orvos, aki az érzéstelenítésért felel és azt elvégzi
5. Gyermekgyógyász, aki született gyermeket ellátja
6. Mutosno, aki a mutoi elokészítésért felel, és a mutétnél a muszerelést elvégzi.
7. Mutosfiú, aki a mamát behozza, fekteti, és a mutosnot kiszolgálja
8. Anaesthesiologus asszisztens/no, aki az anaesthesiologus orvos jobb keze.
9. Cscsemogondozó novér, aki a babaát kiviszi, mosdatja, és segít a gyermekgyógyásznak.
10. Szülészno, aki a vajúdásnál felügyel, és a mutét után az anyát gondozza.

Szép lista ? Remélem kielégítettelek . Ha gondolod, add közre a levelemet.
Holnap ügyelek így a következo kérdésekre majd csak a hét végén tudok válaszolni.
Sok sikert, és remélem, nem lesz csaszi. mp."

A külön topic Molnár doktor részére tényleg nem egy rossz ötlet! Meg is próbálom megnyitni számára a topicot, és írok neki, hogy ezentúl ott várhatja a kérdéseket. Oxi?

cupp
Beja (23)
Beja

Sziasztok!

Nyuszimanó!
Köszöntelek, örülök, hogy megjöttél KépKép

Orsi!
Nagyon kellemes nagyaralást kívánok neked, pihenj sokat! Kép

Tegnap elött voltam a dokinál, kaptam a gombámra kúpot és krémet, azt mondta, szerencsére még nincs nagy baj.
Tegnap este mikor gép elé ültem, csak csodálkoztam, milyen sokat írtatok! Jó volt olvasni Kép

Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!

BGabi

<pre>
Cseri 1.c. 40 hét Pécs 34 év aug. 10. 3.b.
Lkriszta 38 hét Budapest 30 év aug. 18.
Tvica 36 hét 6 n Budapest 27 év szept. 5. 2.b.
Cory 3.c. 36 hét 1 n Budapest 23 év szept. 7. 1.b.
Pocok 18.c. 34 hét 2 n Budapest 27 év szept. 20. 1.b.
Szilvia 33 hét Svájc 27 év szept. 22. 1.b.
Erás 31 hét Pécs 21 év okt. 10. 1.b.
Beáta 1.c. 31 hét Budapest okt. 10. 2.b.
Lara 1.c. 30 hét 4 n Szeged 25 év okt. 16. 1.b.
Szilvi2 1.c. 30 hét 3 n Ócsa 25 év okt. 16. 1.b.
PK 2.c. 29 hét 4 n Svájc 29 év okt. 23. 1.b.
Adri 2.c. 29 hét Budapest 31 év okt. 23. 1.b.
Kiraly Kati 8.c. 28 hét 3 n Budapest 25 év okt. 28. 1.b.
Viki 2.c. 27 hét 3 n 29 év nov. 7. 1.b.
Helga 26.c. 26 hét 6 n Debrecen 23 év nov. 10. 1.b.
Móni 3.c. 26 hét 1 n Debrecen 28 év nov. 16. 1.b.
Eszter 2.c. 26 hét 0 n Budapest 24 év nov. 16. 1.b.
Niki K. 5.c. 24 hét Budapest 26 év nov. 23. 1.b.
Katus sok 24 hét 4 n Pécs 28 év nov. 26. 1.b.
Viráganya 4.c. 24 hét 2 n Dunaújváros 29 év nov. 29. 2.b.
Laura 8.c. 24 hét 1 n Budapest 29 év nov. 28. 1.b.
Zsuzsi 3.c. 24 hét 0 n Budapest 26 év nov. 30. 1.b.
Gabi 1.c. 24 hét 0 n Nyíregyháza 27 év nov. 30. 2.b.
Beja 8.c. 23 hét 0 n Budapest 25 év dec. 10. 1.b.
Niki 10.c. 22 hét 5 n Bp. (Érd) 27 év dec. 10. 1.b.
Évike 3.c. 22 hét 4 n Budapest 29 év dec. 11. 1.b.
Mariann 3.c. 22 hét 0 n Miskolc 30 év dec. 14. 2.b.
Orsi 8.c. 21 hét 6 n Komló 26 év dec. 15. 1.b.
Szilvi 1.c. 21 hét Bp. (Érd) 25 év dec. 15. 2.b.
Picur 1.c. 20 hét 4 n Kanada 31 év dec. 21. 1.b.
Ada 2.c. 21 hét 1 n Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Zita 4.c. 21 hét Budapest 27 év dec. 21. 1.b.
Szila 7.c. 21 hét 1 n Budakalász 25 év dec. 22. 1.b.
Márti 1.c. 20 hét 4 n Budapest 30 év dec. 25. 1.b.
D.Rita 1.c. 20 hét 4 n Dunakeszi 32 év dec. 27. 1.b.
Kata2 3.c. 20 hét 3 n Budapest 27 év dec. 31. 1.b.
Kata 19 hét Budapest 22 év dec. 29. 2.b.
Betti 4.c. 19 hét 3 n Eger 25 év jan. 1. 1.b.
Tiduj 19 hét 1 n Bp. (Szolnok) 25 év jan. 3. 1.b.
Mamacica 1.c. 17 hét 5 n Szolnok 28 év jan. 14. 1.b.
Erika 14.c. 17 hét 1 n Erdély 27 év jan. 17. 1.b.
Chris-Klári 17 hét 4 n Budapest 35 év jan. 20. 1.b.
Moncsi 1.c. 16 hét 2 n Budapest 26 év jan. 24. 1.b.
Catnet 6.c. 15 hég Ócsa 20 év jan. 25. 1.b.
Klári 1.c. 15 hét Pécs 28 év jan. 29. 1.b.
TKriszta 1.c. 15 hét Budapest jan. 28. 2.b.
Zsuzs 1.c. 14 hét Budapest 27 év febr. 2. 1.b.
Tmóni 0.c. 14 hét 4 n Budapest 31 év febr. 2. 2.b.
Juca2 14 hét 5 n Veszprém 29 év febr. 13. 1.b.
Nyuszimanó 3.c. 12 hét 1 n Finnország 26 év 1.b.
Kinga 1.c. 11 hét 1 n Maglód 33 év 4.b.
Erika2 12.c. 8 hét Százhalombatta 27 év
</pre>
BGabi (bgabi)

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?