Sziasztok!
Enikőnek gratulálok a babához. Ezek szerint indításra tényleg jó ez a koktél. Mekkora volt az a baba, hogy császár kellett? Nem találom...
Borakata!
Akkor most leírom a mi hozzátáplálásunk hogyan néz ki.
Nálunk azért van neki némi kényszerítő erő, hogy egyen mást is, hiszen napközben van 4-5 óra, amit nélkülem tölt. Másrészről még én kezdtem el hozzátáplálni 5 és fél hósan és szinte mindent azonnal megevett. Egy-két kivétel van csak: a céklát eddig sehogyan nem volt hajlandó megenni. Anyatejjel magában, almával, krumplival, így kínáltam neki eddig, és pár kiskanál után totális szájzár, meg szájzugon át való kicsorgatás. A zöldborsó ment még nehezebben, de répával, husival most már szereti. Soha nem evett nagy mennyiségeket egyszerre, most is általában úgy 20-60 ml között (ez teljesen változó), most ezt úgy 2-3x egy nap kapja. Zöldség, gyümölcs, husi, főtt tojássárgája, ilyesmik, mindenféle verzióban keverve. Én tejterméket nem adtam neki még csak minimális kóstolás szinten. Úgy 2-3 hete már gyakran a miénkből kap, villával áttörve, meg sokszor darabokat is, mert annyira nyűszít érte, hogy nem bírok /bírunk neki ellentmondani. Szóval ő inkább mindent meg akarna enni, ha hagynánk, de nem eszik egyszerre sokat. Szokott így kapni a levsből pici zöldségdarabokat, tésztát, de kapott már sült husi darabkákat is, pici sajtot, darabos almát, banánt, stb. A lényeg, hogy azt egye, amit mi.
A szopit azért akarod csökkenteni, hogy több szilárdat egyen? Hű, ebben én nem igazán tudok tanácsot adni. Én (is) minden nyekkre szoptatok, nem csak etetésre használom, de ő eszik e mellett - bár lehet, hogy ezért eszik keveset? Másrészről ő folyamatosan hízik, csak lassan. Ma mértünk 8,72 dkg-ot. És én szedek vitamint, bár sokszor elfelejtem, de elvileg szedem az Elevitet szoptatás alatt is, meg szedek egy Krauterblut nevezetű gyógynövényalapú vaspótlót, amit szintén gyakran elfelejtek.
Spenót: neki ez az egyik kedvence, fogalmam sincs, miért, mert a védőnő által javasolt recept szerint készítve (eddig még így csináltam: főtt krumpli, spenót, főzőlé, esetleg anyatej) szerintem borzasztóan ízetlen. Legutóbb már kapott bele egy pici fokhagymát és sót is.
Esetleg egy dolog eszembe jutott: én kezdettől fogva mindent úgy kínáltam neki, hogy anyatejjel kevertem, még az almalevet is az elején - és benyelt mindent szinte azonnal. Azóta már alig van anyatej a pürékben, helyette főzőlé. Ezt így szép fokozatosan csináltam, és nem volt vele gond. De pl. a sütőtökhöz a mai napig teszek egy picit, főleg, ha hús is van benne, hogy lazítsam az állagát. Tápszert nektek a súlyállás miatt javasoltak? Mit jelent ez? Mekkora súlyt?
Az éjszakáink teljesen változóak, az egyszeri keléstől az óránkéntiig van minden, teljesen változó, bár azért az a tendencia, hogy ritkábban ébred (csak el ne kiabáljam )
Hordozás-babakocsi:
A téli beöltözés hordozással is szörnyű, ő is visít, ha ráadom a kabátot. erre az a megoldásom, hogy van egy két számmal nagyobb harang alakú télikabátom, amit föl tudok kettőnkre venni, ha ő háton van. A babakocsizás nálunk is teljesen változó, de már több hónapja csak a nagymamák használják, én föladtam, azon okokból, amiket írtál. A nagymamák elmondása alapján van, hogy lehet vele sétálni másfél órát is, máskor meg fél óra után ki kell venni őt onnan, mert nem bírja. Hordozva egy hangja sem szokott lenni
Ugyan ennek is megvannak a korlátai, mondjuk sok szatyorral gyalog bevásárolni nem igazán nyerő így. meg azért nekem babó már elég nehéz (vagyis inkább a gerincen nem tökéletes a hordozáshoz), nem bírom sokáig vinni egyfolytában.
Szerintem még nem késő elkezdeni a hordozást, ha tényleg szeretnéd kipróbálni. Mondjuk az olvasott tapasztalataim alapján a nagyobbak már a kendőt kevésbé tűrik, ha eddig nem szokták meg, talán egy csatos hordozóval könnyebb a dolog. Ha komolyan érdekel a dolog, szívesen segítek bármivel ez ügyben - már amennyi tapasztalatom van.
Én még mindig gyakran hordozok itthon is: egyrészről így nagyon könnyen megnyugszik, ha nyűgös, másodszor nem szedi szét a lakást, amit én éppen összeraktam
, harmadszor imád onnan a magasból nézelődni, és ez nekem jó érzés (főzni pl. szinte mindig együtt szoktunk).
Ez a többgyerekes lét azért nem tűnik egyszerűnek. Örömmel olvasom a tapasztalataitokat, remélem, majd tudok belőle profitálni, ha mi is itt tartunk. Egy kérdés úgy általánosságban: van külön szobájuk a gyerkőcöknek, vagy együtt alszanak? ha együtt, akkor mikortól? Mikortól lehet betenni a kicsit a nagyobbhoz? Valamiért mostanában ezen agyalok, mert nálunk pillanatnyilag ha kettő lenne, muszáj lenne egy szobán osztozniuk. De közben Trudi még mindig velünk alszik.