Sziasztok!
Bocsánat, hogy nem vagyok naprakész a topikban, sőt.
Visszamentem félállásban dolgozni és ez a többi dolog mellett meglehetősen leterhel (pl készen lett a honlapunk, frissítése, akit érdekel szívesen látjuk!
:
www.tiva-med.hu)
Szóval, először a személyes kérdésre reagálnék.
Singi!
Sajnos ritkán előfordul, hogy spinális érzéstelenítés során a hashártya érzéstelenítése nem terjed elég magasra. A szúrást csak egy bizonyos magasságig lehet elvégezni, nehogy megsértsük a gerincvelőt. Hogy jobban lehessen irányítani az érzéstelenítést helyét lehet változtatni a beadott oldat mennyiségén, illetve (mivel az agyvíznél nehezebb folyadékot használunk) a testhelyzet változtatásával lehet alakítani a dolgot. Ami azt jelenti, hogy amerre billentjük a pácienst, arra helyezkedik benne az érzéstelenítő, az a rész zsibbad jobban el.
Mindamellett van amikor ez nem sikerül teljesen kielégítően, vagy amiatt, hogy az orvos a fejet fenn taktikát követi, hiszen ha az agyat is eléri az érzéstelenítő, akkor azt a keringés és légzésközpont bánja, vagy keveset ad be, amiből nem jut feljebb, vagy nem volt teljesen részletes a felvilágosítás, így a kismama nem tudja, hogy mire számítson.
Az én módszerem, hogy elmondom, hogy műtét alatt nyomást, húzást feszítést érezhet, és hogy a baba kiszabadításához felülről is fogják nyomni, ott biztosan fogja érezni. Illetve azt is, hogy ekkor lehet haspréssel segíteni, mint a rendes szülésnél, így az anyuka is aktív részese lehet a baba kibújásának. Remélem lesz még gyermeketek és azt nem csaszival kell világra hoznod, ha mégis, akkor meséld el az élményedet az anesztesnek, akkor jobban figyelhet erre is...
Sharlett!
A cső egy vékony madzag, amit feltekerünk és a háton végig ragasztunk. Amikor frissen kapsz bele érzéstelenítőt, akkor amíg lekötődik illik a hátadon feküdni, vagy egyenletesen forogni, mint a grillcsirke
, ez kb 10 perc. Ezen túl azt teszel, amit csak akarsz és amit a nőgyógyász megenged. A hosszútávfutás nem ajánlott
, mert ha csak érzéstelenítőt adnak bele, fájdalomcsillapítót nem, akkor lehet, hogy az ember lába nincs teljesen a saját fennhatóság alatt.
Mamma21!
Valóban előfordul villámlásszerű érzés a kanül bevezetésénél, de ennek csak egy pillanatig illik tartania. Szerinted van összefüggés a lázas állapot+elesettség és az EDA között? Mert akkor ez nagy gáz és ki kellene vizsgálni. Részletek????
Edina!
Valóban, ha nem gyakorlott orvos csinálja, akkor jelentkezhet szövődmény. Milyen bajra gondolsz?
Pár hozzászólással fentebb van egy összefoglalás a szövődményekről: veszélyek álnéven. Ezekre gondoltál?
A gyakorlott orvosnak az adott beavatkozás megfelelő körülmények között rövid időt vesz igénybe. Cirka 8-10 perc, de ebben már a fertőtlenítés és a próbadózis is benne van. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik (ezt persze nem Neked írom, hanem a többieknek
) azaz az a szakasz amikor mozdulatlanság szükséges már egyáltalán nem fáj. A helyi érzéstelenítőkor én is nagyot ugrottam teljesen akaratomellenére...
Anyáinkat azonban általában még hagyták nyugton vajúdni és kitolni. Sehol nem volt az oxitocin, meg a hasba könyökölés. Ezek jelentősen növelik a fájdalmat. A gátmetszés varrásáról nem is beszélve. No a varrás már fájdalomcsillapítást igényel, bár az sem betegség. A nőgyógyászok pedig ritkán csinálják jól. Pl én még egy megfelelően érzéstelenített gátmetszés-varrást sem láttam. Elviselhetőt még csak-csak.
És még mindig jobb EDA-val szülni, mint a fájdalom miatt való félelem következtében leállt fájások miatt csasziműtőbe kerülni.
Ezt nem azért írom, hogy mindenkit rábeszéljek az EDA-ra nem ez a cél, soxor van olyan kismama, akinek semmi szüksége rá. Csak úgy gondolom, hogy jó hatású, ha van másik vélemény is a páston...
Snoopy