Szia manóka
,
azért örülök, hogy vagyunk egy páran
.
A történet, amit leírtál nagyon-nagyon szomorú, a szívem szakadt meg a kisfiúért
. Nagyon megtisztel, hogy a véleményemet kéred.
Sajnos van olyan helyzet, hogy a bölcsi valóban megoldást jelent (itt is az lett volna), pl. amikor a mama bevallottan nem tud mit kezdeni a gyerekkel, vagy pl. az otthonlét olyan mértékben terheli, hogy a gyereken tölti ki ebből fakadó feszültségét. Ilyenkor valóban jobb egy jó bölcsi, mint egy türelmetlen, a gyermekre hangolódni képtelen, netán agresszív anyuka.
A ti szomorú esetetekben én azonnali gyermekpszichológusi vizitet (a kerületi nevelési tanácsadóban ingyenesen igénybevehető!)
és a pszichológus által ajánlottak betartását, illetve annak végiggondolását javaslom, hogy hogyan lehetne biztos helyet (pl. ha a mama állandó napszaki elfoglaltságú munkahelyet keresne magának), elfogadó légkört, egységes értékrendet teremteni a kisfiú köré.
Sajnos amikor egy gyermek már ilyen állapotban van, akkor már általában csak hosszú (sok esetben a mamára, illetve a tágabb családra is kiterjedő) terápia segít. De most még biztosan van segítség!
Addig is szeressétek nagyon a kisfiút, ő nem tehet semmiről! Ez nyilván nem azt jelenti, hogy mindent el kell tűrni tőle, de amikor nagyon bedühödsz rá, jusson eszedbe, hogy valójában nem ő a hunyó.
Sosem felejtem el, amit egyszer gyermekpszich. gyakorlaton mondott a gyakorlatvezető tanárom: "A gyerekek nagyon ritkán igazán betegek. Általában a család az. A gyerek csak a tünetet hozza." Tehát az egész összképen (a lakhelytől az időbeosztáson át a pszichológusig mindenen ) kellene változtatni, amiben sajnos, a családban betöltött pozíciód miatt valószínűleg oroszlánrészed lesz.
Nem tudom mire gondoltál, amikor a véleményem kérted, ha nem olyat írtam volna, akkor kérdezz konkrétan lécci
.
(OFF a másik topikból: Nagyon örülök, hogy cicire cuppan a babád, bármi baja van. Ebben az életkorban a száj a legfontosabb érzékelő része a babának (elég sokáig), naná, hogy azzal nyugtatja magát. Amikor elég érett lesz rá, abba fogja hagyni és más vígasztalási módszere lesz. Addig meg csak cupp, cupp
. )
szia,
matska