Szia Bárány!
A laryngitis subglottica (pseudocroup) általában enyhe felső légúti hurutos tünetek után hirtelen, heves tünetekkel, nehezített légvéttel járó betegség.
Éjszaka szokott fellépni.
A fertőzés mellett alkati tényezők is szerepet játszanak, hiszen vannak olyan gyermekek, akiknél soha sem, míg másoknál halmozottan fordul elő. A jellegzetes, ugató - kutyaugatásra, illetve klasszikusan fókaugatásra jellemző - köhögés, légzési nehézség a gége bizonyos szakaszának, a hangszalag alatti területnek duzzadásának a következménye.
A krupp maga nem vírus,vagy baktérium,ez egy tünetegyüttes,ami a fertőzés során lép fel.
Érdekes,hogy nálunk pl még nem alakul ki egyéb tünet,hanem először az ugató köhögés jelentkezik...
Tehát én előre tudom,mikor fázott meg a fiam...
Az AB adás-kérdése nem is ebben a vonatkozásban fontos,hanem hogy a dokitok szinte mindig azt ír fel.
A bakteriális fertőzésekre általában jellemző,hogy elhúzódóak,alacsonyabb,de tovább tartó lázzal és az orrból sűrű zöld váladék ürül.
A vírusos fertőzések sokkal hamarabb levonulnak,de intenzívebbek.
Én csak akkor viszem orvoshoz a fiam (persze csak alap esetről van szó,nem túl súlyosról,influenzáról,stb...),ha a tünetei 3 nap után sem javulnak.Elsősorban a lázat veszem figyelembe.Ha 3 napon túl is magas láza van,akkor irány a doki.Addig csak csillapítom,ha szükséges,általában 38 fok alatt nem adok neki semmit,csak ha ő kéri.3 nap után a doki dönti el,hogy vírus,vagy baktérium lehet,de még akkor is ítélheti úgy a helyzetet,hogy nem feltétlenül szükséges AB.
Természetesen ha hörghurutot,vagy atipusos tüdőgyulladást állapít meg,akkor nem kérdés,hogy AB.Ezek viszont elhúzódó bakteriális betegségek....
ha egy gyors lefolyású náthája van a gyerkőcnek,nagyon jól teszed,hogy nem adsz be neki AB-t.
Volt már olyan eetem is,amikor a kislányomnak,aki akkor még nem volt 1 éves,sokáig folyt az orra.Igaz,más baja nem volt,de főleg reggel elég sűrű váladékot szívtam le neki.Elvittem a dokinéninkhez,aki megvizsgálta és azt mondta,szt nem baci okozza,hanem jabban előfodul,hogy vírusos fertőzésnél is sűrű lesz az orrváladék,zöldes,főleg reggel.Ez azért van,mert egész éjjel az orrában van a váldék és egy bizonyos biokémiai folyamat során(amit nekem inkább nem fejtett ki) elváltozik a színe.De nem azért,mert baci okozza.
Elnézést,hogy iylen hosszú és tudálékosnak tűnőre sikerültem,azért remélem,hogy sikerül segíteni és kicsit megnyugszol.
Remélem,hogy megússzátok krupp nélkül.Az biztos,hogy ezt csak elvilseni lehet és a tüneteket gyorsan kezelni,aztán majd elnövi.
Esteleg próbálkozz azzal,amint észreveszed,hogy megfázott,az Aconitum nevű homeopátiás szerből adsz neki akár fél óránként 5 golyót elszopogatni.Csodákat tud művelni,de tényleg!!!!
Ha gondolod,erről priviben írok szívesen
!
Üdv és jobbulást!