Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!
Köszi a büfizéses hozzászólásokat. Nálunk a "kiülős" módszer is bejön, de a vállon büfizést is csináljuk! :lol:

Zöldi: előre is bocs a kérdésért, de szerinted disznóságokat lehet enni? Itt a jó kis friss kolbász, hurka, húsos hurka.......... Imádom, de nem nagyon merek enni!

Cumi: hát mi néha bepróbálkozunk vele, de nem sűrűn. Inkább csak olyankor ha nagy a hiszti, és ez lenyugtatja. Először furcsán nézett a kiskrapek, hogy mi az istent adunk a szájába!!!! :lol: :lol: Általában 5 perc után kiköpi magától!

Kérdés: kinek tettek felszívódó varratokat? Mikor potyogtak ki? Nekem még egy bent van és hát nem valami jó érzés!
Vendég

halihó!
sms-em jött! idézem: :)
Noel Baba ma 10:05-kor 3340 grammal, 54 cm-rel nehéz, 9 órás vajúdás után vákumos szüléssel, hatalmas gátsebbel megszületett!

Gratulálunk! :)

bocika:
Nekem volt felszívódóm, még a 6 hetes kontroll után pár nappal is potyogtak....

Kép
Kép
Kép
mágnes

Aida!
Gratulálok Nektek! Jó egészséget és gyors felépülést kívánok!!!
susy75

Sziasztok!

Hulla vagyok! Pedig viszonylag egész jó éjszakánk volt. Evett aztán hamar visszaaludt, csak nekem nem sikerült kipihennem magam. Majd délután.

Szegénykém annyit bukott ma, pedig szépen lassan evett, büfizett is utána hatalmasat, meg rotyogott a pelus is, de mégis... :?

Gratula az új babáknak!

Boci ha te nem akarod megenni, küldd el nekem, én bevállalom! :wink:

Cumi, van amikor úgy szívja horpad a fejecskéje, de van amikor el sem fogadja...

Kép

Kép
dcili81

Éljen Aida és Noel baba! Sok boldogságot és tejcsit, és gyors felépülést nektek!

Tele van a tököm a légzésfigyelővel. Két lappal kezdtük, mert Kiskobold annyit mocorgott, de folyton beriasztott, úgyhogy kicseréltük egyre meg felhívtam a műszaki tanácsadós fickót, ő is ezt mondta meg azt, hogy ha minden kötél szakad, tegyük a lepedő és a matrac közé. Hát, egy lappal ugyanúgy folyamatosan beriaszt... Kókuszmatracunk van, 8 centi vastag, egy lepedő meg egy félbehajtott pelus... A pasi szerint ennek nem szabadna gáznak lenni :? 3-as érzékenységre van állítva, de éjjel ha mélyen alszik, akkor 2-eseket produkál, ezért riaszt. Viszont annak meg nem sok értelmét látom, hogy lejjebb vegyük, mert akkor meg olyankor sem fog "szólni", ha kell. Baby Controlunk van. Volt már valakinek hasonló tapasztalata vele? Én csinálok valamit rosszul? Szerintem ma megpróbálom a lepedő és matrac közé tevős verziót, remélem, nem lesz túl kemény Kiskoboldnak...

Kép

Kép
gabilany79

gabi:
Nekünk AngelCare van, de a törzsatopicomban a babycontrollra anno többen panaszkodtak, hogy folyamatosan beriaszt....
(olyat is mondtak állítólag a Heimben, hogy kókuszmatrac alá nem jó tenni a légzésfigyelőt, de ezt azért nem hiszem...)

Kép
Kép
Kép
mágnes

Gabi!
Nekünk Angelcare van, de egyszer nálunk is riasztott megint az éjjel. Mi is csak egy lapot használunk jelenleg. A matracunk kb 7 cm vastag, és az utobbi napokban pólyába alszik Vinzent, az is vastag.
Ötletem sincs mi lenne jó! :(
susy75

Mági: én is úgy tudom, hogy ezek a Mo-on forgalomban levő összes matrac alá jók... elméletileg :?

Kép

Kép
gabilany79

Aida! Gratulálok! Sok boldogságot és sok tejcit kívánok nektek!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Aida: Nagy nagy gratula nektek! Sok Boldogságot és mielőbbi felépülést!

Légzésfigyelő: nekünk Álomvirág van, 3 lapos. rétegelt kókuszmatraccal.. eddig nem volt vele gond, remélem nem is lesz.
Tényleg ugy van, h elvileg minden itthon forgalomban lévő matrachoz jónak kell lennie mindegyik tipusnak.. :roll:

Szerintetek érdemes beruháznom gépi mellszívóra? a kéziek semmit sem érnek nekem, szopi után 1-2 cseppet tudok velük kisajtolni..Kismanó 70-90 között eszik, eddig elég neki, de mi lesz később??
eszterke24

Sziasztok! Csak egy gyors bejelentkezés, mert hazaérkeztünk, de "el vagyunk havazva"! Mondom ezt egy babázós topikban, mintha nem értenétek, hogy miről szól a játék! :wink: :D

Minden új babázónak nagy-nagy gratula!

Nálunk sajna mai napig nem indult be a tejcsi, így fél kilóval a súlyunk alatt engedtek ki minket. Apa most ment dokinénihez tápszerreceptért, amíg tejcsi be nem indul! (Pedig esküszöm mindent megteszek!)

23 oldalt visszaolvasni most esélytelen, de ígérem, hogy összeszedem magam és jelentkezni fogok!

Majd hozok képeket is és leírom a történetünket - bár még így szóban sem élem át szívesen újra.... :cry:

Puszi mindenkinek!

Ui: Mushi! A mai napig nem ment át egy üzenetem Neked! Fennakadás van az éterben! :wink:
sinaszi

Aida: hatalmas gratula :))))

Gabi: cseréltesd ki a légzésfigyelőt! Nekünk is ilyen van, kókuszmatrac alatt és soha nincs téves riasztás... és anno Lillánál se volt csak akkor amikor valami gond lett az egyik érzékelőlappal de akkor ugye simán kicserélték...
Vendég

Aida: nagy gratula!!! Sok-sok boldogságot!

Cili: hát nyissál ablakot és megy fénypostával! :lol: :lol:

Eszterke: hát nekem kézi AVENT-es mellszívóm van és jön vele rendesen a tejci. Igaz egyszer nem akart működni aztán szétszedtem-összeraktam és megy rendesen. Arra kell ennél figyelni, hogy rendesen legyen megszáradva, mert ha egy kicsit is nedves akkor nem keletkezik vákuum. Előtte meg masszírozd át a melled. Ezt a kórházban mutatta nekünk az egyik nővérke, és akkor tényleg jobban jön. Nekem szopi után simán lejött még 60ml. Zacskózom ezerrel szegényebb időkre, bár remélem az nem jön el!
Vendég

Sina: üdv itthon!!! Hidd el majd beindul a tejci!
Vendég

Sina! Üdv itthon! Várjuk a képeket és a történetedet!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Cili!
Műtét után egy héttel szedték ki a varrataimat, nekem a doki azt mondta, hogy már aznap érheti víz a sebet. Na én inkább még kivártam pár napig.

Császárosok:
Ti meddig véreztetek a műtét után? Én szoptatás után még mindig vérzek kicsit.

Zsiráf!
Nekem ajánlották a hason büfiztetést is. A karodra fekteted hason a babát. Nálunk ez a kórházban még bevált, imádott úgy a kezemben lógni Zsófi, de mostanában már ebben a pózban is nyüglődik.

Sarmon!
Nálunk Zsófi az első pillanattól fogva imádja a cumit. Lehet azért, mert bimbóvédővel szoptatok, neki hasonló lehet az érzés.

Mágnes!
Nálunk a Jánosban kérték a saját cumisüveget. Szerintem ha beadod a csecsemősöknek, biztos szívesen fogják azt használni és talán így a szájpenész is elkerülhető.

Sina!
Kitartás, tejci miatt ne izgulj, be fog indulni. De akkor sincs tragédia, ha nem.

Eszterke!
Tejtermelés kereslet-kínálat alapon működik. Ha több kell majd a babádnak, akkor többet fog a cicid termelni.

Aida!
Nagyon nagy gratula Noel babához!!! Sok tejecskét, jó egészséget mindkettőtöknek!

Gabi!
Nekünk Angelcare légzésfigyelőnk van, de az a szemétláda rendszeresen beriaszt. Pedig már mi is visszavettük az érzékenységét. Kókuszmatracunk van és ez a riasztás főként akkor van, amikor Zsófi oldalt fekve alszik. Szerintem akkor nem mozog annyira az oldala levegővétel közben, mint hanyatt fekve, amikor az egész hátát érzékeli a légzésfigyelő. De nekünk is az agyunkra megy... :evil: Ha riaszt, akkor mindig csekkoljuk, hogy minden ok-e? Talán arra jó, ha túl mélyen aludna a kiscsaj, akkor megébreszti kicsit.

Kép
Kép
lbernuska

Boci nyitva van, jöhet! Előre is köszi!

Akkor azt hiszem ma apjaletépi a tapaszt a hasmaról és végre rendesen megmosakszom!

Berni én is vérzek még, és szoptatás alatt, és után mindig érzek egy erősebb buggyanást.

Sina igyál egy kis Laktoherb teát, hátha segít. Meg kezdj el fejni, hátha beindul! Igyál minél többet!!!! És ne stresszelj, attól nem lesz jobb! Kitartást, be fog indulni!!!!

Nekem is kézi Aventes mellszívóm van. A múltkor Dani rendesen bekajált egy ciciből (mindig egyből etetek), és utána még lefejtem majdnem 100 ml-t!

Én is rakosgatom a fagyasztóba, de remélem nem kell majd használni, mindig lesz elegendő tej a babának.

Eszter én is gondolkoztam a gépin, mert elég sokszor érzek csomót a mellemben, de a védőnő mutatott egy olyan szoptatós pózt, ami segít eltűntetni a csomót, így egyenlőre elnapoltam a témát!

Kép

Kép
dcili81

lányok mennyit kell ennie Vivinek?5 napos...csak mert remélem hogy elég a tejem..
szopiztatom és utána lefejem ami bent marad ez kb.80-100 ml...

aida:hatalmas nagy gratula és sok boldogságot nektek.

Kép

Kép
nikianya21

Nikianya:
Olyan 50-80 ml az adagjuk ilyenkor, persze ez nem etalon, van többet evő baba is :)

Kép
Kép
Kép
mágnes

Cili: kitörött az ablak üveg????!!! :lol:
Vendég

Mági: köszi a varratos hozzászólást, csak az előbb átfutottam rajta. Engem azért idegsít, hogy bent van, főleg hogy érzem. Ez ráadásul külső varrat. Azt hittem jobb lesz, mintha "kiszedőset" raktak volna. Így jár az aki nem a fogadott dokijánál szült???!!!
Vendég

Sziasztok!

Eszterke! Én is így voltam a kézi mellszívókkal, és tegnapelőtt vettem egy elektromosat. Sokkal jobb! Igaz, nekem így sem sok jön szopcsi után, max 10-20 g, de pont azért vettem, hogy több legyen. Bár ebben már kételkedek, de még próbálkozom... :(

Mági! Nekünk kb a mostani adagunk az 50-80, 5 naposan 20-30g-okat evett Szabi.

zsebi_baba

Eszterke: én is kézivel indítottam, de baromira fárasztó vele a fejés...

Csakegy: bennem is felmerült a csere és a pasi is mondta, hogy bármikor, csak azért akartam minden lehetőséget kipróbálni, mert zsírúj, és nem akartam elhinni, hogy már rossz.

Berni: Kiskobold is az oldalán fekszik... lehet, hogy ez a baj? :? Amúgy meg az a vicc, hogy amikor teszteltük, és kicsit ráfújtunk a kiságyra, azt meg a legerősebb fokozaton érzékelte :evil:

Sina: szorítok, hogy beinduljon a tejcsi, de ha nem, akkor sem lesz semmi gond :D

Nekem ma délután 4-kor fogyott el a tejcsi mindkét ciciből :( Kiskobold ma egész nap nyüstölte őket felváltva, kb. 1 órát aludt egyhuzamban... Úgyhogy maradt a tápszer, és most gyűjtögetek, hogy fürdetés után legyen egy evésre való :( :(
Amúgy fejéseknél az már szép mennyiségnek számít, ha egy nap kb. 50-et összegyűjtök :oops:

Kép

Kép
gabilany79

Boci nem jött semmi, szerintem címet tévesztettél... :wink: , de nem baj!

Niki én is ezen stresszelek, hogy elég-e neki a tej, de miután van olyan, hogy kínálom és nem kell neki, gondolom elég. Meg nem aludna ilyen nyugodtan és békésen, ha nem lenne elég neki.

Kép

Kép
dcili81

jajj ne stresszeljetek már mennyit eszik a baba.Én nem is méregetem csak heti egyszer,azt is csak a védőnő megnyugtatására.mindig nem eszik ő se ugyanannyit ahogy a felnőttek se.vannak kiemelkedő időszakok az ő életükben is mikor ugrásszerűen nagyot nőnek ,olyankor többet esznek,aztán meg kevesebbet.
de a kereslet igazodik a kinálathoz,mikor többet szopik,sűrűbb mellrehelyezéstől a tej mennyisége is megnövekszik,és ugyanígy forditva.

Sina nem akarlak elkeseriteni de ha tápot kap a babád cumisüvegből,sajna a cicivel már nem fog kinlódni,sokkal nagyobb erővel kell a mellet szivni,mint a cumisüveget.De a tápszertől is meg fog nőni hidd el,ezen ne aggógj. :wink: :)

Na végre megszületett a várva várt Noelünk is,reméljük Aida hamar felépül,és úgy el lesz foglalva a babázással,hogy nem parázik annyit,mint a terhessége alatt. :lol:

Mush???

sarmon
]Kép[/
]Kép[/
Kép
sarmon

ja az lemaradt hogy én fejni se fejek...pedig itt áll a mellszívó.Nyugalom,kiegyensúlyozott táplálkozás,sok pihi,és sok folyadék.ez a titka.
és fel sem merül bennem hogy elapadna valamiért is a tejem.Már terhesen úgy indultam neki,hogy szoptatni fogok és kész,minimum egy évig.Talán ez is segitett abban hogy már a császár napján volt tejem.

sarmon
]Kép[/
]Kép[/
Kép
sarmon

Cumizavar elkerülésére: Haberman cumisüveg (Medela)... akkor nem lesz cumizavaros...

(én nem is tudom mikor mértük utoljára Lucát... talán 1 héttel a hazahozatala utánig amíg még kérdéses volt, hogy vissza kell-e vinni kékfényezni... fogalmam sincs hol tart most... ha éhes akkor úgyis üvölt... most nem üvölt úgyhogy nem éhes:)))))))
Vendég

Sziasztok

Aida
Gratula!Jó egészséget és sok tejcsit nektek! :lol:

Sina
Dettó ugyanez,tejcsi nem sok + tápszer,de én már nem stresszelem ezen magam. :oops: Kitartást!

Kérdés:aki cumisüveget is használ,milyet?Mert én már egy csomót kipróbáltam,a legkisebb lyukú cumival és dől a szájába a cucc,kb 3-4 perc alatt végez 60 ml-el. :twisted:

edoci

Avent újszülött... Lillánál is azt használtuk, szerintem teljesen OK... (plusz később lehet hozzá csőrös részt venni stb.)... de biztos, hogy vannak ennél jobbak is (nekem ritkán kellett, arra jó volt)

Plusz ugye ha valaki nem akarja, hogy cumizavaros legyen a baba és nem csak ritkán használja akkor a Haberman... (azt iszonyúan kell szívni, nem motivált a gyerek abban, hogy azt preferálja)
Vendég

Szintén Avent újszülött, azzal azért meg kell kicsit dolgoznia, még ha nem is annyira, mint a cicivel.

Sarmi: a harmadik babánál már én sem stresszelnék :wink: egyébként totál igazad van, nekem is úgy kell magam kényszeríteni, hogy ne érdekeljen, és nehéz, mert... mindegy, nehéz.

Edoci: nálunk is ez a helyzet, de muszáj neki adni, mert éhen nem halhat :) :oops:

Kép

Kép
gabilany79

Mush valamiért nem megy el az email,úgyhogy küldöm itt a közös fotónkat. :wink: Kép

sarmon
]Kép[/
]Kép[/
Kép
sarmon

Sziasztok!

Aida! Gratulálok születéséhez! Látod, milyen ügyesen végigcsináltad? Mielőbbi felépülést, és nagyon sok boldogságot kívánok nektek!

Szoptatás: Hunornak úgy megnőtt az étvágya, hogy már 90-120-akat eszik. Persze időnként soknak bizonyul, ilyenkor bukik egy keveset, de nem viseli meg különösebben. Tegnap este 9 után hajnali 1/2 4-kor jelentkezett újra, utána meg 1/2 8-kor. Napközben is eszik-alszik, délután szokott inkább ébren lenni, valószínűleg ezért alszik olyan jól éjszaka.

Büfi: nálunk se sikerül mindig, mert bealszik. Ilyenkor beteszem a kiságyba. Ha szerencsénk van, alszik nyugodtan, ha nem, akkor elkezd csuklani. Akkor ölbe veszem, megvárom míg abbamarad a csuklás, utána irány a kiságy.

Én nem használok se légzésfigyelőt, se mellszívót. Szopizásnál váltogatjuk a pózokat, fekve, ülve, magaspárnán hónaljtartásban stb., így mindig máshonnan tudja jobban kiüríteni a cicit. A maradékot kézzel fejem le, 6 évvel ezelőtt egy idős csecsemős nővér rendesen megtanított rá.

Na megyek, mert Hunor hív!

Jó éjszakát mindenkinek! Laura

Kép
Kép
szeles4

Gabi! Én aventet használtam, az újszülöttet. Nekünk sajnos végig potolni kellett az anyatejet, de mindig a cicit részesítettte előnyben. 2 hónaposan a cumit úgy kellett a szájába belopnom, és ha véletlen rájött már köpte is ki.Szóval egyáltalán nem lett cumizavaros, minden alkalommal keményen meg kellett küzdenem vele, hogy elfogadja!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

[quote]Z írta:öldi: előre is bocs a kérdésért, de szerinted disznóságokat lehet enni? Itt a jó kis friss kolbász, hurka, húsos hurka.......... Imádom, de nem nagyon merek enni!

Bocikám! ...én már ettem;), úgyhogy ki van próbálva! Nagyon ízlett a disznótoros tejci Hanáának is!
Ja, és csoki: Macskám már megszökött volna, ha nem bírná. Ennyi csokit én még életemben nem ettem. És még a maci sem "szól érte", hogy ne egyek.

Kép
zölddisznó

3-kor fájások kezdődtek, igazából gőzöm nincs, hogy jósló, vagy valódi, minden esetre letusoltam, hajat mostam. A meleg víz iszonyatosan jó volt a derekamnak, legszívesebben ott maradtam volna a tus alatt.. A derekam majd leszakad, átsugárzik pocak aljára, de a tetejére nem igazán. Fél 6 után elmúltak kis időre, aludtam egy kicsit, most leginkább görcsöl a derekam, és a pocak, de úgy , mintha becsípődött volna, nem bírok kiegyenesedni...
Előbb utóbb csak rájövök mi lehet ez..... :roll:

Kép
Kép
Kép
mágnes

Mági! Lehet követed Aidát? Úgy tűnik én maradok itt az utolsó! Csak januárra nem szeretnék átmenni!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

[quote]N írta:álunk sajna mai napig nem indult be a tejcsi, így fél kilóval a súlyunk alatt engedtek ki minket. Apa most ment dokinénihez tápszerreceptért, amíg tejcsi be nem indul! (Pedig esküszöm mindent megteszek!)

Sina! Üdv itthon! Nem kell még az a táp! Biztos van valamennyi, és hidd el, be fog indulni, csak lógjon cicin egész nap, és fejjél, fejjél, fejjél! Hanna 690 g-ot fogyott, és most már 2-3 naponta 100-at hízik. (Ha kell tesóm tól online segítség, csak csörgess meg - gondolom netelni nem nagyon lesz időd)

[quote]C írta:sászárosok:
Ti meddig véreztetek a műtét után? Én szoptatás után még mindig vérzek kicsit.

Berni! Én is!

Lányok! Mimdenkinek, akinek meggyőződése, hogy nincs elég teje:
Mielőtt cumival tömnétek babátokba a tápszert, próbáljátok ki ezt! Ég és föld!
http://www.medela.hu/Specetetok/Sns/frames.htm

Kép
zölddisznó

Gratula Aida!

Kép
zölddisznó

Kép
zölddisznó

sziasztok !
Ma reggek megszületett Lyndee kisfia Arnold,4200-grammal és 57 centivel!!!!
Anya és a baba is jolvannak!!!

Kép
Kép
Kép
Kép
nitacska007
Halásztelek

Lyndee! Gratulálok! Sok boldogságot és sok tejcit kívánok nektek!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

Edoci! El is felejtettem kérdezni, hogy a Sára Leventével hogy voltál megelégedve? És a szülésznővel?

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

hahó!

musi:

köszi a hónapfordulót! remélem kitartasz még!

irtátok a felszivodo varratokat h potyognak :shock:

nekem is olyan van elvileg és nekem nem potyog semmi :roll: vagy igen? :oops: na ebben most nyugtassatok meg potyognia kéne vminek? :P

a gátsebről van szó ugye? nekem igen..

fürdés:

edóci mi Reginaanyák tartsunk össze, már dobom is a mi fürdős fotónkat:)

andy

Kép
andy30

Sziasztok!

Sina: ÜDV ITTHON! Én a motherlove cuccost szedem, nagyon ajánlom! www.motherlove.hu (És persze iszom mellé a lactoherb teát.)

Az első napokban csak 20-evett, aztán elkezdtem rendesen fejni, sok meleg leves, naponta többször főtt étel, és rengeteg folyadék (min. 3 liter naponta). És most már 60-70-eknél járunk!

aida: GRATULÁLOK!

Kép
mannababoca

na van itt több is:)

Kép

Kép

Kép

Kép
andy30

Mushinak 00:18-kor kislánya született,hosszú nap után,császárral.Mindketten jól vannak!!!

Nagyon gratulálok Mush ! :lol:

sarmon
]Kép[/
]Kép[/
Kép
sarmon

Sziasztok

Mush-Lyndee
Hatalmas gratula nektek!

Andy
Nagyon édes Reginátok! :D Látom még neki is barátkoznia kell a fürdéssel! :lol:
Nekem is felszívódó varratok voltak a gátseben,de a doki 3 nap után kiszedte,azt mondta nagyon szépen gyógyul és így ne várjuk meg amíg kipotyog.
A kisfiam születésénél nem szedték ki,de nem is potyogott semmi.

Enikő
Le a kalappal a doki előtt,szülésnél a legnagyobb mértékben meg voltam vele elégedve és a kórházban töltött napok alatt is.Hihetetlenül rendes volt,minden kívánságomat teljesítette! :lol: :lol: :lol:
Katával is teljesen meg voltam elégedve,minden nap benézett a szülés után. :wink:
Te hogy bírod még?

Tegnap extra nyűgös nap volt. :( Hasfájásra van valakinek valami ötlete? :(

edoci

Mush! Gratulálok! Kívánok nektek sok tejcit, és sok boldogságot. Neked meg mielőbbi felépülést!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

edoci! Örülök, hogy mindkettőjükkel elégedett voltál! Sárát én is nagyon szerettem.
Én még bírom, bár már elég nehezen magam, a derekam néha le akar szakadni, de ez ezzel jár!
Hasfájásra mi Infacolt használtunk és masszíroztuk a pociját!
Szüléstörténetedet te leírtad? Próbáltam visszakeresni, de sehol nem találom!

Kép

Kép
isarenikõ
Pécel

lyndee, mush:
Gratulálok nektek!!!

Na hát én tegnap felhívtam a szülésznőt, hogy szerinte mi a franc van velem, de nem voltam különösebben megelégedve vele, olyan érzésem volt, mintha nyűg lett volna, hogytelefonálok, igazából nem mondott semmit.... (Pedig sosem zaklattam telefonon, sőt személyesen sem.... :roll: )
A fájások elmúltak, a méhem viszont teljesen olyan, mintha be lenne gyulladva.. Nemt tudom normálisan elmagyarázni, hogy mit érzek, de mintha jól hasbarugdpstak volna... Mozgásnál nagyon fáj, de legalább már ki tudok egyensedni... :?

Kép
Kép
Kép
mágnes

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?