Hahó,
Timi,
én hagynám enni éjjel, attól biztosan több lesz a tejecske. Ja, és az anyatejet nagyon hamar emésztik a babák. Ildihez is csatlakoznék: bár nekem nagyon éber babám van, de ő kb. három hónapos koráig csak egyszer kelt éjjel. Három hónaposan átaludt két éjjelt, örültem, mint majom a farkának, lám-lám, átalussza majd az éjszakát. Aztán újra kezdett kelegetni. Négy hónaposan hirtelen elkezdett gyakrabban cicit kérni, és gyakrabban kelni éjjel (igaz, meleg is volt). Mindenesetre négy-öt hónaposan (pont a te babád korában) már 3x! kelt éjjel enni. Ebben az időszakban van, hogy már nagyon érdekli őket a világ, nincs annyi türelmük szopizni, mint korábban (pláne, ha nem dől a tejecske), és így nappal kevesebbet esznek. Aztán éjjel, amiko nincs körlöttük annyi inger, pótolják, ami nappal elmaradt. Cicó ezt úgy oldotta meg, hogy éjjel-nappal két óránként rángatta a cicit, majdnem három hónapon keresztül! Na azóta termelek folyamatosan túl. Ezt azért írom, hogy a gyakori szopi is nagyon jó, sok tej lesz tőle, ill. a baba több hátsó tejhez jut, ami laktatóbb, táplálóbb, mint a szoptatás elején jövő első tej (a szoptatások közötti időben jobbára első tej termelődik). Tehát ha nincs türelme sokáig szopizni a kölöknek, akkor hajrá gyakorítás
Pindur,
amit Timinek írtam, nagyrészt neked is szólt.
"Üres cicin türelmetlen babák" mamái:
ha nincs türelme szopizni, és nem ismer mást a baba (cumisüveget, stb.), akkor vsz. nem olyan észvesztően éhes. Na bumm, ha hamar megéhezik, akkor majd kér megint, és akkor kap. És lesz benne! Ha ismer mást, amiből könnyebben jön, akkor kicsit gázosabb a helyzet, mert előfordulhat, hogy a könnyebb utat (is) reklamálja. De itt is érvényes, hogy ha az ember nem adja be könnyen a derekát (azaz nem ad egyből pótlást, inkább próbálkozik a cicivel, és nagyon magabiztos), akkor rá lehet ébreszteni a babót, hogy anya cicjére mindig számíthat.
Ha nagyon éhes, akkor fog neki kelleni. Ha nem, akkor majd később kéri. A sírás, hadonászás mástól is lehet (pl. felpuffadt pocak, fáradtság, stb.). A legfontosabb, ahogy Menta is írta: a pisis-kakis pelusok, gyarapodás, jó kedély, kiegyensúlyozottság, folyamatos fejlődés.
Mackoo,
szemrehányóan néz??? Az ember lánya néha hajlamos belelátni a saját érzelmeit a babájába. Amikor Cicó eleinte nemigen akart szopizni, én úgy láttam, konokul néz
Volt vagy három napos... A kevesebb evés tényleg apasztja a tejet, próbáld rávenni Borit a gyakoribb szopizásra. Nem tudom, mennyire rendszeres a ciklusod, de előfordulhat, hogy vérzés nélkül is van ciklus néha, és akkor is kevesebb a tej. Ilyenkor leginkább a gyakori mellretétel segít. A fejés ennél kevésbé hatékony, csak akkor érdemes, ha a baba nem akar gyakrabban szopizni. Egyébként a fejéstől nem kevesebb lesz, hanem több. Ha szopi után fejsz, akkor nem kell attól tartani, hogy kifejed előle a tejet. Ill. ha nagyon nagy az időköz két szopi között, akkor is érdemes kb. félidőben (mondjuk, éjjel). Eléggé macerás, de még mindig kevésbé, mint esetleg az apadozás miatt később tápit kutyulni. De erre sincs szükség, ha lehetséges a gyakori szopi, mert az csodát művel! És macerásnak sem nevezhető
Manóka,
klasszak vagytok. Ugye, milyen jó érzés, amikor elszundikál a cicin?
Egyébként éppen tegnap volt téma, hogy a cici elég sokáig feszülhet, ill. hogy a mellmérettel összefügg a tárolókapacitás, azaz leegyszerűsítve a kisebb cici többet/tovább feszülhet. Persze lehet, hogy nálatok nincs erről szó, hanem bőtejű alkat vagy, ami több mint klassz!!! Nekem egyébként máig feszül, pedig a leányom már 14 hónapos
Orsi,
kösz. Most már nem vagyok ciklusvesztett nő
Viszont addig sem feszül legalább. E szempontból direkt jó, ha gyakoribb.
Alvóbabák mamái,
néha gondoljatok rám is.
Cicó múlt éjjel kétszer kelt. Ez nála nyugodt éjszakának számít...
Üdv
Kriszi