Karácsony idején az elmaradhatatlan
diós bájgli
hozzávalók:
fél kiló teljes kiörlésű liszt
1 margarin
2 egész tojás
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tk. canderer, vagy 5-6 csepp édesítőszer
csipetnyi só
1 ek olivaolaj
töltelékhez
30 dkg darált dióbél
mazsola, édesítőszer
1,5 dl víz vagy tej
Legelébb is a tejet meglangyosítjuk. Vigyázzunk ne legyen túl forró mert a beléje hitnett canderel a túzott forróság hatására olyanná válik mint a zátonyra futott házasság, eltűnik velőle minden ami édes. Ráadásul a belemorzsolt élesztőnek sem tesz jót a felfokozott hőmérséklet.
Mindezt néhány percig állni hagyjuk, felfuttatva a matériát, mint vidéki lányt a valóságshow.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepében egy kis fészket készítőnk, melybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az egyik egész tojást. A masszát jó alaposan összegyúrjuk, fél órán át letakarva állni hagyjuk, kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A mazsolát néhány percig vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A dióbelet összeházasítjuk az édesítővel, és hozzáadjuk a mazsolát, mindezt összekeverjük a vízzel vagy tejjel. Kzben ha ügyesek voltunk a tészta már jól láthatóan dagadozik. 4 egyforma cipót formázunk belőle, és a sodrófa humánus felhasználásával kábé fél centi vastag téglalap alakra nyújtjuk. Ezt követően a töltelék esetében is jöhet az oszd meg és uralkodj elve, azaz ebből is 4 egyenlő részt képezünk, és egyenként megkenjük vele a téglalapokat. A minél szorosabb feltekerés után mehet a tepsibe, mint utolsó előtti nyughely a bendőnk előtt
A másik tojás sárgájával a tetejét megkenjük és előmelegített sütőben 40 percig sütjük míg aranybarnára nem sül.