Sziasztok!
Látom, szép témák kerültek elő...
Pénzek: a dokim épp most újított, emelte a magánrendelésén a havi tarifát (jócskán), de úgy, hogy kikötötte, hogy akkor ő összesen ennyit kap és kész, szüléskor már semmi többet. Így ő is leadózza, és kész, tiszta helyzet előtt áll mindenki, nem kell bénázni a borítékolással. Nekem ez nagyon szimpatikus, örültem neki.
Hálapénz: hát nem egy jó rendszer, az biztos, és rengetegen visszaélnek vele, az is tény. Már maga a szóösszetétel is igen visszás, de az biztos, hogy ezek az orvosok mégiscsak valóban 24 órában ugrásra készen állnak és életeket (is) ment(het)nek. Azért ez nagy különbség egy pedagógus különóráihoz képest. És ezzel nem leszólom a pedagógusokat (a családban van több is), csak az eltérést érzékeltetném.
Azt kicsit túlzásnak érzem, hogy a terhesgondozásban sok a felesleges vizsgálat és csak az apparátus fenntartása miatt küldözgetnek minket. De ha nem lennének vizsgálatok, akkor mekkora botrány lenne abból, ha nem derülne ki egy babáról, vagy mamáról, hogy ilyen-olyan baja van, nem?
Otthonszülés: nem merném, nekem nagy biztonságot jelentett, hogy ott a doki, ott a szülésznő... és ott van minden, ami vészhelyzetben kellhet. Senki nem tudja megjósolni, hogy egy szülés hogy végződik, és egy hirtelen kórházba szállítás is felesleges kockázatot jelenthet.
Kórház: a Jánosban lehet választani, hogy betolja-e az anyuka a babát éjszakára, vagy kint időzik inkább. Én egy háromágyasban voltam, nem is akartam egyedül lenni, nem árt az a kis társaság, szerintem
. Első éjszaka nem volt velem J, aztán kint volt végig, csak a vizsgálatokra vittem vissza. De első nap én se tudtam aludni, még hatezerszer végigpörgettem fejben a szülést, és amúgy is fááááááájt minden.
Gátmetszés: na, az volt, de jobb is, mert amúgy is szakadtam, repedtem, kívül-belül. Mondjuk szülés közben ez egyáltalán nem tényező, utána viszont kellemetlen tud lenni. De jó volt az öltögetés, hamar gyógyult, nyom nélkül.
Annus, azért vigyázz, hogy ha képzed is magad, inkább a teljesen "személytelen" dolgokról olvass. Elkövettem azt a hibát, hogy végigolvastam néhány "nevelési tanácsos" könyvet is, aztán főtt a fejem, míg rá nem jöttem, hogy J-nek én kellek, nem a könyvből szedett okosságok
. Csak azért, mert én is be akartam biztosítani magam jó előre, de a sok ellentétes nézetű könyvtől csak megzakkantam. Szóval csak csínján az információkkal, fog az menni tök simán magától is
! Ahol szülsz, nincs vm kismamatanfolyam-féle?
Majd még folytatom, most mennem kell ruhákat válogatni, fujj.