Nem tudom kinek igértem, lehet, hogy nem is ide
de nagyon jó recept
és aktuális
Finom Mézeskalács
25 dkg mézet és 5 dkg vajat langyosíts meg!
Egy másik edénybe tegyél 3 egész tojást, 10 dkg porcukrot, 1 evőkanál fahéjat, 1 kávéskanál szegfűszeget, 2 dkg szalalkálit. Turmix-géppel jól dolgozd össze, majd öntsd bele a langyos mézbe! Újból dolgozd össze, majd gyúrj bele kézzel 60 dkg sima lisztet!
Takard le és pihentesd szobahőmérsékleten egy napig.
Nyújtsd kb. 2-4 mm vékonyra, formázd, tedd alumínium-fóliával bélelt sütőlemezre!
Tetejét felvert egész tojással kend be, sütés előtt vagy sütés után, hogy fényes legyen!
Forró sütőben süsd mogyoróbarnára! (kb. 4 perc)
Díszítő cukormáz
1 tojás fehérjéhez annyi jól átszitált porcukrot rakjál, hogy összekavarva igen sűrű legyen! (Habverővel nem szabad verni!)
Kanállal rakd kicsi nylonzacskóba, pici lyukat vágj a sarkára és mint a ceruzával, rajzolhat vele.
Praktikus tanácsok
A tészta gyúrása:
Feldolgozás előtt 24 órával el kell készíteni, de lehet 1-2 héttel hamarabb is.
Nem szabad hűtőbe tenni sem a tésztát, sem a díszítő anyagot!
A tészta a liszt belegyúrása után is ragadós, ezért csak egy kézzel gyúrjuk, a másik kezünkkel életlen kés segítségével letakaríthatjuk az anyagot.
24 óra elkeltével lesz a tészta megfelelő keménységű.
Ha házikót, vagy más formához "építő elemeket" készítünk, érdemesebb egy kicsivel keményebb tésztát gyúrni.
A tészta nyújtása: 2-3-4 mm vastagra nyújtsuk! A teljes adagból mindig csak egy szeletnyit nyújtunk, hogy elférjen a deszkán. Először mindkét oldalát lisztezzük, később csak az alját, hogy csúszkáljon a deszkán. A díszdoboz tetejét mindig vékonyabbra nyújtsuk - szinte áttetsző legyen.
Formázás: Szaggatóval, derelyevágóval, késsel, ollóval. A nagyobb darabokat sütőlapon érdemes kivágni. A darabokból lazán egymásra nyomott részek sütéskor összeállnak. A készre sütött tészta lezárt fóliában sokáig eláll. Ha kiszárad, akkor dobozba rakva egy kistálban vizet mellé helyezve felpuhul. A vízbe lehet egy kis fahéjat és szegfűszeget rakni.
Díszítés: Nagyobb felület befedésére hígabb mázat készítünk, így az szétfolyik, elterül, sütőben gyorsabban szárad.
Én még kotányis mézes füszerkeveréket is szoktam bele tenni, és nem aprózom el a gyúrást a belevágom keverőtálasba a dagasztóvéggel.