2004.02.15 08:08
Szerző: Anonymous
Szia OKÉ!
Most névtelenül írok, nem baj? Én nem vagyok alkoholista, viszont az anyám az volt. El is hagyott bennünket hat éves koromban. Most erről nem írnék, én ezt elég jól megúsztam, hála apámnak és a szuper második feleségének, aki három év múlva belépett az életünkbe. Anyát viszont hosszú ideig - kb 10-12 évig - nem láttam. Cudar egy élete volt. Én nagyon sokáig haragudtam rá. A kamaszkorom arról szólt, hogy próbáltam egyre jobban utálni őt. Csak azóta felnőttem. Felvettük a kapcsolatot, ami főleg azóta erősödik, amióta gyerekem van. Sajnos sosem fogom anyámnak érezni, ezt a szerepet apám, és a nevelőmamám kiválóan felvállalta, és teljesítette is. Viszont már sok mindent másként látok, mint régen. Szerintem, ami nagyon fontos: akkoriban egyáltalán nem úgy állt a társadalom ehhez a jelenséghez, ahogy kellene. Mindenki elítélte anyát. Igaz volt elvonókúrán, de mindannyiszor visszaesett, mert apám, aki szintén iszogatott, nem fogta vissza magát, hogy őt ne hozza kísértésbe, ugyanúgy volt otthon mindig valami alkohol. Anyám amúgy nagyon intelligens, értelmiségi emberke volt, és ameddig vissza tudok emlékezni, nagyon jól nevelt bennünket. De ahogy nyilvánvaló lett a betegsége, a családja is elpártolt tőle, apám, a szülei, bár a nagyim titokban még a legrosszabb időkben is - anya szinte az utcán élt akkoriban, de én ezt csak később tudtam meg - támogatta, ahogy tudta - élelemmel, pénzzel. Mai eszemmel azt mondom: ilyenkor a legfontosabb, hogy álljanak melletted emberek, akik szeretnek, és akik hisznek a gyógyulásban akkor is, amikor te sem. De hangsúlyozom: én - éppen a történtek hatására - sosem ittam, szóval nem tudom, milyen is ez "belülről". Ő végül úgy hagyta abba az ivást, hogy egy iszonyú mélypont után, amikor már rendőrségi ügybe keveredett, csúnyán kihasználták, becsapták - egyik napról a másikra abbahagyta. Ekkor már fizikailag rettenetes állapotban volt. Az én valaha gyönyörű, okos anyám csont és bőr volt, mindenféle betegségek kínozták, és a szellemi képességei is jócskán megcsappantak. Lassacskán - évek alatt helyrehozta az életét. Lett egy párja, kis házikójuk egy hétvégikert övezetben - nem egy nagyon minőségi élet, de ahhoz képest, amiben addig élt - maga a paradicsom. De a férfi hirtelen meghalt. Anyám azóta egyedül él. Pánikbetegséggel küzd, de azóta sem iszik. Csak az unokája tartja benne a lelket, ha látja, kivirul az arca, teljesen kicserélődik.
Nem tudok neki többet segíteni, mert nem hagyja, de nem is akarnék, mert sokmindenen neki kell túllépnie.
Az biztos, én sosem fogom elítélni az alkoholistákat, még a történtek hatására sem. Persze az ő felelőségük is az, hogy hogyan élik az életüket, de a környezetüknek is segíteni kell! Van valakid, aki melletted áll, OKÉ?