Amcsi
Én azt értem ez alatt,hogy amikor a fiam jött kifelé, a hüvelyfalat hosszában fesértette,felhasította.Vagyis tk nem volt elég a gátmetszés.Vagyis ez egy többé-kevésbé hosszanti heg,ami magától összeforrt.Nekem elég skáig tartott,mire gyógyult.Én is mentem vele dokihoz,és én is azt a választ kaptam,hogy nem lehet vele mit csálni.Ráadásul nekem is fájt(még most is érzékeny) szeretkezés közben,eléggé szűknek éreztem magam,ami sokszor meghiúsította a cselekmény lényegét
.Erre meg azt a választ kaptam,hogy gyorsan kell szülni még egyet(
).Nem emlékszem,hogy vézett volna,de nagyon fájt majd' 1 évig.Most,majdnem 2 évvel a szülés után is igen érzékeny,de már közel sem olyan fájdalmas,mint az első esetekben.
Egyébiránt azért nem volt elég a gátmetszés,mert a pici fiam súlyához(és az én méreteimhez) képest igen nagy fejecskével kívánkozott a világra.Ígyhiába vágtak,ő is gondoskodott a kifele jövetelnél a megfelelő útról
!3100grammhoz volt 35 cm-s feje,én meg nem vagyok egy nagy méretű
.
Nálad hogy állt a helyzet?
Egyébként van lehetőség plasztikára,de ahhoz igen jó orvos kell.ugyanis a képződött hegnél keletkezhet vadhús,ami nagyon érzékeny.ha ezt eltávolítják,lehet,hogy semmi bajod nem lesz.
Tilda
A gátmetszést ált azért nem érzed,mert fájás közben végzik,amikoris ugye inkább azzal foglalkozol
.Vagyis tényleg ez a legkevesebb.Egy korrekt orvos a varrást érzéstelenítésben és felszívódó varrattal csinálja,így ezek nem okoznak gondot.Nálunk még divat a gátöblítés a kórhzában,nekem mindig nagyon jól esett a langyos fertőtlenítős víz,szívem szt többször is sorban álltam volna
.Egyébként maga a gátseb nem volt olyan fájdalmas,nekem inkább acsontjaim fájtek szülésután amedencém környékén.
A másik kérdésed,az újszülöttel való együttlét.Valóban általában igen kimerítő a szülés,átlagosan az első szlés tágulási szakasza 8-10 óra,de nem ritka ennél jóval rövidebb és jóval hosszabb sem.Ha vkinél nagyon elhúzódik a tágilás,igen elfárad a szülésvégére,persze azért a kitolásra mindig (majdnem) marad ereje.Ahormonok azért gondoskodnak róla,hogy az együtt töltött első percek intenzívek legyenek.Megfigyelések szt mind az anya,mind a baba a szülés utáni első 2 órában igen éber.Ált. ilyenkor kerül sor az első szoptatásra,így ez elengedhetetlen.Utána persze mindketten igen fáradtak lesznek,mert nem csak az anyát, a babát is megviseli a szülés.Az anyánál sokszor nem csak a szülés,hanem az utolsó hónapok fáradalma is ilyenkor jelentkezik.Így természetes,hogy kicsit pihenni szeretne.Persze azért amint a "nyakadba varrják",eltűnik a fáradság és alkalmazkodsz az új helyzethez.Én este 6-kor szültem és úgy gondoltam,hogy másnap még nem kérem rooming in-re a babát.Dedélben kijelentették,hogy márpedig jönni fog.És igazság szt nem sok változást észleltem a két állapot között.Persze itt a kórházban csak nappal van rooming-in,éjjel lehet aludni,így a pihenés megoldott.
Ilyesmire voltál kíváncsi?
Anyapoc