2001.07.18 08:21
Szerző: Anonymous
Emese$
Tegnap ugyan behoztam magammal a könyvet, de akkora volt a forgalom a laborban, hogy nem tudtam elõvenni (szép színes ábrák, elég lebukás lett volna). Most viszont bepötyögtem.
Ajakgyakorlatok: tükör elott gyakorolni az ajkak kerekítését, széthúzását, közben ezt mondani: így-úgy-így úgy .... iuiuiuiuiuiuéoéoéoéoéoeoeoeoeoeo majd ugyanez hangtalanul is.
Nyelvgyakorlat: letámasztani a nyelvet az alsó fogmederhez, laposan elore-hátra hintáztatni a fogai közé és vissza a szájába. a fogai, ill. az ajkai olyan távol egymástól, mintha e hangot mondana. A nyelvhegy ne mozduljon el az alsó fogmedertol.
Ezután a letámasztott nyelv középvonalán egy vékony hosszanti vályút alakítunk. Az ajkakat közben mosolyra húzzuk, fogak majdnem teljesen összezártan, egymással szemben. Sóhajtani egyet és ezzel már ki is modnták: sz sz sz sz
Fülek edzése:helyesen ill. helytelenül mondva az sz hangot, ha helyes, akkor pl. emeljen fel egy zászlócskát a gyermek.
Kígyó sziszegését utánozni: fogukat enyhén összezárni, nyelvet letámasztani, közepén vályulat képzodik, ajkakat mosolyra vonni: sz sz sz
sssszi sssszé (stb minden mghval) majd issz essz stb. majd issszi essssze stb.
Ezután jöhet a szógyakorlás: szív, szíj szilva, szita sziget, szék , szén , széna szem, szelet, száj, szánkó, szappan, szabó, szakáll, szoba, szoknya, szolo. szög, szovet, szonyeg, szúnyog, szultán, visz, halász, vadász, tavasz, osz, húsz, kasza, mászik, meszelo, úszik, vesszo, uszály asszony, félszek, fejsze, alszik, asztal.
Még van egy mesécske is, halász meg hal, ahol a hal mutatja uszonyával: ilyen hosszú halászt fogtam. Ezt most nem mesélem el, ki lehet valamit találni.
Remélem hasznos lesz.
Szia:
Ildi
Pethes Ildikó (pethesildi