Új privát üzeneted érkezett!

én attól tartok, hogy egy fél nap nem is lesz elég nekünk... :D

KépKépKép
tünci28

én is várom :D

Lányok mentek privik!

Kép
leda2002

Persze, most meg én nem kapok privit senkitől, mi :lol: :roll: :?: :wink: :lol: :) :D
Vendég

Kár hogy igy szét vagyunk szóródva az országban. Meg az is hogy a fájdalmunk hozott össze minket. :cry: Szóljatok rám mert kezdek szentimentális lenni és megint sirdogálás lesz a vége.

Kép

Kép
melcsike70

Boboka privi ment. :lol:

Kép

Kép
melcsike70

Melcsi, ne legyen sírás a vége légyszi :wink:

Én is sajnálom, hogy így szét vagyunk szórva:(
Vendég

Melcsike, ez egy itteni virtuális privi? Köszi köszi köszi:):):):):):)
Vendég

Leda

Téged sem hagylak ki a priviből. :lol:

Kép

Kép
melcsike70

Leda!
Azért szólj légyszi, ha hazaugrasz valamelyik délután!

Most megyek vasalok,ne tartsatok fel,jó?? :)

KépKépKép
tünci28

Tünci, jó munkát :lol:

De még lenne negyed órád a netezésre ám :roll: :roll: :roll:
Vendég

Tünci

Maradj légyszi légyszi légyszi, odaugrok később kivasalok nálad :lol: csak maradj még.

Kép

Kép
melcsike70

Leda

Privi....

Kép

Kép
melcsike70

igen, ha haza megyünk, akkor szólok és tarthatjuk a következő találkozót.. ment privi, email, képek és minden.. ide oda :)

Kép
leda2002

Tünci

Te elmentél tényleg vasalni. Itt hagytál minket. :cry:

Kép

Kép
melcsike70

jaj,még csak felállítottam a deszkát...vacsit se csináltam apának...lesz ám vita...úgyhogy tényleg megyek,már csak olvasok esetleg, mert mindjárt jön haza.

Puszi

KépKépKép
tünci28

Ha nem baj, lassan én is megyek aludni, mióta haza jöttem csak a gép előtt ültem. Lakás szalad, még szerencse, hogy apa is beérte a túrótortával vacsira:):):)

Pussz mindenkinek, jó éjt

Gyertek napközben is holnap ha tudtok:)
Vendég

Ok Tünci ügyeskedjél.

Kép

Kép
melcsike70

MIndenki álmos? Jó éjt akkor nektek.

Lányok most jut eszembe, ha valaki gondolja iwiwen jelölhet engem. Priviben megirom hogy hol találtok meg ok? CSak irjatok.

Kép

Kép
melcsike70

Boboka

Jó éjt neked is.

Kép

Kép
melcsike70

Azt hiszem én is elmegyek alukálni. Jó éjt ha még valaki van fenn.

Kép

Kép
melcsike70

Szia Léda,

szerintem mi ugyanazt mondjuk (bár más kiindulópontról). Én teljesen egyetértek azzal, amit az 58. oldalon írsz a szoptatásról!

Remélem, nincs harag:
Kisanyácska
kisanyácska

Kedves Mindenki,

végül is nem írtam be a fórumunkat a cikkbe, csak azt, hogy babanet.hu. Remélem, ez így belefér számotokra, ez végülis egy elég publikus és forgalmas hely. Hogy a babaneten belül ki meddig jut, azt már rábízhatjuk. Rendben?
kisanyácska

Tünci:

én kapásból aláírtam a képeslapon azt is, hogy Andris, ugyanúgy, ahogy a párom és a másik két gyerekem nevét odaírtam. A dúlám szülinapja volt, azé, aki Andris születésénél is ott volt. Nézett is nagyot: "Ki az az Andris?" kérdezte suttogva, mert társaságban voltunk. Mondtam neki, a kisbabám, így neveztük el. És ennyi. Azt mondta, köszöni. Ő hozzám tartozik, a képeslapok alján és egyébként is, már mindig.
kisanyácska

Képzeljétek, holnap megyek néptáncra. Hát az aztán gyógyír a léleknek, alig várom! :D
kisanyácska

És köszönöm mindenkinek a gyors és hathatós segítséget. :lol: Szerintem jó kis cikk lesz. Bár kicsinek nem éppen kicsi, mert 5 és fél oldal... azt nem hiszem, hogy bele fogja passzírozni Szerkesztőasszony egy 20 oldalas kis füzetkébe. Majd meglátjuk!
kisanyácska

Döbbenetes ez a tempó, csajok! A babanet nem fog valami (pénz)jutalom félét átadni a legszorgosabb fórumozóknak? De mi legalább megünnepeljük a 100. oldalt?! Holnapután... :wink:

Kép
Kép
Kép
kisanyácska

Jól elszórakozok én is magammal. Se privi, se puszi, se pacsi...? :( :( :(

Akkor pá.... jó éjt mindenkinek!
kisanyácska

Kisanya.. dehogy van harag, nem is volt, csak végre elmondhattam én is a véleményem.. ennyi....

Néptánc..én is hosszú évekig néptáncoltam, most is tenném, de errefele nincs :), csak indián tánc.. de, ha haza megyek folytatom.. melyik a kedvenced? nekem a mezőségi, a kalotaszegi, a vajdaszentiványi, na jó az összes:).. jártál néptánctáborba?? én mentem nyaranta Erdélybe... na most irigyellek a holnapi napért.. ropjad helyettem is.. milyen a táncház arrafele??

Kép
leda2002

Csak én vagyok talpon e hajnali órán?

Betti
Kép
betti0412

Mindenkinek szép jó reggelt!

Ha nincs köd, ömlik az eső, reggel csúszkáltam erre arra, szép tiszta autóm mostmár tiszta kosz.
Legyen szép napotok, remélem Pesten jobb az idő.

Betti
Kép
betti0412

Tegnap lefekvés előtt ovasgattam kicsit, és sirdogáltam, hogy hogy lehettem ilyen, hogy elvetettem a gyermekem, meg úgy sok minden, néha kijön.
Férjem nappaliban volt, de valamiért bejött, úgy rögtön látszott, hogy sírtam, megkérdezte, miért sírok, vállat vontam. Jó ez nekem?
Mondtam, hogy nem mindig tudom befolyásolni és lehet jobb ha kijön.
Felkelt, Betti ba...eg, és kiment.

Na már most miért gondolják azt, hogy direkt sír az ember? Ez nálam legalább is nem úgy megy, hogy leülök és eldöntöm, hogy na most akkor Rá gondolok és addig gondolok rá, amíg nem kezdek el sírni.
Van, hogy eszembe jut, de nem sírok, van hogy másról jut eszembe és épp olyanok a körülmények, hogy eltörik a mécses.

De az a magányos egyedüllét, amit tegnap éreztem este, az nem volt semmi, teljesen egyedül vagyok ezzel.

Betti
Kép
betti0412

És mostmár nem írkálok magamnak itt reggel, mert ti még most fordultok a másik oldalra. :D

Meg indulnom is kell.

Betti
Kép
betti0412

Szia, Betti!

A fél hatos fölkelés helyett luxus ez a mai fél nyolcas, de megtehetem, mert csak kilenckor kezdődik a néptáncórám. Nagyon sajnálom, hogy ennyire egyedül maradtál tegnap este. Bizony egyáltalán nem csoda, hogy néha még sírva fakadsz, sőt én azt mondom, hála Istennek. A férjednek is biztos nagyon nehéz, de hát ő úgy reagálja le, ahogy írtad... és nagyon sajnállak emiatt. Hiszen elég kemény vagy magadhoz, ha már egyszer "elgyengülsz", legalább akkor érdemelnél egy kis támogatást...
Ölellek 200 km-en keresztül is, legyen jobb a mai napod, mint a tegnap estéd!

Puszi:
Kisanyácska

Indulok én is.

Kép
Kép
Kép
kisanyácska

Sziasztok,Jó reggelt!
Kisanya,
örülök, hogy elkészült a cikk,várjuk.Teljesen jó, ahogy beírtad hivatkozásnak a babanetet,szrintem ez mindenkinek megfelel..

Betti!
Nagyon sajnálom, ahogy este érezted magad...olyan szépen megfogalmaztad, amit én is érzek...magányos egyedüllét..igen...
Többen kérdezik, hogy jobban vagyok e,mert úgy tűnik..mondanám, hogy jobban.De igazából nem..de másként..Veletek másként...Aztán nélkületek rosszul..

Ma itt is nagyon rossz idő van.Párom jó korán felkelt,már a házban tesz vesz.Az elkészült helységekben gyorsan le kell festeni a falakat, hogy minél hamarabb feltehessük a radiátorokat..jövő héten meglesz az álmennyezet és megrendeljük a szőnyeget és akkor végre birtokba vehetjük..legalább lesz végre rend, mert megőrülök, hogy minden a feje tetején áll...

Hajnalban egyszer felkeltett a párom,megint zokogtam..nem tudom mért nem ébredek magamtól, mert a párom mondja, hogy mindig vár egy kicsit, hátha felébredek...
Most azt álmodtam, hogy feladta és elment..újra meg újra könyörögtem neki, hogy próbáljuk meg és maradjon...és azt mondta, hogy ő már 34 éves és gyereket akar..és velem nem megy..és ő már nem akar Violára gondolni...
Úghogy ez a nap is frankón indul..

Mindenki vigyázzzon magára!

Puszi

KépKépKép
tünci28

Sziasztok Lánykák!!!

Nagyon sokat írtatok,próbálok visszaolvasni.
Én is várom a talit nagyon!!! :lol:
Papírzsebkendővel felkészülni!!
sütõtök

Jó reggelt mindenkinek!

Elszállt amit irtam és nem tudom hova :twisted: irhatom újra.

Tünci

Amit írtál valahogy én is hasonlóan érzem, egyedül rossz még, mások előtt nagyon nehéz még, de itt veletek jó érzés lenni.

Betti

Sajnálom, hogy ilyen egyedül vagy a fájdalmaddal, de akkor se folytsd el, mert saját magadnak teszel azzal rosszat. Tudom próbálsz erős lenni, mert elvárják tőled, hidd el még van benned fájdalom. Enged meg magadnak néha a gyengeséget. Vigyázz magadra.

Lányok ma 2 hónapos a kicsi Angyalkám. :cry: Ha belegondolok akkor nem történt volna meg, már a nehezén túl lennénk, és már lassan jöhetne haza.

Vigyázzon mindenki magára! Boboka, Betti, Tünci, Leda, Kisanya, Sötőtök, Madamrekamé, Manó, és Mirci tényleg veled mi van? Nem jelentkeztél már egy ideje? ............ és a többiek mindenki. :lol:

Kép

Kép
melcsike70

Húú, Tünci, egy pillanatra megállt bennem az ütő. Először úgy értettem az álmodat, hogy Violának könyörögtél, hogy maradjon, aztán a férjed felébresztett és mondta, hogy ez így már nem megy.
De megnyugodtam, hogy ez az álmodban volt. Próbáld meg egy kicsit optimistán felfogni, hogy szerencsére ez csak egy álom volt.
A férjed nagyon szeret téged, sosem fog elhagyni!! Főleg, ahogy írod, hogy milyen finomakat főzöl neki:):):)

Betti, itt még nem esik, csak baromi hideg van. Óvatoan az úton!
Sajnálom, hogy tegnap egyedül érezted nagyon magad:(
A férjed egyébként is ilyen kemény mindig?

Kisanyácska, várjuk majd a cikket:) és nagyon jó táncikálást mára:):)

Csajok, ma megyek jósnőhöz, szorítsatok, hogy csupa jót fog mondani!
Tudom, hogy nem ettől függ a jövőm, meg, hogy én irányítom az életem (már amikor, amint láttuk az elmúlt hónapokat kiderült, hogy nem:(:( ), de akkor is kíváncsi vagyok, hogy például meg tudja e mondani magától, hogy Lackókám elment, esetleg, hogy a kistesó kb. mikor jön, egészséges lesz e stb.

Ti hisztek az ilyenekben?

Ja, azt már akartam írni régebben: a férjem kis cseles:), mert ha nem vagyok a szobában néha beleolvas a babanetbe. Én meg ilyenkor mindig elvörösödök, hogy úúúú, nemár, ez olyan ciki:):) Pedig dehogy ciki, csak ez olyan lányos dolog, nem?? :):)
Vendég

Szia Melcsi, megint egyszerre írtunk:):)

Rosszak ezek a hónap fordulók, tudom :(:(

Sütőtök, te tudsz valami jó kis helyet pesten, ahová beülhetnénk?
Vendég

Szerintem Blaha,vagy Nyugati ?
Elég jó a közlekedés arra.
sütõtök

Boboka

Én hiszek a jóslásba és nem is mernék elmenni. Egyszer mentem el, és az minden megtörtént. Két gyerkőcöt jósoltak nekem, de azt nem mondta hogy az egyik Angyalka lesz. :(

Üdvözöllek Boboka férje :lol: te kis kiváncsi :wink:

Tünci

Ezek az álmok még biztos visszatérnek egy jó darabig. Én is sokat álmodom a Bogikáról. Meg a terhességről meg ilyesmi. Ezek a álmok belső félelmeid meg a megélt események hatása.

Kép

Kép
melcsike70

Sziasztok!

megyek aludni, mert lefordulok a székről különben. Csak be akartam köszönni. Nálunk is mocskos idő van. Éjszakától egészen délután kettőig zuhogott az eső és fújt a szél. Brrr... utálom!

De most már elállt! Hurrá!
:) :) :)

Kép
Kép
Kép
kisanyácska

Amúgy képzeljétek, vártunk egy csomót a néptáncra, tanár sehol, sőt még a terem is foglalt volt. Gondoltuk, átszerveztek valamit, csak nekünk felejtettek el szólni. Úgyhogy lelombozottan szétszéledtünk. Beugrottam a könyvtárba, szereztem diákigazolvány-érvényesítő matricát, aztán gondoltam, visszanézek a terem felé. Bár biztos voltam benne, hogy semmi értelme. És csodák csodájára, ott volt újra mindenki, a tanárunk is! És lett néptánc, egy kis késéssel, de volt, és nagyon jó volt.
Soha ne adjátok fel! :)

Leda, déldunántúli táncokat tanultunk nagyon alapfokon, a palóc táncokat kicsit profibban, és ma verbunkot. Nem volt semmi!

Boboka, a férjed bekukkantása azért ciki, mert hogy egy pasi nézegeti a babanetet, vagy azért, mert látja, hogy mit írsz?
kisanyácska

A szülők mennek el előbb, mint a gyerekek. Ez a világ rendje. Ha nem így lenne, mi értelme lenne bárminek is? Hiszen gyermekeink azért születnek a világra, hogy tovább éljünk bennük.

Neked, akit nem érint

Mit nem adnánk azért az ígéretért, hogy a várandósság élő, egészséges gyermek születésével végződik? Kétségtelen, hogy legtöbbször így van. De vannak családok, ahol a szülés együtt érkezik a halállal. Emberemlékezet óta születnek beteg vagy halott kisbabák. Megtörténik az is, hogy újszülöttek, kisgyerekek halnak meg. Mielőtt sietősen továbblapoznál, állj meg egy pillanatrakérlek. Teljesen természetes, hogy ezek a gondolatok a végletekig fenyegetőnek hatnak egy várandós vagy kicsi gyermekét nevelő anya számára. Nem is ijesztgetni akarlak; egyszerűen csak mondjuk azt, hogy a többiekről beszélünk. Azokról, akikkel ez megtörtént, nem rólad. Ha tovább olvasol, azt jelenti, hogy boldog és reményteljes anyaságod mellől nem félsz kitekinti, rápillantani másokra. Ha mindannyian nyitottak lennénk az elmúlás kérdésére, akkor nem csak mások, hanem a magunk és gyerekeink életét is megkönnyíthetnénk, mert sorsunk kérlelhetetlen: előbb vagy utóbb mindenki találkozni fog a meghalással.
kisanyácska

Egy kisbaba elveszítése elmondhatatlanul mély fájdalommal jár. Lehet, hogy koraszülöttként érkezett, vagy valamilyen betegsége volt. Talán csak apró magzat volt még, vagy több hónapos csecsemőként bölcsőhalálban halt meg. Az édesanya a gyermeke első szívdobbanásaitól kezdve kapcsolatban volt vele, szerette, és várta élete gyümölcsét, szerette volna felnőni látni. A gyermek halálakor ez a kapcsolat és boldog reménység hirtelen megszakad. Nem marad más hátra, mint a kegyetlen üresség érzése. Ez a kisbaba is szülei gyermeke volt, és ezen nem változtat az sem, ha a súlya harmadakkora volt, mint az újszülötteknek általában, vagy ha az anyaméhen kívül nem élt egyetlen percet sem. Eltörölhetetlen emlék marad édesanyja számára, mindig része lesz az életének.
kisanyácska

Nagyon fontos, hogy az anya, az apa és a testvérek módot találjanak a búcsúzásra, később pedig méltó módon őrizhessék az emlékét. A fájdalmat csak mélyíti, ha az intézményi személyzet vagy a szülők környezete nem teszi lehetővé, hogy az anya és az apa megnézhessék gyermeküket, vele maradjanak, ameddig jól esik, illetve beszéljenek róla. (S vajon miért nem?
Ennek megválaszolására igazán érdemes lenne magunkba szállni. Az életre felesküdött orvosnak kudarc a halál. Nekünk rettenet. Pedig halál nélkül nincs földi élet sem.)
Az anyát egyáltalán nem vígasztalják ezek a szavak: "Majd lesz másik! Fiatal vagy, szülhetsz még! Amúgy is rosszkor jött volna! Nem is baj, hogy meghalt, mert úgyis beteg lett volna! Ami történt, megtörtént, fel a fejjel! " A gyermekét elveszített anya nem másik kisbabát akar, hanem ezt az egyetlen egyet. Semelyik gyermeket nem pótolhatja egy másik.
Ha valakinek meghalna a férje, a legnagyobb durvaság lenne azt mondani neki: "Miért sírsz? Hamar találsz másik férfit! Jobb is, hogy meghalt, úgyis olyan tökéletlen volt. Légy optimista!"
kisanyácska

Lehetséges, hogy félelmetes számodra, hogy egy ismerősödnek vagy rokonodnak meghal a gyermeke, és meg sem tudsz szólalni, mikor összefutsz vele. Akkor az idézett "vígasztalások" helyett azt is mondhatnád: "Olyan rettenetes, hogy megtörtént, nem is tudom, mit mondjak." És ha igaz, hozzáteheted azt is: "Nagyon sajnálom."
Ha erre nem vagy képes - az sem baj. Akkor legyen a tapintat az, amivel ezt a szülőpárt megajándékozod: ami neked öröm, az most az ő sebébe szórt só lehet. Ne küldj neki képeket a saját kisbabádról, fogadd el, hogy még nem tud meglátogatni, ne beszélj boncolásról, ne torkolld le, ha mindennap elmegy a temetőbe, vagy plüssbabát rak a polcra a kicsi urna mellé... Tartsd tiszteletben a számodra talán bizarrnak tetsző szokásait is, mert ezekre most szüksége van.
És: tiszteld az anyaságát! Ő is volt terhes, ő is szült gyereket, ő is szerette a kisbabáját. Attól, hogy nincs már neki, ami neked van - gyereke -, nem veszítette érvényét minden élménye. Feltehetőleg szívesen megosztaná ezeket másokkal, akárcsak a többi anya.
Rengeteget nyújtanál egy felfoghatatlan fájdalmat átélő nőnek, ha egy pillanatra megállnál mellette, a szemébe néznél, megkérdeznéd, hogy hogy van, és nem akarnád ráerőltetni, hogy jól legyen. Mert nincs jól, és sokáig nem is lesz, de ha egyszerűen meghallgatod, és szabad sírnia, azzal már sokat segítettél.
kisanyácska

Neked, akivel megtörtént

Gyermekednek életet adtál, majd elkísérted a halálba. Bármikor is ment el a gyermeked, jó, ha olvasol erről. Ha régen volt is, és nem változtathatsz az eseményeken, sok mindent még most is megtehetsz. Ha a körülmények nem voltak megfelelőek, akkor is enyhíthetsz a fájdalmon: búcsút venni soha nem késő.

Amikor megtudod, hogy a kisbabád meghalt vagy hamarosan meg fog halni, emlékezz arra, hogy van időd. Gyermeked földi életének órája örökre megállt. Nincs szükség már a sietségre. Ez most a te időd: idő arra, hogy szabadjára engedd az érzéseidet, legyen az kiabálás vagy némaság, sírás vagy kétsébeesés.
Sajnos ilyenkor is szükség van a józan észre: próbáld meg átgondolni, hogy mit szeretnél. Ha úgy érzed, nem tudsz gondolkodni, megkérheted a férjedet, hogy döntsön helyetted, feltéve, hogy hasonló elképzeléseitek vannak: Bementek-e a kórházba? Beleegyeztek-e bizonyos vizsgálatokba, műtétbe? Mi történjen a kisbaba testével? Mikor szeretnél hazajönni?
Nagyon nehéz mindez, hiszen ebben a helyzetben leginkább neked volna szükséged támogatásra - mégis nagyon fontos. [/i]
kisanyácska

Ha koraszülés történik, és van rá idő, akkor valószínűleg császármetszést fognak végezni, ez az általános orvosi vélemény szerint kíméletesebb egy pici baba számára. Ha halvaszülés vagy vetélés következik be, általában magától megindul a szülés, és a ritmikus méhösszehúzódások hatására megszületik a magzat. Mindkét esetben - műtét vagy spontán szülés - jobb, ha a tudatodnál vagy, amennyire lehet. Császármetszésnél ez epidurális érzéstelenítést jelent (amennyiben van rá idő), spontán szülésnél pedig a művi fájdalomcsillapítás mellőzését. Jogosnak tűnik a felvetés, hogy miért szenvedje végig az asszony a szülést, ha nem muszáj. Igaz: ilyenkor nehéz szülésre lehet számítani, hiszen az anyát nem boldog végkifejlet várja, csak a kimondhatatlan szenvedés. Ő valójában nem akarja megszülni ezt a kisbabát, hanem azt szeretné, hogy benne maradjon, a méhe mélyén, és békében növekedjen tovább. Ám a testi fájdalom elvezetője lehet a lelki fájdalomnak. Minél több mindent élsz át, annál könnyebb lehet a tragédiával való megbírkózás. A megismert rosszat könnyebb elviselni, mint a fenyegető ismeretlent.
Ennél a szomorú szülésnél is megjár neked a védettség légköre. Te magad, a párod, vagy aki veled van, gondoskodjon nyugalomról, csendről, odafigyelésről a számodra. Lehess szabad, úgy, ahogy akarod. Érezhesd át és fejezhesd ki a fájdalmadat. Senki más nem megy keresztül azon, amin te. Most az egyszer nem neked kell alkalmazkodnod.
kisanyácska

Meghalt a kisbabád. Ne engedd sürgetni magad. Búcsúzz el a gyermekedtől úgy, ahogy szeretnél. Ő a te gyermeked, senki másé. Könnyebb lesz később, ha most megnézed, megsimogatod, a karodba veszed. Beszélhetsz hozzá, és megcsókolhatod. Felöltöztetheted, vagy puha takaróba bugyolálhatod. Osszátok meg ezeket a pillanatokat a pároddal. Más országokban a nagyobb testvérek és a nagyszülők is jelen lehetnek, ha az anya és az apa így szeretné. Készítsetek néhány fényképet a kisbabáról. Adjatok nevet a gyermeketeknek: azt a nevet, amit a várandósság alatt kitaláltatok, vagy ha nem volt ilyen, keressetek egy hozzá illőt közösen.
Temessétek el a kisbabátokat. Ugyanúgy, ahogy minden embernek, neki is megjár a végtisztesség.
Lehetséges, hogy ezek a kérések nagy ellenállásba ütköznek majd a kórházban. Különösen a férjed, vagy más felnőtt hozzátartozód segíthet abban, hogy érvényre juttasd kívánságaidat. Nem a személyzet ellen, hanem magadért van szükség erre. Tudnod kell, hogy jogod van a gyermekedhez, és hogy semmi esetre sem fölösleges, "hisztis", netán beteges dolog búcsút venni a kisbabádtól és eltemetni. Ha rossz fizikai állapotban vagy, és ezt nem tudod megtenni, kérd meg a párodat, vagy azt, aki veled van, hogy helyetted is búcsúzzon el a kicsikédtől.

Ha nem temethetted el a gyermekedet, elvégezheted a saját szertartásodat. Ha odakint a természetben keresel egy olyan helyet, ami sem túl közel, sem túl távol nem esik az otthonodtól, és itt búcsúzol el a kisbabádtól, lesz egy emlékhelye. Ide visszajárhatsz majd, meglátogathatod, gondolhatsz rá. Ültethetsz egy fát, ami talán virágzik és gyümölcsöt hoz majd, vagy békét árasztva zöldell. Állíthatsz fejfát, építhetsz valamit téglából vagy kövekből, rakhatsz tüzet és a hamuját szétszórhatod a szélben, virágszirmokat vagy faleveleket engedhetsz a víz hullámaira, eláshatsz egy követ vagy egy levelet, amit a babádnak írtál. Ha jobban esik, odabent a házban telerakhatsz egy dobozkát vagy polcot mindazzal, ami a rá emlékeztet. Ha vallásos vagy, készíttethetsz emléktáblát a templom falára, kérhetsz misét a gyermekedért, és másokat is megkérhetsz, hogy imádkozzanak érte. Végül: gyertyát gyújtani a kisbabádért bármikor, bárhol lehet.
kisanyácska

Ezekben a napokban nyugalomra lesz szükséged. A nagyobb gyerekeidnek mondd el, hogy mi történt, és azt sem kell eltitkolnod, hogy borzasztó fájdalmat érzel. Néhány napig vigyázzon másvalaki rájuk, mert ilyenkor az anya számára jelentőségét veszti az evés, az alvás, és a napi feladatok.
Ha nagyobb magzatot vagy szopós kisbabát veszítettél el, a tejtermelésnek is abba kell maradnia. Kérhetsz gyógyszeres elapasztást, de meg is próbálhatod az anyatejet emlékként és gyászként látni. Hagyhatod folyni, akár a könnyeidet. Ha elmarad a szopási inger, lassan a tejelválasztás is megszűnik magától. Ennek kíméletes módjában szoptatási tanácsadó segíthet.
Hogy látod, érzed, tudod: a tested tejet termel, sok mindenben segíthet neked. A szoptatás a mellre tétel és az elengedés váltakozása. A kisbabáddal voltál, mikor annak itt volt az ideje, és most el kell engedned.
Valószínűleg hosszú időbe telik, mire képes leszel elfogadni ezt. Teljesen helyén való, hogy mélységesen igazságtalannak érzed az élet megszűnését, holott csak nemrég keletkezett. Rendben van, hogy dühöt érzel, és rá sem bírsz nézni várandós vagy kisgyerekes anyákra. Azt kérdezheted magadtól: "Ha nekik lehet, nekem miért nem?"
Neked kell megtapasztalnod, hogy kinek mit esik jól elmondanod, de a körülötted lévő emberek legtöbbje nem fogja megkönnyíteni a dolgodat. Egyrészt, aki nem élte át, amit te, nem tudja elképzelni sem, milyen fájdalom ez. Másrészt olyan félelmetes számukra az, hogy gyerekek is meghalnak, hogy kerülik a találkozást mindennel és mindenkivel, aki erre emlékezteti őket. Talán könnyebb, ha ezt elfogadod, és nem haragszol rájuk. Ahogy egy kisgyerekre sem lehet haragudni a naivitása miatt. A kellő időben ő is megtudja majd, amiről tudnia kell.
kisanyácska

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?