Wanda,
ha írsz egy e-mail címet, küldök egy "programot", amivel jó eséllyel vissza lehet szoktatni a kicsit a cicire. De ahogy Ildi is írta, kitartás és nagy türeleme kell hozzá.
Norka,
napközben ébreszteni kell a babát 3 óránként mindenképp, ha lehet 2,5 óránként. A következő is lehet:
"Felébresszük-e az alvó gyermeket?
Az az elterjedt vélemény, hogy alvó gyermeket nem szabad felébreszteni. Alapvetően és főleg a későbbiekben ez valóban így helyes, mert a gyerekek megtanulják szabályozni a saját alvásigényüket. A kezdeti időszak azonban a tanulás ideje és adódhatnak olyan helyzetek, amikor muszáj felébreszteni a kisbabát, pl. ha nem jelentkezik elég gyakran. Próbálja meg kisbabáját napközben felébreszteni, ha magától nem jelentkezne legalább minden 3 órában. Akkor is ébressze fel kisbabáját, ha félálomban az éhség jeleit mutatja. Ez azért fontos, mert vannak kicsik, akik arra a kellemetlen érzésre, hogy éhesek, úgy reagálnak, hogy visszaalszanak, annak ellenére, hgoy üres a gyomruk. (legfeljebb 2-3 alkalommal próbálkozzon egymás után ébresztgetéssel. ha kisbabája továbbra is mélyen alszik, hagyja tovább aludni és próbálja meg később.)
További ok lehet a felébresztésre, ha az az érzése, hogy mellét sürgősen ki kell ürítenie. A szoptatás partneri viszony. Ez az jelenti, hogyha tele van a melle, és feszül és ettől kellemetlenül érzi magát, esetleg még fájdalmai is vannak, megteheti, sőt meg is kell tenni, hogy felébreszti és megszoptatja kisbabáját.
Így ébresztheti fel kisbabáját:
beszéljen kisbabájához vagy énekeljen neki vmit.
vegye le róla a takarót.
pelenkázza át.
vegyen le róla egyes ruhadarabokat vagyí vetkőztesse le teljesen.
fektesse a meztelen kisbabát meztele felsőtestére.
fürdesse meg a kisbabát.
masszírozza a hátát, karját, lábát.
vesse be a "babaszem trükköt". ehhez gyengéden mozgassa a kisbabát fel és le, amíg ki nem nyitja a szemét.
forgassa kisbabáját a hátán fekve gyengéden jobbra-balra és beszéljen hozzá."
(Részlet: Szoptatás című könyvből)
Próbálja meg egy cicin 15-20 percig tartani, utána át a másikra. Jól van mellen a baba? Használ esetleg bimbóvédőt a nővéred? Az immel-ámmal evés miatt elképzelhető a nem hízás.
Timi,
mennyi idős a babád? Minden alkalommal mindkét ciciből kínáld meg: több szopi több tej. Ez a legjobb tejnövelő praktika.
Mivel a tej 2/3-a szoptatás alatt és utána közvetlenül termelődik, megpróbálhatod azt is, hogy ha mindkét ciciből eteted pl. kezded ballal, akkor utána jobb, és utána megint bal. tehát akkor 2x is rátenni uarra a cicire. Mondjuk, közben egy kis büfi.
Sajnos kezdesz egy ördögi körbe lépni: kevesebb szopi, kevesebb termelődik, ráadásul cumisüvegből adod a lefejt a tejet, ami még jobban rontja a szopási technikáját. Tudom, jót akarsz, nehogy bántásnak vedd, ahoy leírtam, csak most nagyon kell figyelned.
Én ezt szoktam küldeni az anyukáknak:
"•