Sziasztok!
Krissz
Köszönöm Nórika nevében is. Hát igen Flóra már nagyon önálló.
Megcsináltam a mézesedet, ma díszítettük a Gergővel.
Tudja vki, hogy hol lehet Gödöllőn muffin sütőhöz papírt venni?
Néhány Stahl Juditos muffin. Én még nem próbáltam, de fincsi lehet.
CITROMOS-MANDULÁS MUFFIN
Hozzávalók:2 alaposan megmosott citrom3 tojás15 deka őrölt mandula1 teáskanál sütőpor15 deka cukor
A citromokat beletettem egy kis lábosba és annyi vizet öntöttem rájuk, amennyi ellepte őket. Miután felforrt a víz, lejjebb vettem a lángot és fedő alatt 20 percig csendes bugyogásban tartottam a gyümölcsöket. Ennyi idő elég volt, hogy megpuhuljanak, aztán kellett még további 30 perc, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljenek.Bekapcsoltam a sütőt 175 C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és nekiláttam a pofonegyszerű tésztakészítésnek.A citromokat félbevágtam, a magokat a kés hegyével kipiszkáltam belőlük és a magnélküli gyümölcsöket falatnyi darabkákra vágtam. Igen, szőrőstül-bőrőstűl, azaz puha héjával és lágy belsejével együtt.Elővettem a késes betétű robotgépet és máris zuttyantottam bele a citromdarabokat, hozzájuk küldtem a tojásokat, és a géppel addig kevertem, míg szinte sima massza nem lett belőle. Maradtak benne imitt-amott hangyakörömnyi citromhéjdarabkák, de azokra finom volt rábukkani a már kész muffinokban. Hozzászórtam még a péphez az őrölt mandulát, a sütőport meg cukrot, és megint jöhetett a gépi kevercselés. Ezzel kész is volt a tészta, és belekanalaztam a papírkapszlikkal kibélelt 12 tepsihorpadásba. Aztán betoltam a tepsit a sütőbe, és 25-30 perc alatt megsütöttem a muffinokat, amelyek a lédús citrompép miatt még 1-2 nap múlva sem száradtak ki. 12 muffin lesz belőle.
CSOKIS MUFFIN
A muffin az amerikai és ausztrál gyerekek kedvence. Meg az anyukájuké: ugyanis mivel picik ezek a sütik, hamar megsülnek. És mosogatni sem kell, mert a Vasedényekben vagy hiper-szuper közértekben, ahol a 12 kis mélyedéssel rendelkezo muffintepsit árulják, lehet venni beleillo eldobható papírkapszlit is.
Hozzávalók:10 deka étcsoki10 deka vaj2 tojás15 deka cukor10 deka narancsdzsem3 evokanál friss narancslé½ teáskanál sütőpor15 deka liszt
Ha frissiben készítem, akkor mielott elkezdeném összekeverni a muffintésztát, elomelegítem a sütot 175 C-ra (gázsüton ez a 4-es fokozat). De ha csak másnap reggel sütöm az elozo nap összekevert tésztájú sütiket, akkor is figyelek rá, hogy legyen elég ideje bemelegednie a sütonek.A tésztájához eloször megolvasztom gozön az apróra tört étcsokit meg a kockára vágott vajat. Aztán amikor már lágy a csokis vaj, akkor leveszem a gozrol, hogy langyosra hulhessen.Elektromos kézi habverovel habosra keverem a tojásokat a cukorral, majd fakanálra váltok és ezzel keverem bele a tésztába a narancsdzsemet, az átszurt narancslevet meg a langyos, vajas csokit. A lisztet összeszitálom a sütoporral és gyors mozdulatokkal hozzákeverem a tésztához. Vagy iziben belekanalazom az összekevert muffinmasszát a papírkapszlikkal kibélelt muffintepsibe, vagy lefolpackozott dobozban hagyom éjszakázni a hutoben. Az elomelegített sütoben úgy 25 perc alatt sülnek illatozóan finomra a csokis muffinok. Puha vajjal, dzsemmel szokták oket megkenni és jóízu perceket köszönhetik nekik.12 muffin lesz belole.
NUTELLÁS MUFFIN
Sokunk kedvence ez a turbó-édesség, és nemcsak azért, mert pikk-pakk elkészül, hanem azért is, mert extrán csokis, és duplán mogyorós - azaz maga a mogyorós csokoládé-álom.
Hozzávalók:10 deka mogyoróbél3 evőkanál cukrozatlan kakaópor20 deka liszt 1 teáskanál sütőpor30 deka puha vaj30 deka cukor4 tojás15 deka Nutella2 evőkanál tejA mázhoz:10 deka étcsoki20 deka tejcsoki10 deka vaj
Bekapcsoltam a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez 6-os fokozat) és papírkapszlival kibéleltem 2 muffintepsi összesen 24 db horpadását. A tésztához száraz serpenyőben illatosra pirítottam 10 deka mogyorót, aztán amikor már kihűlt, kávéörlőben finomra őröltem, és a mogyorómorzsát hozzászórtam 3 evőkanálnyi cukrozatlan kakaóporral meg 1 teáskanálnyi sütőporral összekevert 20 deka liszthez.Utána egy nagy tálba beletettem 30 deka puha vajat és ugyanennyi cukrot, majd 3-4 perc alatt kézi robotgéppel habosra kevertem a cukros vajat. Egyenként hozzáütöttem 4 tojást –mielőtt új tojás pottyant volna bele, előtte mindig alaposan elkevertem az előzőt–, majd elköszöntem a gépi erőtől, mert 15 deka Nutellát már fakanállal is könnyedén hozzá tudtam kavarni a sárga mixturához. Végül pár részletben beledolgoztam még a kakaós-mogyorós lisztet is, és miután 2 evőkanálnyi tejjel kicsit lazítottam a tésztán, a nyersen is jóízű kevercset belekanalaztam a papírkapszlival bélelt muffinhorpadásokba.Azalatt a 20 perc alatt, amíg a két tucatnyi muffin egyszerre süldögélt a sütőben, nekiláttam a bevonatnak. Darabkákra törtem 10 deka étcsokit és 20 deka tejcsokit, majd 10 deka vaj társaságában gőz fölött megolvasztottam a csokiduót. Kicsit kavargattam, hogy szép sima legyen, aztán kihűtöttem és amikor már a kész nutellás muffinok sem voltak olyan melegek, hogy elfolyjon rajtuk a sűrűre dermedt csokikrém, akkor rájuk kanalaztam a csokibevonatot.
Jó sütögetést!
Kata