Új privát üzeneted érkezett!

Nagyon boldog születésnapot Lucának,Bencénak, Samunak,Olinak! :D
Nagyon klasszak a képek!

Kata,

Szia! :D
Nagyon édesek a fiúk!Az alvós kép csúcs!

Brigi,

Annak idején nekem is ilyentájt a szülés után jött ki az aranyér.Pocsék volt.De egész gyorsan elmúlt a krémektől,főleg ahhoz képest,hogy azt hittem örökre ott marad. :lol:

Viszont Emeséért,a babázásért én is nagyon-nagyon irigyellek!Más a babázás most eggyel,mint a lányokkal volt?Én arra emlékszem,hogy mindig rohantam,hogy kész legyek,nem tudtam annyit csendben csodálni Őket,mint amennyi az igényem lett volna.

Fogorvos:
Nagyon kedves "néni"volt. :D Szuperul bánt a kicsivel,aki nagyon ügyes volt!!!
Alsó állkapocs előbbre mint a felső:sokat fog még javulni(főleg,hogy nincs már cumi),meg is szűnhet.Ha nem, kell egy röntgen 7éves kor körül,hogy a felső kisebb,vagy az alsó nagyobb,v.mindkettő egyszerre.Ha a felső kisebb,maszkot fog kapni otthonra,aludni.Ez a homloknál és az állnál van rögzítve,és gumival rögzíti a fogszabályzót a felső állkapocshoz.Ezzel lehet növekedésre serkenteni.Azt mondta eredményes eljárás.
Viszont,ha az alsó nagyobb,és csak nő nő,azzal nem lehet semmit kezdeni,mert visszanyomni nem lehet.Ha nagyon gáz vagy zavarja,műteni lehet. :( Azért bízok benne,hogy az átlaghoz tartozunk és ez a probléma megszűnik pár éven belül.
Keresztharapás:Van.Fogak is befelé dőlnek.Ez is változik az állandók kinövésével.De az állkapocs keresztbe menetele nem szűnik meg(javulhat),így biztos hogy ezért majd kell fogszabályzó,de ez viszont korrigálható!
2 év múlva megyünk megint,hogy szokja a dolgot a kicsi,még akkor se fog semmit csinálni.Most azért se,mert még nincsenek kint azok a rágók,amikhez a maszkot rögzítené,ezért nem is röntgenezte meg.
Hát ez van.Talán nem annyira szörnyű a helyzet. :roll:

Korán végeztünk,erre Johanna közölte,hogy be akar menni az oviba.Gondoltam oda lesz a gyönyörtől,hogy kettesben töltünk egy napot,erre már a villamoson kiabálta:Marianna(ovónéni) hol vagy.Szeretlek! :lol:
Gege még reggel velünk akart jönni,meg nyafizott,hogy nem tudja majd fogni J.kezét alváskor.Erre az oviban már úgy otthagyott minket,hogy se puszi,se köszönés nem volt.
Délután meg nem akartak hazajönni.10 percig búcsúzkodtak a Krisztitől(ovónéni),puszi,ölelés.
Persze ez tökjó,mert azt jelenti,hogy nagyon szeretnek oviba járni.De olyan furcsa érzés.Tényleg nagyok már.Anya nélkül eddig sehova,semmit nem csináltak,most meg lepasszolnak.Mi lesz 10év múlva?Edit?????

Cat,

Na,mit szólsz Johanna lábaihoz?Te milyennek látod Oliéhoz képest?

Viki
civik77

Sziasztok!

Brigi!

Holnap megy a recept, remélem segít. Azért ha nagyon-nagyon fáj akkor lehet, hogy be van thrombotizálva, azon nem segít semmi csak a sebész :( Ha néhány nap alatt nem javul hanem esetleg még romlik is akkor mindenképpen mutasd meg orvosnak!

Viki!

Ezzel én is így vagyok. Ha nem akar maradni oviban az a baj, ha meg nagyon is, akkor meg az. Nekem semmi se jó :lol:

Lilla!

Szakdogához hajrá!! (Csendben jegyzem meg, azért nem irigyellek. Olyan jó, hogy én már túl vagyok ezen :oops: )
Tudom, hogy én a szokásostól eltérőt mondok, de nálunk pl. apa egy gyerekkel sokkal jobban bevonódott volna a gyereknevelésbe. Őt kifejezetten idegesítette ha kétfelé kellett figyelni, ha kettőre kellett vigyázni, nem is nagyon mert velük egyedül maradni az első évben. Míg ahol egy gyerek van ott szerintem jobban be merik vállalni az apukák a babázást.

Ma délután ezt alkottuk családilag: (apa is!)

Kép

Kép

Jó éjt!

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Viki!
Ezek jó hírek a fogorvostól!7éves korig rengeteget változik az arc csontszerkezete.Megoldódik ez majd magától!Most tényleg az a legtöbb,amit tehetsz érte,hogy leszoktatod a cumiról.
Hogy mi lesz 10év múlva? Sokszor azt gondolom,hogy a 3pici dackorszakkal együtt kutyafüle a nagyhoz képest!!!(pedig ő még a light-osabb fajta)Máskor meg örülök neki,hogy kezd elszakadni tőlünk,alakul a sját véleménye,ízlése. Az bitos,hogy nem egyszerű!Már csak a saját érzéseim miatt sem.

Lilla!
Sokkal nehezebb a szocializáció!!!!!Olyanokra gondolok,hogy 1gyerekkel a legtöbb program (bababúszástól kezdve a kiránduláson át a bevásárlásig) sokkal könnyebben kivitelezhető.Nem kell,hogy apa is ráérjen vagy épp kedve legyen 1-1játszóházhoz vagy sétához.Nekem összehasonlítási alapom csak az 1 és 3közt van.De Dávid ennyi idősen,mint most az ikrek,már lényegesen több helyen járt,több mindent látott és kipróbált. Így szerintem sokkal érdeklődöbb,nyitottabb és a változásásokkal szemben sokkal elfogadóbb volt.
Pozitív: a gyerekekben sok olyan érzés ,képesség,mint várakozás, türelem, segítőkészség,sorban állás készsége,önállóság, kialakul nagyon korán. És mindig van motiváció a fejlődésre!Hisz ha a másik tudja,akkor én is azt akarom csinálni.Persze ez lehet + vagy - is.
Hirtelenjében ennyi jutott az eszembe.

Cat!
Hogy sikerült az ovis szülinap?

Ditke!
Szuper ügyes vagytok!És hogy apa is beszállt!!!Ez igen!
Azért szerintem (bár nem ismerem a férjed) nem bizti,hogy jól gondolod.Ha csak 1gyerek lett volna,sokkal kevésbé érezted volna szükségét annak,hogy a férjedre hagyd a gyereket.Elmentél volna vásárolni,fodrászhoz,orvoshoz stb. gyerekkel együtt.Így még kevesebb alkalom lett volna arra,hogy a férjed rákényszerüljön a babazásra.
Alkatilag olyan lehet ő is,mint az én uram.Mikor a Dávid született, szinte sose babázott vele.Mikor már beszélt és szobatiszta volt (kb. 2,5évesen),kezdett velke foglalkozni.Mert akkor már tudott vele mit kezdeni. A picik esetében a kényszer is nagy úr volt,no meg ő is kicsit "okosabb" lett,sokkal ismerősebb volt számára ez a terep.Így ő is bátrabb volt.
Szerintem ha nálatok lenne még baba,a férjed is teljesen másképp viszonyulna ahhoz a számára is már ismerős légkörhöz.

Kata!
Ezek a képek!!!Nekem az alvós nagyon tetszik.Olyan édesek ahogy fogják egymás kezét! :lol:

Edit

Kép

Kép
edit73

Ditke :)
Nagyon klassz a müvetek! Igazán kreatívok vagytok. :D

Viki :)
Én nem látom Johanna lábát olyan vészesnek. Tényleg jobban döl neki mint Olinak, de ez is relatív. Néha Olinak is úgy látom, hogy úristen, milyen a lába, néha meg teljesen normálisnak néz ki. :D

Én úgy veszem észre, hogy spontán sokat javul. De tegnap felvilágított minket az fejl.ped., hogy köze lehet hozzá annak, hogy Olival sokat tornázunk, a részképesség zavara miatt.

Annamari :)
Mi volt a nevtanban? Minket elküldött a Beszédfejlesztöbe egy felmérésre még Olival. De azt hiszem nem megyek sehová, mert Olinak már elege van a sok vizsgálatból. Az Ayrest még kijárom neki az alapozó terápia mellé, és elég lesz. Nektek mit mondtak, mikor van esély bejutni Ayres-re?

Tegnap voltunk a fejl.ped lánynál, alapozó terápia ügyben. Nagyon szimpi volt, szerencsénk van vele, mert azért vállalja el Olit, mert a legjobb barátnöm barátnöje, így hozzá fogunk járni magánúton. A lány iskolában dolgozik, alsósokkal tart alapozó terápiát, így ez a szakmája. Minden részképességet megnézett Olinál, teljesen tisztán látjuk, hol van elmaradása. Szerencsére a beszédnél nem sok, az intellektusánál semmi. 8) Kapásból megmondta, hogy sokat mászott kicsinek, és nem kúszott. :shock:

Edit :)
Annyira összecsengett a lány tanácsa a tieddel, hogy ihaj. Az ö kisfia is részképesség zavaros, és mellé van egy "táltos" lánya. Mondta, hogy ö akkor nyugodott meg a kisfiával kapcsolatban, amikor helyre tudta tenni azt, hogy lesznek területek ahol a kisfia akármilyen fejlesztés ellenére sem fog úgy teljesíteni mint a lánya vagy más gyerek, és ezeket a területeket elengedte (szintén az írás külalakot mondta, meg a helyesírást). Ott csengett a fülemben amit te mondtál Dáviddal kapcsolatban.

Viszont volt terület aminél Oli remekelt, és szerinte azt kellene nála kidomborítani, mert az lesz az erössége. Ott iskolás szinten teljesített már most 4 évesen. A tesztet 4 éves kortól lehet megcsinálni, ugye Oli hétfön volt 4 éves. Egy papíron mutatott egy pici geometriai ábrát neki, majd utána papírokon bonyolultabb ábrákat, amiben meg kellett keresni ezt a pici ábrát. Kapásból 2 másodpercen belül meglelte mindet. Nekem bizony nézegetni kellett vagy 30 másodpercig, mire megtaláltam. :shock:

Viszont gond van a beszédészleléssel, az egyensúlyával és a reflexei sem tökéletesek. Szóval van kezelni való rajta. :?

Cat
Kép
cateye

Kata :)
Nagyon édesek a képek! Tündéri az a két kis szöke pasas. :D

Lilla :)
Mindenképpen igaza van Editnek, hogy ikreknél sokkal nehezebb a gyerekeknek programot csinálni, foglalkozásra járni, ahol nincs segítség. Mondjuk van különbség 2-es és 3-as ikrek között. Azért 2-vel még én elindultam játszótérre, 3-al már Nettke nem, ami érthetö is. Kell a fokozott figyelem, állandóan frászban az ember.
Kicsit beszükülnek a lehetöségek ikrekkel, az elsö 2 évben.

Ja és nagyon házasságpróbáló az ikrek nevelése. Gyakori a felfokozott idegállapot, a kialvatlanság, fáradtság miatt, az ebböl fakadó vita/veszekedés, szintén az elsö 2 évben. Sokszor csak humorral lehet túlesni ezeken, legalábbis mi csak így tudtuk megoldani.

Összeszedem még a gondolataimat, hogy mennyiben más. 8)

Cat
Kép
cateye

Cat,

Memutizom milyen a csajszi keresztbeharapása :D !Bújj oda a képernyőhöz és nézd meg alaposan a felső fogsorát ill,baloldalon a fogakat fent.Látod?:

Kép

Edit,

Azért most nagyon szörnyű ez a visszabeszélés,nem fogadok szót,meg se hallom,amit mondanak.Mindig arra gondolok,hogy ennél már a kamaszkor sem lehet rosszabb. :lol:

Viki
civik77

Viki!

Dehogynem!!!! :twisted: Most még az eszéhez értik,amit mond és ráfogják,hogy gyerek még.10év múlva meg kerekre nyitják az emberek a szemüket és mondják,micsoda neveletlen ez a gyerk (és persze "szépeket" gondolnak az anyukájáról).Illetve bár a mondandójuk,a visszabeszélés nem változik,de a stílus,ahogy ezt előadják! :evil:
És mindig hozzáteszem,hogy én még nem panaszkodhatom,mert a Dávid ritkán nyilvánul meg ilyen negatívan.
Nem is olyan csúnya a harapása!Ilyenem nekem is van!!! :shock: :roll:

Cat!
Örülök neki,hogy más is ugyanígy látja.
Nálunk is a teszt mutatta ki,hogy vannak olyan területek,ahol Dávid 3-4évvel a kortársai előtt jár (van olyan is,ahol 2-3évvel lemaradt).Ez nagy kapaszkodó,mert tudja az ember,hogy melyik irányba terelgesse a gyereket.
És az is nagyon fontos,hogy azokat a dolgokat,amikben sosem lesz jeles,ne erőltessük.Csak egy csomó időt elvesz azoktól a dolgoktól,amikben sikerei lehetnek.
Nektek most annyi dolgotok van,hogy minden lehetőséget használjatok ki,ami fejlesztésre ad lehetőséget (persze csak amíg Oli is tolerállja ezt).Mellette meg találjatok neki a következő 2-3évben olyan sportot vagy bármilyen kézműves ill egyéb foglalkozást,amiben tényleg örömét leli.Mert ezek az általa választott elfoglaltságok segítik át a fejlesztés sokszor monoton,unalmas,fárasztó napjain.

Annamari!
Mi volt nevtanban?Gyere,mesélj!

Edit

Kép

Kép
edit73

Köszi szépen Ditke, Edit, Cat!!!

pont ilyesmikre gondoltam. Úgy döntöttem, h csak anyukákkal veszem fel a tesztet, tehát az ő szempontjaik kellenek nekem a kérdésekbe. :) Az most önzően 8) midegy, h a gyerekeknek mi előnye származik az ikres létből. 8) NEKÜNK miért jó, h ikreink vannak? :D

Ditke

Tetszik a gondolatmeneted. 8) Na, majd a vizsgálatból remélhetőleg kiderül, h hol segítenek többet az apukák az egykéknél v az ikreknél. 8)

Cat

Nagy gratula Olinak amiért ilyen ügyi volt a tesztnél!!! Azért ez nagyon nagy dolog, h ilyen szépen kooperál, az meg külön szuper, h egyes dolgokban milyen ügyes! Ez egyébként így szokott lenni? Akiknél részképesség zavar van, ott mindig van olyan terület, ahol viszont kiemelkedően teljesít? Mik Oli erősségei, kíváncsi vagyok nagyon! Oké, hogy volt ez a geometriai feladat, de ez milyen képességet vizsgált- nem tudom most hova tenni, h akkor milyen foglalkozást javasolnának Olinak. Erről is volt szó? Hogy a fejlesztésen kívül mit érdemes vele játszani, mit érdemes ajándékozni neki, amiben tényleg örömét leli? V ez még túl korai? :oops:

Viki

Továbbra is nagyon tetszenek a gyerekeid x láb és fogsor ellenére is. :D Mikor van a szülinapjuk és hol laktok? Írj még magatokról!

Ditke

Jók a figurák, mi is csináltunk velük múlt héten. Csak az a baj, h olyan durván játszottak velük, h a fogpiszkálók megadták magukat. :(

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Lilla!
Ez így most egy kicsit durva lesz,de igaz :twisted: :
a részképességzavar a hülyék és a zsenik "betegsége!!!!
Ez annyit jelent,hogy ezek a gondok jellemzően a 75alatti IQ-val és a 110felettivel rendelkező gyermekek/felnőttek problémája.
Szóval az átlagos inteligenciával rendelkezőlk között nem nagyon találnak ilyen gyerekeket.
A magas intellektusú gyerekek úgy tudnak kompenzálni,hogy valamely terülten messze kiemelkedőn teljesítenek.Ha külön-külön mérnek/vizsgálnak bizonyos dolgokat(logika,analízis stb.),rögtön kijön,miben nagyon jók.
(alacsony intllektusú gyerekeknél ez másképp működik)
Ezek miatt is érdemes részletes tesztet csináltatni (kérni,ha mód van rá),mert ez szerintem nagy kapaszkodó az ilyen gyerekek szüleinek.
Ti meggyógyultatok?Járnak a pörcök oviba?

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok,

Kata,

Nagyon cukik a fiúk! Természtetesen nekem is az alvós kép tetszik legjobban :)

Edit,

Az anyósom és a körzeti doki is az influenza oltás mellett van. Most novemberben egy tök új vakcina jön ki, ami sokkal nagyobb védettséget ad a vírusok ellen. Úgyhogy én úgy döntöttem, hogy beadatom a skacoknak.

Lilla,

Szóltam Árpinak, remélem, majd utánanéz neked a szakirodalomnak.

Búcsúzom is, mert ma este 10-ig dolgozom bent az irodában, és ellep a munka :( (de legalább nem ingyen...)

Detti

KépKép
kiliman

Lilla :)

Ennyire előre nemm mentünk, hogy miben lehet Oli később kiváló, tehát mire lesz jó ez a geometriai látásmód. Már csak azért sem, mert nem lehet, tudni, hogy a terápia még mit tud nála kezelni, miben lehet a gátakat visszafejleszteni, merre fog irányulni a spontán fejlődése, milyen területek indulnak be.

Annyit mondott, hogy a beszédészlelése nagyon rossz, de ez könnyen kezelhető kb. 1 éves terápia. Ezt úgy mérte le (én csak hallottam, nem láttam a feladatmegoldást, nem lehettem ott), hogy olvasott neki mesét, és megkérte Olit ha a kutya szót hallja a mese közben akkor tapsoljon. Persze elhangzott vagy 10-szer az a szó, hogy kutya, de egyszer tapsolt. :roll: De például a képek összehasonlítása (egyforma-e a két kép) az baromira ment neki. Szóval inkább vizuális típus.

A memóriája is elég jó, maximális pontot kapott rá. De például nem tud gugolva járni (törpejárás), egy lábon ugrálni stb. De mondjuk az utóbbiakat most kezdik a kortársaik is.

Detti :)
Megérkezett a szajré? :D

Viki :)
Én csak két gyönyörü gyereket látok!!!!! Olyan szépek!
Hol készült a kép?

Látszik kicsit, hogy Johanna alsó állkapcsa kintebb van, de a fogak kuszaságát én nem látom. :oops:

Merre laktok egyébként?

Minden fiú jár oviba a kicsik közül? Rendben vannak egészségileg?

Cat
Kép
cateye

Cat!
Most járnak a fiúk oviba mindhárman,de taknyosak-köhögnek.(sőt a Dávid is beszállt a "csapatba").Ráadásul egyfolytában bepisilnek a picik a hétvége óta.
Tudod,mi jutott eszembe Oli beszédészleléséről?Ő tuti jól hall?Ti voltatok mostanában hallásvizsgálaton?
Nálunk az oviba csinálnak minden gyereknek (nekünk még nem volt)Olyan módszerrel,hogy a fülébe dugnak valami kis prütyköt és különböző frekvencián adnak be hangot. (ezt csinálták 3hósan is nekik)
Azt mesélték az óvonénik,hogy egyre több olyan gyerek van,akiknek a beszédészlelési problémái abból adódnak,hogy az arcüregben, hallójáratokban 2-3centi vastag lerakódás van. Ez a fekve cumisüvegből ivásból,a helytelen orrszívózásból,orrfújásból adódik.
Nálatok nem lehet ilyen gond?

Detti!
Igen,most én is ezt hallottam az új oltóanyagról.Nagyon ajánlják a gyerekeknek is,de csak pneumococus ellenivel együtt.
1-2nap múlva mennem kell a dokinénihez.Addig még gondolkodós a dolog!Már ott van az ingyen oltóanyag az orvosoknál. Meg kellene gyógyulnunk,aztán őszi szünetben talán meg is kaphatnák.
ÁÁÁ!Totál határozatlan vagyok ezzel kapcsolatban.

Edit

Kép

Kép
edit73

Nem ez a gond nálunk, a hallásával semmi gondja. Nézték neki 3 hósan meg 2 évesen is. Tényleg a beszédészleléssel van gondja.
Ez a száj hipotóniájából fakadhat nála. Rosszul artikulál, nem jó helyen képzi a hangokat. Rengeteget beszél, de sokat magában, csak mondja a magáét, nem párbeszéd formájában, és rengeteget kérdez. Ez mind tipikus beszédészlelési tünet.

Még kedden megcsinál vele a lány egy ilyen tesztet, de nagyon ez a gyanú. A fejl. ped szerint sem a hallásával van a gond, tipikus beszédészlelési tünetei vannak. Kívülállónak olyan mintha figyelemzavaros lenne, többször el kell dolgokat mondani mire eljut a tudatáig. Na de nem mindent, van amire elsöre reagál, ami érdekli. 8)

Cat
Kép
cateye

Sziasztok!

Először is utólag kívánok nagyon boldog szülinapot meg utószülinapot és mindenféle szépet és kedveset az ünnepelteknek!

Elnézést, hogy nem reagáltam még a kérdésetekre, de tényleg fut a ház, mert parkettáztak ma a kisszobában (a férjem sikeresen eláztatta), és minden bútorunk ebben a szobában. Csütörtökön meg rögtön apumhoz mentünk vidékre a hétvégére, úh nem tudtam írni.

Szóval a nevelési tanácsadóban nem történt semmi különös, semmi olyan, amire ne számítottam volna.

Azt mondta a nő, hogy nagy kő esett le a szívéről, hogy fejlesztik már máshol a gyerekeket, mert sehogyan sem tudta volna most besuszterolni. Na, és hogy az önkormányzat eleve csak egy felé fizet fejlesztést, úh nem is mehetnénk oda akkor sem, ha lenne hely.
Mindenesetre megnézettem a fiúkat a magam megnyugtatása végett. Alaposan meg is nézte őket, persze egy csomó dolgot nem tudok, mert én kimentem egy időre az egyik gyerekkel, amíg a másikat vizsgálta. Az eredményről annyit, hogy helytállónak ítélte a beszédvizsgáló diagnózisát, és mondta, h nagyon jó az a fejlesztés a fiúknak, amit kapnak.
Különben részképességekre nem nagyon tért ki, azt kiemelte, hogy Ádámnak kegyetlenül rossz a ceruzatartása, de azt nem mondta, h ne rajzoljon. Illetve a figyelmét nehezebb volt lekötni. De leginkább el volt ragadtatva tőlük (nem is tudom, hogy itthon miért nem tudnak olyan tündériek mint máshol).
Leginkább a figyelem fenntartására mondott pár dolgot, hogy hogyan próbálkozzak, és amin meglepődtem, hogy azt mondta a beszéd kapcsán, hogy amikor autózunk, akkor ne beszéljek a gyerekekkel (persze ha kérdeznek, akkor válaszoljak) csak a beszéd kedvéért, hanem törekedjek arra, hogy mindig lássák a számat amikor beszélek.
A beszédértéssel nálunk nincs gond, mindent értenek.
A terápia hosszára mindenhol azt mondták, hogy iskolás korukig nagy valószínűséggel tökéletesen rendbe fognak jönni, de szerintem azért, mert általában így van másokkal is.

Írásos véleményt nem kaptunk, gondolom, lesz majd az is, ugye?
És elküldik, vagy ki kell majd kérnem, ha látni szeretném?

A héten voltunk 8. alkalommal a beszédjavítóban, és magam sem hinném, ha mondanák, de már most látok előrelépést náluk szinte minden téren.

Az ovival kezdünk megbarátkozni, a fiúk egyre kevesebbet tiltakoznak reggel, az óvónők meg hipp-hopp normálisan kezdenek viselkedni. Tisztasági csomagot most nem kellett vinni, azt mondták, mindig szólnak, hogy miből mennyit, ha van készleten, akkor nem kérnek. Ez így barátságosabb.

És ma végre beszéltünk pár szót a gyerekekről is, kérdeztem, h kivel játszanak. Erre mondták, hogy teljesen más a "baráti" körük, mert a két gyerek is teljesen más. Ádám választ, Gergő meg csapódik. És tényleg, ebéd előtt vittem ma a kölköket, Ádám köré rögtön gyűltek a gyerekek és mentek utána, Gergő meg odament a bölcsiből ismert kisfiúhoz. Na, és egy kislány is van (szintén bölcsis volt), akivel kézen fogva szoktak járni:)
És van egy nagyon helyes idősebb dadus néniük, sokat bolondozik a gyerekekkel, látszik, hogy szereti őket, szóval alakul. Remélem, ennél rosszabb már nem lesz.

Lányok!
A szakdolgozatomat a megkésett beszédfejlődésű gyerekek kommunikációjáról és nyelvi fejlődéséről írom, még nem fix, hogy hogyan, de aki érintett benne, attól szívesen veszem majd a segítséget. A konzulensem javaslatára lesz benne egy kis ikres rész is, még ez sem tiszta, hogy milyen vonatkozásban, de számítok rátok én is:)

Lilla!
Szemcsit ne sajnáld, én 7 éves korom óta vagyok szemüveges, és amióta normális keretet kaptam (nem sztk és én választhattam ki), szívesen hordtam. Ma már erőteljesen foglalkoztat a műtét gondolata, mert a szemcsim nem tökéletes és nem is lehet az, de mindig is szerettem szemüvegesnek lenni.

A szakdolgozatod kapcsán már nem emlékszem, de csinálsz kérdőívet, amit ki kell tölteni? Vagy kvalitatív módszerekben gondolkodsz?

Brigi!
Én is kíváncsian várom Emese fényképét. A nagyokat is szívesen nézegetem. :)

Cat!
Megnéztem a képeket, nagyon szépek a fiaid, és olyan nagyok!
Ne haragudj, lehet, hogy már írtad, de kettejük közül melyik a domináns?

Jaj, és mi ez a beszédfejlesztő? Ezt nem ismerem.

Viki!
Fogacskákhoz nem értek, de ránézésre szerintem kinőhető. Különben meg nagyon szépek a gyerkőcök.

Mindenkitől bocsánat, akihez nem szóltam külön ma este, de most egy kicsit hulla vagyok, és nincs erőm visszanézni, h kinek mit szeretnék.

Kata!
Kézenfogós kép nagyon cuki, tündériek a kicsik! Az enyéimnek is van egy ilyesmi képük, ők a kezüket, lábukat keresztbe rakták egymáson. Akkor 7 hónaposak voltak.

Jó éjt mindenkinek

KépKép

Kép
bannamari
Budapest XIII. kerület

Sziasztok!

Cat, Annamari!

Azért az nagyon jó, hogy van lehetőség ilyen korán elkezdeni a gyerekek fejlesztését. Régen nem volt semmi ilyesmi gondolom, csak ha már nagy baj volt. És tök jó, hogy ezt a lányt is megtaláltátok, elmondásod szerint sztem tök jól csinálja a dolgát.
Amit írtál Oliról, a sok beszéd, de nem jó hangképzéssel és rengeteg kérdéssel, mintha Gergőről írtál volna. Persze nem mondom, h nálunk is baj van, de már annyit írunk ezekről a dolgokról, hogy én is kérek időpontot HRG-re.

Totál kivagyunk Gergő műsoraitól. Rájöttem, hogy a dackorszak + a cuminélküliség együtt brutálul jön ki rajta. nem írtam, csak akik mellettem ültek, azoknak meséltem, hogy az orrmandulaműtét után közölték, hogy a műtét után nem kaphat cumit, nem szívhat, vákumot csinál a szájában.....stb Persze ez engem váratlanul ért, nem készültem fel erre és szegény Gergőt sem tudtam felkészíteni rá, aki totál cumis volt. Ha tudom, előtte elveszem tőle pár hónappal. No mindegy, végül is megértette, hogy a torka miatt nem szabad, dr. bácsinál van a cumi...stb. Viszont azóta itthon szinte minden éjjel kel, nem a cumit keresi, sztem nem tudja h a cumi az ami hiányzik neki. A elején éjszaka hisztizett, fekve toporzékolt és bármit kérdeztem tőle mit szeretne, mindenre nemet ordított hisztizve. Lassan elmúltak ezek az éjszakák, most már csak mocorog és olyan nyugtalan, délután sokkal nehezebben alszik el, általában 1-1,5 órát vergődik az ágyban mire elalszik. Szóval küzdünk vele rendesen. Jó lenne ha lenne valami neki, ami megnyugtatja, ami a cumit pótolja. Egyébként azóta sem kereste.
Végül is azért jó, mert leszokott a cumiról.

Ja és beléptünk a taknyosok körébe, Vendel náthás és köhög, éjjel alig aludtunk. Persze azért képes volt reggel 7-kor kipattani és játszani menni. Így ma mentünk bölcsibe, holnap már úgysem megyünk, mert anyóshoz viszem őket délelőtt. Remélem hétvégén jobban lesz.
Gergőnek viszont totál jót tett a műtét, ő már rég beteg lett volna, Vendel kb. fele annyit volt beteg, mint Gergő régen. Aztán elmúlt a nyálfolyása, ami dőlt belőle, ezenkívül egy csomoszór csukva van a szája, amit sosem tudott megcsinálni. Úgyhogy nem bántam meg.

Viki!

Én sem látok kusza fogakat csak egy kis előreálló állkapcsot, de sztem simán helyrejön magától. Bőven van még időtök.

Annamari!

örülök, hogy rendeződik az ovi, nem lett volna túl jó 3 évig ilyen lehetetlen állapotban oda járni.

Lilla!

Majd küld a kérdőívet. Egyébként nálunk Attila maximálisan segített a fiúknál. Kénytelen volt!!! :D Ő is kelt velem éjjel, felváltva pelusoztunk + ő fürdetett mindig. Szóval mi mindenen megosztoztunk a feladatokban. Bár tény hogy napközben dolgozott, akkor ugye nem tudott segíteni, de hétvégén övé volt a java.

Edit!

Jobbulást a fiúknak. reggel sírnak még vagy már az is elmúlt?

Brigi!

Az oltás téma, tudod, hogy az a dög drága pneumococus elleni oltás 2 éves korig ingyen van? Azt hiszem idén januártól...., bár Eme még kicsi, de jövőre....

Influenza oltást én sem tudom, de én is megkérdezem a dokinéninket. Én 50-50%. Bár inkább a nem felé hajlok. Fogalmam sincs.

Detti!

Azért a munka is egyfajta kikapcsolódás a gyerekek mellett, nem? Nekem tuti az lesz.

Kata

Kép
kateduo

Ja és múlt péntek óta nálunk is van bepisilés a böliben. Minden nap valaki. 2 napig Vendel, 2 napig Gergő. Kíváncsi vagyok a mára....

Kata

Kép
kateduo

Cat,

Megkaptuk a cuccost! Nagyon tetszenek, és értem, hogy miért lett kicsi a fiúkra... Egyébként szerintem ez direkt ilyen fazon, nyilván nem a -10 fokra találták ki.
Ja, és a skacok nagyon örültek Zoli meglepijeinek is!

Később írok még, de most dolgoznom kell :roll:

Detti

KépKép
kiliman

Sziasztok :)

Annamari :)
Olinak a beszédértéssel semmi gondja, a beszédészleléssel van. Ez két különbözö dolog.

A nevtanból akkor kapsz szakvéleményt, ha kéred, mert valahová kell. Például ha az ovoda kéri, vagy a beszédjavító. Egyébként ne gondolj nagy dologra, egy 4 soros valamit kaptunk. A BHRG jobbat állított ki.

Örülök, hogy az ovival egyenesbe kerültök!

Nálunk Samu a domináns egyértelmüen. Ö olyan mint Ádám, hogy vezéregyéniség, Oli meg olyan mint Gergö, hogy csapódik. Csak nem mindig jó helyre. :?

Megjött a pénz is, köszi. Nekünk nagyon kicsi volt a sapi, a kesztyüt meg egyáltalán nem tudták használni. De tényleg nem egy téli dolog, inkább öszi, tavaszi. Rendeltem helyette másikat. Mondjuk már 420-ért hozza a Timi a HUF gyengülés miatt, de ez érthetö is. Viszont gyönyörü dolgokat kaptunk megint aNextböl, a gatyák zseniálisak. Mindig nadrág hiányunk van.

Kata :)
Tudod én is írtam az állandó müsoráról Olinak. Aztán egyik napról a másikra ez elmúlt és csak a normál dackorszakos tiltakozás van minden reggel. Rájöttünk, hogy azért volt a brutál hiszti mert rossz volt a közérzete. Fájt a torka, taknyos volt. Gergönél nem ez van?

Képzeljétek már az oviban sincs hiszti, csak kis vonakodás, aztán integetnek, hangosan köszönnek, és már szaladnak is be. Nagyon örülök neki!!!!

Jobbulást a fiúknak. Nekünk 4 napig volt takony és köhögés mentesség. Aztán most éjjel már megint köhécseltek.

Pedig tegnap volt az oviban szülöi és megdícsérték a kölköket, hogy elég egészséges kis csoport, szinte senki sem beteg soha, pedig 24 gyerek van (17 fiú és 7 lány). Dícsérték a szülöket is, hogy milyen kis önállóak a gyerekek, szinte semmi dolog nincs velük, mert mindent maguk akarnak csinálni.

Viszont szóltak, hogy otthon hagyjuk, hogy a feneküket maguk töröljék ki, mert az oviban sincs segítség. Hát este Samu gatyája tiszta kaka volt, a nagy önállóságban. :evil: :twisted: :x Mondtam neki, hogy legközelebb ordítson torkaszakadtából, hogy jöjjenek kitörölni neki, addig amíg nem mennek.

Cat
Kép
cateye

Cat!
Köszi!
Nagy megkönnyebbülés,hogy lassan elmaradnak a hisztik,ugye?
Nálatok is mennyi fiú van!nálunk 16fiú+8lány.
Milyen érdekesek ezek az ovik!!!Persze hogy hagyom neki,hogy kitörölje!Ha akarja!(de ha nem?)De akkor is leellenőrzöm,nem?Az nem fog menni egyik napról a másikra.(mondjuk nálunk ilyen még nincs az oviban) Viszont itthon az enyémek nem is hajlandóak wc-be kakilni (de bilibe pisilne se)!Ha meg elmegyünk valahová vagy az oviban,simán végzik a dolgukat a wc-be.
Képzeld,nálunk az oviban a csop.szobában van légtisztító!(valamelyik szülő bevitte).Plusz fújnak be valami sprayt napközben rendszeresen (talán eukaliptuszosat).És még valami gyógynövényes krémmel be is kenik az ottalvós,taknyos gyerekek orrát+mellkasát alvás előtt (erre kértek külön engedélyt a szülőktől szülőin).Ezeken totál le voltam döbbenve! :shock: :D
Én is láttam az ikresen,hogy árulod a fiúk új sapiját.Remélem,nincs azért nagyon elméretezve,mert most rendeltem a Dávidnak.Annyira odavolt egy ronda koponyás sapi+kesztyűért. Igaz az övé 14-16éves méret.Az mondjuk nála már nem gond,hogy nem vastag,mert tényleg csak nagy szélben vagy irtó hidegben teszi fel.

Kata!
Nincs már műsor az ovi miatt sem itthon,sem ott.Totál beszoktak.Az első hét volt csak ilyen.
Viszont ha fáj a torkuk,akkor éjszaka,ha megébrednek,enyimek is műsoroznak és semmi nem jó nekik.Olyan vigasztalhatatlanul sírnak.Meg sokszor reggel is.De ezt én is a torokfájásra és a rossz közérzetre fogom.

Annamari!
Ezek nagyon jó hírek!Látod,mennyit jelent nekik egy kis célzott foglalkozás. Mire suliba mentek,már meg sem mondja senki a fiúkról,hogy 3évesen még lemaradásaik voltak.Ügyik vagytok!Csak így tovább!

Egy kis tipp,ha nagyon megakadtok a gyógyulásban:
A Dávidnak most a köhögésére nem akart semmi használni(5féle gyógyszert is használtunk).Napközben nem igazán köhögött,de ahogy letette a fejét,be sem állt a szája.Olyan igazi,mély,ugatós köhögés volt,amitől nem csak ő nem aludt,hanem én sem (sőt sokszor a tesóit is felköhögte).Nagyon idegesítő volt,mert egyikünk sem tudott pihenni. (picinek ő is kruppos volt,de már évek óta nem volt ilyen gondunk).
Meséltem 2napja az anyunak,hogy kivagyok fáradva ettől a nemalvástól,meg mennyire idegesít,hogy mi van a Dáviddal. Ő mondta,hogy próbáljunk meg sós vízzel gőzölni,hátha segít.Első gőzölés után kevesebb köhögéssel vészeltük át az éjszakát. A második alkalom után pedig végigaludta az éjszakát.Tuti,hogy ez hatott neki,mert már semmilyen gyógyszert nem kap.

Edit

Kép

Kép
edit73

Csak gyors bekukk: megvagyunk, az ovival elég jól haladunk (ma már egész délelőtt egyedül voltak ott, és ott is ebédeltek), ma du. volt a kispajtis szülinapi zsúr, úgyhogy...

Igyekszem magam utolérni és beszámolok majd minden történésről.

Csá, Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Kedves ikres szülők!

Engem ezen a héten ijjesztettek meg, hogy pocaklakóm nem magányos harcos immár, hanem ketten vannak. Amitől önnmagában nem is aggódnék annyira, de a kislányom alig lesz 2 éves mire testvérkéi tavasszal megérkeznek.
Ha ráértek egy kis biztatást és némi jótanácsot osztani nekem, akkor nagyon szvesen venném. Miben kell másképp készülni az ikreknél mint a nem ikreknél? Azon kivül, hogy dupla babakocsi, babaruha, pelenka...
Előre is köszönöm a segitséget.

Zamat
zamat

Zamat,

Üdv itt nálunk! Háát, az első sokk után már csak nagyobb sokkok következnek :lol: Nem tudom, hogy milyen egy gyerek után ikreket várni (Meme és Edit inkább tud erről mesélni), de valószínűleg nem lesz könnyű.
Ha az első hat hónapot túléled - és miért ne tennéd -, akkor utána már egész könnyű a helyzet. Az biztos, hogy a legnagyobb segítség saját magadnak, ha majd kialakítod a napirendet, amit valahogy majd össze kell egyeztetned a nagyobb gyerek napi ritmusával. Azért ő is elég kicsi lesz még...Minden segítséget el kell fogadni és kérni is kell!

Mennyi idősek a pocakosok?

Edit,

Ezt a sós vizes dolgot simán el tudom képzelni, hogy működik. Nem hiába kevés a náthás és allergiás ember tengerpart mellett. Bernát a nyaralásunk előtt egy nappal kezdett nagyon köhögni, megérkeztünk a tengerpartra, és minden nélkül el is múlt neki tök hamar.

Kata,

Én szeretem a munkámat nagyon (főleg 6 órában nagyon király :) ), úgyhogy nekem valóban kikapcsolódás. Most baromi sok a meló, mert pályáztatási időszakunk van, úgyhogy itthon is szoktam esténként 1,5 órát dolgozni, de szerencsére szabinak kivehetem a plusz órákat.

Brigi,

Nem teszel fel képeket a lányokról? Hogy vagytok?

Nem tudom, hogy írtam-e már, de járunk úszni. Már voltunk háromszor, és nagyon jónak tűnik. Egy héten kétszer van (pont aznap, amikor a torna, úgyhogy a tornáról lemondtunk). Bernát tök fegyelmezett, végig azt csinálja, amit mondanak neki, Ambrus viszont tök szétszórt (amilyen valójában is - tiszta apja), de vele sincs gond.
A tanáruk szerint májusra átússzák a medencét mindenféle segítség nélkül:roll: Na, erre kiváncsi leszek!

Detti

KépKép
kiliman

Zamat

Kb 2 éve volt itt egy lány, Vikta, akinek ugyanígy születtek az ikrei. Túlélhető. :P De tuti brutál lehet. :shock: Talán próbáld visszakeresni az ő írásait, vagy privizni neki, hátha még megnézi néha. Szerintem legjobban ezt olyan tudja, aki volt már ilyen helyzetben.
Ami tuti, hogy kb a 4.-5. hónaptól nem lenne célszerű sokat emelgetned a kiscsajt...
Miután megszülettek: készülj fel a fokozott alváshiányra, kimerültségre, a hormonok ugye duplán tombolnak, szal az ikreseknél a baby blues sokkal gyakoribb. 2-vel sokkal nehezebb kimozdulni, programot szervezni, amit 1 gyerekkel kényelmesen el lehet intézni. Erről majd Brigi is tud írni, neki most lesz összehasonlítási alapja az 1 babával. A kislányodat már most próbáld minél nagyobb önállóságra szoktatni minden lehető dologban, akkor nem lesz neki akkora sokk a tesók születése. Na jó, ez így nem igaz, de legalább sok mindent megcsinál egyedül és akkor ha lesz egy kevés időd nem kiszolgálni kell őt, hanem foglalkozni tudsz majd vele.

Ami még eszembe jut, hogy ikrekkel érdemes megvenni a "mindentudó" babakocsit, etetőszéket, elektromos hintát, iprai fejőgépet bérelni- mert minden praktikus dolog nagyon sok időt, energiát spórol meg. Ikrekkel tuti van értelme a vázra csatolható hordozós babakocsinak- én 1 évig szenvedtem a 2 hordozóval amíg kicipeltem őket a kocsihoz, sokkal könnyebb lett volna felrakni a bbkocsivázra és kitolni őket. Ja, azt már sokszor megbeszéltük, h ikrekkel a jogosítvány és kocsi hatalmas segítség-rengeteg helyre képtelenség egyedül BKV-val elvinni őket- hát még 3-at! :shock:

most jön a biztatás: általában annyira cukik ketten együtt, hogy ha van egy kis időd megállni és csodálni őket, akkor tudod, hogy minden szenvedést megérnek. Ikres szülőnek lenni sztem egy nagyon különleges állapot, az ikreket MINDENKI észreveszi az utcán, senki nem megy el szó nélkül mellettük. Ez hülyeségnek hangozhat, de az a sok dicséret amit séta közben begyűjtöttem velük, annyi pozitívumot adott egész napra, hogy anélkül sokkal nehezebb lett volna kibírni estig amíg a férjem hazaér. Egyszerűen kihúzod magad még akkor is, ha már a beleden jársz a fáradtságtól. :lol: És elég hamar már a gyerekek is érzik, hogy különlegesek és még produkálják is magukat. :wink:

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Zamat!
Elöször is nagy-nagy gratula a pocaklakókhoz!

Ha azt hiszed,ismerős világba (egy újabb terhesség) csöppentél,felejtsd el!!!!Minden más lesz,mint egy babával volt.
Az első jó tanácsom számodra: tanulj meg segítséget kérni és elfogadni!Ne akard mindenáron bebizonyítani,hogy neked megy egyedül is!!!!(menne,ha muszály lenne!de ha nem az,akkor ne szégyeld elfogadni mások segítségét)
Viszont cserébe már a pocakos hetek alatt átérezheted a fokozott "szeretetet"!Ebben az esteben biztosan igaz,hogy 2gyerek=dupla öröm,dupla szeretet.De minden apró simogatásért,apró összebújásért meg kell mindannyiotoknak küzdeni (ez nem olyan magától értetődő,mint eggyel).
Mivel 2kezed van,sok mindent meg tudsz oldani egymagad!Azt hogy mindeközben a harmadiknak,a kislányodnak folyamatosan beszélned kell majd,már csak hab a tortán. :wink: Olyan hamar megszokod majd,hogy már csak azon csodálkozol,hogy pár hónapja miért tűnt ez kivitelezhetetlennek! :roll: :wink:

Kicsit mesélj magatokról!Meg inkább kérdezz konkrétan,hogy mi nyomaszt,mit nem tudsz!!!!Úgy talán mi is könnyebben tudunk segíteni!
Látogass el az ikresek.hu-ra is!Ott is kaphatsz néhány hasznos tanácsot.Ráadásul kiadás előtt van egy könyv,ami leendő ikres mamiknak,papiknak próbál hasznos tanácsokat adni (ikresek-ről 4csaj hozta össze).

Detti!
Irigykedem az úszás miatt. Ez mindenképp nagy lehetőség a gyerekeknek!Mind fizikálisan,mind egészségileg nagyon jó dolog!Ha meg még élvezik is,akkor triplán megéri az árát.
SOK BOLDOGSÁGOT BERNÁTNAK ÉS AMBRUSNAK!!!
Te meg majd gyere és mesélj,milyen volt a buli!

Edit

Kép

Kép
edit73

Sziasztok!

Eloszor is koszonom a valaszokat. tul gyakran nem tudok gephez ulni, de mar az is nagy segitseg, hogy kiknek az irasait fussam at elso korben. Ezert ha veletlen valamire mar volt valasz es en milliomadszor kerdezem meg, mert meg nem jutottam odaig, hogy elolvassam, kerlek ne vegyetek zokon.
magamrol annyit, hogy pesterzsebeti kertes hazban lakunk, 13. heten jarunk, kislanyom 22 honapos. Nagyszulok igenybevetele elegge lehetetlennek tunik nyarig, mert dolgoznak, az en edesanyam nem tud mozogni, anyosom meg el kell lassa a 86 eves edesanyjat es videken el raadasul. de paedgogus reven nagy nyari szunete van igy ha birom nelkulozni a nagylanyt akkor par hetre/honapra elkuldhetem nyaralni. Bar nagy a csalad leginkabb a nagynenikre szamithatunk, akik szinten dolgozo emberek, igy max napi 1-2 ora talan...
kerdeseim:
Ti kiktol kertetek, kaptatok segitseget?
Hol szultetek? (Melyik korhaz, mennyire fontos hogy legyen PIC)
Mennyivel kellett hamarabb befekudni a korhazba, mikor engedtek haza?
Mennyire jellemzo a csaszarozas? (En nem szeretnek, igy az erdekelne inkabb, hogy kinek sikerult elkerulni es minek koszonhette)
koszonom a valaszokat.

Zamat
zamat

Ambrus, Bernát,
boldog szülinapot!!!!!!!

Zamat, üdv az ikres mamik körében!
Szerintem ne izgulj, csak lelkileg készülj fel, hogy sok lesz az elején, nehéz lesz, de megéri!! És túl lesztek rajta, csak napról napra, szépen, aztán lassan elkezded majd élvezni is :D
Én a Margitban szültem, de ott (amennyire tudom) jelenleg nincs szülészet sajna. Pedig jó hely volt, jó PIC-cel, jó dokival.
Sztem PIC jó, ha van, de nem feltétlen lesz rá szükség. Nekem császár volt, de ugye itt 3 baba volt benn. Normál esetben nemigen kell korábban befeküdni, de volt itt rá példa, hogy nem normál eset volt.. (én ebben nem vagyok mérvadó megint. én 32.-en feküdtem be, és 34.-en szültem amúgy)

Edit,
nektek nagyon klassz ovitok lehet!!!
Ezt az eukaliptuszos bepárologtatást nálunk is fogják hálistennek majd csinálni, meg citromolajasat, mert állítólag fertőtlenít.

Natuson 2 nap alatt átfutott a hányós vírus a héten, egyelőre ennyivel megúsztuk.. kopp-kopp.

Jobbulást a betegeknek!!

Kép
nettke

Sziasztok!

Megkértük apukánkat, hogy mesélje el történetünket mindenkinek, hogy tanuljanak belőle és ne járjanak úgy mint mi...

Kép

De, hogy végeztük ennyi idősen a fegyházban? Elmeséljük!

Ez a nap kicsit más volt mint a többi, ezt mi is jól tudtuk...
A torta és az a sok gyertya az oka mindennek...
Kép
Azt kívántuk, hogy váljon valóra az ajándékunk.
Kép Kép

A következő pillanatban egy igazi helikopter előtt voltunk
Kép
de az nem indult, uh. egy repülőgépet kötötöttünk el,
Kép
majd egy rendőrautót,
Kép
és találtunk benne gumibotot és egy palacsintasütőt, amivel integettünk egy kicsit az Erzsébet-hídon
Kép
és máris tünteő-hídfoglalónak néztek (lehet, hogy ez csak a családnevünk miatt volt :)).

De minden jó, ha a vége jó és merjünk nagyot álmodni, meg minden...
Kép Kép

Jó éjt!

KépKép
kiliman

Kiliman!
Imádom a sztorit! BOLDOG SZÜLINAPOT A SZÉPSZEMŰ SRÁCOKNAK!

Zamat!
Üdv köztünk! Hú, jó sokat kérdeztél, de Te tedd nyugodtan. Szerintem ennél jobb fórumot nem találsz a kérdéseidnek! Itt aztán van gyakorlati tapasztalat bőven! ;-)

Szóval, nekem 3 éves vegyespárosom van. A SOTE II-n szültem (akkor volt ott PIC, most fogalmam sincs róla, hogy van-e.) Ha már lehet választani, akkor fontos a PIC, mert ikerbabáknál bármi lehet és az utazás, az mindig kockázat, na meg ha esetleg kell nekik PIC, akkor nem vagy velük egy kórházban. A 39. héten szültem császárral, mivel Bence keresztben feküdt, és így veszélyes lett volna a normál szülés. Amúgy nekem sima ügy volt a terhességem: nagyon örültem neki, hogy ikrek (már tini korom óta mondogattam, hogy nekem ikreim lesznek), összesen 3X hánytam, és összesen némi magas vérnyomással küzdöttem a huszon valahanyadik héttől, de kaptam némi gyógyszert, és simán kezelni lehetett. Én vállaltam volna a normál szülést, de mivel nem nagyon volt más választásom....az, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy normál módon szülhess, én nem tudom megválaszolni, mert szerintem ez nem választás kérdése sok esetben, hanem sokkal inkább az adott helyzet befolyásolja (babák állapota, fekvése, Anyuka állapota, orvos paraszintje stb). Amúgy szerintem ez ugyanígy van a korábban kórházbafekvéssel is. Ha indokolt, akkor menni kell, de amúgy szerintem nem "előírás". Kicsit úgy érzem, hogy van doki, aki fél az ikerterhességtől, és jobb félni, mint megijedni alapon befekteti a kismamát...szóval egy szó mint száz, szerintem bízz magadban, válassz jó dokit és kórházat, egyeztess sokat a pocaklakókkal, és ha úgy érzed, akkor pihenj...ja, és ne feledd az ikertéma olyan, mint a foci, az építkezés, a politika: mindenki hozzá tud szólni, de...! Hallgass meg véleményeket, és mindig dönts a saját gondolkodásod, értékrended, lehetőséged alapján! Meglátod minden sztori más és más!

Ha már belemerültem, akkor írok az oviról is:
Szóval jelentem hétfőn megkezdtük. Szerintem elég jól haladunk, hét végére eljutottunk oda, hogy reggeltől ebédig ottmaradtak egyedül (én az oviból is eljöttem), ebédre visszamentem (látták, hogy megérkezek, de az öltözőben vártam), ebéd után mentünk haza. Na, aztán persze péntekre Bencus már elkapott valami nyavaját, így most még képlékeny a hogyan tovább. Amúgy eddig nagyon elégedett vagyok az ovival: jók az óvónénik, nagyon aranyosak a csoporttársak, tetszik, hogy zajlik az élet (egyik nap szüreteltek, másik nap almáspitét sütöttek stb.). Lulka kaki-problémája sem okoz semmi gondot, mert beállt lelkem a reggeli vagy esti kakilásra. Hol pelusba, hol biblibe. Szóval bízakodó vagyok. Gondolom lesz majd mélypont, meg visszaesés, de legalább a kezdet elindult...ja, és ami még plusz, hogy az elmúlt pár napban annyi kedves szót, pozitív visszajelzést kaptam a gyerkőcökre meg magamra vonatkozóan, amennyit az elmúlt 3 évben sem. Kellett a lelkemnek...

A szülinapi fotókat nem feledem, csak az még nem fért bele a dógómba...

Valaki kérdezte, hogy miket kaptak, és mi jött be: LEGO DUPLO Babaház, LEGo DUPLO tűzoltóállomás, BOB puzzle, Hófehérke puzzle, Moon sand, állatos puff, társasjáték, Már óvódás vagyok könyv, porcelán baba teáskészlet, gyurmakészlet, némi ruha.
Nálunk kiütéssel győzött a Moon sand meg az ovis könyv.

Ez a moon sand:
Kép "Vószem, vószem..." Ők így hívják! ;-)

Szerintem drága buli, meg utána takarítani kell egy kicsit, de ennyire még egyik játék sem kötötte le őket.

Brigi!
Hogy vagytok? Kép??? (Bocsi, tudom nem lehet könnyű az élet felétek, de azért olyan kíváncsi vagyok...)

Na megyek, mert ki tudja milyen éjszaka vár rám 2 beteg lurkóval.

Hú, kérdés: Akinek hidegpárásítója van milyen? Mit kell figyelni, amikor veszek egyet? Mindegyikbe lehet salvus vizet tenni?

Vikóka

Viki

KépKép
vikóka

Sziasztok!

Mindenikek köszi a szép dícséreteket a gyerkőcökre! :D

Edit,
Megnyugodtam,hogy Neked is van ilyen fogsorod! :lol:
Hogy kell ezt a gőzölést csinálni?Már 1 hónapja köhögnek,Johanna éjjel is,alig bírt most is elaludni.2 hetente veszem a bedörzsölő balzsamot.

Detti,

Nagyon boldog szülinapot kívánok a fiúknak!Szuper a képes beszámoló! :lol:
Hova jártok úszni?beszélgettem az oviban a vezető ovónővel,arról hogy mit mondott a doki a lábaira.Ő javasolta az úszást is,hogy az nagyon jó a lábnak.Meg még mondott pár dolgot.Nagycsoportban van gyógytorna is.Bár nem tudom mennyire jönne be nálunk,mert ők nyáron sem voltak elragadtatva a víztől.Fel voltak háborodva,ha valaki lefröcskölte Őket.Azért J.a nyár végére egész belejött a pancsolásba.Talán egy próbát megérne.

Cat,

Nálunk az oviba a nyílt napon azt mondták,hogy semmit nem várnak el egy kiscsoportostól.Betöltött 3 év+szobatisztaság.A többi dolognak(egyedül öltözés,popsitörlés stb)középsőben kell beérnie.Már most tök sokat ügyesedtek sok dologban.A csatos szandikkal simán elbánnak,sőt Gege aki eddig nem volt hajlandó még a cipőbe sem belebújni,egyedül öltözik,vetkőzik.Igaz én ezeket nem erőltettem eddig,mert gyorsabb volt,ha én csináltam. :oops: Szerintem a popsitörléshez még kicsik. :roll:

Vikóka,

Enyémek meg van őrülve a Moon Sand-ért.Látják a reklámot és minden alaklommal közlik,hogy na ilyet kérünk.Karira kapnak egyet.Gyurmázás után is kell takarítani,annál azért nem rosszabb,ugye?

Mit kell tenni,ha a gyerek összebarátkozik (sőt a legjobb barátja) ,egy olyan gyerekkel,aki teljesen elnyomja őt.Elveszi a játékait,nem hagyja játszani,állandóan fellöki(nem hiszem,hogy bántásból,inkább figyelmetlenség).Minden nap van új bibi.Fején,lábán.kezén.Hiába lenne kedve mást játszani,azt játssza,amit a másik mond.Nem értem,ez a kishülye meg teljesen oda van érte. :twisted: Itthon meg velem nagyszájúskodik.Ilyeneket mond:"Ha én azt mondom,hogy játszom fürdés előtt,akkor az lesz".Persze beszélek-magyarázok-szidok-beszélek-...... .Ennél többet nem tehetek?Tiltani a barátkozást lehet egyáltalán?
Ja,és,amitől kitépem a hajam!Ennek a kisfiúnak a kedvenc "meséje"a Pókember!Gergő azóta Pókemeberest játszik állandóan:lehúzza a sapit az arcára,hogy az a maszkja,pókhálót rajzol stb.Ki tudnám nyírni Pókembert,annyira elegem van belőle. :twisted: Miért kell egy 3 éves gyereknek ezt néznie?Mivel tudja megmagyarázni valaki,hogy ez jó a gyereknek?Ha valaki hallja Gergőt,el nem hiszi nekem,hogy életében nem látta a filmet,hanem Noddyt,Samet,Kisvakondot néz.Eddig a legdurvább mese a Süsü és Vuk volt,amit megnézett.
Annyit elértem a sok magyarázással,hogy megígérte nem csak vele fog játszani(pénteken szerintem ezt be is tartotta).Meg persze tisztáztuk,hogy kivel beszélhet így. :wink: A hétvégén még nem hangzott el a Pókemeber szó!Viszont megint tűzoltó lett,aki Vénusszal megy a többiek után. :lol:

Viki
civik77

Lilla,

Lemaradt!
Pár szó rólunk:

Zuglóban lakunk. :D Az arcfestéses kép az Ikeaban készült.
Jun.22-én van a szülinapjuk.Erőszakkal kellett Őket kiszedni,mert nagyon nem akaródzott nekik a kibújás.Így végül a 38+4.napon születtek egyforma méretekkel:3000g 52cm.
Most ennyi jutott eszembe.Késő van,megyek is aludni.
:D
civik77

Sziasztok!

Mi is ikereket várunk, a 16. héten vagyunk. Zamat kérdéseire a válasz engem is érekel, azzal az egy kivétellel, hogy nekünk ők lesznek az elsők, így mi nem is fogjuk tudni, milyen egy babával.
Nektek be kellett feküdnötök a kórházba előbb?
Bababkocsi ügyben szeretnék segítséget kérni, mármint azt már kiválasztottuk: Peg perego duett lesz, de nem tudjuk, hogy van-e értelme mózeskosarat venni hozzá, mert a babakocsi újszülöttől kórtol használható. Illetve babahordozós autósülést vettetek-e, ami 1,5 éves korig jó, vagy simát ami kb. 4 éves korig, de az nem hordozó. Csak azért érdekel, mert tudnánk venni használtan, de csak mózessel, ami viszont nem kell mindenki szerint. Ti pedig csak tapasztaltak vagytok. :D Használtátok a mózeskosarat, vagy a hordozót?
Nagyon köszönöm a válaszokat előre is és ha nem lenne gond biztos lesznek majd kérdéseim még. :wink:
zsu_

Hello!

Zamat

Vikóka beszámolójához nem tudok sokat hozzátenni. Én elvileg a MÁV-ban szültem volna, de amikor gáz lett, átpasszoltak a SOTE I-re. Itt nagyon jó volt nekünk, állati rendes volt az ottani dokim, dr Ádám Zsolt. Ha még ninvd orvosod, őt nyugodt szívvel tudom ajánlani. A PIC nagyon jó ott, nagyon elismert, felkészült dokinők vezetik és van koraszülött kontroll-utánkövetés is, amit az egyik csinál- ha netán szükség lenne rá.
ÉN nagyon szerettem volna sima szülést és azóta is sajnálom h nem az volt, de ha azt nézzük, hogy mennyi kockázata van ikreknél, hosszú távon inkább ezzel a hiánnyal birkózom meg, mint 1 v két sérült gyerekkel.... Az általam már említett Vikta járt legrosszabbul szegény, ő az elsőt megszülte, de a másodiknál császár kellett- így aztán mindenhol fájt neki.

segítség: nálunk a fizetett segítség jött be a legjobban. A pótmamánk először csak takarítani járt, majd szép lassan beleszerettek egymásba a manókkal és vigyázott rájuk amíg bevásároltam. másfél éves koruktól ő volt velük amikor havi 3 napot suliba jártam, most meg már van amikor átvisszük őket hozzá és ott is alszanak 4 napot. Szal mint egy jó nagymama. Az igaziakra sajnos nálunk sem lehet ennyit számítani: egyik külföldön, másik dolgozik.

Kedves Amrus és Bernát! Nagyon Boldog 3. szülinapot kivánunk!!!!

Árpi

Jók a képek, jó a szöveg, mint mindig. Köszi a tippeket könyv-ügyben. :D

Vikó

Mi az a Moon Sand? hogy kell vele játszani? Párologtató: nekünk tefal baby van, elég jó, már 3 éve megvan és jót tesz nekik. A Salvust nem tudom, mintha valahol olvastam volna, h a mienkbe is lehet, de nem vagyok bizti benne- már én is utána akartam nézni. Szerintem érdemes márkásabbat venni, az olcsóbbakról hallottam ,h könnyen elromlik. De azért a Boneco v mi ára túlzás.

Zsu

üdv neked is!! Nekünk nem volt mózesünk, hordozónk igen. Aztán még 1 éves koruk előtt kinőtték hosszra viszont még nem éreztem őket elég erősnek ahhoz, h szembe beköthető ülésbe rakjam őket. Így vettünk 2 Concord ülést, ami újszülött kortól jó, mert háttal is beköthető és most nőttük ki a nyáron, a 98-as méret végén. Én ha most kezdeném vagy vennék olyan bbkocsit amire csatlakoztatható a hordozó, vagy a Concord ülést használnám az elejétől. Az valami rém, amikor a 2 hordit cimbálja az ember mindenhova. Tiszta kék-zöld volt mindig a lábam tőle. (a Concordjaink épp eladóak egyébként, ha ez a variáció a szimpibb nektek)

Tudod már h milyen neműek lesznek?

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Ambrusnak és Bernátnak nagyon sok boldog szülinpaot kívánunk!!!
Jók a képek, és biztos nagyn élvezték a fiúk a szülinapot! :lol:

Üdv a kismamáknak!!
Végre megint pocakosok köztünk :)

Én vidéki vagyok, így akórház nem számít, de PIC-en voltak a csajok, 34. hétre születtek. toxaemiás voltam, a 30. héten be kellett feküdnöm, bár akkor még akeményedéseken kívül nagyobb bajom nem volt. Szerencsére a csajoknak csak hízniuk kellett, nem volt semmi gond.

Én a többiekkel ellentétben azt mondom, hogy az első 6 hónap volt a könnyebb, utána az éjszakai felébredések miatt borzalmasan fárasztó volt. Nekem nem nagyon volt segítségem, a férjem gyakran dolgozik éjszaka meg hétvégén is, van hogy napokig nincs itthon, ezt szoktam meg, ki lehet bírni. Nálunk nincs harmadik, így abban nem tudok nyilatkozni.

Bababkocsi: nekünk is PP duettünk volt. Én nem vettem mózest hozzá, szerintem felesleges, pláne hogy téliek voltak, így eleinte még csak rövid sétákra mentünk. Én a vázra szerelhető hordozót sem vettem meg. Szerintem ez attól függ mennyit használjátok a kocsit. Mivel mi kertes házban lakunk sokszor csak az udvaron voltunk kint, vagy a környéken sétáltunk, ahhoz nem kell a hordozó, amikor meg kocsival mentünk valahová, pl. gyerekorvos, akkor meg megálltunk az ajtó előtt és pár lépés alatt bevittük, így nekünk felesleges lett volna a méregdrága saját hordozóját megvenni, volt másfajta és elég volt. Kb. 8 hónaposan nőtték ki, utána megvettük a sima előre néző ülést, nem volt vele semmi gond.

Vikó!

Moon sand? Valami homokféle? Nem szárad ki úgy mint a gyurma?

Mennem kell, bocs ha sok a melléütés, de gyorsan kellett írnom.

Ditke
ditke62

Sziasztok!

Detti,Árpi!
Szuperek a képek és igazi fiús szülinap lett!Ezt csak élvezni lehetett!!! :lol:

Zsu!
Én nem vennék sem mózest,sem a PP dráha hordozóit.Az addig tiszta,hogy veszel egy babakocsit.Azon kívül én használt bébihordozót vennék az autóba.Ez lehet 0-9kg-s vagy 0-18kg-os is.Attól függően,hogy mit találsz.Azt kellene végiggondolnod,hogy ha pl orvoshoz kell menned a manókkal,akkor egyedül mész-e vagy lesz segítséged.Ha egyedülmész,akkor hogy jutsz be az orvoshoz.
Mi pl. mindig ketten vittük a féjremmel a 3gyereket orvosi kontrollra (azért az első 2évben volt jópár).Egy 4emeletes kórházban bébihordozós autósülés nélkül nehezen ment volna.Így nem kellett ki-be pakolgatni őket,csak bébihordozostul kivettük az autóból,fel az orvoshoz.Ott letettük a földre őket az ülésben,nem kellett kézben tartani a babákat,nyugodtan tudtak aludni,amikor kellett nekik.Nekünk nagyon praktikus volt ez a megoldás.
Igaz,hogy a mieink is kinőtték ezt 1éves korukra.Ezért én erre nem költenék horribilis összegeket (mi kölcsönbe kaptuk).

lilla!
Moon sand egyfajta homok,amit a lakásban használhatsz.Színes,formák vannak hozzá és pluszban is lehet hozzá homokot venni.Tulképpen "beltéri homokozó".Én is szemezek vele karira,de még nem döntöttem mellette.
Nálunk most a dokot-táska a menő kb. 1hete.

Zamat!
Ha nem fizetős segítségre gondolsz,akkor az önkormányzat vagy Otthon segítünk alapítvány.

Viki!
Gőzölés: 4-5liter vizet felforralsz és 1marék sót feloldasz benne.Aztán amikor "használhatóra" hült,letakaroda fejeteket törcsivel úgy,hogy alatta legyen a sós víz is és a gőz fölé bújtok.
Én a picikkel nagyon ritkán szoktam (csak végső elkeseredésemben) és csak úgy,hogy én is odabújok mellé (mivel ez irtó veszélyes)
Pókember: azért az nem rossz mese,csak nem 3-4éveseknek!Próbáld a pozitívumokat kihozni ebből!Pl: a pókember most tuti segítene anyának összerakni a játékokat,mert mindig segít,ha valakinek szüksége van rá stb.
Aztán meg felesleges eltiltani attól a kisfiútól!Csak dacot váltasz ki vele,meg nem is igazán érti G,hogy mi a baj a barátjával.Ha úgy látod,hogy minden nap valami sebesülés éri,akkor inkább az óvonénikre kérdezz rá,hogy miért ilyen a gyerek.Nem látják,mit csinálnak a gyerekek?Azért nem kell olyan durván játszani a másikkal,hogy megsérüljön!
Sajna a másik kisfiú se tehet róla,hogy "így" nevelik.
A nagyszájúság meg életkori dolog is!Csak van amelyik fogékonyabb rá!Nálunk Marci lett ilyen szempontból durva!De szépen,sokszor elmondva,hogy miért ne beszéljen így,ez is alakul majd!Hidd el!

Vikóka!
Ügyik vagytok ovival és a kakival is!
Hidegpárásító: én csak olyat vennék,ami Salvus vízzel is használható.Szerintem a márka nem sokat számít (nekünk Vivamax van),de azt sjnálom,hogy a mienkbe Salvus nem önthető.Sokkal hatékonyabb lenne!Azt akkor is érdemes használni,ha csak szimplán taknyosak a pörcök.

Nettke!
Ugye,ugye!És még fogadó óra is lesz!!! :shock: :roll:

Most mennem kell,mert romokban a konyha és vendégek jönnek nemsokára!
Edit

Kép

Kép
edit73

Edit,

Elgondolkoztam azon,amit írtál,és nagyon igazad van.Szegény Pókembert ebből a szemszögből nem is néztem.Végülis Ő a jó.Nem is sokban különbözik a Süsütől. :roll: Nagyon feszült 2 hét van a hátunk mögött és ez meg csak egy plusz zavaró tényező volt.
A kisfiúra nem haragszom,max.a lökdösődésért,de lehet bevetem a Pókemberes szöveget. :D Persze nem is akarom eltiltani,majd G.megunja az irányítását tesz ellene.A szüleit meg olyan szinten nem ismerem,hogy ítélkezzek.
Most azon gondolokozom,hogy leülök Gegével,megnézzük együtt(már úgyis tud mindent).

Zsu,

Mi sok kocsit kipróbáltunk,végül 2 db egyes kocsit használtunk,ikrekapoccsal összekötve.Így fértünk be a liftbe,ill.ha mentünk valahova,mindenki tolt egy-egy kocsit,könnyű volt közlekedni.Viszont összekötve nem túl stabil,és ahogy nőttek egyre nehezebben ment a tologatásuk.

Viki
civik77

Sziasztok,

Na, látom, a férjem már megint kreatívkodott :lol:

Túl vagyunk a szülinapi rohamon. Valóban nekünk, szülőknek volt a legfárasztóbb. Szombaton - mint ahogyan a képekből is láttátok -, elmentünk az I. kerületi rendőrkapitányságra, és kipróbálták a rendőrautókat, még utaztak is egyben, ami szirénázott, kaptak gumibotot, és még a fogdát is meglátogattuk :)
Reggelre az ágyuk mellé volt készítve 1-1 ugrálós verda autó. Már annak nagyon-nagyon örültek. Úgy voltunk vele, hogy egész nap csepegettetük az ajándékokat, nem akartuk egyszerre odaadni. Aztán alvás után kapták a tortákat (nagyon elégedett voltam a sütikkel, az egyik csokis volt kisrepülő marcipánnal, a másik túrós autós figurával.). Aztán tortaevés után elmentünk a repülőgép emlékparkba. Korábban már voltunk ott, de most sokkal jobban tetszett nekik. Aztán amikor hazaértük, akkor kapták meg a "nagy" ajándékot: egy Playmobil várat Ambrus és egy Playmobil helikoptert Bernát. Nagy volt az öröm!

Ma meg volt a zsúr a játszóházban, ahol szintén tök jól érezték magukat. Kb. egy köbméternyi ajándékot kaptak, de mind hasznos :) Délután meg a család halmozta el őket mindenfélével. A haveroktól kapott ajándékokat pl. nem adom oda nekik, csak apránként.

Kaptak Lego Duplo várat, Anna-Peti-Gergő könyvet, autópályát, autóskártyát, matricás könyvet, orvosi táskát, kismotort, horgászos játékot, kifestős játékot, bábszínház jegyet.

És az is nagy ajándék volt, hogy ilyen szép idő volt végig a hétvégén.

Nos, ennyit rólunk :wink: Ja, és mindenkinek nagyon köszönjük a gratulációkat!

Zamat,

Én az Istvánban szültem, betöltött 39. hétre, császárral. Nem is volt kérdés a szülés hogyanja, mert a dokim nem akart kockáztatni. Bernát egyébként irányban volt, de Ambrus keresztben. Én egyáltalán nem ragaszkodtam volna egyébként sem a normál szüléshez, nekem ez nem volt központi kérdés. Ebben a felállásban már hallottam, hogy elindult a normál szülés, aztán meg a másik gyerek sem akart befordulni, és rohantak a műtőbe. Na, ebből nem kértem.
Nem kellett befeküdnöm, mert nekem tényleg tök probléma-mentes volt a terhességem és meg is dumáltam a dokival, hogy én max. a szülés napján vagyok hajlandó kórházba menni - persze, ha addig nincs semmi bajom. Kedden szültem, de hétfőn már felvetettem magam az osztályra, mert nagyon fájt a gyomrom (szegény Ambrus már nagyon nem fért el, és nyomta minden testrészemet. Emiatt is lettek szép epeköveim :cry: )

Zsu,

Üdv itt! Nekem a babakocsi központi kérdés volt, mert tudtam, hogy sokat fogom használni. 3 éve viszont itthon nem találtam olyat, ami az én igényemnek megfelelt volna, és Prágáig kellett utaznunk, hogy megvehessem a Jane 3 kerekű babakocsinkat. Nagyon-nagyon elégedett voltam vele, még meg is sirattam, amikor eladtam. Mostmár lehet itthon is kapni ezt a kocsit (ennek a 4 kerekű változatát is), de nem olcsó. Nekem nem volt mózesem, mert nem akartam, hanem hordozóban feküdtek, amikor sétáltunk, és ezt használtuk persze autósülés gyanánt is. Fél kézzel rátettem a kocsi vázára, amikor kiszálltam az autóból, úgyhogy nagyon praktikus volt. Ha megengedhetitek magatoknak ,akkor én ajánlani tudom ezt a kocsit. Még ódákat tudnék zengeni róla, ha érdekel, priviben leírom a többi tapasztalatomat is.

Vikóka,

Erre a Moon Sand-re én is kíváncsi lennék. Ez tulajdonképpen homok, ami tapad, ugye?
Gratula az ovihoz! És hát sajnos ez a betegeskedés valószínűleg titeket sem fog elkerülni. Jobbulást!

Viki,

Mi a XVIII. kerületbe járunk úszni, az szerintem kiesik nektek :shock: Én reménykedem, hogy szeretni fogják a fiúk. Imádják egyébként a vizet, meg mi 3 hónapos koruk óta jártunk babaúszásra és hiszek abban, hogy azért nem is félnek tőle. Arról nem is beszélve, hogy minden testi bajra az úszást szokták javasolni, úgyhogy egyáltalán nem baj, ha megtanulnak úszni.

Cat,

Mennyire érinti a munkádat ez a pü-i válság??? A barátnőm, aki a Cib bankban az árfolyamokat állapítja meg, egy hete éjjelig dolgozik, és nagyon kivan :cry:

Detti

KépKép
kiliman

Nagyon boldog 3. szülinapot kívánok Ambrusnak és Bernátnak!!!!

Igazi ünneplös napjaik voltak a 7végén klassz programokkal. 8)

Én Egerben voltam egész 7végén céges csapatépítö tréningen, így kicsit kivagyok az ereszd el a hajamat típusú buliktól. Zoli remekül helyt állt a fiúknál, de amióta hazajöttem csak mosok és takarítok. :?

A fiúknak nagyon hiányoztam, de teljesen elférfiasodott itt a banda. Amikor hazajöttem elrohantam WC-re, mert majd bepisiltem. Erre Samu megszólalt, hogy "Anyucika bezárom a wc ajtót, mert meglátják a pöcsödet." :shock:

A pénzügyi válság közvetlenül nincs hatással a munkámra, persze közvetetten mindenkiére hatással van. Inkább a nyugdíjpénztári megtakarításomra van. :evil: :twisted: Nem tudom meddig tart ez a cirkusz, de szép lassan lenyugodnak a kedélyek, mert itthon magyarországon nagy fundamentális indoka nincs ennek a cirkusznak, főleg a mi bankunkban nincs. Mesterségesen gerjesztett a pánik itthon.

Moon sand: A szomszéd kisfiúnak van, de teljesen kiszáradt, pedig jól le volt zárva. Én ezért nem veszek nekik, meg amiatt nem, mert nem vagyok hajlandó takarítani ezt utánuk. Nem szeretném ha a szőnyegbe bedolgoznák. :evil: :twisted:

Zsu :)
Nekekm PP Duette-m volt és nagyon szerettem. A mi lakás és életkörülményeinknek ez felelt meg a legjobban. Mózeskosarat nem vettünk hozzá, mert téliek voltak, másrészt meg egy-egy pelenkával kiegyenesítettem alattuk a normál sport ülést, és tökéletes volt. Egyébként a pattintható hordozó az nekem létfontosságú volt, mert ha mentünk valahová, akkor nem fért volna el a két sportülés az autóba, így csak a vázat vittük, és arra tettük rá a hordozókat. Másrészt ebben vittem fel őket a lakásba, mert a 3. emeleten lakunk lift nélkül.

Civik :)
Földiek vagyunk! :D Merre Zuglóban?

Szerintem a rossz barátsággal nem tudsz semmit tenni. Ha terhes lesz Gergőnek ez az erőszak vagy elnyomó barátság, akkor ő fog tenni ellene. Hátha rájön magától is. Nálunk ugyanez a helyzet Olival. Pedig mindig mondja, hogy "ilyen buta kislánnyal mint Laura én nem játszom". Amíg meg nem látja. Pedig nem mi mondtuk ezt neki. Tudja, de mégis játszik vele.

Párologtató: Tefal Babynk van, és tökéletes. Salvus vizet szerintem nem lehet párologtatni, de ebben nem vagyok biztos.

A BVSC uszodában van hétköznaponként gyerekúszás. Ha gondolom megkérdezem neked.

Zamat :)
Nekünk is csak a fizetös segítség jött be, de csak a 13 hónapos koruktól vettük igénybe. Mondjuk egy kisebb gyerköc mellett hamarabb kell majd, ha nincs segítö nagyszülö.

Kórház: fontos, hogy legyen PIC, én csak olyan kórházat választanék. A befektetés kérdése orvosa válogatja, ki mihez ragaszkodik, de azért le lehet beszélni őket. Én csak 1 héttel a szülés előtt feküdtem be, de akkor már örültem is neki, hogy kéznél van a segítő személyzet. Végül 38+3-n császrral szedték ki őket, ők még maradtak volna, de a trombocitaszámom erősen esésnek indult így nem engedték tovább bent tartani őket. Nekem is hiányzik mai napig a sima szülés, de a gyerekek épsége és egészsége az első, és ők elég rosszul feküdtek egy sima szüléshez. Mondjuk ha az első szülésed sima volt, akkor nagy esélyed van, a statisztikák azt mutatják, hogy az ikreket is meg tudod simán szülni, nem lesz csaszira szükség.

Cat
Kép
cateye

Cicamica!

A concorde ülésetek, az csak autósülés vagy bébihordozó is?
A nemüket még nem tudjuk, kedden megyünk UH-ra, ha szerencsénk lesz talán megtudjuk. Ehhez nagy mázli kell.
zsu_

Sziasztok!

Cat!
Akkor te sem unatkozol mostanság! :wink:
Jó ez a duma,nálam bejön! :shock: :shock: :shock:

Viki!
Szerintem Gege még nem élvezné a Pókembert!Talán kérdezd meg,hogy szeretné-e megnézni.Lehet,ha látná,érdektelenné válna számára ez a hős.Nyugodtan bízz a fiad ítélőképességében!
Én egyedül a durvaság (sérülések) ellen próbálnék valamit tenni!

Ditke!
Keveset mesélsz magatokról!Mi van a csajokkal,hogy s mint vagytok az oviban?A férjed változott a lányakkol kapcsolatban?Te hogy bírod a dolgozó nő-anya-feleség szerepeket?Belerázódtál már a melóba?

Edit

Kép

Kép
edit73

Zsu

Csak az ülés, a 0-18 kg-os kategória.

Lilla

Kép

Kép
cicamica

Sziasztok!

Úgy tűnik mostmár megmaradok!!! A múlt hetet nem kívánom senkinek, de tegnap már félig meddig tudtam ülni, ma meg már fél fenékkel egész tűrhető. Pénteken még nem láttam az alagút végét, úgyhogy van egy beutalóm a proktológiára, de még nem biztos, hogy fel kell használnom. HIpp-hipp-hurrá!!! REmélem már nem jön semmi. :roll: :roll: :roll:

Eddig időm lett volna írni, de fekve nehéz, ráadásul úgy is nagyon ramatyul voltam. Örültem, hogy élek. Most meg próbálom behozni magam mindennel. De azért majd fogok jönni.

Újaknak üdv!!! Az az érzésem, hogy csupa elrettentő dolgot kaptatok így elsőre, de azért vannak jó oldalai is az ikreknek, csak jó szemüveggel kell nézni. 8) Majd jövök az egy gyerek - ikrek összehasonlítással, ha lesz egy kis időm. De azt már most látom, hogy hogyan esnek "egykések" abba a "hibába", hogy folyton a gyerek körül ugrálnak, ha kell, ha nem. Én is ezt csinálom :oops: , csak én most élvezem, hogy megtehetem, nem pedig nyűgnek érzem.

Mi kaptunk egy kis doboz Moon Sandet a barátnőmtől kb. két éve amerikából. Én csak erős idegzetűeknek, és fegyelmezetten játszó gyerekeknek ajánlanám. Mert tényleg olyan, mintha bent homokoznának. Jobban ragad, mint a homok, ezért szépen lehet vele formázni, de ugyanúgy szét lehet szórni mindenhol. :oops:
Nem tudom milyen árban van, de nálunk hamar elfogyna. A padlóról már nem rakhatom vissza a dobozba. Nekünk nem lesz, ha rajtam múlik.

Szép napot mindenkinek!

Brigi

Kép

Kép
pbrigi

Sziasztok,

a " nagyikres" fórumból kukkantottam be, és gondoltam válaszolok
Zamatnak:

Én is hasonló cipőben jártam mint te, ugyanis a kislányom 26 hónapos volt amikor megszülettek a fiaim. A lányomat természetes úton szültem, és a fiúkat is így akartam világra hozni, ami sikerült is!
Biztos szerencse is kellett hozzá, de én sokat beszéltem hozzájuk, és nagyon akartam hogy simán szülessenek meg. De minden adott is volt, a fiúk fejvégűek voltak, és a szülés előtt már ki voltam tágulva, így hipp-hopp két óra alatt mindenen túl voltam beleértve a gátvarrást is.
Vidéki vagyok, és nekem így nem az volt az elsődleges hogy PIC legyen a kórházban, hanem az hogy közel legyek az otthonomhoz, és a férjem, kislányom sűrűn be tudjon jönni hozzám. Sajnos, 4 hetet töltöttem kórházban a szülés előtt, nekem borzasztóan rossz volt, nagyon hiányzott a kislányom( úgy vettem észre, őt nem viselte meg annyira, sokat volt az apukájával és a nagyszülőkkel).
A szülés után minden rendben volt a fiúkkal, így az ötödik napon hazamehettünk.
Szóval, a pozitív hozzáállás nagyon fontos, kívánok neked is problémamentes terhességet és szülést!

Ildikó
ildikó

Lányok!

Én is szeretnék kérdezni:
novemberben tervezzük, hogy elmegyünk a Kolping hotelbe három napra. Úgy emlékszem, régebben tartottatok ott egy kis ikres talit:-), ezért gondoltam, hogy megkérdezlek benneteket. Nézegettem a honlapon a képeket, de benti medencéset keveset találtam. Azt láttam, hogy kint nagyon jól el lehet lenni a gyerekekkel, de bent kevesebb gyerekmedence van nem? Jól el lehet tölteni három napot a gyerekekkel, ha mondjuk nem tervezünk más programot?

Egyébként ajánlom figyelmetekbe a Kolping novemberi akcióját, mert az öt éven aluli gyerekeknek nov. 16-21ig ingyenes a szállás és a félpanzió, ha minimum 3 éjszakát maradtok.
Bemásolom ide:

Szenzációs Bobó Szülinapi Ajándék! 2008.11.16-21.

Családbarát szállodánkban az előző hétvégén nagy a sürgés-forgás, hiszen kabalaállatunk, Bobó szülinapját ünnepeljük.

Bobó minden évben rengeteg ajándékot kap a kis lurkóktól. Ezért az idén úgy döntött, hogy szülinapi fáradalmait Veletek szeretné kipihenni, és ő ajándékoz meg Titeket:

Minden 5 év alatti kisgyermeket ingyen várunk a szállodába.

Lesz itt minden : Izgalmas programok, barkácsolás Andi és Anikó nénivel, Bábszínház és Mutyi bohóc!

Az akció a 09.26. után beérlező, min. 3 éjszakás foglalások esetén érvényes, és más kedvezményekkel össze nem vonható. Az akcióban a szállás és a félpanzió az 5 éves kor alatti gyermekek részére a szálloda ajándéka.

Ildikó
ildikó

Sziasztok!

Ambrus és Bernát!
Nagyon boldog szülinapot kívánunk!!!!!
Szuper volt a napotok, tényleg esemény és ajándék dús. :D :D :D

Üdv a pocakosoknak!
Szerintem figyeljetek arra, hogy legyen PIC, ha netán valami gond lenne, ne kelljen a picuroknak utazniuk. Persze ne legyen gond, de én mindenképpen e szerint választanék kórházat.

Jövök még csak végkimerülésben vagyok. Elfáradtam. Engem totál kifárasztanak a fiúk és alacsony a vérnyomásom is, így küzdök rendesen az állandó álmossággal és fáradtságérzéssel.

Kata

Kép
kateduo

Vikóka, ugye Te kérdezted a párásítót?
Nekünk Boneco van, amit salvus vízzel is lehet használni, de azt tudnod kell, hogy a salvus vízzel szobában nem tudsz párologtani, mert minden csupa só lesz és mondjuk az elektromos berendezéseket is tönkreteheti. Mi fürdőszobában szoktuk használni vagy fürdés közben megy és akkor letudjuk vagy csak beültünk oda játszani, olvasni. ismerek valakit, aki a wc-be ült be a gyerekkel. Nekünk ott nincs konektor. Egyébként 15-20 percig szabad használni, azt hiszem naponta kétszer, de ebben nem vagyok biztos.
Aztán sima vízzel mehet a szobában is....

Ja és az ára tényleg nem olcsó, már nem emlékszem, mert kb. 2 éve vettük, de közel volt a 30-hoz.

Kata

Kép
kateduo

Hol vagytok????

Mi lehet hogy itthon maradunk holnap, Gergő is elkezdett taknyosodni, délben meg köhögni. :evil: Bár egész sokáig bírta bölcsiben betegség nélkül. Gondolom jelentősen számít, hogy kivették az orrmanduláját.

Kata

Kép
kateduo

Tényleg, de nagy a csönd!!!
Kata,
jobbulást Nektek!!

Mi voltunk ma bhrg-ben, új gyakorlatokat kaptunk. Ahhoz képest, hogy milyen szánalmas mennyiségben tornázok velük, egész ügyesek ám! Most jócskán nehezebbeket kaptunk, hát, kíváncsi leszek.. :roll:

Edit,
képzeld Beninek pár napja az egyik heréje estére kb. másfélszer akkora, mint a másik...Reggel semmi, de estér duzzadtabb. Mehetünk a Heim Pálba az urológiára.. :( Már csak ez hiányzott :evil:

Ildikó,
szia! A Kolping medencéje belül nem olyan nagy, de szerintem az a gyerekeknek igazán mindegy. Ha szeretik a vizet, élvezni fogják ekkorában is. Kb. olyan (hú, saccban gyenge vagyok..) 6-7 méter átmérőjű körmedence, nekünk derékig ér. De a "nagy" medence is tökéletes gyerekcélokra, az jó nagy, van benne olyan vízköpő, és cca felnőtt mellig ér. Ugye, lányok??
De a lényeg, a játszó rész olyan jó, hogy 3 napig tökéletesen elég lesz, mi sose megyünk sehova, és állandó rohanás ott az élet!! :lol:
Élvezni fogjátok! (Mondjuk Hévíz olyan közel van, tényleg 2 perc, és oda érdemes bemenni sétálni egyet szerintem..)

Kép
nettke

Nettke!
NE az urológiára vidd!!!Ez tipikus vízsérv tünet!!!Ha pedig az,akkor gyereksebészetre fog ugyis továbbküldeni.Nem fáj neki,ugye?Pisiléskor sem?Nincs láz vagy bármi más tünet?Mindig ugyanott van neki a duzzanat?
Már ezt leírtam többször: a vízsérv lényege,hogy van a hasfalban egy "csatorna",amin keresztül a hasfalból a folyadék leszivárog a herezacskóba.Ha fekszik (alváskor),összezáródnak a különböző szövetek a hasfalban,így nem tud a folyadék leszivárogni(záródik ez a csatorna).Ami meg a herezacskóban volt,az felszívódik.
Ha ez a duzzanat áttetsző,nem lilás-fekete,akkor az víz.Nekünk úgy nézte meg az egyik doki,hogy alulról egy elemlámpával megvilágította és átszürődött rajta fény(előtte kicsit összecsípte a herezacskón a bőrt,hogy egy helyre toluljon a folyadék).
Majd mesélj,hogy mit mondtak!!!!

Kata!
Jobbulást!

Mi meg most kezdünk kilábalni a betegeskedésből.A múlt héten még elkapta egy kis baci a Benit.Pénteken ki kellett hívnom hozzá a dokit,mert ülve-állva is fulladt.Kaptunk full adagban mindenféle "fincsiséget".Szerencsére a fulladás megszűnt,most már nem is köhög (vagy csak alig)De irtó náthás!
Viszont most már a többiek okésak,teljesen meggyógyultak.Remélem,ez azt jelenti,hogy hat a Broncho-vaxom meg megszoktak az ovis baci-flórát.

Ildikó!
Abszolut élvezni fogjátok a fürcsit is!Szerintem nem kevés a medence!!Ne nagyon tervezzetek egyéb programot.Ráadásul van egy csomó egyéb lehetőség is a Kolpingban!Bizti jó lesz!

Edit

Kép

Kép
edit73

Vikóka!
Megkérdezhetem,hogy mennyi volt a monn sand,amit vettél?És mennyi homok van benne?Vettél hozzá pluszban?Hány forma van benne?Nektek a váras van meg?(azt láttam,hogy többféle témához van ilyen játék)
Ha összekeverik a különböző színű homokot,akkor úgy viselkedik,mint a gyurma?Lesz egy érdekel színe és akkor már csak egyféle színű van,
Engem nagyon érdekel,mert mi a konyhában a kisasztalnál tudnánk vele játszani.És az enyémek imádnak nyáron is homokozni.Szerintem tetszene nekik4Csak még a mennyiségekkel vagyok gondban!(igaz karácsonyig még van időm rágódni rajta)

Edit

Kép

Kép
edit73

Edit,

http://www.uzletlanc.hu/catalog/index.p ... 107838ec26

vagy

http://www.jatekfutar.hu/markak/MOONSAND/

Nettke,

Húúú, ez nem hangzik valami jól... Remélem, megoldódik!
Hogy álltok a be(nem)pisiléssel?

Ildikó,

Csatlakozom az előttem szóéókhoz: ne aggódj, ellesztek 3 napig a szállodában. Ha éppen nem fürödtök, akko ott a játszóház, vagy ha jó az idő, akkor az udvaron a játszótér. Meg elég sok egyéb programokat is szoktak mindig szervezni, úgyhogy nem lesz gond!

Tényleg, csajok, jövőre megint megyünk egy ikres hétvégére a Kolpingba????

Nálunk semmi érdekes nem történt, hacsak az nem, hogy van egy új kisfiú a csoportban, aki az én gyerekeimmel egyidős, de mentálisan eléggé le van maradva (nem beszél, hanem hörög, meg nem igazán tud önállóan sok mindent csinálni), és mind a két fiam rászállt :roll: Ami azt jelenti, hogy bántják a kisgyereket, piszkálják... Úgyhogy most várjuk, hogy a szülők mikor fognak nekünk esni :shock: Az a baj, hogy ezzel - csakúgy, mint a harapással - nem tudok mit kezdeni. A bölcsiben, amikor a gnéni mondta a történteket, fogadkoztak, hogy soha többé nem csinálnak ilyet, de hát tudjuk, hogy mit jelentenek ezek az ígéretek :? Hát majd meglátjuk.

Én most fejeztem be a munkát :twisted:

Detti

KépKép
kiliman

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?