Sziasztok!
Először is utólag kívánok nagyon boldog szülinapot meg utószülinapot és mindenféle szépet és kedveset az ünnepelteknek!
Elnézést, hogy nem reagáltam még a kérdésetekre, de tényleg fut a ház, mert parkettáztak ma a kisszobában (a férjem sikeresen eláztatta), és minden bútorunk ebben a szobában. Csütörtökön meg rögtön apumhoz mentünk vidékre a hétvégére, úh nem tudtam írni.
Szóval a nevelési tanácsadóban nem történt semmi különös, semmi olyan, amire ne számítottam volna.
Azt mondta a nő, hogy nagy kő esett le a szívéről, hogy fejlesztik már máshol a gyerekeket, mert sehogyan sem tudta volna most besuszterolni. Na, és hogy az önkormányzat eleve csak egy felé fizet fejlesztést, úh nem is mehetnénk oda akkor sem, ha lenne hely.
Mindenesetre megnézettem a fiúkat a magam megnyugtatása végett. Alaposan meg is nézte őket, persze egy csomó dolgot nem tudok, mert én kimentem egy időre az egyik gyerekkel, amíg a másikat vizsgálta. Az eredményről annyit, hogy helytállónak ítélte a beszédvizsgáló diagnózisát, és mondta, h nagyon jó az a fejlesztés a fiúknak, amit kapnak.
Különben részképességekre nem nagyon tért ki, azt kiemelte, hogy Ádámnak kegyetlenül rossz a ceruzatartása, de azt nem mondta, h ne rajzoljon. Illetve a figyelmét nehezebb volt lekötni. De leginkább el volt ragadtatva tőlük (nem is tudom, hogy itthon miért nem tudnak olyan tündériek mint máshol).
Leginkább a figyelem fenntartására mondott pár dolgot, hogy hogyan próbálkozzak, és amin meglepődtem, hogy azt mondta a beszéd kapcsán, hogy amikor autózunk, akkor ne beszéljek a gyerekekkel (persze ha kérdeznek, akkor válaszoljak) csak a beszéd kedvéért, hanem törekedjek arra, hogy mindig lássák a számat amikor beszélek.
A beszédértéssel nálunk nincs gond, mindent értenek.
A terápia hosszára mindenhol azt mondták, hogy iskolás korukig nagy valószínűséggel tökéletesen rendbe fognak jönni, de szerintem azért, mert általában így van másokkal is.
Írásos véleményt nem kaptunk, gondolom, lesz majd az is, ugye?
És elküldik, vagy ki kell majd kérnem, ha látni szeretném?
A héten voltunk 8. alkalommal a beszédjavítóban, és magam sem hinném, ha mondanák, de már most látok előrelépést náluk szinte minden téren.
Az ovival kezdünk megbarátkozni, a fiúk egyre kevesebbet tiltakoznak reggel, az óvónők meg hipp-hopp normálisan kezdenek viselkedni. Tisztasági csomagot most nem kellett vinni, azt mondták, mindig szólnak, hogy miből mennyit, ha van készleten, akkor nem kérnek. Ez így barátságosabb.
És ma végre beszéltünk pár szót a gyerekekről is, kérdeztem, h kivel játszanak. Erre mondták, hogy teljesen más a "baráti" körük, mert a két gyerek is teljesen más. Ádám választ, Gergő meg csapódik. És tényleg, ebéd előtt vittem ma a kölköket, Ádám köré rögtön gyűltek a gyerekek és mentek utána, Gergő meg odament a bölcsiből ismert kisfiúhoz. Na, és egy kislány is van (szintén bölcsis volt), akivel kézen fogva szoktak járni:)
És van egy nagyon helyes idősebb dadus néniük, sokat bolondozik a gyerekekkel, látszik, hogy szereti őket, szóval alakul. Remélem, ennél rosszabb már nem lesz.
Lányok!
A szakdolgozatomat a megkésett beszédfejlődésű gyerekek kommunikációjáról és nyelvi fejlődéséről írom, még nem fix, hogy hogyan, de aki érintett benne, attól szívesen veszem majd a segítséget. A konzulensem javaslatára lesz benne egy kis ikres rész is, még ez sem tiszta, hogy milyen vonatkozásban, de számítok rátok én is:)
Lilla!
Szemcsit ne sajnáld, én 7 éves korom óta vagyok szemüveges, és amióta normális keretet kaptam (nem sztk és én választhattam ki), szívesen hordtam. Ma már erőteljesen foglalkoztat a műtét gondolata, mert a szemcsim nem tökéletes és nem is lehet az, de mindig is szerettem szemüvegesnek lenni.
A szakdolgozatod kapcsán már nem emlékszem, de csinálsz kérdőívet, amit ki kell tölteni? Vagy kvalitatív módszerekben gondolkodsz?
Brigi!
Én is kíváncsian várom Emese fényképét. A nagyokat is szívesen nézegetem.
Cat!
Megnéztem a képeket, nagyon szépek a fiaid, és olyan nagyok!
Ne haragudj, lehet, hogy már írtad, de kettejük közül melyik a domináns?
Jaj, és mi ez a beszédfejlesztő? Ezt nem ismerem.
Viki!
Fogacskákhoz nem értek, de ránézésre szerintem kinőhető. Különben meg nagyon szépek a gyerkőcök.
Mindenkitől bocsánat, akihez nem szóltam külön ma este, de most egy kicsit hulla vagyok, és nincs erőm visszanézni, h kinek mit szeretnék.
Kata!
Kézenfogós kép nagyon cuki, tündériek a kicsik! Az enyéimnek is van egy ilyesmi képük, ők a kezüket, lábukat keresztbe rakták egymáson. Akkor 7 hónaposak voltak.
Jó éjt mindenkinek