2000.07.27 21:08
Szerző: Anonymous
Kedves Krisztina!
Milyen az a dura sérülés, és milyen következményekkel járhat? Mennyi az esélye, hogy epidurálnál ez bekövetkezik?
A dura az agyat burkoló három hártya közül a legkülső és legvastagabb réteg, ez tapad közvetlenül a csigolyák által alkotott gerincsatorna belső felszínére. Ez a burok valóságban kettős rétegű, de a két réteg között igeny kis rés van, melyben többek között vénák is vannak. A belső dura lemez mögott már az agyfolyadék van amiben "lebeg" a gerincvelő. Nos az epidurál során a katétert abba a vékony rétegbe kell bevezetni egy speciális tű segítségével. Ha a tű vagy a katéter (ami ugyan puha műanyag) átszúrja, vagy megsérti a belső réteget akkor két dolog következik be. Egy, a fájdalomcsillapító, amit mennyiség és térfogat alapján nem oda szántak, bemegy gericfolyadékba és a lyukon keresztül a gerincfolyadék elkezd lassan csordogálni kifelé. Az első erősebb és tartósabb idegblokkot okoz, a másik pedig pokoli fejfájást. Persze ezek ritka szövődmények, az elsőt pedig azzal igyekszünk elkerülni, hogy a katéter felvezetése után olyan mennyiségű érzéstelenítőt adunk ami, ha a gerincfolyadékba ment észrevehető idegblokkot okoz, de a kiterjedése max. az emlőbimbók magasságáig ér, addíg a szintig, amit amúgy is el kell érni császármetszéshez. Normálisan nem történik semmi, vagyis a szülő nő reklamál, hogy még mindíg fáj. Ez a jó, ez után mehet a valódi adag. Egyébként ezt az érzéstelenítést is redszresen alkalmazzuk, az a neve, hogy spinalis érzlstelenítés. Ilyenkor egy hajszálvékony tűvel szándékosan átszúrjuk a dura mindkét falát, hogy bejussunk a gerincfolyadékot tartalmazó térbe. De ez a tű nemcsak, hogy vékony, de speciális a hegye is, (csak akit érdekel: Sprotte vagy "ceruza hegyű tű")és ezután extrém ritka a fejfájás. Értelem szerüen ez a fajta érzéstelenítés egyszeri, hatóanyagtól függően 2-6 óráig tart és általában teljes, az izomzatot is érintő blokkot okoz, nem tudod a lábad mozgatni. Epidurálnál a tű vastagsága többszöröse, mert a tűn keresztül kell a katétert felvezetni, és a dura két rétege közé szánjuk. Ha ez szúrja át a durát, higgyétek el nekem, 24 órán belül észreveszitek. A kezelése sem túl bonyolult, 20 ml. frissen levett saját vért fecskendezünk az epidurál térbe, pont oda, ahová a katétert vezettük. A vér szétfolyik az epidurál térbe, megalvad (ezért kell friss vér) és betapasztja a lyukat. Nincs tovább csorgás, nincs tovább fejfájás. Fél órán belül hat. Vannak közlemények, melyek szerint akár hat hónappal (!) a dura sérülése után is hatásos volt. Persze, ehhez azért már gyakorlat kell, mert ha az a 20 ml. vér a gerincfolyadékba megy.... Ezt már mindenképpen gyakorlott aneszteziológusnak kell csinálni. A durasérülés esélye egyébként gyakorlott kézben nagyon kicsi, 1:1000 alatt van.
Kedves Tikva!
ugyanis a szülés óta nem tudok se hason se háton aludni, mert megfájdul a derekam
Néhány szót már írtam erről korábban. Nem szabad annyiban hagyni. Nálunk a bevett gyakorlat, hogy a beteget visszairányítják az aneszteziológushoz, aki átnézi az epidurális érzéstelenítés jegyzőkönyvét (szeretném hinni, hogy a szülész által bevezetett epidurálról is van részletes jegyzőkönyv utánkövetéssel, a kialakult blokk rendszeres ellenőrzésével, a beadott gyógyszerek térfogatának, mennyiségének rögzítésével, a vérnyomás, pulzus regisztrálásával stb.) megvizsgálja a beteget (gerinc, reflexek, idegek érző és mozgató ágainak vizsgálata, stb), majd egyéb vizsgálatokat javasol pl. CT MRI, hogy felállítsa a diagnózist, elkezdje a kezelést, referálja a beteget esetleg ortopéd konzultánsnak, ideggyógyásznak, idegsebésznek stb. Nem szabad annyiban hagyni, mert a gyógyulásra van lehetőség. (Egy kis adalék: Ha a Te epidurálodat én csináltam volna itt Angliában, és Te nem javulsz, beperelsz, a biztosítóm szakértője átnézi az anyagot, én támadható vagyok, mert a fentiek közül akárcsak egyet is elmulasztottam megtenni, nem voltam elég körültekintő, akkor Te most gazdagabb vagy félmillió angol fonttal!!! Ez a jogi része, és otthon még nem ez a helyzet, de ez nem marad így örökké. És ez csak "hátfájás", nem akarom leírni, mit tud okozni egy jól elcseszett epidurál. Kb. olyat, mint egy elcseszett szülés vezetés. Ugye megértitek, miért szajkózom állandóan, hogy egy ember vezeti a szülést, egy pedig az érzéstelenítést.)
Kedves Renáta!
...valaki pártolja ezt a fajta szülést, mert szerintem sem kell mostmár feltétlenül végigszenvedni a 8-10 órákat amikor már sokkal nagyobb élménnyel is lehet szülni
Erről van szó. Ez egy hihetetlen előrelépés az orvostudományban és nem tudom megérteni miért kellene a magyar kismamákat megfosztani ettől amikor a világon ezt már mindenhol rendszeresen alkalmazzák.
Kedves Tikva!
de épp nem volt bent olyan, aki be tudta volna kötni
A szülészeten igen sok minden történhet hirtelen, mint derült égből a villámcsapás, amikor azonnal műtét kell, különben irtó nagy baj lesz. Emiatt minden szülészeten van (lennie kell, kötelező, ez már minimum követelmény a világon mindenhol) egy ügyeletes aneszteziológus, aki azonnal elérhető a császárhoz. Ez után már csak egy lépés, hogy a jó főnök megtanítja az embereinek a szülészeti epidurál elméletét és gyakorlatát (vagy ha maga sem tudja, akkor elküldi oda gyakorlatra, ahol tudják), és akkor már ilyen helyzet nem fordulhat elő. Talán a mi lányainknak ez már természetes lesz.
Hölgyeim!
Én most két hétre eltűnök. Majd jelentkezem.
Üdv mindenkinek, Bunny