Sziasztok! De jó nektek h. rendezkedhettek! Nálunk még mindíg nincs leparkettázva a babaszoba, így semmi sincs...Azt hiszem be kell izzítanom mostmár apát!
Na de nesze nektek olvasnivaló!
A mi történetünk:
2008.09.08.hétfő : a férjemnek kivették a manduláját, hogy végetvessen a sok betegeskedésnek mire a baba érkezik...Délután bementem a dél-pestibe meglátogatni, és ha már ott voltam felugrottam a 4 nappal korábbi vér és vizeleteredményemért, ami ekkor még teljesen negatív volt!
Kértem egy vérnyomásmérést is mert pár napja már közelített az érték a 140 felé, bár még alatta volt....Innen indult a lavina Sad 158/102- őt mért a nővér...gyorsan néztünk vizeletet is amit a fehérje ekkor már túróssá változtatott - ez a max. szintet jelenti. Az orvosom éppen ügyeletes volt, és mikor látta a vizeletes fiolát,az arcát nézve ijedtem meg először...Gyorsan kaptam vérnyomáscsökkentőt és feltettek ctg-re.A baba szívhangja rendben volt, de a vérnyomás nem ment lejebb.Javasolta h. ugorjak haza, pakoljak össze és vár vissza!
Nem fogtam fel katasztrófaként a helyzetet, még azon vigyorogtam h. mennyire nem tudokunk apa nélkül aludni, igaz h. négy emelettel feljebb de együtt leszünk... 22h-ra értem vissza, a vérnyomásom még mindíg az egekben, újabb gyógyszerek, uh. ahol a dokim nézte az áramlást is,rendben, a baba is ok. a méretei is jók ,mészáj zárt, tüdőérlelő szuri beadva..
Eelfoglaltam a szobámat.
Éjjel kettő: a vérnyomásom még mindíg fent, közben meglett az esti vérvétel és vizelet eredménye: vérkép ok, vizelet 3+ (fehérje max. érték) Az orvosom ekkor érzékletesen elmagyarázta h. Ők sajnos nem tudnak velem itt többet tenni, a helyzet nem jó, ilyen fehérjeérték és lehúzhatatlan vérnyomás mellett a Sotén a helyem, ha belegyezek hívja a mentőket.Kérdeztem az esélyeinkről, őszinte volt::készüljek a koraszülésre, a babával kapcsolatban bizakodó volt!
Ekkor pizsiben lecsattogtam apához négy emelettel lejebb, felvertem az alvó nővért, aki sztem azóta sem érti mit akart az a pizsis zaklatott terhes nő azon az éjjen a gégészeten Smile Szegény férjem sem nagyon értette a helyzetet, kába volt még a műtét miatt is, és úgy tudta délután hazamnetem tőle, most meg itt állok, a kocsikulcsot nyomkodom a kezébe és arról beszélek h.lehet ma éjjel meg kell szűljem a kislányunkat...hosszú percekig öleltük egymást, nem is tudom melyikükért aggódtam jobban...
A mentőben simogattam a pocakom és egyre azon imádkoztam hogy hadd maradjunk még 2in1. A klinikára érve egyenesen a szülőszobára toltak... itt ijedtem meg másodszor...a vérnyomásom továbbra is 158 már nem emlékszem mennyi gyógyszert vettem be addigra, megint lenyeltem párat, újabb vizsgálat: méhszáj zárt. Vér és vizeletvétel itt is.
Ágy elfoglalása az 1.-es szülőszobán, ami amolyan vajúdó 3 ággyal. Folyamatos ctg,ekg (?) rajtam és a babán is, fél óránként autómata vérnyomásmérés...Kicsit megnyugodtam: nem egyből a műtőbe toltak!!!
Mellettem lévő ágyon épp vajúdtak, velem szemben szorgos nővérkék az üvöltő Smile újszülötteket mérték -front volt, vagy 12-en szültek az éjjel-a boldog friss kispapák pedig fotózták Őket. Ekkor sírtam először el magam, csendben azon imákoztam hogy az én férjemnek is megadassék ez az élmény!
Reggel 4.30-ra a vérnyomásom már "csak" 140/98 hurrá!!!!
Infúziók, gyógyszerek, vizit, újabb tüdőérlelő,részletes uh, áramlással itt is "súlyos retardáció nem látható" akkor jól van a babám?-Igen!
Így telt el a kedd és a szerdán is még a szülőszobán voltunk.A szülőágyon aludni nem nagyon tudtam, ígérték h. mehetek fel az osztályra csak egy jó ctg-t kell produkálnunk. Egyre fáradtabb voltam, Léna is alig mozgott, bár én is csak feküdtem immár 2 és fél napja.A ctg-k így nem alakultak jól, ha aludt nem voltak nagy kilengések benne, mikor meg fent volt, elmozgott mindíg az érzékelő elöl, kicsi volt még így nehezen tudtam csak újra megtalálni, tele volt fehér szünetekkel a görbénk. Sad
Viszont apát kiengedték a korházból, végre velünk lehetett!!!
A szerda délutáni viziten a ctg-t nézve a főorvos kijelentette: " ezt le kell zárni "!
Próbáltam menteni a menthetetlent, könyörögve magyaráztam h. ez a ctg-hez ő még kicsi és amit látnak ott soha nem mozgott, az a nyugalmi görbéje, és az áramlás és az uh-n is minden ok. volt! A vér leleteim jók, a vérnyomásom a folyamatos gyógyszerek mellett beállt, nem vagyunk veszélyben, jó a fehérje magas,de de de..stb stb......Visszajöttek még kétszer és elmagyarázták, hogy a ctg "beszűkült" a "baba tartalékra állította magát" valószínűleg nem fejlődik már normál ütemben, én bármikor kaphatok egy görcsöt a vérnyomi miatt és akkor a lepény levállhat...napokat esetleg még nyerhetünk -heteket már nem- de a kockázatok mellett nem éri meg!
A császár spinálisan zajlott, kicsi lányunk megvárta a papáját, aki a fejemnél ülve simogatta az arcom a műtét alatt. Végre együtt lehettünk! Smile 19.45-kor kiemelték Lénát, aki üvöltve tudatta a világgal hogy 32 hétre, ici-picin de egészségesen itt van nekünk!!! Olyan mint egy kis szupermodell, hosszú és karcsú - az első bókot a szülésznőtől kapta. Smile 1480 gr és 42 cm. Egy pillanatra láthattuk, apa lefotózhatta, és én boldog voltam...
A toxémiáról annyit h. nem ért váratlanul...mégsem lehetett tenni ellene semmit.
-Vizesedtem a 20. héttől, addig csak 2 kg utána pedig heti 1kg-t híztam!(nyílván nem ettem máshogy utána sem) Az utolsó napokban 4 nap alatt már 4 kg-t! Ödémás volt nem csak a bokám hanem a térdem combom, kezeim, arcom is. (és nem csak este persze) Só nélkül ettem hetek óta,rendszeresen tartva gyümölcsnapokat, de nem segített.A császár után egyből 6L víz jött le katéteren 1 nap alatt!!! És azóta is szépen csökken.
-Vérnyomás: 106/80-ról indult a terhesség, világ életemben alacsony volt...
A 25. héttől folyamatosan mértem,120-ról folyamatosan mászott felfelé, az orvosom azt mondta ha tartósan 140 körül mérek szóljak...még a végén sem volt fölötte 127-135 körül mozgott. Azon a bizonyos hétfői napon aztán megőrült.
Szülés után sem rendeződött, elvileg 10nap alatt rendbe kell jönnie, ha nem akkor 6hét alatt.Bízom a 6hétben.
-Fehérje csütörtökön még nem volt, rá 4 napra, hétfőn már túrós, maximum értéken...(szülés után 16 órával már teljesen negatív!!!!
-És sajnos a baba nem felylődésével kapcsolatban is igazuk volt az orvosoknak, hiszen a 32. hétben már nagyobbnak kellett volna lennie. Ez is általános tünet, a többi praeeclampsiás babánál is..
Mindeki tisztában van a tüneteivel, a baj vele az hogy hirtelen "támad" Sad Minél később annál szerencsésebb....
De a lényeg hogy Léna szépen felylődik és a lehető legjobb helyen cseperedik! Wink
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára katica_75 2009.04.28 20:30-kor.