Sziasztok!
Panda!
Lehet, hogy az előző dugulás nem volt mégsem teljesen megszüntetve. Ha beválik a szembenülős pozíció, lehet, hogy a tünetek megszűnte után is kéne még alkalmazni, hátha úgy tartósabb lesz a javulás.
Orsi!
Bocsi-bocsi, ha félreértettelek! Hozzátápival igazad van, nyilván nem pont 6 hónaposan kezdődik, ez jelenthet +-1 hét eltérést is. A jeleit is jól leírtad, hozzátenném, hogy ha mindezt fél éves kor körül tapasztalod. De ha az ember nem lát ilyesmit fél évesen, akkor is szükséges megkezdeni a hozzátáplálást.
Amit a babád szopizási szokásairól írtál: ahogy a többiek is leírták, ebben a korban életkori sajátosság, hogy rengeteg minden elvonja a babák figyelmét. Kitárul előttük a világ, és ők boldogan figyelnek minden ingerre. Az ember néha úgy érzi, hogy leginkább egy csupasz falú, hangszigetelt bunkerben lehetne hatékonyan szoptatni
Az is előfordul, hogy egy baba odáig megy, hogy nappal szinte alig eszik, aztán az éj sötétjében és megnyugtató csendjében pótolja a kalóriákat
Ez is az egyik oka az ilyenkor megszaporodó éjszakai fölkeléseknek.
És persze az is teljesen igaz, hogy ahogy nagyobb, erősebb, egyre kevesebb idő alatt képes kiszopizni a neki elegendő tejmennyiséget. Azt gondolom, hogy egy igény szerint szoptatott baba, akinek nincs cumija, cumisüvege (nálatok van ilyesmi?), teljesen jól be tudja szabályozni, hogy mennyi tejcsire van szüksége. Kínálgasd őt minél gyakrabban, ahogy elfogadja, ha éhes, akkor szopizni fog, ha nem, akkor nem.
Egyébként mindenkinek főleg a reflex alatt jön a tej, ez főleg fejés közben látszik jól, de a baba nyelését hallgatva is észrevehető.
Az jutott még eszembe, hogy mi a helyzet az éjszakákkal? Meg hogy érdemes lehet esetleg elalvás előtt vagy ébredés után mellre tenni, akkor talán már/még elég kába ahhoz, hogy inkább a szopira figyeljen.
Anita!
Köszi
2 pötty az nem hiszem, hogy az almától lenne. Ha kb. egy hétig adtad az almát, aztán mehet a barack is, aztán a meggy, és persze ha mind problémamentesnek bizonyul, akkor lehet keverni is. Csak 2 újfélét ne adj egyszerre, mert akkor nem tudhatod, hogy melyik volt a "bűnös", ha esetleg problémát okoz.
Tényleg kis dundus lehet Robó!
Mackoo!
Látod, ez a "nemevés", kevesebb hízás életkori sajátosság is. Mi a helyzet a pisivel-kakival?
Neked is azt tudom írni, hogy önmagában az, hogy egy hétig nem hízik, nem föltétlenül ad okot aggodalomra. Próbáld gyakran kínálni, lehetőleg minél ingerszegényebb környezetben. Jó lehet, ha álmosan-félálomban próbálod szoptatni. Egyébként lehetett a nagy nyüzsi az oka ennek a viselkedésnek, ez esetben amit tehetsz, az most a megnyugtatás. Térjetek vissza mihamarabb a rendes kerékvágásba, ami a napirendet illeti, legyen sok-sok nyugis időszak, hordozd sokat a babát, esetleg költözz be vele félpucéron összebújva az ágyba egy pár napra, ettől megnyugodhat, ha úgy látod, hogy fölzaklatódott. A babák is pont olyan különbözőek, mint mi, vannak, akik élvezik a nyüzsit, vannak, akik kiborulnak tőle.
Kriszi!
Tök igazad van a méret és a szopiidő összefüggésével. Sőt, attól is függ, hogy melyik babának mekkora a szopiigénye.
Amcsi!
Én nem hallottam erről a tanulmányról, de megpróbálok utánanézni.
Haraphat a baba azért, mert viszket az ínye, és nagyon kellemetlen érzés ez neki. És igen, haraphat azért is, mert nem akar szopizni. Ilyenkor határozottan mondd, hogy NEM, és vedd le a ciciről. Előbb-utóbb megértik az összefüggést
Ha látod, hogy mikor készül harapni, pl. szopi végén, akkor közelebb is húzhatod magadhoz, akkor beljebb csúszik a cici a szájában, és nem tud harapni. A masszírozás, hűtőrágóka mindenképp jó lehet.
OFF: ha minden igaz, márc. közepére várható a manó, úgyhogy még kb. 2 hónap
Panni, Edit!
Hát, nektek is csak azt tudom írni, amit föntebb írtam. Kitartás, el fog múlni ez az idő is, aztán megint jön az, amikor 89356x szopizna a lurkó egy nap
Menta!
OFF: hogy vagytok? te most hányadik hétnél tartasz?
Pele