Sziasztok!
A szelektív hulladékgyűjtéshez szeretnék hozzászólni. Bocs, hogy csak most, amikor már egy kicsit túlléptetek rajta, de 10 napig nem voltam netközelben és nekem szívügyem ez a téma.
Nálunk a XX. kerületben elég jól működik a dolog. A rendszer egyébként nem kerületspecifikus, de a helyi önkormányzatok döntenek arról, hogy hány helyre és hova kerüljön szelektív sziget.
Mi rendszeresen kapunk ezzel kapcsolatos hírlevelet is. Ezt áttanulmányozva meglepődve láttam, hogy a tetrapack dobozokat is be lehet dobni a papírgyűjtőbe! Korábban én is úgy tudtam, hogy ezeket egyáltalán nem lehet újrafeldohozni, de ezek szerint mégis.
Mi egyébként minden fecni papírt külön gyűjtünk, nemcsak az újságot. A papír általában nem koszos, így semmilyen problémát nem jelent a valóban viszonylag szűk nyíláson beledobni a gyűjtőbe.
A hírlevélen van egy zöld szám is, ahol jelezni lehet, ha tele tartályt látunk. Mert eleinte valóban állandóan tele voltak, főleg a műanyagosok. És meglepő módon mostmár a legtöbb helyen két műanyagos gyűjtő van és úgy tűnik, hogy gyakrabban is ürítik, mert szinte soha nincsenek tele.
A műanyag flakonokat pedig valóban össze kell lapítani (ez is szerepel a hírlevelekben)
.
Az hogy a nyílás ne legyen nagyobb, mint amin a tartályba tartozó dolgok beférnek, tényleg nagyon fontos. Dél-Pesten kb. 10 éve már volt egy kísérleti jellegű szelektív gyűjtés normál konténerekkel. Hát azokban minden volt, ami egy komolyabb lomtalanítás során kikerül a háztartásból
.
Egyébként szerintem a feldolgozás is EU-előírás, nemcsak a gyűjtés. Ha ez ma esetleg még nincs is 100%-osan megvalósítva (de részben biztos, hogy meg van), már az is pozitív, ha a lakosság rászokik a szelektív gyűjtésre. Előbb-utóbb pedig biztos, hogy az újrahasznosítás is működni fog.
Bocs, hogy hosszú lettem, de én tényleg úgy látom, hogy a szelektív hulladékgyűjtés azon kevés programok közé tartozik, amelyeket sikerült viszonylag normálisan (vagy legalábbis fejlődést mutatva) megvalósítani
.
Anna