Elmondanék egy hasonlatot (lehet, hogy nem a legjobb), hogy érzékeltessem Dr. Elek Csaba és neves meddőségi magánklinikák közötti különbséget:
Valahol a csatornarendszerben dugulás van (hogy miért ilyen példa ugrott be, fogalmam sincs) erre kihívják a legkorszerűbb duguláselhárítót, mindenféle modern gépekkel, monitorral stb. A hiba elhárítódott. Pár hónap múlva ugyanaz a gond. Újra a legmodernebb duguláselhárítás. Hiba megoldva. Majd időnként újra és újra… Teljes újracsatornázás. De a hiba újra és újra előjön.
Egyszer csak előkerül egy kis, nevenincs csőszerelő, aki körbenéz, és megállapítja, hogy a hiba újra és újra elő fog jönni, amíg a közeli kifőzde az elhasználódott olaját és egyéb dolgait folyamatosan a lefolyóba önti. Hiba megtalálva, soha többé dugulás.
Természetesen a legkorszerűbb duguláselhárítás szapulja a nevenincs csőszerelőt, mert mióta beleártotta magát a dologba, azóta semmi probléma nincs, teljeséggel gyógyultnak tekinthető a dolog. HOGY KÉPZELI??? Semmi monitor, semmi korszerű gép…stb. Tökéletes, képzett csőszerelőik csak nekik lehetnek….
Természetesen a példa nem tökéletes, azt én is látom, de aki ebbe beleköt, és nem érti a példám lényegét, az már kínjában is kákán keres csomót.
Szerintem nagyon sok olyan orvosra lenne mindannyiunknak szüksége, mint Elek Csaba doktor, aki nem csak UH-n keresztül és nagyítókon és vérképeken keresztül látja az embert, hanem néha a szemébe is néz, meghallgatja, és az egész embert figyeli, netán elbeszélget vele.
Amikor én 6 évig a KAÁLI Intézetbe jártam, bizony ezalatt a hat év alatt még a nevemet se tudták leírni rendesen, át is kereszteltek, koromat folyamatosan elírták, csak egy adatlap voltam, a kezelőorvosommal beszélgetve (na, ez durva túlzás, mert kérdés-felelet kb. kihallgatásszerűen, és közölte, hogy mit mikor kapok, beleszólás nulla, ha nem tetszik, el lehet menni…), folyamatosan azt éreztem, hogy én az ikszedik páciens vagyok, és gyorsan-gyorsan, mert sokan vannak utánam…
Mellesleg én is elkezdhetnék gyalázkodni, hogy bizony a klinikákon is van olyan orvos, aki bizony nem felel meg az én szememben az elvárásoknak és esetleg a klinika mércéjét sem üti szakmailag ( csak egy eset, hogy egy bizonyos fajta betegség -régen beszerzett toxoplazmózis maradandó pozitív lelettel- miatt felfüggesztette a kezelésemet jó egy évre, ’középkori’ szemlélete, pontosabban egyáltalán nem naprakész szakmai ismerete miatt – ráadásul még azt sem lehet mondani, hogy a betegség nem tartozik a nőgyógyászat témakörébe-, s miután a szomszédos Ausztriában berobogtam elkeseredésemben az ezzel a betegséggel foglalkozó kiemelt intézetbe, és ott írásba adták, hogy feleslegesen tiltott el a kezelésektől a doktor úr egy évre – és nem írom le, hogy mit üzentek a kaális doktor úrnak, amit természetesen nem adtam át, mert nem vagyok az a típus), ugyanis még a saját kollégája is felülbírálta, természetesen nem tudatosan, de nekem is feltűnt, és én laikus is meg tudtam állapítani, hogy nem rátermett erre a munkára, sem szakmailag, sem emberileg. Természetesen nem húzom le, mert nem vagyok orvos, de bunkó se, és lehet, hogy igazam sem lenne, lehet, hogy a túlhajszoltság volt mindennek az oka, ugyanis a hatodik év vége felé már annyi volt a várakozási idő, hogy komolyan megfordult a fejemben, hogy már csak azért is otthagyom az Intézetet.
Érdekes, hogy mennyire megnőtt a meddőnek kikiáltott nők száma, hirtelen mennyi terméketlen pár vár segítségre. Rám hat év alatt a társadalombiztosító jó sok milliót elkölthetett, sajnos teljesen feleslegesen, és ha sok ilyen orvos lenne, mint dr. Elek Csaba, akkor ez a sok feleslegesen kidobott millió akár inkubátorokra is fordítható lett volna…
Dr Elek Csabához viszont érdekes módon egyáltalán nem a meddőségem miatt kerültem – valahogy érdekes?!?! módon nekem sem jutott eszembe, hogy egy klinikából egy egyszerű magánorvoshoz menjek a meddőségem miatt - , hanem egészen más okból, egy hónapok óta tartó folyamatosan visszatérő makacs fertőzésem lett a tortúráim végére, amire a saját nőgyógyászom is csak mindig ugyanazt a semmit sem érő gyógyszert, a Kaáli Intézet pedig egy még középkoribb gyógyszert írt fel… (szintén csak a ’dugulást’ látva, körül sem nézve…)
Tehát: A doktor úr egy hónap alatt úgy kigyógyított a fertőzésből, hogy évek hosszú sora alatt sem tért vissza, mellesleg beszélgettünk, és ő felajánlotta, hogy segít, én elfogadtam, és a tesztkezelése alatt!!!! az első fázisban, várandós lettem, és a sok-sok sikertelen beültetés, sok-sok magzatelhalás, sikertelen terhességek után egyszer csak problémamentesen kihordtam a kisfiamat. Nocsak!
Ja, és reprodukciós szemszögből nézve az utolsó pillanatban, mert most viszont már egész más okból fogom újra felkeresni a doktor urat. Merthogy felkeresem, az biztos.
Más: A fenti vitába beleszólva, aki a netes orvostanácsadást összekeveri az orvosi diagnózissal (még Norka is, aki aztán ugyanezzel foglalkozik, netes tanácsadással- gondolom nem veszi diagnózisnak a saját honlapja orvosainak esetleges látatlanba küldött biztató tanácsait), az akár önmagát is meggyógyíthatja nem? Csak a gyógyszert kell beszereznie…. a klinikák és a rendelések akár meg is szűnhetnének…
(ha én dr. Elek Csaba tanácsait vagy véleményeit olvasom, akkor szinte mindegyik után az áll, hogy keresse fel a kérdező személyesen…gondolom éppen ezért.)
Más2: Én nem ismerem Petrányi dr. urat, viszont olvastam egy, dr. Elek Csabára utaló írását a neten. Hááát. Szakmai szempontból természetesen nem szólok bele a dologba. DE!
Etikailag, így látatlanban, ezen egy írás olvasata után, nekem egy nagyon szegényes érzelmi intelligencia ugrik be. Meg egy másik orvos a Kaáli Intézetből. Szintén érzelmi intelligencia szempontjából. De ez csak az én véleményem, ha én lennék dr Elek Csaba, valószínűleg szóba sem állnék vele. Mert felesleges volna, a nagy felsőbbrendűségtudattól úgysem vezetne semmi érdemlegesre a találkozás. Szerintem.
Dr. Elek Csabának meg a teljes szívemből kívánom, hogy a Jóisten vigyázza minden lépését, és segítse munkájában amíg idegekkel bírja. Remélhetőleg sokáig bírja…De hát sok nagy ember útja ez ebben az országban, vagy a világon.
Tisztelettel: Klinikák, gépek által meddőnek kikiáltott boldog anyuka