2004.01.03 03:01
Szerző: Anonymous
Szervusztok,
Hasonloan másokhoz, már egy jó ideje olvasgatom a topic-ot. Talán túl sok is gyűlt bennem össze...
Látok csomó indulatot, pld dicsi, de, hozzáteszem, megértem indulatait. Én sem viselkednék másképpen... Viszont esetében nem csak H.Sz felelősse vizsgálandó. Kérdés állt-e akkor rendelkezésre egy másik team, aki meg tudta volna csinálni a csaszit. Mert ha igen, akkor mi a fenét csináltak az alatt, a több, mint 1 óra alatt? De ez sem úgy megy, hogy gyere cipő, hamm, bekaplak:
Gondolom H.Sz. ügyeletvezető volt... Gondoljatok csak bele: igen nagy gáznak kell lennie ahhoz, hogy a "főnök betégét" elkezdjem operálni, ha nem úgy rendelkezik.
Kérdés: amikor már nincs szívhangja a babának, akkor az még nem elég ok a protkoll ferúgására?
Sőt, maga H.Sz mondta, hogy azonnal, tehát ha vki nekiállt volna, azt tette volna, amit a "főnök" mond. Akkor meg...?
Másik kérdés: mi és ki dönti el, hogy hol van egy szülészet teljesítőképességének a határa? Hány orvos, anesztes, műtős van? (státusz, és ügyelet) Vagy mikor akasztják ki a megtelt táblát? (na nem annak az orra elé, akiből már majd' kipottyan a baba...)
Felelősség:
Igen, egyre többen feszegetik a kórház vezetőink felelősségét. Évi 400+ terhességet kellő odafigyeléssel gondozni, ennyi szülést levezetni lehet-e? Kizárt, hogy ez eleddig senkinek sem tűnt fel... Az élénk fantáziájúak továbbszőhetik: azért hagyták, mert érdekük fúződött hozzá.
De az igazi felelősök nem is a kórház vezetői közt keresendők... és ezért gondolom, hogy a közvélemény majd megkapja H.Sz. fejét tálcán a média elő követítésében, de igazából nem változik majd semmi. Mire gondolok?
A magyar egeészségügyből hiányzik rengeteg orvos (is). Egy baraátom sebész, nem sztár, nem nagyváros híres klinikáján dolgozik. Heti 6 napot ügyel, olyankor egyhuzamban 32 órát dolgozik. Csinálnak átlagban, fejenként 1 műtétet, plusz asszisztálnak napi 3-4 másikban. Hát, ő sem feküdne a saját "kése" alá a huszadik órában... Ok, világos, akkor inkább már "csak" másodasszisztens... ha minden jól mgy. Dicsinél nem ment minden jól. Említett barátéknak több akkut műtétjük van, mint a baleseti sebészetüknek... Sőt, időnként meg bal.seb is lehívja őket...
Vesd össze: Minden magyar polgárnak joga, hogy a legmegfelelőbb egészségügyi ellátást megkapja.
Szerintem egészen magasan, egészen magasról tesznek rá, hogy megfosztanak ettól a jogomtól.
Én magam is sokat éjszakáztam, ma már kevesebbet, mert fáradok, de azt tudom, hogy nem lehet sokáig csinálni anélkül, hogy a minőség rovására ne menne. De az én munkámon nem emberélet múlik, sorsok, amik egész elétre megpecsételődhetnek...
De az orvosoktól ezt várnák el... szinte a lehetetlent. És mindezt, ahogy Kati4343 írta kb 100 bruttóért. Lassan megírhatja Moldova, hogy "mára az egeszségügyben csak hülyék és megszállottak maradtak.", mint anno a vasútról.
Egészen a fejétől büdös a hal. Némileg kisarkítva így te fizetsz a leadózott jövedelmedből zsebbe (dokinak, nővérnek, betegszállítónak, ...), hogy odafigyeljenek. Vagy csak azt hiszed, hogy akkor odafigyelnek... valamiben hinni kell, nem? De kinek jó ez, mert nekünk nem, az tuti...
Én azt gondolom, hogy az orvosoknak sem: hogy mást ne is említsek: betegen is dogozni fog, mert addíg van "jövedelme" amíg nem megy táppénzre.
Vmiét szkeptikus vagyok, hogy egyhamar lesz mélyreható változás...
Z.