http://web.b-m.hu/belugy/belsajt.nsf/0/8612a052db570138c1256b97002b1148?OpenDocu ment Megfogant a gyanú * Vizsgálat egy nőgyógyász ellen
ÁLDATLAN ÁLLAPOTBAN
Súlyos műhibák miatt több páciense feljelentette Z. S. (49) szegedi nőgyógyászt. A doktor szerint a vádak alaptalanok, ő megfelelően kezelte betegeit.
Csupa vér lett a WC-kagyló. A 30 éves asszony borzadva kapta el tekintetét, amikor megpillantotta az élettelen embriót. Úgy érezte, valamelyest enyhülnek alhasi fájdalmai, az idegei azonban felmondták a szolgálatot, sírógörcsöt kapott.
Több hónap telt el a vetélés óta, de még mindig pszichiáter kezeli a szegedi hölgyet. Feljelentést tett a nőgyógyász ellen, aki pár nappal korábban állítólag félrekezelte.
Komplikációk
Az orosházi kórházban sürgős műtéthez öltöztek be az orvosok. Egy 38 éves szegedi asszony, K. Mihályné állapota válságosra fordult. Szerencsére a műtét sikerült, a beteg életben maradt. A kezelő főorvos megállapította, hogy indukált vetélés következtében az asszony méhe begyulladt. Ezt a hölgyet is Z. S. kezelte korábban. Az orosházi főorvos indítványozta, hogy K. Mihályné tegyen feljelentést az ügyben, hiszen az élete forgott kockán az orvosi műhiba miatt.
– Hárman tettek feljelentést a szülész-nőgyógyász ellen – tájékoztat Köles Attila főhadnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya életvédelmi alosztályának vezetője. – Többrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel és tiltott magzatelhajtással gyanúsítjuk Z. S.-t. A házkutatás alkalmával a magánrendelőjében lefoglaltunk orvosi műszereket, eszközöket, gyógyszereket és egy számítógépet.
– A lefoglalt orvosi eszközök között olyanok is voltak, amelyeket csak kórházi műtőben, steril körülmények között lehet használni – veszi át a szót Fülöp Orsolya zászlós, vizsgáló. – Az orvos a társasház földszintjén egy tárolóhelyiségben alakította ki rendelőjét, a szükséges hatósági engedélyeket azonban nem tudta bemutatni. Orvos szakértői vizsgálat is folyik az ügyben, ugyanis a gyanúsított a Cytotec gyógyszert magzatelhajtáshoz is használta, ami a gyártó szerint szabálytalan. Ebből aztán számos komplikáció származott. A gyógyszerismertető szerint terhes és szoptató nőknél szigorúan tilos ezt a szert alkalmazni.
„Cáfolom!”
Felkeressük Z. S. szegedi magánrendelőjét. A földszinten, a kapubejáró mellől egy csöppnyi irodán át jutunk a körülbelül háromszor három méteres rendelőbe. Polcok, mosogató és egy nőgyógyászati vizsgálószék alkotja a berendezést.
– Elutasítom a vádat, hogy magzatelhajtást végeztem volna a rendelőmben, illetve veszélyeztettem volna bármelyik páciensem egészségét – mondja kérdésünkre az orvos. Mióta elindult az eljárás, nem praktizálhat, betegállományba vonult.
– Régebben elhalt embriókról van szó, ezt nem nevezhetjük művi terhesség-megszakításnak – folytatja Z. S. – A rendőrség által lefoglalt orvosi eszközöket, többek között a vákuumszívó csöveket csupán a rendelőmben tartottam, de nem használtam. Bizonyítja ezt, hogy még a steril csomagolás is sértetlen volt némelyiken. Annak idején Budapesten, az orvosiműszer-boltban vásároltam őket, mert egy korábbi munkahelyemen a kórház nem biztosított ilyen eszközöket. A lefoglalt gyógyszerek nagy része is évek óta érintetlenül állt a dobozokban, bizonyítja ezt a rájuk rakódott vastag porréteg is. Tulajdonképpen megfeledkeztem róluk, azért nem dobtam ki őket. A szavatossági idejük is rég lejárt. Egyébként kizárólag a Magyarországon is elfogadott, törzskönyvezett gyógyszereket használtam. A Cytotec tablettát eredetileg gyomorfekélyes betegeknél gyomorvérzés megelőzésére fejlesztették ki. A klinikai gyakorlatban azonban nőgyógyászati beavatkozásoknál is használják az ország számos kórházában. Ezt semmi esetre sem lehet orvosi műhibaként értékelni.
Mégis teherbe esett
A csengelei Virág Sándorné is feljelentést tett Z. S. ellen. Huszonkét éve páciense a nőgyógyásznak, őt is kezelte Cytotec tablettával.
– Erős vérzéseim voltak – magyarázza az asszony. – A legszörnyűbb az volt, hogy semmit nem mondott a doktor úr, hogy mi okozhatja. Öt gyermekünk van, 23, 20, 16, 13 és 10 évesek. Gondoltuk, nem kell már nekünk több gyermek. A nőgyógyász megígérte, hogy valamit befecskendez a petevezetékembe, az majd elzáródik, így nem eshetek teherbe. Mit ad Isten, pár hónap múlva érzem, hogy megint áldott állapotban vagyok. Mi több, egy ikerpárral gyarapodtunk. Most nyolc hónapos Katalin és Miklós. Ennivaló babák. Tulajdonképpen örülünk nekik, de hát hét gyerek a mai világban!? A faluban is megszólják érte az embert.