Kedves Pocok és kedves lányok!
Én is szeretnék néhány jótanácsot megosztani veletek. A fiam nemrég töltötte be a 6. hónapját, addig csak anyatejet kapott. A kórházból 64 kilóval jöttem haza szülés után, a szoptatás alatt havi 1 kiló plusz ragadt rám (ettem rendesen, nagyon fontosnak tartottam hogy sok és jó tejem legyen) szóval 70 kiló lettem decemberre. Egy hónapja kezdtem el fogyózni, mióta kisfiam mást is eszik tejcsin kívül. Most ismét 64 kiló vagyok, tehát 6 kiló ment le egy hónap alatt és nem volt megerõltetõ. Még 10 kilót szeretnék leadni tavaszig, a magasságomhoz 54 kg lenne az ideális súly, amivel jól érezném magam.
Márti módszerével és szemléletével sokban megegyezik az enyém.
Most leírom hogyan csinálom, remélem segíteni fog!
Délelõtt mindig müzlit eszem. Ha sok pénzed van, a Nestle Fitnesst ajánlom, ami teljes kiõrlésû, így tényleg nem hízlal (sok más müzlivel ellentétben, amelyekben bõven vannak kalóriák). Nekem nincs pénzem erre, nagyon drágállom, így a következõt tettem: Vettem egy nagyobb élelmiszerüzletben rozspelyhet, árpapelyhet, búzakorpát, mazsolát, különféle gabonapelyheket, búzacsírát. Ezeket összeöntöttem egy nagy ötliteres üvegbe, jól összeráztam. Lehet bele kókuszreszeléket is tenni, különféle magokat, mogyorót, mandulát, diót, aszalt gyümölcsöket, ízlés szerint. Külön-külön megvéve az alapanyagokat és otthon összekeverve sokkal takarékosabb, és biztos lehetsz benne legalább, hogy mit tartalmaz!
Szóval minden délelõtt ebbõl a magam által készített müzlibõl eszem egy tányérral, tejjel elkeverve. Vagy joghurttal, kefírrel. Laktató, finom és nagyon jó az emésztésnek is a rostok miatt.
Sok üres teát iszom, vagy édesítõszerrel, citromlével ízesítem. Ásványvíz, sima víz is jó, lényeg a sok folyadék napközben.
Ha éhes leszek délután, akkor valami könnyû ételt készítek gyorsan magamnak. Felsorolok példákat, mit teszek, ha éhes vagyok.
- Megcsinálok gyorsan egy üveges lecsót, fõzök hozzá rizst.
- Párolok zöldséget a fagyasztóból, szintén rizzsel, vagy natur. Lehet sovány csirke vagy pulykamellel (párolva) enni.
- Sovány gépsonkát eszem barnakenyérrel vagy abonettel, salátával (uborka, paradicsom, paprika, stb)
- Ham-lett-et rágcsálok
- Korpovit kekszet rágcsálok
- Csinálok egy zacskóslevest, vagy ha van idõ rá, akkor más rendes zöldséglevest, krumplilevest vagy ilyesmit ami nem zsíros (én nagyon szeretem a leveseket, és jól is lakom vele).
- Sütõtök
- Gyümölcs minden mennyiségben (alma, narancs, banán, idény szerint, nyáron hatalmas a választék).
- Fõtt tojás (lehet salátához, vagy barnakenyérrel, stb(
- Héjában fõtt krumpli (én imádom
)
- Sóska, spenót (aki szereti)
- Fõzelékek (krumpli, répa, vegyes, hüvelyesek, stb)(habarással, vagy pépesre fõzve, turmixolva, de a rántást kerülni kell!)
Hát, ennyi jutott eszembe most.
Tehát a délután folyamán a fent felsoroltakból eszem valamit, amitõl elmúlik az éhségérzetem. De nem kajálom degeszre magam (mint azelõtt
) És iszom sok vizet vagy teát hozzá.
Vacsorát nem eszem, csak egy almát vagy narancsot így télen.
Vacsora helyett igyekszem esténként tornázni. Nem megy minden este, de heti 4-5 alkalomra törekszem. Karácsonyra tornakazettákat kértem, így most van többféle is, Norbi, Cindy Crawford, Bíró Ica, Béres Alexandra. Mindegyik másféle, és így változatos, mikor melyikhez van hangulatom. Míg csak egy kazettmám volt, azt már nagyon untam, így mostmár ez sem lehet kifogás! Ha este filmet nézünk a párommal, akkor sem helyezkedek el kényelmesen a fotelban vagy az ágyban, hanem lefekszem a földre és hasizomgyakorlatokat, felüléseket végzek, meg csípõemeléseket (farizom), comberõsítést, lábemeléseket. Ezeket a földön fekvõs gyakorlatokat szeretem, mert nem kell ugrálni, nyugis, de mégis hatásos mindegyik. És nyugodt a lelkiismeretem utána, hogy ma is tornáztam valamennyit. Tényleg fontos a mozgás.
Nekem a fenekem és a combom a kritikus részek. Narancsbõr, hurkák, szóval nem szívesen tartanám meg ezeket a "díszeket" a combom tájékán nyárig, a miniszoknya, rövidnadrág, és pláne a fürdõruha szezonjáig!
Segített nekem az is még sokat, hogy mikor megerõsödött a fejemben az elhatározás, hogy nem akarok így kinézni, egy füzetbe leírtam az ezzel kapcsolatos dolgokat.
Pl: miért akarok lefogyni? - Hogy a férjem büszke legyen rám... hogy nagyobb legyen az önbizalmam... hogy fel tudjam venni a régi jó kis ruháimat, farmerjaimat... magabiztosabb legyek és jókedvûbb (az ágyban is!)
... több legyen az erõm, ne legyek mindig fáradt, nyomott hangulatban... irígykedjenek rám akiknek nincs elég akaraterejük, és nem sikerül lefogyniuk (egy kis gonoszság?) és adjak nekik is ösztönzést a példámmal... jön a nyár... nehogy már a férjem a csini vékony csajokon legeltesse majd a szemét, én pedig valami bõ ruhában sóhajtozzak mikor hétágra süt majd a nap! ;)
Hát errõl lenne szó! Ha megfogalmazza magában az ember, az sokszor elfelejtõdik, elhalványul... de ha leírjuk, bármikor elõvehetjük, ha gyengülünk, erõt ad, ösztönöz! Nekem legalábbis mûködik!
Leírtam azt is egy listára ebbe a füzetbe, mit TILOS ennem. Ami ezen a listán szerepel, azt egész egyszerûen nem eszem és kész, történjék bármi. Ez a listám így néz ki:
Tilos, vagy kövér maradok: ketchup, cukor, csoki, édesség, tészták, szószok, fehér kenyér, zsemle, kifli, péksütemények, zsíros felvágottak, szalámik, sült húsok, pörköltek, tejszínhab, sütik, kekszek, sültkrumpli, üdítõk.
A lista biztosan nem teljes, de nekem ezek jutottak eszembe. És így, hogy le van írva feketén-fehéren, ne is nehéz megállni!
Fontos az is, hogy ha megszegi az ember néha-néha, akkor is csak mértékkel! És nem kell hogy lelkifurdallás gyötörjön a kis kihágás miatt, hisz a kenyér nélküliséget például tényleg nem mindig lehet betartani. De azért meg kell próbálni!
Összeírtam azokat is, amiket nyugodtan ehetek, ezek nagyjából az étel ötleteknél felsoroltak alapanyagaiból állnak.
Lemértem a combom, fenekem, csípõm, derekam, mellem, karom körfogatát, és ezeket az adatokat is feljegyeztem.
Nagyon ösztönöz, hogy 3 hét után mikor újra lemértem mindent, a derekam, csípõm már 8 cm-rel volt kevesebb, a combom 2 cm-rel. A nadrágaimon is érzem ezt a változást!
Kitûztem magam elé egy korrekt célt, ami nem elérhetetlen. Ez a cél 2002. május 1-je, addigra szeretném az ideális 54 kilót elérni. 70-rõl indultam, az jan. 1-jétõl számítva 4 hónap. 16 kilót kell fogyni, az elosztva havi 4 kiló, tovább osztva heti 1 kiló fogyás szükséges! Heti egy kilót nem is nehéz lefogyni, annyit két nap alatt is le lehet, ha a vacsorát elhagyja az ember, és nem eszik édességet, zsírosat! Tehát mivel nem olyan lehetetlennek tûnõ, nehéz célt tûztem ki, így nem veszi el a kedvem!
És én is vezetem a naplót arról, hogy mit ettem egész nap. Ha minden este szembe kell nézni a bekapott nass-falatokkal, az ember jobban meggondolja mi mindent kóstolgat, mert nem jó ha este hosszúnak tûnik a napi lista!
Hát, van akit ez ösztökél, érdemes megpróbálni!
Fürdéskor a combomat, fenekemet, hasamat egy jó kis dörzsis fürdõszivaccsal és egy kör alakú kefével jól át szoktam sikálni, hogy kipirosodjon a bõröm, ez jó a narancsbõr ellen, felpezsdül a bõr és szép feszes marad fogyás mellett is.
A napjaim egyébként a kisfiammal telnek, sokat játszunk, sétálunk a levegõn, nem sok idõm jut mellette magamra és a háztartásra, így esténként pótolom én is a napi teendõket, mikor õ már alszik.
Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, remélem van akinek segíteni tudtam. Én is szívesen fogadok még jótanácsokat amit be tudok illeszteni a napirendembe!
Sok sikert minden kedves fogyózó anyukának!
Katus