2001.07.24 12:58
Szerző: Anonymous
Sziasztok!
Szeretnék megint mint "a másik oldal" képviselője bedobni néhány követ az állóvízbe, elképzelhető hogy nem mindenkinek fog jól esni, esetleg nem értetek velem egyet...
Olvasgatom itt a felháborodott élménybeszámolókat:
Emese írta: "Én eddig még akárhányszor voltam az ügyeleten a gyerekkel, csak lázcsillapító kúpot adtak, és közölték, hogy másnap mutassam meg a saját orvosunknak. Ezt magamtól is tudom, úgyhogy nem nagy segítség volt." Azt lenne jó tisztázni, hogy ki mit gondol, miért is van az ügyelet, és mit várunk tőle. Én például leginkább csak lázcsillapítást és másnapi körzeti orvost szoktam tanácsolni ilyen (sima láz, nem súlyos)esetekben. Persze ha nincs nagy baj. Hogy miért? Mert a körzeti ismeri a gyereket, én sem szeretném, ha valaki a hétvégén elrontaná amin én egész héten dolgozom. Nálunk a kórházban is antibiotikum-váltásnál például fel szoktuk hívni az osztályos orvost és kikérjük a véleményét. Ugyanis nem egy rossz TV-ről van szó, amin mindenki buherál egy kicsit. Azt vártad, hogy a semmire, vagy egy vírusra is kaptok feleslegesen egy antibiotikumot, hogy megnyugodj? Szerintem nagyobb bátorság és felelősség nem adni semmit, mint felírni ab-ot mindenkinek...
Az ügyeletnek nem a körzeti helyettesítése a célja, hanem az igazán sürgős esetek megoldása. Ezt kellene megérteni végre, és nem abuzálni a rendszert. Az ügyeleti rendszer nagyon jó hogy van, sok országban nincs is, csak meg kellene tanulni élni, és nem visszaélni vele. Ügyeleti rendszer egyébként azért van, mert a körzeti orvosok nem szeretnek hétvégén is állandó készenlétben lenni. Faluhelyen azonban még így van, ott egymás között szervezik meg és osztják be az ügyeletet.
Piglet ezt írta: "A lányom befulladt, én éppen nem voltam itthon. AMikor a nagynéném felhívott - ő vigyázott a 1,5 éves lányomra, és az akkor 2 hónapos fiamra - én a laksáunktól 25 percre voltam autóval. Hamarabb értem haza, mint az ügyelet. Ja és angynéném ápolónő, rögtön felismerte, hogy asztmatikus rohama van. El is mondta....
Még szerencse, hogy van ilyen helyzetekre egy vésztartalék iszonyú erős kúpunk..."
Igen, ilyen esetekre van az ügyelet, és sajnálom hogy nem ért oda. Lehet hogy valahol épp lázcsillapítót írt fel, vagy tápszert. Vagy antibiotikumot... Mi az a kúp Piglet, amitek otthon van?
Azért azt javaslom, hogy ha igen súlyos a fulladás, akkor inkább mentőt hívjatok, mert az nem fél óra múlva ér oda...
Ildi ezt írja: " De tény, sokakat ismerek, akik minden láz esetén rögtön kihívják a dokit, legyen akárhány óra stb. Ezzel nem értek egyet, én láznál is általában inkább egy napot kivárok, mert az elején sokszor nincs még más tünet, és a doki sem lát semmit, csak egy-két nappal késõbb tudja megállapítani, mégis mi okozza. Persze ez nem vonatkozik arra az esetre, ha mindennemû lázcsillapítási kísérlet kudarcba fullad. " Ezzel abszolút egyet tudok érteni mind szakmailag, mind anyukailag. Természetesen a csillapíthatatlan lázra ki kell hívni az ügyeletet. A következőkkel is egyetértek:
"Azt viszont továbbra is mondanám, hogy gondolkodjunk reálisan, és olyankor hívjunk ügyeletet, ha a probléma orvos általi kezelése nem várhat néhány órát, avagy nem tudjuk megoldani magunk a gyermek orvoshoz szállítását!"
Hogy mit is akartam mondani? Összefoglalva talán azt, hogy ha mindenkiben tudatosodna hogy mi az ügyelet célja, (aminek a neve sem az, hogy hétvégi és éjszakai körzetiorvos-pótló, hanem hogy ÜGYELET,) és megfogalmaznátok magatokban hogy mit is vártok tőle, akkor talán nem lenne annyi félreértés, ebből származó elégedetlenkedés, és felesleges hívás. És talán időben odaérnénk a fulladós gyerekekhez, akiknek valóban SÜRGŐS ÜGYELETI ellátás kell.
Várom a véleményeket!
Szandra